Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૨. દુતિયપણ્ણાસકં
2. Dutiyapaṇṇāsakaṃ
(૬) ૧. બ્રાહ્મણવગ્ગો
(6) 1. Brāhmaṇavaggo
૧. પઠમદ્વેબ્રાહ્મણસુત્તવણ્ણના
1. Paṭhamadvebrāhmaṇasuttavaṇṇanā
૫૨. બ્રાહ્મણવગ્ગસ્સ પઠમે જિણ્ણાતિ જરાજિણ્ણા. વુદ્ધાતિ વયોવુદ્ધા. મહલ્લકાતિ જાતિમહલ્લકા. અદ્ધગતાતિ તયો અદ્ધે અતિક્કન્તા. વયોઅનુપ્પત્તાતિ તતિયં વયં અનુપ્પત્તા. યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસૂતિ પુત્તદારે અત્તનો વચનં અકરોન્તે દિસ્વા ‘‘સમણસ્સ ગોતમસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા નિય્યાનિકમગ્ગં ગવેસિસ્સામા’’તિ ચિન્તેત્વા ઉપસઙ્કમિંસુ. મયમસ્સુ, ભો ગોતમ, બ્રાહ્મણાતિ; ભો ગોતમ, મયં બ્રાહ્મણા ન ખત્તિયા નામચ્ચા ન ગહપતિકાતિ બ્રાહ્મણભાવં જાનાપેત્વા જિણ્ણાતિઆદિમાહંસુ. અકતભીરુત્તાણાતિ અકતભયપરિત્તાણા. અવસ્સયભૂતં પતિટ્ઠાકમ્મં અમ્હેહિ ન કતન્તિ દસ્સેન્તિ. તગ્ઘાતિ એકંસત્થે નિપાતો, સમ્પટિચ્છનત્થે વા. એકન્તેન તુમ્હે એવરૂપા, અહમ્પિ ખો એતં સમ્પટિચ્છામીતિ ચ દસ્સેતિ. ઉપનીયતીતિ ઉપસંહરીયતિ. અયં હિ જાતિયા જરં ઉપનીયતિ, જરાય બ્યાધિં, બ્યાધિના મરણં, મરણેન પુન જાતિં. તેન વુત્તં – ‘‘ઉપનીયતી’’તિ.
52. Brāhmaṇavaggassa paṭhame jiṇṇāti jarājiṇṇā. Vuddhāti vayovuddhā. Mahallakāti jātimahallakā. Addhagatāti tayo addhe atikkantā. Vayoanuppattāti tatiyaṃ vayaṃ anuppattā. Yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsūti puttadāre attano vacanaṃ akaronte disvā ‘‘samaṇassa gotamassa santikaṃ gantvā niyyānikamaggaṃ gavesissāmā’’ti cintetvā upasaṅkamiṃsu. Mayamassu, bho gotama, brāhmaṇāti; bho gotama, mayaṃ brāhmaṇā na khattiyā nāmaccā na gahapatikāti brāhmaṇabhāvaṃ jānāpetvā jiṇṇātiādimāhaṃsu. Akatabhīruttāṇāti akatabhayaparittāṇā. Avassayabhūtaṃ patiṭṭhākammaṃ amhehi na katanti dassenti. Tagghāti ekaṃsatthe nipāto, sampaṭicchanatthe vā. Ekantena tumhe evarūpā, ahampi kho etaṃ sampaṭicchāmīti ca dasseti. Upanīyatīti upasaṃharīyati. Ayaṃ hi jātiyā jaraṃ upanīyati, jarāya byādhiṃ, byādhinā maraṇaṃ, maraṇena puna jātiṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘upanīyatī’’ti.
ઇદાનિ યસ્મા તે બ્રાહ્મણા મહલ્લકત્તા પબ્બજિત્વાપિ વત્તં પૂરેતું ન સક્ખિસ્સન્તિ, તસ્મા ને પઞ્ચસુ સીલેસુ પતિટ્ઠાપેન્તો ભગવા યોધ કાયેન સંયમોતિઆદિમાહ. તત્થ કાયેન સંયમોતિ કાયદ્વારેન સંવરો. સેસેસુપિ એસેવ નયો. તં તસ્સ પેતસ્સાતિ તં પુઞ્ઞં તસ્સ પરલોકં ગતસ્સ તાયનટ્ઠેન તાણં, નિલીયનટ્ઠેન લેણં, પતિટ્ઠાનટ્ઠેન દીપો, અવસ્સયનટ્ઠેન સરણં, ઉત્તમગતિવસેન પરાયણઞ્ચ હોતીતિ દસ્સેતિ. ગાથા ઉત્તાનત્થાયેવ. એવં તે બ્રાહ્મણા તથાગતેન પઞ્ચસુ સીલેસુ સમાદપિતા યાવજીવં પઞ્ચ સીલાનિ રક્ખિત્વા સગ્ગે નિબ્બત્તિંસુ.
Idāni yasmā te brāhmaṇā mahallakattā pabbajitvāpi vattaṃ pūretuṃ na sakkhissanti, tasmā ne pañcasu sīlesu patiṭṭhāpento bhagavā yodha kāyena saṃyamotiādimāha. Tattha kāyena saṃyamoti kāyadvārena saṃvaro. Sesesupi eseva nayo. Taṃ tassa petassāti taṃ puññaṃ tassa paralokaṃ gatassa tāyanaṭṭhena tāṇaṃ, nilīyanaṭṭhena leṇaṃ, patiṭṭhānaṭṭhena dīpo, avassayanaṭṭhena saraṇaṃ, uttamagativasena parāyaṇañca hotīti dasseti. Gāthā uttānatthāyeva. Evaṃ te brāhmaṇā tathāgatena pañcasu sīlesu samādapitā yāvajīvaṃ pañca sīlāni rakkhitvā sagge nibbattiṃsu.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. પઠમદ્વેબ્રાહ્મણસુત્તં • 1. Paṭhamadvebrāhmaṇasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. પઠમદ્વેબ્રાહ્મણસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamadvebrāhmaṇasuttavaṇṇanā