Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā

    રૂપાવચરકુસલં

    Rūpāvacarakusalaṃ

    ચતુક્કનયો

    Catukkanayo

    પઠમજ્ઝાનકથાવણ્ણના

    Paṭhamajjhānakathāvaṇṇanā

    ૧૬૦. ઉત્તરપદલોપં કત્વા ‘‘રૂપભવો રૂપ’’ન્તિ વુત્તો, ‘‘રૂપી રૂપાનિ પસ્સતિ (મ॰ નિ॰ ૨.૨૪૮; ૩.૩૧૨; ધ॰ સ॰ ૨૪૮; પટિ॰ મ॰ ૧.૨૦૯), રૂપરાગો’’તિઆદીસુ (ધ॰ સ॰ ૩૬૩) વિયાતિ દટ્ઠબ્બં. પયોગસમ્પાદિતસ્સ રૂપજ્ઝાનસ્સ રૂપભવાતિક્કમસ્સપિ ઉપાયભાવતો યથા રૂપૂપપત્તિયા એવ મગ્ગોતિ અયં નિયમો ન યુજ્જતિ, એવં પચ્ચયન્તરવિકલતાદીહિ રૂપૂપપત્તિયા અનભિનિપ્ફાદકસ્સપિ અત્થિભાવતો રૂપૂપપત્તિયા મગ્ગો એવાતિ અયમ્પિ નિયમો ન યુજ્જતિ. એવઞ્ચ સતિ યદેવ રૂપૂપપત્તિયા નિપ્ફાદકં, તસ્સેવ સમ્પયુત્તસ્સ રૂપાવચરકુસલભાવો, ન અનભિનિપ્ફાદકસ્સાતિ અયમત્થો આપન્નોતિ ચોદનં સમુટ્ઠાપેતિ ન સબ્બસ્સ કુસલજ્ઝાનસ્સાતિઆદિના. તત્થ સામઞ્ઞસદ્દોપિ અધિકારવસેન વિસેસનિદ્દિટ્ઠો હોતીતિ ‘‘કુસલજ્ઝાનસ્સ મગ્ગભાવો’’તિ વુત્તં.

    160. Uttarapadalopaṃkatvā ‘‘rūpabhavo rūpa’’nti vutto, ‘‘rūpī rūpāni passati (ma. ni. 2.248; 3.312; dha. sa. 248; paṭi. ma. 1.209), rūparāgo’’tiādīsu (dha. sa. 363) viyāti daṭṭhabbaṃ. Payogasampāditassa rūpajjhānassa rūpabhavātikkamassapi upāyabhāvato yathā rūpūpapattiyā eva maggoti ayaṃ niyamo na yujjati, evaṃ paccayantaravikalatādīhi rūpūpapattiyā anabhinipphādakassapi atthibhāvato rūpūpapattiyā maggo evāti ayampi niyamo na yujjati. Evañca sati yadeva rūpūpapattiyā nipphādakaṃ, tasseva sampayuttassa rūpāvacarakusalabhāvo, na anabhinipphādakassāti ayamattho āpannoti codanaṃ samuṭṭhāpeti na sabbassa kusalajjhānassātiādinā. Tattha sāmaññasaddopi adhikāravasena visesaniddiṭṭho hotīti ‘‘kusalajjhānassa maggabhāvo’’ti vuttaṃ.

    રૂપૂપપત્તિજનકસભાવો રૂપભવવિપચ્ચનસભાવોતિ તસ્સપિ વિપાકધમ્મભાવે સતિપિ સબ્બકુસલાકુસલસાધારણં વિપાકધમ્મભાવસામઞ્ઞં ‘‘વિપાકધમ્મભાવો વિયા’’તિ ઉદાહરણભાવેન વુત્તં. સામઞ્ઞમ્પિ હિ વિસેસતો ભિન્નં કત્વા વોહરીયતીતિ. સબ્બસમાનોતિ રૂપૂપપત્તિયા નિપ્ફાદકસ્સ પચ્ચયન્તરવિકલતાદીહિ અનિપ્ફાદકસ્સ ચ સબ્બસ્સ યથાધિગતસ્સ ઝાનસ્સ સાધારણો. એતેન ઉત્તરપદાવધારણસ્સ પરિગ્ગહિતતં દસ્સેતિ. ‘‘ઇતો અઞ્ઞો મગ્ગો નામ નત્થી’’તિ ઇમિનાપિ સજાતિયા સાધારણો અઞ્ઞજાતિવિનિવત્તિયા અનઞ્ઞસાધારણો ઇમસ્સ ઝાનસ્સ રૂપૂપપત્તિયા ઉપાયભાવો વુત્તોતિ દટ્ઠબ્બં. ઇતરે દ્વે સદ્ધા હિરી ચ. યદિ પટિપદાય સાધેતબ્બતો પુગ્ગલપુબ્બઙ્ગમાય દેસનાય ભાવેન્તેન સમયવવત્થાનં કતં. પટિપદારહિતેસુ કથન્તિ આહ ‘‘કેસઞ્ચી’’તિઆદિ. તત્થ કેસઞ્ચીતિ સમથભાવનાય કતાધિકારાનં. તેસઞ્હિ મગ્ગાધિગમનતો પુબ્બે અનધિગતજ્ઝાનાનં પટિસમ્ભિદાદયો વિય મગ્ગાધિગમેનેવ તાનિ સમિજ્ઝન્તિ.

    Rūpūpapattijanakasabhāvo rūpabhavavipaccanasabhāvoti tassapi vipākadhammabhāve satipi sabbakusalākusalasādhāraṇaṃ vipākadhammabhāvasāmaññaṃ ‘‘vipākadhammabhāvo viyā’’ti udāharaṇabhāvena vuttaṃ. Sāmaññampi hi visesato bhinnaṃ katvā voharīyatīti. Sabbasamānoti rūpūpapattiyā nipphādakassa paccayantaravikalatādīhi anipphādakassa ca sabbassa yathādhigatassa jhānassa sādhāraṇo. Etena uttarapadāvadhāraṇassa pariggahitataṃ dasseti. ‘‘Ito añño maggo nāma natthī’’ti imināpi sajātiyā sādhāraṇo aññajātivinivattiyā anaññasādhāraṇo imassa jhānassa rūpūpapattiyā upāyabhāvo vuttoti daṭṭhabbaṃ. Itare dve saddhā hirī ca. Yadi paṭipadāya sādhetabbato puggalapubbaṅgamāya desanāya bhāventena samayavavatthānaṃ kataṃ. Paṭipadārahitesu kathanti āha ‘‘kesañcī’’tiādi. Tattha kesañcīti samathabhāvanāya katādhikārānaṃ. Tesañhi maggādhigamanato pubbe anadhigatajjhānānaṃ paṭisambhidādayo viya maggādhigameneva tāni samijjhanti.

    અઞ્ઞાનીતિ અરિયમગ્ગસિદ્ધિતો અઞ્ઞાનિ. તેસુપીતિ અરિયમગ્ગેન સિદ્ધત્તા પટિપદારહિતેસુપિ. નનુ ચ અરિયમગ્ગસિદ્ધસ્સપિ આગમનવસેન પટિપદા ઉપલબ્ભતિયેવ. ઇતરથા ‘‘ન કામાવચરં વિય વિના પટિપદાય ઉપ્પજ્જતી’’તિ , ‘‘બહુતરં લોકિયજ્ઝાનમ્પિ ન વિના પટિપદાય ઇજ્ઝતી’’તિ ચ વચનં વિરુજ્ઝેય્યાતિ? ન, યેભુય્યેન ગહણતો પુગ્ગલવિસેસાપેક્ખત્તા ચ. અરિયમગ્ગસમિજ્ઝનકઞ્હિ ઝાનં કસ્સચિદેવ હોતિ, તસ્મા ઇતરં બહુતરં લોકિયજ્ઝાનં પુથુજ્જનસ્સ અરિયસ્સ ચ અકતાધિકારસ્સ ન વિના પટિપદાય સિજ્ઝતીતિ તેસં વસેન વુત્તં. અરિયમગ્ગસિદ્ધસ્સપિ ઝાનસ્સ વિપાકાનં વિય કુસલેન અરિયમગ્ગેન સદિસત્તાભાવતો અતબ્બિપાકત્તા ચ ન મગ્ગાગમનવસેન પટિપદા યુજ્જતિ, એવમસ્સ પટિપદાવિરહો સિદ્ધો. એવઞ્ચ કત્વા સુદ્ધિકનવકદેસનાપિ સુટ્ઠુ નીતા હોતિ. તથા ચ વક્ખતિ લોકુત્તરકથાયં ‘‘લોકિયજ્ઝાનમ્પી’’તિઆદિ (ધ॰ સ॰ મૂલટી॰ ૨૭૭).

    Aññānīti ariyamaggasiddhito aññāni. Tesupīti ariyamaggena siddhattā paṭipadārahitesupi. Nanu ca ariyamaggasiddhassapi āgamanavasena paṭipadā upalabbhatiyeva. Itarathā ‘‘na kāmāvacaraṃ viya vinā paṭipadāya uppajjatī’’ti , ‘‘bahutaraṃ lokiyajjhānampi na vinā paṭipadāya ijjhatī’’ti ca vacanaṃ virujjheyyāti? Na, yebhuyyena gahaṇato puggalavisesāpekkhattā ca. Ariyamaggasamijjhanakañhi jhānaṃ kassacideva hoti, tasmā itaraṃ bahutaraṃ lokiyajjhānaṃ puthujjanassa ariyassa ca akatādhikārassa na vinā paṭipadāya sijjhatīti tesaṃ vasena vuttaṃ. Ariyamaggasiddhassapi jhānassa vipākānaṃ viya kusalena ariyamaggena sadisattābhāvato atabbipākattā ca na maggāgamanavasena paṭipadā yujjati, evamassa paṭipadāviraho siddho. Evañca katvā suddhikanavakadesanāpi suṭṭhu nītā hoti. Tathā ca vakkhati lokuttarakathāyaṃ ‘‘lokiyajjhānampī’’tiādi (dha. sa. mūlaṭī. 277).

    વટ્ટાસયસ્સ વિસેસપચ્ચયભૂતાય તણ્હાય તનુકરણવસેન વિવટ્ટાસયસ્સ વડ્ઢનન્તિ આહ ‘‘તણ્હાસંકિલેસસોધનેન આસયપોસન’’ન્તિ. આસયપોસનન્તિ ચ ઝાનભાવનાય પચ્ચયભૂતા પુબ્બયોગાદિવસેન સિદ્ધા અજ્ઝાસયસમ્પદા. સા પન તણ્હુપતાપવિગમેન હોતીતિ આહ ‘‘તણ્હાસંકિલેસસોધનેના’’તિ.

    Vaṭṭāsayassa visesapaccayabhūtāya taṇhāya tanukaraṇavasena vivaṭṭāsayassa vaḍḍhananti āha ‘‘taṇhāsaṃkilesasodhanena āsayaposana’’nti. Āsayaposananti ca jhānabhāvanāya paccayabhūtā pubbayogādivasena siddhā ajjhāsayasampadā. Sā pana taṇhupatāpavigamena hotīti āha ‘‘taṇhāsaṃkilesasodhanenā’’ti.

    થિનમિદ્ધાદીનન્તિ થિનમિદ્ધઉદ્ધચ્ચકુક્કુચ્ચવિચિકિચ્છાનં. પહાનન્તિ પહાયકં.

    Thinamiddhādīnanti thinamiddhauddhaccakukkuccavicikicchānaṃ. Pahānanti pahāyakaṃ.

    તંસદિસેસૂતિ મહગ્ગતભાવાદિના પઠમજ્ઝાનસમાધિસદિસેસુ.

    Taṃsadisesūti mahaggatabhāvādinā paṭhamajjhānasamādhisadisesu.

    પીતિસુખવન્તં ઝાનં પીતિસુખન્તિ વુત્તં યથા અરિસસોતિ દસ્સેન્તો ‘‘પીતિસુખ…પે॰… અકારો વુત્તો’’તિ આહ. મગ્ગસ્સપિ વા નિબ્બાનારમ્મણતો તથલક્ખણૂપનિજ્ઝાનતા યોજેતબ્બા. અસમ્મોસધમ્મન્તિ અવિનાસભાવં.

    Pītisukhavantaṃ jhānaṃ pītisukhanti vuttaṃ yathā arisasoti dassento ‘‘pītisukha…pe… akāro vutto’’ti āha. Maggassapi vā nibbānārammaṇato tathalakkhaṇūpanijjhānatā yojetabbā. Asammosadhammanti avināsabhāvaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / રૂપાવચરકુસલં • Rūpāvacarakusalaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / ચતુક્કનયો પઠમજ્ઝાનં • Catukkanayo paṭhamajjhānaṃ

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / પઠમજ્ઝાનકથાવણ્ણના • Paṭhamajjhānakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact