Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૪. દાનવગ્ગો

    4. Dānavaggo

    ૧-૪. પઠમદાનસુત્તાદિવણ્ણના

    1-4. Paṭhamadānasuttādivaṇṇanā

    ૩૧-૩૪. ચતુત્થસ્સ પઠમે આસજ્જાતિ યસ્સ દેતિ, તસ્સ આગમનહેતુ તેન સમાગમનિમિત્તં. ભયાતિ ભયહેતુ. નનુ ભયં નામ લદ્ધકામતારાગાદયો વિય ચેતનાય અવિસુદ્ધિકરં, તં કસ્મા ઇધ ગહિતન્તિ? નયિદં તાદિસં વોહારભયાદિં સન્ધાય વુત્તન્તિ દસ્સેતું ‘‘અયં અદાયકો અકારકો’’તિઆદિ વુત્તં. અદાસિ મેતિ યં પુબ્બે કતં ઉપકારં ચિન્તેત્વા દીયતિ, તં સન્ધાય વુત્તં. દસ્સતિ મેતિ પચ્ચુપકારાસીસાય યં દીયતિ, તં સન્ધાય વદતિ. સાહુ દાનન્તિ દાનં નામેતં પણ્ડિતપઞ્ઞત્તન્તિ સાધુસમાચારે ઠત્વા દેતિ. અલઙ્કારત્થન્તિ ઉપસોભનત્થં. દાનઞ્હિ દત્વા તં પચ્ચવેક્ખન્તસ્સ પામોજ્જપીતિસોમનસ્સાદયો ઉપ્પજ્જન્તિ, લોભદોસઇસ્સામચ્છેરાદયોપિ વિદૂરી ભવન્તિ. ઇદાનિ દાનં અનુકૂલધમ્મપરિબ્રૂહનેન પચ્ચનીકધમ્મવિદૂરીકરણેન ચ ભાવનાચિત્તસ્સ ઉપસોભનાય ચ પરિક્ખારાય ચ હોતીતિ ‘‘અલઙ્કારત્થઞ્ચેવ પરિક્ખારત્થઞ્ચ દેતી’’તિ વુત્તં. તેનાહ ‘‘દાનઞ્હિ ચિત્તં મુદું કરોતી’’તિઆદિ. મુદુચિત્તો હોતિ લદ્ધા દાયકે ‘‘ઇમિના મય્હં સઙ્ગહો કતો’’તિ, દાતાપિ લદ્ધરિ. તેન વુત્તં ‘‘ઉભિન્નમ્પિ ચિત્તં મુદું કરોતી’’તિ.

    31-34. Catutthassa paṭhame āsajjāti yassa deti, tassa āgamanahetu tena samāgamanimittaṃ. Bhayāti bhayahetu. Nanu bhayaṃ nāma laddhakāmatārāgādayo viya cetanāya avisuddhikaraṃ, taṃ kasmā idha gahitanti? Nayidaṃ tādisaṃ vohārabhayādiṃ sandhāya vuttanti dassetuṃ ‘‘ayaṃ adāyako akārako’’tiādi vuttaṃ. Adāsi meti yaṃ pubbe kataṃ upakāraṃ cintetvā dīyati, taṃ sandhāya vuttaṃ. Dassati meti paccupakārāsīsāya yaṃ dīyati, taṃ sandhāya vadati. Sāhu dānanti dānaṃ nāmetaṃ paṇḍitapaññattanti sādhusamācāre ṭhatvā deti. Alaṅkāratthanti upasobhanatthaṃ. Dānañhi datvā taṃ paccavekkhantassa pāmojjapītisomanassādayo uppajjanti, lobhadosaissāmaccherādayopi vidūrī bhavanti. Idāni dānaṃ anukūladhammaparibrūhanena paccanīkadhammavidūrīkaraṇena ca bhāvanācittassa upasobhanāya ca parikkhārāya ca hotīti ‘‘alaṅkāratthañceva parikkhāratthañca detī’’ti vuttaṃ. Tenāha ‘‘dānañhi cittaṃ muduṃ karotī’’tiādi. Muducitto hoti laddhā dāyake ‘‘iminā mayhaṃ saṅgaho kato’’ti, dātāpi laddhari. Tena vuttaṃ ‘‘ubhinnampi cittaṃ muduṃ karotī’’ti.

    અદન્તદમનન્તિ અદન્તા અનસ્સવાપિસ્સ દાનેન દન્તા અસ્સવા હોન્તિ, વસે વત્તન્તિ. અદાનં દન્તદૂસકન્તિ અદાનં પુબ્બે દન્તાનં અસ્સવાનમ્પિ વિઘાતુપ્પાદનેન ચિત્તં દૂસેતિ. ઉન્નમન્તિ દાયકા પિયંવદા ચ પરેસં ગરુચિત્તીકારટ્ઠાનતાય. નમન્તિપટિગ્ગાહકા દાનેન પિયવાચાય ચ લદ્ધસઙ્ગહાસઙ્ગાહકાનં.

    Adantadamananti adantā anassavāpissa dānena dantā assavā honti, vase vattanti. Adānaṃ dantadūsakanti adānaṃ pubbe dantānaṃ assavānampi vighātuppādanena cittaṃ dūseti. Unnamanti dāyakā piyaṃvadā ca paresaṃ garucittīkāraṭṭhānatāya. Namantipaṭiggāhakā dānena piyavācāya ca laddhasaṅgahāsaṅgāhakānaṃ.

    ચિત્તાલઙ્કારદાનમેવ ઉત્તમં અનુપક્કિલિટ્ઠતાય સુપરિસુદ્ધતાય ગુણવિસેસપચ્ચયતાય ચ. દુતિયાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.

    Cittālaṅkāradānameva uttamaṃ anupakkiliṭṭhatāya suparisuddhatāya guṇavisesapaccayatāya ca. Dutiyādīni uttānatthāneva.

    પઠમદાનસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamadānasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:




    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact