Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૩-૪. પઠમધમ્મવિહારીસુત્તાદિવણ્ણના
3-4. Paṭhamadhammavihārīsuttādivaṇṇanā
૭૩-૭૪. તતિયે નિયકજ્ઝત્તેતિ અત્તનો સન્તાને. મેત્તાય ઉપસંહરણવસેન હિતં એસન્તેન. કરુણાય વસેન અનુકમ્પમાનેન. પરિગ્ગહેત્વાતિ પરિતો ગહેત્વા, ફરિત્વાતિ અત્થો. પરિચ્ચાતિ પરિતો કત્વા, સમન્તતો ફરિત્વા ઇચ્ચેવ અત્થો. ‘‘પટિચ્ચા’’તિપિ પાઠો. મા પમજ્જિત્થાતિ ‘‘ઝાયથા’’તિ વુત્તસમથવિપસ્સનાનં અનનુયુઞ્જનેન અઞ્ઞેન વા કેનચિ પમાદકારણેન મા પમાદં આપજ્જિત્થ. નિય્યાનિકસાસને અકત્તબ્બકરણં વિય કત્તબ્બાકરણમ્પિ પમાદોતિ. વિપત્તિકાલેતિ સત્તઅસપ્પાયાદિવિપત્તિયુત્તે કાલે. સબ્બેપિ સાસને ગુણા ઇધેવ સઙ્ગહં ગચ્છન્તીતિ આહ ‘‘ઝાયથ મા પમાદત્થ…પે॰… અનુસાસની’’તિ. ચતુત્થે નત્થિ વત્તબ્બં.
73-74. Tatiye niyakajjhatteti attano santāne. Mettāya upasaṃharaṇavasena hitaṃ esantena. Karuṇāya vasena anukampamānena. Pariggahetvāti parito gahetvā, pharitvāti attho. Pariccāti parito katvā, samantato pharitvā icceva attho. ‘‘Paṭiccā’’tipi pāṭho. Mā pamajjitthāti ‘‘jhāyathā’’ti vuttasamathavipassanānaṃ ananuyuñjanena aññena vā kenaci pamādakāraṇena mā pamādaṃ āpajjittha. Niyyānikasāsane akattabbakaraṇaṃ viya kattabbākaraṇampi pamādoti. Vipattikāleti sattaasappāyādivipattiyutte kāle. Sabbepi sāsane guṇā idheva saṅgahaṃ gacchantīti āha ‘‘jhāyatha mā pamādattha…pe… anusāsanī’’ti. Catutthe natthi vattabbaṃ.
પઠમધમ્મવિહારીસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṭhamadhammavihārīsuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૩. પઠમધમ્મવિહારીસુત્તં • 3. Paṭhamadhammavihārīsuttaṃ
૪. દુતિયધમ્મવિહારીસુત્તં • 4. Dutiyadhammavihārīsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૩. પઠમધમ્મવિહારીસુત્તવણ્ણના • 3. Paṭhamadhammavihārīsuttavaṇṇanā
૪. દુતિયધમ્મવિહારીસુત્તવણ્ણના • 4. Dutiyadhammavihārīsuttavaṇṇanā