Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
(૧૪) ૪. રાજવગ્ગો
(14) 4. Rājavaggo
૧. પઠમચક્કાનુવત્તનસુત્તવણ્ણના
1. Paṭhamacakkānuvattanasuttavaṇṇanā
૧૩૧. ચતુત્થસ્સ પઠમે ધમ્મેનાતિ દસકુસલધમ્મેન. ચક્કન્તિ આણાચક્કં. અત્થઞ્ઞૂતિ રજ્જત્થં જાનાતિ. ધમ્મઞ્ઞૂતિ પવેણિધમ્મં જાનાતિ. મત્તઞ્ઞૂતિ દણ્ડે વા બલમ્હિ વા પમાણં જાનાતિ. કાલઞ્ઞૂતિ રજ્જસુખાનુભવનકાલં, વિનિચ્છયકરણકાલં, જનપદચારિકાકાલઞ્ચ જાનાતિ. પરિસઞ્ઞૂતિ અયં પરિસા ખત્તિયપરિસા, અયં બ્રાહ્મણવેસ્સસુદ્દસમણપરિસાતિ જાનાતિ.
131. Catutthassa paṭhame dhammenāti dasakusaladhammena. Cakkanti āṇācakkaṃ. Atthaññūti rajjatthaṃ jānāti. Dhammaññūti paveṇidhammaṃ jānāti. Mattaññūti daṇḍe vā balamhi vā pamāṇaṃ jānāti. Kālaññūti rajjasukhānubhavanakālaṃ, vinicchayakaraṇakālaṃ, janapadacārikākālañca jānāti. Parisaññūti ayaṃ parisā khattiyaparisā, ayaṃ brāhmaṇavessasuddasamaṇaparisāti jānāti.
તથાગતવારે અત્થઞ્ઞૂતિ પઞ્ચ અત્થે જાનાતિ. ધમ્મઞ્ઞૂતિ ચત્તારો ધમ્મે જાનાતિ. મત્તઞ્ઞૂતિ ચતૂસુ પચ્ચયેસુ પટિગ્ગહણપરિભોગમત્તં જાનાતિ. કાલઞ્ઞૂતિ અયં કાલો પટિસલ્લીનસ્સ, અયં સમાપત્તિયા, અયં ધમ્મદેસનાય, અયં જનપદચારિકાયાતિ એવં કાલં જાનાતિ. પરિસઞ્ઞૂતિ અયં પરિસા ખત્તિયપરિસા…પે॰… અયં સમણપરિસાતિ જાનાતિ. અનુત્તરન્તિ નવહિ લોકુત્તરધમ્મેહિ અનુત્તરં. ધમ્મચક્કન્તિ સેટ્ઠચક્કં.
Tathāgatavāre atthaññūti pañca atthe jānāti. Dhammaññūti cattāro dhamme jānāti. Mattaññūti catūsu paccayesu paṭiggahaṇaparibhogamattaṃ jānāti. Kālaññūti ayaṃ kālo paṭisallīnassa, ayaṃ samāpattiyā, ayaṃ dhammadesanāya, ayaṃ janapadacārikāyāti evaṃ kālaṃ jānāti. Parisaññūti ayaṃ parisā khattiyaparisā…pe… ayaṃ samaṇaparisāti jānāti. Anuttaranti navahi lokuttaradhammehi anuttaraṃ. Dhammacakkanti seṭṭhacakkaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. પઠમચક્કાનુવત્તનસુત્તં • 1. Paṭhamacakkānuvattanasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. પઠમચક્કાનુવત્તનસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamacakkānuvattanasuttavaṇṇanā