Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૬. પઠમકરણીયવિમાનવત્થુ

    6. Paṭhamakaraṇīyavimānavatthu

    ૯૨૬.

    926.

    ‘‘ઉચ્ચમિદં મણિથૂણં વિમાનં, સમન્તતો દ્વાદસ યોજનાનિ;

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ, samantato dvādasa yojanāni;

    કૂટાગારા સત્તસતા ઉળારા, વેળુરિયથમ્ભા રુચકત્થતા સુભા.

    Kūṭāgārā sattasatā uḷārā, veḷuriyathambhā rucakatthatā subhā.

    ૯૨૭.

    927.

    ‘‘તત્થચ્છસિ પિવસિ ખાદસિ ચ, દિબ્બા ચ વીણા પવદન્તિ વગ્ગું;

    ‘‘Tatthacchasi pivasi khādasi ca, dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ;

    દિબ્બા રસા કામગુણેત્થ પઞ્ચ, નારિયો ચ નચ્ચન્તિ સુવણ્ણછન્ના.

    Dibbā rasā kāmaguṇettha pañca, nāriyo ca naccanti suvaṇṇachannā.

    ૯૨૮.

    928.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…

    વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૯૩૦.

    930.

    સો દેવપુત્તો અત્તમનો…પે॰…યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    So devaputto attamano…pe…yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૯૩૧.

    931.

    ‘‘કરણીયાનિ પુઞ્ઞાનિ, પણ્ડિતેન વિજાનતા;

    ‘‘Karaṇīyāni puññāni, paṇḍitena vijānatā;

    સમ્મગ્ગતેસુ બુદ્ધેસુ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Sammaggatesu buddhesu, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૯૩૨.

    932.

    ‘‘અત્થાય વત મે બુદ્ધો, અરઞ્ઞા ગામમાગતો;

    ‘‘Atthāya vata me buddho, araññā gāmamāgato;

    તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા, તાવતિંસૂપગો અહં 1.

    Tattha cittaṃ pasādetvā, tāvatiṃsūpago ahaṃ 2.

    ૯૩૩.

    933.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    પઠમકરણીયવિમાનં છટ્ઠં.

    Paṭhamakaraṇīyavimānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. અહું (સી॰)
    2. ahuṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૬. પઠમકરણીયવિમાનવણ્ણના • 6. Paṭhamakaraṇīyavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact