Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૫. પઠમએસનાસુત્તં

    5. Paṭhamaesanāsuttaṃ

    ૫૪. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    54. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તિસ્સો ઇમા, ભિક્ખવે, એસના. કતમા તિસ્સો? કામેસના, ભવેસના, બ્રહ્મચરિયેસના – ઇમા ખો, ભિક્ખવે, તિસ્સો એસના’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Tisso imā, bhikkhave, esanā. Katamā tisso? Kāmesanā, bhavesanā, brahmacariyesanā – imā kho, bhikkhave, tisso esanā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘સમાહિતો સમ્પજાનો, સતો બુદ્ધસ્સ સાવકો;

    ‘‘Samāhito sampajāno, sato buddhassa sāvako;

    એસના ચ પજાનાતિ, એસનાનઞ્ચ સમ્ભવં.

    Esanā ca pajānāti, esanānañca sambhavaṃ.

    ‘‘યત્થ ચેતા નિરુજ્ઝન્તિ, મગ્ગઞ્ચ ખયગામિનં;

    ‘‘Yattha cetā nirujjhanti, maggañca khayagāminaṃ;

    એસનાનં ખયા ભિક્ખુ, નિચ્છાતો પરિનિબ્બુતો’’તિ.

    Esanānaṃ khayā bhikkhu, nicchāto parinibbuto’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. પઞ્ચમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Pañcamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૫. પઠમએસનાસુત્તવણ્ણના • 5. Paṭhamaesanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact