Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    ૧૦. પઠમભિક્ખાદાયિકાવિમાનવણ્ણના

    10. Paṭhamabhikkhādāyikāvimānavaṇṇanā

    અભિક્કન્તેન વણ્ણેનાતિ ભિક્ખાદાયિકાવિમાનં. તસ્સ કા ઉપ્પત્તિ? ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને. તેન ચ સમયેન ઉત્તરમધુરાયં અઞ્ઞતરા ઇત્થી ખીણાયુકા હોતિ અપાયે ઉપ્પજ્જનારહા. ભગવા પચ્ચૂસવેલાયં મહાકરુણાસમાપત્તિતો વુટ્ઠાય લોકં વોલોકેન્તો તં ઇત્થિં અપાયે ઉપ્પજ્જનારહં દિસ્વા મહાકરુણાય સઞ્ચોદિતમાનસો તં સુગતિયં પતિટ્ઠાપેતુકામો એકો અદુતિયો મધુરં અગમાસિ. ગન્ત્વા પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરં આદાય બહિનગરં પિણ્ડાય પાવિસિ. તેન સમયેન સા ઇત્થી ગેહે આહારં સમ્પાદેત્વા એકમન્તે પટિસામેત્વા ઘટં ગહેત્વા ઉદકતિત્થં ગન્ત્વા ન્હાયિત્વા ઘટેન ઉદકં ગહેત્વા અત્તનો ગેહં ગચ્છન્તી અન્તરામગ્ગે ભગવન્તં પસ્સિત્વા ‘‘અપિ, ભન્તે, પિણ્ડો લદ્ધો’’તિ વત્વા ‘‘લભિસ્સામી’’તિ ચ ભગવતા વુત્તે અલદ્ધભાવં ઞત્વા ઘટં ઠપેત્વા ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા ‘‘અહં, ભન્તે, પિણ્ડપાતં દસ્સામિ, અધિવાસેથા’’તિ આહ. અધિવાસેસિ ભગવા તુણ્હીભાવેન. સા ભગવતો અધિવાસનં વિદિત્વા પઠમતરં ગન્ત્વા સિત્તસમ્મટ્ઠે પદેસે આસનં પઞ્ઞાપેત્વા ભગવતો પવેસનં ઉદિક્ખમાના અટ્ઠાસિ. ભગવા ગેહં પવિસિત્વા પઞ્ઞત્તે આસને નિસીદિ. અથ સા ભગવન્તં ભોજેસિ. ભગવા કતભત્તકિચ્ચો ઓનીતપત્તપાણી તસ્સા અનુમોદનં કત્વા પક્કામિ. સા અનુમોદનં સુત્વા અનપ્પકં પીતિસોમનસ્સં પટિસંવેદેન્તી યાવ ચક્ખુપથસમતિક્કમા બુદ્ધારમ્મણં પીતિં અવિજહન્તી નમસ્સમાના અટ્ઠાસિ. સા કતિપયદિવસાતિક્કમેનેવ કાલં કત્વા તાવતિંસભવને નિબ્બત્તિ, અચ્છરાસહસ્સઞ્ચસ્સા પરિવારો અહોસિ. તં આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો –

    Abhikkantena vaṇṇenāti bhikkhādāyikāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena ca samayena uttaramadhurāyaṃ aññatarā itthī khīṇāyukā hoti apāye uppajjanārahā. Bhagavā paccūsavelāyaṃ mahākaruṇāsamāpattito vuṭṭhāya lokaṃ volokento taṃ itthiṃ apāye uppajjanārahaṃ disvā mahākaruṇāya sañcoditamānaso taṃ sugatiyaṃ patiṭṭhāpetukāmo eko adutiyo madhuraṃ agamāsi. Gantvā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaraṃ ādāya bahinagaraṃ piṇḍāya pāvisi. Tena samayena sā itthī gehe āhāraṃ sampādetvā ekamante paṭisāmetvā ghaṭaṃ gahetvā udakatitthaṃ gantvā nhāyitvā ghaṭena udakaṃ gahetvā attano gehaṃ gacchantī antarāmagge bhagavantaṃ passitvā ‘‘api, bhante, piṇḍo laddho’’ti vatvā ‘‘labhissāmī’’ti ca bhagavatā vutte aladdhabhāvaṃ ñatvā ghaṭaṃ ṭhapetvā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ‘‘ahaṃ, bhante, piṇḍapātaṃ dassāmi, adhivāsethā’’ti āha. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena. Sā bhagavato adhivāsanaṃ viditvā paṭhamataraṃ gantvā sittasammaṭṭhe padese āsanaṃ paññāpetvā bhagavato pavesanaṃ udikkhamānā aṭṭhāsi. Bhagavā gehaṃ pavisitvā paññatte āsane nisīdi. Atha sā bhagavantaṃ bhojesi. Bhagavā katabhattakicco onītapattapāṇī tassā anumodanaṃ katvā pakkāmi. Sā anumodanaṃ sutvā anappakaṃ pītisomanassaṃ paṭisaṃvedentī yāva cakkhupathasamatikkamā buddhārammaṇaṃ pītiṃ avijahantī namassamānā aṭṭhāsi. Sā katipayadivasātikkameneva kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane nibbatti, accharāsahassañcassā parivāro ahosi. Taṃ āyasmā mahāmoggallāno –

    ૨૭૦.

    270.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… ઓસધી વિય તારકા.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… osadhī viya tārakā.

    ૨૭૧.

    271.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…

    વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ. – ગાથાહિ પુચ્છિ;

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. – gāthāhi pucchi;

    ૨૭૩.

    273.

    ‘‘સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં’’.

    ‘‘Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    ૨૭૪.

    274.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતા,

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā,

    પુરિમાય જાતિયા મનુસ્સલોકે.

    Purimāya jātiyā manussaloke.

    ૨૭૫.

    275.

    ‘‘અદ્દસં વિરજં બુદ્ધં, વિપ્પસન્નમનાવિલં;

    ‘‘Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, vippasannamanāvilaṃ;

    તસ્સ અદાસહં ભિક્ખં, પસન્ના સેહિ પાણિભિ.

    Tassa adāsahaṃ bhikkhaṃ, pasannā sehi pāṇibhi.

    ૨૭૬.

    276.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ. –

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –

    દેવતા બ્યાકાસિ. સેસં સબ્બં હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા ઉત્તાનત્થમેવ.

    Devatā byākāsi. Sesaṃ sabbaṃ heṭṭhā vuttanayattā uttānatthameva.

    પઠમભિક્ખાદાયિકાવિમાનવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamabhikkhādāyikāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi / ૧૦. પઠમભિક્ખાદાયિકાવિમાનવત્થુ • 10. Paṭhamabhikkhādāyikāvimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact