Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
4. நிஸ்ஸக்³கி³யகண்ட³ங்
4. Nissaggiyakaṇḍaṃ
1. சீவரவக்³கோ³
1. Cīvaravaggo
1. பட²மகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Paṭhamakathinasikkhāpadavaṇṇanā
459. ஸமிதாவினாதி ஸமிதபாபேன. கோ³தமகே சேதியேதி கோ³தமயக்க²ஸ்ஸ சேதியட்டா²னே கதவிஹாரோ வுச்சதி. பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் அனுஞ்ஞாதங் ஹோதீதி ப⁴க³வதா க³ஹபதிசீவரே அனுஞ்ஞாதே ப³ஹூனி சீவரானி லபி⁴த்வா ப⁴ண்டி³கங் கத்வா ஸீஸேபி க²ந்தே⁴பி கடியாபி ட²பெத்வா ஆக³ச்ச²ந்தே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா சீவரே ஸீமங் ப³ந்த⁴ந்தேன திசீவரங் பரிபோ⁴க³த்தா²ய அனுஞ்ஞாதங், ந பன அதி⁴ட்டா²னவஸேன. நஹாயந்தி எத்தா²தி நஹானங், நஹானதித்த²ங்.
459.Samitāvināti samitapāpena. Gotamake cetiyeti gotamayakkhassa cetiyaṭṭhāne katavihāro vuccati. Paribhuñjituṃ anuññātaṃ hotīti bhagavatā gahapaticīvare anuññāte bahūni cīvarāni labhitvā bhaṇḍikaṃ katvā sīsepi khandhepi kaṭiyāpi ṭhapetvā āgacchante bhikkhū disvā cīvare sīmaṃ bandhantena ticīvaraṃ paribhogatthāya anuññātaṃ, na pana adhiṭṭhānavasena. Nahāyanti etthāti nahānaṃ, nahānatitthaṃ.
460. ஏகோ கிர ப்³ராஹ்மணோ சிந்தேஸி ‘‘பு³த்³த⁴ரதனஸ்ஸ ச ஸங்க⁴ரதனஸ்ஸ ச பூஜா பஞ்ஞாயதி, கத²ங் நு கோ² த⁴ம்மரதனங் பூஜிதங் நாம ஹோதீ’’தி. ஸோ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா ஏதமத்த²ங் புச்சி². ப⁴க³வா ஆஹ ‘‘ஸசேபி ப்³ராஹ்மண த⁴ம்மரதனங் பூஜேதுகாமோ, ஏகங் ப³ஹுஸ்ஸுதங் பூஜேஹீ’’தி. ப³ஹுஸ்ஸுதங் ப⁴ந்தே ஆசிக்க²தா²தி. பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் புச்சா²தி. ஸோ பி⁴க்கூ² உபஸங்கமித்வா ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதங் ப⁴ந்தே ஆசிக்க²தா²’’தி ஆஹ. ஆனந்த³த்தே²ரோ ப்³ராஹ்மணாதி. ப்³ராஹ்மணோ தே²ரங் ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகேன சீவரேன பூஜேஸி. தேன வுத்தங் ‘‘படிலாப⁴வஸேன உப்பன்ன’’ந்தி. உப்பன்ன-ஸத்³தோ³ நிப்ப²ன்னபரியாயோபி ஹோதீதி தங் படிக்கி²பந்தோ ஆஹ ‘‘நோ நிப்ப²த்திவஸேனா’’தி. பட²மமேவ ஹி தங் தந்தவாயகம்மேன நிப்ப²ன்னங்.
460. Eko kira brāhmaṇo cintesi ‘‘buddharatanassa ca saṅgharatanassa ca pūjā paññāyati, kathaṃ nu kho dhammaratanaṃ pūjitaṃ nāma hotī’’ti. So bhagavantaṃ upasaṅkamitvā etamatthaṃ pucchi. Bhagavā āha ‘‘sacepi brāhmaṇa dhammaratanaṃ pūjetukāmo, ekaṃ bahussutaṃ pūjehī’’ti. Bahussutaṃ bhante ācikkhathāti. Bhikkhusaṅghaṃ pucchāti. So bhikkhū upasaṅkamitvā ‘‘bahussutaṃ bhante ācikkhathā’’ti āha. Ānandatthero brāhmaṇāti. Brāhmaṇo theraṃ sahassagghanakena cīvarena pūjesi. Tena vuttaṃ ‘‘paṭilābhavasena uppanna’’nti. Uppanna-saddo nipphannapariyāyopi hotīti taṃ paṭikkhipanto āha ‘‘no nipphattivasenā’’ti. Paṭhamameva hi taṃ tantavāyakammena nipphannaṃ.
தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே உபஜ்ஜ²ங் கா³ஹாபெத்வா ஸயங் அனுஸ்ஸாவனகம்மங் கரோதீதி எத்த² ஸாரிபுத்தத்தே²ரோபி ததே²வ கரோதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஏவங் ஏகமேகேன அத்தனோ பத்தசீவரங் த³த்வா பப்³பா³ஜெத்வா உபஜ்ஜ²ங் க³ண்ஹாபிதானி பஞ்ச பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதானி அஹேஸுங். ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் அதிவிய மமாயதீதி ஆனந்த³த்தே²ரோ தாவ மமாயது அகீ²ணாஸவபா⁴வதோ, ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ கத²ந்தி? ந இத³ங் மமாயனங் கே³ஹஸ்ஸிதபேமவஸேன, அத² கோ² கு³ணஸம்பா⁴வனாவஸேனாதி நாயங் தோ³ஸோ. நவமங் வா தி³வஸங் த³ஸமங் வாதி பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனங் , நவமே வா த³ஸமே வா தி³வஸேதி அத்தோ². ஸசே ப⁴வெய்யாதி ஸசே கஸ்ஸசி ஏவங் ஸியா. வுத்தஸதி³ஸமேவாதி எத்த² ‘‘வுத்ததி³வஸமேவா’’திபி பட²ந்தி. தா⁴ரேதுந்தி எத்த² ‘‘ஆஹா’’தி பாட²ஸேஸோ த³ட்ட²ப்³போ³.
Therassa santike upajjhaṃ gāhāpetvā sayaṃ anussāvanakammaṃ karotīti ettha sāriputtattheropi tatheva karotīti daṭṭhabbaṃ. Evaṃ ekamekena attano pattacīvaraṃ datvā pabbājetvā upajjhaṃ gaṇhāpitāni pañca pañca bhikkhusatāni ahesuṃ. Āyasmantaṃ ānandaṃ ativiya mamāyatīti ānandatthero tāva mamāyatu akhīṇāsavabhāvato, sāriputtatthero kathanti? Na idaṃ mamāyanaṃ gehassitapemavasena, atha kho guṇasambhāvanāvasenāti nāyaṃ doso. Navamaṃ vā divasaṃ dasamaṃ vāti bhummatthe upayogavacanaṃ , navame vā dasame vā divaseti attho. Sace bhaveyyāti sace kassaci evaṃ siyā. Vuttasadisamevāti ettha ‘‘vuttadivasamevā’’tipi paṭhanti. Dhāretunti ettha ‘‘āhā’’ti pāṭhaseso daṭṭhabbo.
462-463. நிட்டி²தசீவரஸ்மிந்தி பு⁴ம்மவசனஸ்ஸ லோபங் கத்வா நித்³தே³ஸோதி ஆஹ ‘‘நிட்டி²தே சீவரஸ்மி’’ந்தி, சீவரஸ்ஸ கரணபலிபோ³தே⁴ உபச்சி²ன்னேதி வுத்தங் ஹோதி. பாஸபட்டக³ண்டி²கபட்டபரியோஸானங் யங் கிஞ்சி காதப்³ப³ங், தங் கத்வாதி யோஜேதப்³ப³ங். ஸூசியா படிஸாமனந்தி இத³ங் ஸூசிகம்மஸ்ஸ ஸம்மா பரினிட்டி²தபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங், ஸூசிகம்மனிட்டா²னமேவெத்த² பமாணங். ஏதேஸம்பீதி வினட்டா²தி³ங் பராமஸதி.
462-463.Niṭṭhitacīvarasminti bhummavacanassa lopaṃ katvā niddesoti āha ‘‘niṭṭhite cīvarasmi’’nti, cīvarassa karaṇapalibodhe upacchinneti vuttaṃ hoti. Pāsapaṭṭagaṇṭhikapaṭṭapariyosānaṃ yaṃ kiñci kātabbaṃ, taṃ katvāti yojetabbaṃ. Sūciyā paṭisāmananti idaṃ sūcikammassa sammā pariniṭṭhitabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ, sūcikammaniṭṭhānamevettha pamāṇaṃ. Etesampīti vinaṭṭhādiṃ parāmasati.
கதி²னே ச உப்³ப⁴தஸ்மிந்தி யங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ கதி²னங் அத்த²தங், தஸ்மிங் கதி²னே ச உப்³ப⁴தேதி அத்தோ². து³தியஸ்ஸ பலிபோ³த⁴ஸ்ஸ அபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதீதி ஆவாஸபலிபோ³த⁴ஸ்ஸ அபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. எத்த² ச ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே’’தி இமேஹி த்³வீஹி பதே³ஹி த்³வின்னங் பலிபோ³தா⁴னங் அபா⁴வத³ஸ்ஸனேன அத்த²தகதி²னஸ்ஸ பஞ்சமாஸப்³ப⁴ந்தரே யாவ சீவரபலிபோ³தோ⁴ ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ ச ந உபச்சி²ஜ்ஜதி, தாவ அனதி⁴ட்டி²தங் அவிகப்பிதங் அதிரேகசீவரங் த³ஸாஹதோ பரம்பி ட²பேதுங் வட்டதீதி தீ³பேதி. அத்த²தகதி²னஸ்ஸ ஹி யாவ கதி²னஸ்ஸ உப்³பா⁴ரா அனாமந்தசாரோ அஸமாதா³னசாரோ யாவத³த்த²சீவரங் க³ணபோ⁴ஜனங் யோ ச தத்த² சீவருப்பாதோ³தி இமே பஞ்சானிஸங்ஸா லப்³ப⁴ந்தி. பக்கமனங் அந்தோ அஸ்ஸாதி பக்கமனந்திகா. ஏவங் ஸேஸாபி வேதி³தப்³பா³. வித்தா²ரோ பனெத்த² ஆக³தட்டா²னேயேவ ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி.
Kathine ca ubbhatasminti yaṃ saṅghassa kathinaṃ atthataṃ, tasmiṃ kathine ca ubbhateti attho. Dutiyassa palibodhassa abhāvaṃ dassetīti āvāsapalibodhassa abhāvaṃ dasseti. Ettha ca ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ ubbhatasmiṃ kathine’’ti imehi dvīhi padehi dvinnaṃ palibodhānaṃ abhāvadassanena atthatakathinassa pañcamāsabbhantare yāva cīvarapalibodho āvāsapalibodho ca na upacchijjati, tāva anadhiṭṭhitaṃ avikappitaṃ atirekacīvaraṃ dasāhato parampi ṭhapetuṃ vaṭṭatīti dīpeti. Atthatakathinassa hi yāva kathinassa ubbhārā anāmantacāro asamādānacāro yāvadatthacīvaraṃ gaṇabhojanaṃ yo ca tattha cīvaruppādoti ime pañcānisaṃsā labbhanti. Pakkamanaṃ anto assāti pakkamanantikā. Evaṃ sesāpi veditabbā. Vitthāro panettha āgataṭṭhāneyeva āvi bhavissati.
கோ²மந்தி கோ²மஸுத்தேஹி வாயிதங் கோ²மபடசீவரங், ததா² ஸேஸானி. ஸாணந்தி ஸாணவாகஸுத்தேஹி கதசீவரங். ப⁴ங்க³ந்தி கோ²மஸுத்தாதீ³னி ஸப்³பா³னி ஏகச்சானி வா மிஸ்ஸெத்வா கதசீவரங். ப⁴ங்க³ம்பி வாகமயமேவாதி கேசி. து³கூலங் பட்டுண்ணங் ஸோமாரபடங் சீனபடங் இத்³தி⁴ஜங் தே³வதி³ன்னந்தி இமானி பன ச² சீவரானி ஏதேஸங்யேவ அனுலோமானீதி விஸுங் ந வுத்தானி. து³கூலஞ்ஹி ஸாணஸ்ஸ அனுலோமங் வாகமயத்தா. பட்டுண்ணதே³ஸே ஸஞ்ஜாதவத்த²ங் பட்டுண்ணங். ‘‘பட்டுண்ணகோஸெய்யவிஸேஸோ’’தி ஹி அபி⁴தா⁴னகோஸே வுத்தங். ஸோமாரதே³ஸே சீனதே³ஸே ச ஜாதவத்தா²னி ஸோமாரசீனபடானி. பட்டுண்ணாதீ³னி தீணி கோஸெய்யஸ்ஸ அனுலோமானி பாணகேஹி கதஸுத்தமயத்தா. இத்³தி⁴ஜங் ஏஹிபி⁴க்கூ²னங் புஞ்ஞித்³தி⁴யா நிப்³ப³த்தசீவரங், தங் கோ²மாதீ³னங் அஞ்ஞதரங் ஹோதீதி தேஸங் ஏவ அனுலோமங். தே³வதாஹி தி³ன்னங் சீவரங் தே³வதி³ன்னங், தங் கப்பருக்கே² நிப்³ப³த்தங் ஜாலினியா தே³வகஞ்ஞாய அனுருத்³த⁴த்தே²ரஸ்ஸ தி³ன்னவத்த²ஸதி³ஸங், தம்பி கோ²மாதீ³னங்யேவ அனுலோமங் ஹோதி தேஸு அஞ்ஞதரபா⁴வதோ.
Khomanti khomasuttehi vāyitaṃ khomapaṭacīvaraṃ, tathā sesāni. Sāṇanti sāṇavākasuttehi katacīvaraṃ. Bhaṅganti khomasuttādīni sabbāni ekaccāni vā missetvā katacīvaraṃ. Bhaṅgampi vākamayamevāti keci. Dukūlaṃ paṭṭuṇṇaṃ somārapaṭaṃ cīnapaṭaṃ iddhijaṃ devadinnanti imāni pana cha cīvarāni etesaṃyeva anulomānīti visuṃ na vuttāni. Dukūlañhi sāṇassa anulomaṃ vākamayattā. Paṭṭuṇṇadese sañjātavatthaṃ paṭṭuṇṇaṃ. ‘‘Paṭṭuṇṇakoseyyaviseso’’ti hi abhidhānakose vuttaṃ. Somāradese cīnadese ca jātavatthāni somāracīnapaṭāni. Paṭṭuṇṇādīni tīṇi koseyyassa anulomāni pāṇakehi katasuttamayattā. Iddhijaṃ ehibhikkhūnaṃ puññiddhiyā nibbattacīvaraṃ, taṃ khomādīnaṃ aññataraṃ hotīti tesaṃ eva anulomaṃ. Devatāhi dinnaṃ cīvaraṃ devadinnaṃ, taṃ kapparukkhe nibbattaṃ jāliniyā devakaññāya anuruddhattherassa dinnavatthasadisaṃ, tampi khomādīnaṃyeva anulomaṃ hoti tesu aññatarabhāvato.
மஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ வித³த்தி²ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘த்³வே வித³த்தி²யோ’’திஆதி³ வுத்தங். இமினா தீ³க⁴தோ வட்³ட⁴கீஹத்த²ப்பமாணங் வித்தா²ரதோ ததோ உபட்³ட⁴ப்பமாணங் விகப்பனுபக³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. ததா² ஹி ‘‘ஸுக³தவித³த்தி² நாம இதா³னி மஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ திஸ்ஸோ வித³த்தி²யோ, வட்³ட⁴கீஹத்தே²ன தி³யட்³டோ⁴ ஹத்தோ² ஹோதீ’’தி குடிகாரஸிக்கா²பத³ட்ட²கதா²யங் (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.348-349) வுத்தங், தஸ்மா ஸுக³தங்கு³லேன த்³வாத³ஸங்கு³லங் வட்³ட⁴கீஹத்தே²ன தி³யட்³டோ⁴ ஹத்தோ²தி ஸித்³த⁴ங். ஏவஞ்ச கத்வா ஸுக³தங்கு³லேன அட்ட²ங்கு³லங் வட்³ட⁴கீஹத்த²ப்பமாணந்தி இத³ங் ஆக³தமேவாதி.
Majjhimassa purisassa vidatthiṃ sandhāya ‘‘dve vidatthiyo’’tiādi vuttaṃ. Iminā dīghato vaḍḍhakīhatthappamāṇaṃ vitthārato tato upaḍḍhappamāṇaṃ vikappanupaganti dasseti. Tathā hi ‘‘sugatavidatthi nāma idāni majjhimassa purisassa tisso vidatthiyo, vaḍḍhakīhatthena diyaḍḍho hattho hotī’’ti kuṭikārasikkhāpadaṭṭhakathāyaṃ (pārā. aṭṭha. 2.348-349) vuttaṃ, tasmā sugataṅgulena dvādasaṅgulaṃ vaḍḍhakīhatthena diyaḍḍho hatthoti siddhaṃ. Evañca katvā sugataṅgulena aṭṭhaṅgulaṃ vaḍḍhakīhatthappamāṇanti idaṃ āgatamevāti.
தங் அதிக்காமயதோதி எத்த² தந்தி சீவரங் காலங் வா பராமஸதி. தஸ்ஸ யோ அருணோதி தஸ்ஸ சீவருப்பாத³தி³வஸஸ்ஸ யோ அதிக்கந்தோ அருணோ. சீவருப்பாத³தி³வஸேன ஸத்³தி⁴ந்தி சீவருப்பாத³தி³வஸஸ்ஸ அதிக்கந்தஅருணேன ஸத்³தி⁴ந்தி அத்தோ². தி³வஸஸத்³தே³ன ஹி தங்தி³வஸனிஸ்ஸிதோ அருணோ வுத்தோ. ப³ந்தி⁴த்வாதி ரஜ்ஜுஆதீ³ஹி ப³ந்தி⁴த்வா. வேடெ²த்வாதி வத்தா²தீ³தி வேடெ²த்வா.
Taṃ atikkāmayatoti ettha tanti cīvaraṃ kālaṃ vā parāmasati. Tassa yo aruṇoti tassa cīvaruppādadivasassa yo atikkanto aruṇo. Cīvaruppādadivasena saddhinti cīvaruppādadivasassa atikkantaaruṇena saddhinti attho. Divasasaddena hi taṃdivasanissito aruṇo vutto. Bandhitvāti rajjuādīhi bandhitvā. Veṭhetvāti vatthādīti veṭhetvā.
வசனீயோதி ஸங்க⁴ங் அபெக்கி²த்வா வுத்தங். அஞ்ஞதா²பி வத்தப்³ப³ந்தி எத்த² ‘‘யாய காயசி பா⁴ஸாய பத³படிபாடியா அவத்வாபி அத்த²மத்தே வுத்தே வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. தேனாதி ஆபத்திங் படிக்³க³ண்ஹந்தேன. படிக்³கா³ஹகேன ‘‘பஸ்ஸஸீ’’தி வுத்தே தே³ஸகேன வத்தப்³ப³வசனங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘ஆம பஸ்ஸாமீ’’தி. புன படிக்³கா³ஹகேன வத்தப்³ப³வசனமாஹ ‘‘ஆயதிங் ஸங்வரெய்யாஸீ’’தி. ஏவங் வுத்தே புன தே³ஸகேன வத்தப்³ப³வசனங் ‘‘ஸாது⁴ ஸுட்டு² ஸங்வரிஸ்ஸாமீ’’தி. இமினா அத்தனோ ஆயதிங் ஸங்வரே பதிட்டி²தபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. த்³வீஸு பன ஸம்ப³ஹுலாஸு வாதி த்³வீஸு ஸம்ப³ஹுலாஸு வா ஆபத்தீஸு புரிமனயேனேவ வசனபே⁴தோ³ வேதி³தப்³போ³. ஞத்தியங் ஆபத்திங் ஸரதி விவரதீதி எத்த² த்³வே ஆபத்தியோதி வா ஸம்ப³ஹுலா ஆபத்தியோதி வா வத்தப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. சீவரதா³னேபீதி நிஸ்ஸட்ட²சீவரஸ்ஸ தா³னேபி. வத்து²வஸேனாதி சீவரக³ணனாய. க³ணஸ்ஸ வுத்தா பாளியேவெத்த² பாளீதி த்³வீஸு இமாஹங் ஆயஸ்மந்தானங் நிஸ்ஸஜ்ஜாமீதி வசனே விஸேஸாபா⁴வதோ வுத்தங். ஏவங்…பே॰… வத்துங் வட்டதீதி வத்வா தத்த² காரணமாஹ ‘‘இதோ க³ருகதரானீ’’திஆதி³. தத்த² இதோதி இதோ நிஸ்ஸட்ட²சீவரதா³னதோ. ஞத்திகம்மதோ ஞத்திது³தியகம்மங் க³ருகதரந்தி ஆஹ ‘‘இதோ க³ருகதரானீ’’தி. இமாஹங் சீவரந்தி எத்த² ‘‘இமங் சீவர’’ந்திபி பட²ந்தி.
Vacanīyoti saṅghaṃ apekkhitvā vuttaṃ. Aññathāpi vattabbanti ettha ‘‘yāya kāyaci bhāsāya padapaṭipāṭiyā avatvāpi atthamatte vutte vaṭṭatī’’ti vadanti. Tenāti āpattiṃ paṭiggaṇhantena. Paṭiggāhakena ‘‘passasī’’ti vutte desakena vattabbavacanaṃ dasseti ‘‘āma passāmī’’ti. Puna paṭiggāhakena vattabbavacanamāha ‘‘āyatiṃ saṃvareyyāsī’’ti. Evaṃ vutte puna desakena vattabbavacanaṃ ‘‘sādhu suṭṭhu saṃvarissāmī’’ti. Iminā attano āyatiṃ saṃvare patiṭṭhitabhāvaṃ dasseti. Dvīsu pana sambahulāsu vāti dvīsu sambahulāsu vā āpattīsu purimanayeneva vacanabhedo veditabbo. Ñattiyaṃ āpattiṃ sarati vivaratīti ettha dve āpattiyoti vā sambahulā āpattiyoti vā vattabbanti adhippāyo. Cīvaradānepīti nissaṭṭhacīvarassa dānepi. Vatthuvasenāti cīvaragaṇanāya. Gaṇassa vuttā pāḷiyevettha pāḷīti dvīsu imāhaṃ āyasmantānaṃ nissajjāmīti vacane visesābhāvato vuttaṃ. Evaṃ…pe… vattuṃ vaṭṭatīti vatvā tattha kāraṇamāha ‘‘itogarukatarānī’’tiādi. Tattha itoti ito nissaṭṭhacīvaradānato. Ñattikammato ñattidutiyakammaṃ garukataranti āha ‘‘ito garukatarānī’’ti. Imāhaṃ cīvaranti ettha ‘‘imaṃ cīvara’’ntipi paṭhanti.
468. ந இத⁴ ஸஞ்ஞா ரக்க²தீதி இத³ங் வேமதிகங் அனதிக்கந்தஸஞ்ஞஞ்ச ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யோபி ஏவங்ஸஞ்ஞீ, தஸ்ஸபீதி ந கேவலங் அதிக்கந்தே அதிக்கந்தஸஞ்ஞிஸ்ஸ, அத² கோ² வேமதிகஸ்ஸ அனதிக்கந்தஸஞ்ஞிஸ்ஸபீதி அத்தோ². ‘‘ந இத⁴ ஸஞ்ஞா ரக்க²தீ’’திஆதி³னா வுத்தமத்த²ங் ஸேஸத்திகேபி அதிதி³ஸதி. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்தா²தி ஏஸ நயோ அவினட்டா²தீ³ஸுபீதி அஞ்ஞேஸங் சீவரேஸு உபசிகாதீ³ஹி கா²யிதேஸு ‘‘மய்ஹம்பி சீவரங் கா²யித’’ந்தி ஏவங்ஸஞ்ஞீ ஹோதீதிஆதி³னா யோஜேதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. அனட்ட²தோ அவிலுத்தஸ்ஸ விஸேஸமாஹ ‘‘பஸய்ஹாவஹாரவஸேனா’’தி. தெ²ய்யாவஹாரவஸேன க³ஹிதஞ்ஹி நட்ட²ந்தி அதி⁴ப்பேதங், பஸய்ஹாவஹாரவஸேன க³ஹிதங் விலுத்தந்தி. அனாபத்தி அஞ்ஞேன கதங் படிலபி⁴த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதீதி இத³ங் நிஸீத³னஸந்த²தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யங் யேன ஹி புராணஸந்த²தஸ்ஸ ஸாமந்தா ஸுக³தவித³த்தி²ங் அனாதி³யித்வா அஞ்ஞங் நவங் நிஸீத³னஸந்த²தங் கதங், தஸ்ஸ தங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி. தஸ்மா ‘‘அனாபத்தி அஞ்ஞேன கதங் படிலபி⁴த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதீ’’தி இத³ங் பரஸ்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யங் அபரஸ்ஸ பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீதி இமமத்த²ங் ஸாதே⁴தி. பரிபோ⁴க³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி அனதிக்கந்தே அதிக்கந்தஸஞ்ஞிஸ்ஸ வேமதிகஸ்ஸ ச பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸேவ து³க்கடங், ந பன அபரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ட²பெந்தஸ்ஸாதி அதி⁴ப்பாயோ.
468.Naidha saññā rakkhatīti idaṃ vematikaṃ anatikkantasaññañca sandhāya vuttaṃ. Yopi evaṃsaññī, tassapīti na kevalaṃ atikkante atikkantasaññissa, atha kho vematikassa anatikkantasaññissapīti attho. ‘‘Na idha saññā rakkhatī’’tiādinā vuttamatthaṃ sesattikepi atidisati. Esa nayo sabbatthāti esa nayo avinaṭṭhādīsupīti aññesaṃ cīvaresu upacikādīhi khāyitesu ‘‘mayhampi cīvaraṃ khāyita’’nti evaṃsaññī hotītiādinā yojetabbanti dasseti. Anaṭṭhato aviluttassa visesamāha ‘‘pasayhāvahāravasenā’’ti. Theyyāvahāravasena gahitañhi naṭṭhanti adhippetaṃ, pasayhāvahāravasena gahitaṃ viluttanti. Anāpatti aññena kataṃ paṭilabhitvā paribhuñjatīti idaṃ nisīdanasanthataṃ sandhāya vuttaṃ. Yaṃ yena hi purāṇasanthatassa sāmantā sugatavidatthiṃ anādiyitvā aññaṃ navaṃ nisīdanasanthataṃ kataṃ, tassa taṃ nissaggiyaṃ hoti. Tasmā ‘‘anāpatti aññena kataṃ paṭilabhitvā paribhuñjatī’’ti idaṃ parassa nissaggiyaṃ aparassa paribhuñjituṃ vaṭṭatīti imamatthaṃ sādheti. Paribhogaṃ sandhāya vuttanti anatikkante atikkantasaññissa vematikassa ca paribhuñjantasseva dukkaṭaṃ, na pana aparibhuñjitvā ṭhapentassāti adhippāyo.
469. திசீவரங் அதி⁴ட்டா²துந்தி நாமங் வத்வா அதி⁴ட்டா²துங். ந விகப்பேதுந்தி நாமங் வத்வா ந விகப்பேதுங். ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த². தஸ்மா திசீவராதீ³னி அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’திஆதி³னா நாமங் வத்வா அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். விகப்பெந்தேன பன ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டி’’ந்திஆதி³னா தஸ்ஸ தஸ்ஸ சீவரஸ்ஸ நாமங் அக்³க³ஹெத்வாவ ‘‘இமங் சீவரங் துய்ஹங் விகப்பேமீ’’தி விகப்பேதப்³ப³ங். திசீவரங் வா ஹோது அஞ்ஞங் வா, யதி³ தங் தங் நாமங் க³ஹெத்வா விகப்பேதி, அவிகப்பிதங் ஹோதி, அதிரேகசீவரட்டா²னேயேவ திட்ட²தி. ததோ பரங் விகப்பேதுந்தி ‘‘சதுமாஸதோ பரங் விகப்பெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் அனுஞ்ஞாத’’ந்தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். கேசி பன ‘‘ததோ பரங் விகப்பெத்வா யாவ ஆகா³மிஸங்வச்ச²ரே வஸ்ஸானங் சாதுமாஸங், தாவ ட²பேதுங் அனுஞ்ஞாத’’ந்திபி வத³ந்தி. ‘‘ததோ பரங் விகப்பேதுங் அனுஜானாமீதி எத்தாவதா வஸ்ஸிகஸாடிகங் கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ஞ்ச தங் தங் நாமங் க³ஹெத்வா விகப்பேதுங் அனுஞ்ஞாதந்தி ஏவமத்தோ² ந க³ஹேதப்³போ³ ததோ பரங் வஸ்ஸிகஸாடிகாதி³னாமஸ்ஸேவ அபா⁴வதோ. தஸ்மா ததோ பரங் விகப்பெந்தேனபி நாமங் க³ஹெத்வா ந விகப்பேதப்³ப³ங். உபி⁴ன்னம்பி ததோ பரங் விகப்பெத்வா பரிபோ⁴க³ஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதத்தா ததா² விகப்பிதங் அஞ்ஞனாமேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங்.
469.Ticīvaraṃ adhiṭṭhātunti nāmaṃ vatvā adhiṭṭhātuṃ. Na vikappetunti nāmaṃ vatvā na vikappetuṃ. Esa nayo sabbattha. Tasmā ticīvarādīni adhiṭṭhahantena ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’’tiādinā nāmaṃ vatvā adhiṭṭhātabbaṃ. Vikappentena pana ‘‘imaṃ saṅghāṭi’’ntiādinā tassa tassa cīvarassa nāmaṃ aggahetvāva ‘‘imaṃ cīvaraṃ tuyhaṃ vikappemī’’ti vikappetabbaṃ. Ticīvaraṃ vā hotu aññaṃ vā, yadi taṃ taṃ nāmaṃ gahetvā vikappeti, avikappitaṃ hoti, atirekacīvaraṭṭhāneyeva tiṭṭhati. Tato paraṃ vikappetunti ‘‘catumāsato paraṃ vikappetvā paribhuñjituṃ anuññāta’’nti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Keci pana ‘‘tato paraṃ vikappetvā yāva āgāmisaṃvacchare vassānaṃ cātumāsaṃ, tāva ṭhapetuṃ anuññāta’’ntipi vadanti. ‘‘Tato paraṃ vikappetuṃ anujānāmīti ettāvatā vassikasāṭikaṃ kaṇḍuppaṭicchādiñca taṃ taṃ nāmaṃ gahetvā vikappetuṃ anuññātanti evamattho na gahetabbo tato paraṃ vassikasāṭikādināmasseva abhāvato. Tasmā tato paraṃ vikappentenapi nāmaṃ gahetvā na vikappetabbaṃ. Ubhinnampi tato paraṃ vikappetvā paribhogassa anuññātattā tathā vikappitaṃ aññanāmena adhiṭṭhahitvā paribhuñjitabba’’nti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ.
பச்சுத்³த⁴ராமீதி ட²பேமி, பரிச்சஜாமீதி வா அத்தோ². இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீதி எத்த² ‘‘இமங் சீவரங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீதி ஏவம்பி வத்துங் வட்டதீ’’தி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங், தம்பி ‘‘இமங் சீவரங் பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி இமினா ஸமேதி. காயவிகாரங் கரொந்தேனாதி ஹத்தே²ன சீவரங் பராமஸந்தேன வா சாலெந்தேன வா. து³வித⁴ந்தி ஸம்முக²பரம்முக²பே⁴தே³ஸு து³வித⁴ங். ஹத்த²பாஸேதி இத³ங் த்³வாத³ஸஹத்த²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், தஸ்மா த்³வாத³ஸஹத்த²ப்³ப⁴ந்தரே டி²தங் ‘‘இம’’ந்தி வத்வா அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். ததோ பரங் ‘‘ஏத’’ந்தி வத்வா அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ந்தி கேசி வத³ந்தி. க³ண்டி²பதே³ஸு பனெத்த² ந கிஞ்சி வுத்தங். பாளியங் அட்ட²கதா²யஞ்ச ஸப்³ப³த்த² ‘‘ஹத்த²பாஸோ’’தி அட்³ட⁴தெய்யஹத்தோ² வுச்சதி, தஸ்மா இத⁴ விஸேஸவிகப்பனாய காரணங் க³வேஸிதப்³ப³ங். ஸாமந்தவிஹாரோ நாம யத்த² தத³ஹேவ க³ந்த்வா நிவத்திதுங் ஸக்கா. ‘‘ஸாமந்தவிஹாரே’’தி இத³ங் தே³ஸனாஸீஸமத்தங், தஸ்மா ட²பிதட்டா²னங் ஸல்லக்கெ²த்வா தூ³ரே டி²தம்பி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ந்தி வத³ந்தி. ட²பிதட்டா²னங் ஸல்லக்கெ²த்வாதி ச இத³ங் ட²பிதட்டா²னஸல்லக்க²ணங் அனுச்ச²விகந்தி கத்வா வுத்தங், சீவரஸல்லக்க²ணமேவெத்த² பமாணங்.
Paccuddharāmīti ṭhapemi, pariccajāmīti vā attho. Imaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmīti ettha ‘‘imaṃ cīvaraṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmīti evampi vattuṃ vaṭṭatī’’ti gaṇṭhipadesu vuttaṃ, tampi ‘‘imaṃ cīvaraṃ parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhāmī’’ti iminā sameti. Kāyavikāraṃ karontenāti hatthena cīvaraṃ parāmasantena vā cālentena vā. Duvidhanti sammukhaparammukhabhedesu duvidhaṃ. Hatthapāseti idaṃ dvādasahatthaṃ sandhāya vuttaṃ, tasmā dvādasahatthabbhantare ṭhitaṃ ‘‘ima’’nti vatvā adhiṭṭhātabbaṃ. Tato paraṃ ‘‘eta’’nti vatvā adhiṭṭhātabbanti keci vadanti. Gaṇṭhipadesu panettha na kiñci vuttaṃ. Pāḷiyaṃ aṭṭhakathāyañca sabbattha ‘‘hatthapāso’’ti aḍḍhateyyahattho vuccati, tasmā idha visesavikappanāya kāraṇaṃ gavesitabbaṃ. Sāmantavihāro nāma yattha tadaheva gantvā nivattituṃ sakkā. ‘‘Sāmantavihāre’’ti idaṃ desanāsīsamattaṃ, tasmā ṭhapitaṭṭhānaṃ sallakkhetvā dūre ṭhitampi adhiṭṭhātabbanti vadanti. Ṭhapitaṭṭhānaṃ sallakkhetvāti ca idaṃ ṭhapitaṭṭhānasallakkhaṇaṃ anucchavikanti katvā vuttaṃ, cīvarasallakkhaṇamevettha pamāṇaṃ.
அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ட²பிதவத்தே²ஹீதி பரிக்கா²ரசோளனாமேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ட²பிதவத்தே²ஹி. அதி⁴ட்டா²னதோ புப்³பே³ ஸங்கா⁴டிஆதி³வோஹாரஸ்ஸ அபா⁴வதோ ‘‘இமங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி பரிக்கா²ரசோளஸ்ஸ விஸுங் பச்சுத்³தா⁴ரவிதி⁴ங் த³ஸ்ஸேதி. பரிக்கா²ரசோளனாமேன பன அதி⁴ட்டி²தத்தா ‘‘இமங் பரிக்கா²ரசோளங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி வுத்தேபி நேவத்தி² தோ³ஸோதி விஞ்ஞாயதி. பச்சுத்³த⁴ரித்வா புன அதி⁴ட்டா²தப்³பா³னீதி இத³ஞ்ச ஸங்கா⁴டிஆதி³சீவரனாமேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுகாமங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். பரிக்கா²ரசோளனாமேனேவ அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பன புப்³பே³கதஅதி⁴ட்டா²னமேவ அதி⁴ட்டா²னங். அதி⁴ட்டா²னகிச்சங் நத்தீ²தி இமினா கப்பபி³ந்து³தா³னகிச்சம்பி நத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதி. முட்டி²பஞ்சகாதி³திசீவரப்பமாணயுத்தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘திசீவரங் பனா’’திஆதி³ வுத்தங். பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²துந்தி பரிக்கா²ரசோளங் கத்வா அதி⁴ட்டா²துங். ப³த்³த⁴ஸீமாயங் அவிப்பவாஸஸீமாஸம்முதிஸப்³பா⁴வதோ சீவரவிப்பவாஸேபி நேவத்தி² தோ³ஸோதி ந தத்த² து³ப்பரிஹாரதாதி ஆஹ ‘‘அப³த்³த⁴ஸீமாயங் து³ப்பரிஹார’’ந்தி.
Adhiṭṭhahitvā ṭhapitavatthehīti parikkhāracoḷanāmena adhiṭṭhahitvā ṭhapitavatthehi. Adhiṭṭhānato pubbe saṅghāṭiādivohārassa abhāvato ‘‘imaṃ paccuddharāmī’’ti parikkhāracoḷassa visuṃ paccuddhāravidhiṃ dasseti. Parikkhāracoḷanāmena pana adhiṭṭhitattā ‘‘imaṃ parikkhāracoḷaṃ paccuddharāmī’’ti vuttepi nevatthi dosoti viññāyati. Paccuddharitvā puna adhiṭṭhātabbānīti idañca saṅghāṭiādicīvaranāmena adhiṭṭhahitvā paribhuñjitukāmaṃ sandhāya vuttaṃ. Parikkhāracoḷanāmeneva adhiṭṭhahitvā paribhuñjantassa pana pubbekataadhiṭṭhānameva adhiṭṭhānaṃ. Adhiṭṭhānakiccaṃ natthīti iminā kappabindudānakiccampi natthīti dasseti. Muṭṭhipañcakāditicīvarappamāṇayuttaṃ sandhāya ‘‘ticīvaraṃ panā’’tiādi vuttaṃ. Parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātunti parikkhāracoḷaṃ katvā adhiṭṭhātuṃ. Baddhasīmāyaṃ avippavāsasīmāsammutisabbhāvato cīvaravippavāsepi nevatthi dosoti na tattha dupparihāratāti āha ‘‘abaddhasīmāyaṃ dupparihāra’’nti.
அனதிரித்தப்பமாணாதி ஸுக³தவித³த்தி²யா தீ³க⁴ஸோ ச² வித³த்தி²யோ திரியங் அட்³ட⁴தெய்யவித³த்தி²ஞ்ச அனதிக்கந்தப்பமாணாதி அத்தோ². நனு ச வஸ்ஸிகஸாடிகா வஸ்ஸானாதிக்கமேன, கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ ஆபா³த⁴வூபஸமேன அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதி. தேனேவ மாதிகாட்ட²கதா²யங் (கங்கா²॰ அட்ட²॰ கதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா) ‘‘வஸ்ஸிகஸாடிகா வஸ்ஸானமாஸாதிக்கமேனபி, கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ ஆபா³த⁴வூபஸமேனபி அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதீ’’தி வுத்தங். தஸ்மா ‘‘ததோ பரங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதப்³பா³’’தி கஸ்மா வுத்தங். ஸதி ஹி அதி⁴ட்டா²னே பச்சுத்³தா⁴ரோ யுத்தோதி? எத்த² தாவ தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு இத³ங் வுத்தங் ‘‘பச்சுத்³த⁴ரித்வாதி இத³ங் பச்சுத்³த⁴ரணங் ஸந்தா⁴ய ந வுத்தங், பச்சுத்³த⁴ரித்வாதி பன வஸ்ஸிகஸாடிகபா⁴வதோ அபனெத்வாதி ஏவமத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. தஸ்மா ஹேமந்தஸ்ஸ பட²மதி³வஸதோ பட்டா²ய அந்தோத³ஸாஹே வஸ்ஸிகஸாடிகபா⁴வதோ அபனெத்வா விகப்பேதப்³பா³தி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘ததோ பரங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதப்³பா³’தி வுத்த’’ந்தி.
Anatirittappamāṇāti sugatavidatthiyā dīghaso cha vidatthiyo tiriyaṃ aḍḍhateyyavidatthiñca anatikkantappamāṇāti attho. Nanu ca vassikasāṭikā vassānātikkamena, kaṇḍuppaṭicchādi ābādhavūpasamena adhiṭṭhānaṃ vijahati. Teneva mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. kathinasikkhāpadavaṇṇanā) ‘‘vassikasāṭikā vassānamāsātikkamenapi, kaṇḍuppaṭicchādi ābādhavūpasamenapi adhiṭṭhānaṃ vijahatī’’ti vuttaṃ. Tasmā ‘‘tato paraṃ paccuddharitvā vikappetabbā’’ti kasmā vuttaṃ. Sati hi adhiṭṭhāne paccuddhāro yuttoti? Ettha tāva tīsupi gaṇṭhipadesu idaṃ vuttaṃ ‘‘paccuddharitvāti idaṃ paccuddharaṇaṃ sandhāya na vuttaṃ, paccuddharitvāti pana vassikasāṭikabhāvato apanetvāti evamattho gahetabbo. Tasmā hemantassa paṭhamadivasato paṭṭhāya antodasāhe vassikasāṭikabhāvato apanetvā vikappetabbāti imamatthaṃ dassetuṃ ‘tato paraṃ paccuddharitvā vikappetabbā’ti vutta’’nti.
கேசி பன ‘‘யதா² கதி²னமாஸப்³ப⁴ந்தரே உப்பன்னசீவரங் கதி²னமாஸாதிக்கமே நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி, ஏவமயங் வஸ்ஸிகஸாடிகாபி வஸ்ஸானமாஸாதிக்கமே நிஸ்ஸக்³கி³யா ஹோதி, தஸ்மா கத்திகபுண்ணமதி³வஸே பச்சுத்³த⁴ரித்வா ததோ பரங் ஹேமந்தஸ்ஸ பட²மதி³வஸே விகப்பேதப்³பா³தி ஏவமத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. பச்சுத்³த⁴ரித்வா ததோ பரங் விகப்பேதப்³பா³தி பத³யோஜனா வேதி³தப்³பா³’’தி ச வத³ந்தி, தங் ந யுத்தங். கதி²னமாஸே உப்பன்னஞ்ஹி சீவரங் அதிரேகசீவரட்டா²னே டி²தத்தா அவஸானதி³வஸே அனதி⁴ட்டி²தங் கதி²னமாஸாதிக்கமே நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி. அயங் பன வஸ்ஸிகஸாடிகா அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ட²பிதத்தா ந தேன ஸதி³ஸாதி வஸ்ஸானாதிக்கமே கத²ங் நிஸ்ஸக்³கி³யா ஹோதி. அனதி⁴ட்டி²தஅவிகப்பிதமேவ ஹி தங்தங்காலாதிக்கமே நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி, தஸ்மா ஹேமந்தேபி வஸ்ஸிகஸாடிகா த³ஸாஹங் பரிஹாரங் லப⁴தியேவ. ஏவங் கண்டு³ப்படிச்சா²தி³பி ஆபா³த⁴வூபஸமேன அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதி, தஸ்மா ததோ பரங் த³ஸாஹங் பரிஹாரங் லப⁴தி, த³ஸாஹங் பன அனதிக்கமித்வா விகப்பேதப்³பா³தி.
Keci pana ‘‘yathā kathinamāsabbhantare uppannacīvaraṃ kathinamāsātikkame nissaggiyaṃ hoti, evamayaṃ vassikasāṭikāpi vassānamāsātikkame nissaggiyā hoti, tasmā kattikapuṇṇamadivase paccuddharitvā tato paraṃ hemantassa paṭhamadivase vikappetabbāti evamattho gahetabbo. Paccuddharitvā tato paraṃ vikappetabbāti padayojanā veditabbā’’ti ca vadanti, taṃ na yuttaṃ. Kathinamāse uppannañhi cīvaraṃ atirekacīvaraṭṭhāne ṭhitattā avasānadivase anadhiṭṭhitaṃ kathinamāsātikkame nissaggiyaṃ hoti. Ayaṃ pana vassikasāṭikā adhiṭṭhahitvā ṭhapitattā na tena sadisāti vassānātikkame kathaṃ nissaggiyā hoti. Anadhiṭṭhitaavikappitameva hi taṃtaṃkālātikkame nissaggiyaṃ hoti, tasmā hemantepi vassikasāṭikā dasāhaṃ parihāraṃ labhatiyeva. Evaṃ kaṇḍuppaṭicchādipi ābādhavūpasamena adhiṭṭhānaṃ vijahati, tasmā tato paraṃ dasāhaṃ parihāraṃ labhati, dasāhaṃ pana anatikkamitvā vikappetabbāti.
கேசி பன ‘‘அதி⁴ட்டா²னபே⁴த³லக்க²ணே அவுத்தத்தா வஸ்ஸிகஸாடிகா வஸ்ஸானமாஸாதிக்கமேபி, கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ ஆபா³தே⁴ வூபஸந்தேபி அதி⁴ட்டா²னங் ந விஜஹதி, தஸ்மா ‘ததோ பரங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதப்³பா³’தி இத³ங் வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி, தங் மாதிகாட்ட²கதா²ய ந ஸமேதி, ஸமந்தபாஸாதி³காய பன ஸமேதி. ததா² ஹி ‘‘வஸ்ஸிகஸாடிகா வஸ்ஸானமாஸாதிக்கமேனபி, கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ ஆபா³த⁴வூபஸமேனபி அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதீ’’தி இத³ங் ஸமந்தபாஸாதி³காயங் நத்தி², பரிவாரட்ட²கதா²யஞ்ச ‘‘அத்தா²பத்தி ஹேமந்தே ஆபஜ்ஜதி, நோ கி³ம்ஹே’’தி எத்த² இத³ங் வுத்தங் ‘‘கத்திகபுண்ணமாஸியா பச்சி²மே பாடிபத³தி³வஸே விகப்பெத்வா ட²பிதங் வஸ்ஸிகஸாடிகங் நிவாஸெந்தோ ஹேமந்தே ஆபஜ்ஜதி. குருந்தி³யங் பன ‘கத்திகபுண்ணமதி³வஸே அபச்சுத்³த⁴ரித்வா ஹேமந்தே ஆபஜ்ஜதீ’தி வுத்தங், தம்பி ஸுவுத்தங். சாதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²துங், ததோ பரங் விகப்பேதுந்தி ஹி வுத்த’’ந்தி (பரி॰ அட்ட²॰ 323).
Keci pana ‘‘adhiṭṭhānabhedalakkhaṇe avuttattā vassikasāṭikā vassānamāsātikkamepi, kaṇḍuppaṭicchādi ābādhe vūpasantepi adhiṭṭhānaṃ na vijahati, tasmā ‘tato paraṃ paccuddharitvā vikappetabbā’ti idaṃ vutta’’nti vadanti, taṃ mātikāṭṭhakathāya na sameti, samantapāsādikāya pana sameti. Tathā hi ‘‘vassikasāṭikā vassānamāsātikkamenapi, kaṇḍuppaṭicchādi ābādhavūpasamenapi adhiṭṭhānaṃ vijahatī’’ti idaṃ samantapāsādikāyaṃ natthi, parivāraṭṭhakathāyañca ‘‘atthāpatti hemante āpajjati, no gimhe’’ti ettha idaṃ vuttaṃ ‘‘kattikapuṇṇamāsiyā pacchime pāṭipadadivase vikappetvā ṭhapitaṃ vassikasāṭikaṃ nivāsento hemante āpajjati. Kurundiyaṃ pana ‘kattikapuṇṇamadivase apaccuddharitvā hemante āpajjatī’ti vuttaṃ, tampi suvuttaṃ. Cātumāsaṃ adhiṭṭhātuṃ, tato paraṃ vikappetunti hi vutta’’nti (pari. aṭṭha. 323).
தத்த² மஹாஅட்ட²கதா²யங் நிவாஸனபச்சயா து³க்கடங் வுத்தங், குருந்த³ட்ட²கதா²யங் பன அபச்சுத்³தா⁴ரபச்சயா. தஸ்மா குருந்தி³யங் வுத்தனயேனேவ வஸ்ஸிகஸாடிகா வஸ்ஸானமாஸாதிக்கமேபி அதி⁴ட்டா²னங் ந விஜஹதீதி பஞ்ஞாயதி. குருந்தி³யஞ்ஹி ‘‘வஸ்ஸானங் சாதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²துங், ததோ பரங் விகப்பேது’’ந்தி வசனதோ யதி³ கத்திகபுண்ணமாயங் ந பச்சுத்³த⁴ரெய்ய, அவிஜஹிதாதி⁴ட்டா²னா வஸ்ஸிகஸாடிகா ஹேமந்தங் ஸம்பத்தா விகப்பனக்கெ²த்தே அதி⁴ட்டா²னஸப்³பா⁴வதோ து³க்கடங் ஜனேதி, தஸ்மா கத்திகபுண்ணமாயங் ஏவ பச்சுத்³த⁴ரித்வா ஹேமந்தே விகப்பேதப்³பா³தி இமினா அதி⁴ப்பாயேன ‘‘கத்திகபுண்ணமதி³வஸே அபச்சுத்³த⁴ரித்வா ஹேமந்தே ஆபஜ்ஜதீ’’தி வுத்தங், தஸ்மா வீமங்ஸித்வா யுத்ததரங் க³ஹேதப்³ப³ங்.
Tattha mahāaṭṭhakathāyaṃ nivāsanapaccayā dukkaṭaṃ vuttaṃ, kurundaṭṭhakathāyaṃ pana apaccuddhārapaccayā. Tasmā kurundiyaṃ vuttanayeneva vassikasāṭikā vassānamāsātikkamepi adhiṭṭhānaṃ na vijahatīti paññāyati. Kurundiyañhi ‘‘vassānaṃ cātumāsaṃ adhiṭṭhātuṃ, tato paraṃ vikappetu’’nti vacanato yadi kattikapuṇṇamāyaṃ na paccuddhareyya, avijahitādhiṭṭhānā vassikasāṭikā hemantaṃ sampattā vikappanakkhette adhiṭṭhānasabbhāvato dukkaṭaṃ janeti, tasmā kattikapuṇṇamāyaṃ eva paccuddharitvā hemante vikappetabbāti iminā adhippāyena ‘‘kattikapuṇṇamadivase apaccuddharitvā hemante āpajjatī’’ti vuttaṃ, tasmā vīmaṃsitvā yuttataraṃ gahetabbaṃ.
நஹானத்தா²ய அனுஞ்ஞாதத்தா ‘‘வண்ணபே⁴த³மத்தரத்தாபி சேஸா வட்டதீ’’தி வுத்தங். த்³வே பன ந வட்டந்தீதி த்³வின்னங் அதி⁴ட்டா²னாபா⁴வதோ வுத்தங். ‘‘ஸசே வஸ்ஸானே அபரா வஸ்ஸிகஸாடிகா உப்பன்னா ஹோதி, புரிமவஸ்ஸிகஸாடிகங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பெத்வா ச அதி⁴ட்டா²தப்³பா³’’தி வத³ந்தி. பமாணயுத்தந்தி தீ³க⁴ஸோ ஸுக³தவித³த்தி²யா த்³வே வித³த்தி²யோ, வித்தா²ரதோ தி³யட்³டா⁴, த³ஸா வித³த்தீ²தி இமினா பமாணேன யுத்தங். பமாணிகாதி ஸுக³தவித³த்தி²யா தீ³க⁴ஸோ சதஸ்ஸோ வித³த்தி²யோ, திரியங் த்³வே வித³த்தி²யோதி ஏவங் வுத்தப்பமாணயுத்தா. பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதப்³பா³தி எத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் ஹெட்டா² வுத்தமேவ. ‘‘ஸகிங் அதி⁴ட்டி²தங் அதி⁴ட்டி²தமேவ ஹோதி, புன ந பச்சுத்³த⁴ரீயதி காலபரிச்சே²தா³பா⁴வதோ’’தி வத³ந்தி. அபரே பன ‘‘ஏகவசனேனபி வட்டதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘ஸகிங் அதி⁴ட்டி²தங் அதி⁴ட்டி²தமேவா’தி வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. உப⁴யத்தா²பி அஸ்ஸ வசனஸ்ஸ இத⁴ வசனே அபுப்³ப³ங் பயோஜனங் ந தி³ஸ்ஸதி, தேனேவ மாதிகாட்ட²கதா²யங் இமஸ்மிங் டா²னே ‘‘ஸகிங் அதி⁴ட்டி²தங் அதி⁴ட்டி²தமேவ ஹோதீ’’தி இத³ங் பத³ங் ந வுத்தங்.
Nahānatthāya anuññātattā ‘‘vaṇṇabhedamattarattāpi cesā vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Dve pana na vaṭṭantīti dvinnaṃ adhiṭṭhānābhāvato vuttaṃ. ‘‘Sace vassāne aparā vassikasāṭikā uppannā hoti, purimavassikasāṭikaṃ paccuddharitvā vikappetvā ca adhiṭṭhātabbā’’ti vadanti. Pamāṇayuttanti dīghaso sugatavidatthiyā dve vidatthiyo, vitthārato diyaḍḍhā, dasā vidatthīti iminā pamāṇena yuttaṃ. Pamāṇikāti sugatavidatthiyā dīghaso catasso vidatthiyo, tiriyaṃ dve vidatthiyoti evaṃ vuttappamāṇayuttā. Paccuddharitvā vikappetabbāti ettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā vuttameva. ‘‘Sakiṃ adhiṭṭhitaṃ adhiṭṭhitameva hoti, puna na paccuddharīyati kālaparicchedābhāvato’’ti vadanti. Apare pana ‘‘ekavacanenapi vaṭṭatīti dassanatthaṃ ‘sakiṃ adhiṭṭhitaṃ adhiṭṭhitamevā’ti vutta’’nti vadanti. Ubhayatthāpi assa vacanassa idha vacane apubbaṃ payojanaṃ na dissati, teneva mātikāṭṭhakathāyaṃ imasmiṃ ṭhāne ‘‘sakiṃ adhiṭṭhitaṃ adhiṭṭhitameva hotī’’ti idaṃ padaṃ na vuttaṃ.
‘‘அத்தனோ ஸந்தகபா⁴வதோ மோசெத்வா ட²பிதங் ஸந்தா⁴ய மஹாபச்சரியங் அனாபத்தி வுத்தா’’தி வத³ந்தி. இமினா பே⁴ஸஜ்ஜங் சேதாபெஸ்ஸாமி, இத³ங் மாதுயா த³ஸ்ஸாமீதி ட²பெந்தேன அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங், இத³ங் பே⁴ஸஜ்ஜஸ்ஸ, இத³ங் மாதுயாதி விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸகஸந்தகபா⁴வதோ மோசிதே அதி⁴ட்டா²னகிச்சங் நத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ. ஸேனாஸனபரிக்கா²ரத்தா²ய தி³ன்னபச்சத்த²ரணேதி எத்த² ‘‘அனிவாஸெத்வா அபாருபித்வா ச கேவலங் மஞ்சபீடே²ஸுயேவ அத்த²ரித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜியமானங் பச்சத்த²ரணங் அத்தனோ ஸந்தகம்பி அனதி⁴ட்டா²துங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. ஹெட்டா² பன ‘‘பச்சத்த²ரணம்பி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவா’’தி அவிஸேஸேன வுத்தத்தா அத்தனோ ஸந்தகங் அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவாதி அம்ஹாகங் க²ந்தி, வீமங்ஸித்வா க³ஹேதப்³ப³ங்.
‘‘Attano santakabhāvato mocetvā ṭhapitaṃ sandhāya mahāpaccariyaṃ anāpatti vuttā’’ti vadanti. Iminā bhesajjaṃ cetāpessāmi, idaṃ mātuyā dassāmīti ṭhapentena adhiṭṭhātabbaṃ, idaṃ bhesajjassa, idaṃ mātuyāti vissajjetvā sakasantakabhāvato mocite adhiṭṭhānakiccaṃ natthīti adhippāyo. Senāsanaparikkhāratthāya dinnapaccattharaṇeti ettha ‘‘anivāsetvā apārupitvā ca kevalaṃ mañcapīṭhesuyeva attharitvā paribhuñjiyamānaṃ paccattharaṇaṃ attano santakampi anadhiṭṭhātuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Heṭṭhā pana ‘‘paccattharaṇampi adhiṭṭhātabbamevā’’ti avisesena vuttattā attano santakaṃ adhiṭṭhātabbamevāti amhākaṃ khanti, vīmaṃsitvā gahetabbaṃ.
‘‘ஹீனாயாவத்தனேனாதி ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய கி³ஹிபா⁴வூபக³மனேனா’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங், தங் யுத்தங் அஞ்ஞஸ்ஸ தா³னே விய சீவரே நிராலயபா⁴வேனேவ பரிச்சத்தத்தா. கேசி பன ‘‘ஹீனாயாவத்தனேனாதி பி⁴க்கு²னியா கி³ஹிபா⁴வூபக³மனேனா’’தி ஏவமத்த²ங் க³ஹெத்வா ‘‘பி⁴க்கு² பன விப்³ப⁴மந்தோபி யாவ ஸிக்க²ங் ந பச்சக்கா²தி, தாவ பி⁴க்கு²யேவாதி அதி⁴ட்டா²னங் ந விஜஹதீ’’தி வத³ந்தி, தங் ந க³ஹேதப்³ப³ங் ‘‘பி⁴க்கு²னியா ஹீனாயாவத்தனேனா’’தி விஸேஸெத்வா அவுத்தத்தா. பி⁴க்கு²னியா ஹி கி³ஹிபா⁴வூபக³மனே அதி⁴ட்டா²னவிஜஹனங் விஸுங் வத்தப்³ப³ங் நத்தி² தஸ்ஸா விப்³ப⁴மனேனேவ அஸ்ஸமணீபா⁴வதோ. ஸிக்கா²பச்சக்கா²னேனாதி பன இத³ங் ஸசே பி⁴க்கு²லிங்கே³ டி²தோவ ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²தி , தஸ்ஸ காயலக்³க³ம்பி சீவரங் அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். கனிட்ட²ங்கு³லினக²வஸேனாதி ஹெட்டி²மபரிச்சே²த³ங் த³ஸ்ஸேதி. பமாணசீவரஸ்ஸாதி பச்சி²மப்பமாணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். த்³வே சீவரானி பாருபந்தஸ்ஸாதி அந்தரக⁴ரப்பவேஸனத்தா²ய ஸுப்படிச்ச²ன்னஸிக்கா²பதே³ வுத்தனயேன ஸங்கா⁴டிங் உத்தராஸங்க³ஞ்ச ஏகதோ கத்வா பாருபந்தஸ்ஸ. ஸங்க⁴ரிதட்டா²னேதி த்³வீஸுபி அந்தேஸு ஸங்க⁴ரிதட்டா²னே. ஏஸ நயோதி இமினா பமாணயுத்தேஸு யத்த² கத்த²சி சி²த்³த³ங் அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதி, மஹந்தேஸு பன ததோ பரேன சி²த்³த³ங் அதி⁴ட்டா²னங் ந விஜஹதீதி அயமத்தோ² த³ஸ்ஸிதோ. ஸப்³பே³ஸூதி திசீவராதி³பே⁴தே³ஸு ஸப்³ப³சீவரேஸு.