Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૯-૧૦. પઠમઇધલોકિકસુત્તાદિવણ્ણના

    9-10. Paṭhamaidhalokikasuttādivaṇṇanā

    ૪૯-૫૦. નવમે ઇધલોકવિજયાયાતિ ઇધલોકવિજિનનત્થાય અભિભવત્થાય. યો હિ દિટ્ઠધમ્મિકં અનત્થં પરિવજ્જનવસેન અભિભવતિ, તતો એવ તદત્થં સમ્પાદેતિ, સો ઇધલોકવિજયાય પટિપન્નો નામ હોતિ પચ્ચત્થિકનિગ્ગણ્હનતો સદત્થસમ્પાદનતો ચ. તેનાહ ‘‘અયંસ લોકો આરદ્ધો હોતી’’તિ. (પસંસાવહતો તયિદં પસંસાવહનં કિત્તિસદ્દેન ઇધલોકે સદ્દાનં ચિત્તતોસનવિદ્ધેય્યભાવાપાદનેન ચ હોતીતિ દટ્ઠબ્બં.) સુસંવિહિતકમ્મન્તોતિ યાગુભત્તપચનકાલાદીનિ અનતિક્કમિત્વા તસ્સ તસ્સ સાધુકં કરણેન સુટ્ઠુ સંવિહિતકમ્મન્તો. પરલોકવિજયાયાતિ પરલોકસ્સ વિજિનનત્થાય અભિભવત્થાય. યો હિ સમ્પરાયિકં અનત્થં પરિવજ્જનવસેન અભિભવતિ, તતો એવ તદત્થં સમ્પાદેતિ, સો પરલોકવિજયાય પટિપન્નો નામ હોતિ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવ.

    49-50. Navame idhalokavijayāyāti idhalokavijinanatthāya abhibhavatthāya. Yo hi diṭṭhadhammikaṃ anatthaṃ parivajjanavasena abhibhavati, tato eva tadatthaṃ sampādeti, so idhalokavijayāya paṭipanno nāma hoti paccatthikaniggaṇhanato sadatthasampādanato ca. Tenāha ‘‘ayaṃsa loko āraddho hotī’’ti. (Pasaṃsāvahato tayidaṃ pasaṃsāvahanaṃ kittisaddena idhaloke saddānaṃ cittatosanaviddheyyabhāvāpādanena ca hotīti daṭṭhabbaṃ.) Susaṃvihitakammantoti yāgubhattapacanakālādīni anatikkamitvā tassa tassa sādhukaṃ karaṇena suṭṭhu saṃvihitakammanto. Paralokavijayāyāti paralokassa vijinanatthāya abhibhavatthāya. Yo hi samparāyikaṃ anatthaṃ parivajjanavasena abhibhavati, tato eva tadatthaṃ sampādeti, so paralokavijayāya paṭipanno nāma hoti. Sesaṃ sabbattha uttānameva.

    પઠમઇધલોકિકસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamaidhalokikasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.

    ઉપોસથવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Uposathavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.

    પઠમપણ્ણાસકં નિટ્ઠિતં.

    Paṭhamapaṇṇāsakaṃ niṭṭhitaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
    ૯. પઠમઇધલોકિકસુત્તં • 9. Paṭhamaidhalokikasuttaṃ
    ૧૦. દુતિયઇધલોકિકસુત્તં • 10. Dutiyaidhalokikasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૯-૧૦. ઇધલોકિકસુત્તદ્વયવણ્ણના • 9-10. Idhalokikasuttadvayavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact