Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૪-૬. પઠમખમસુત્તાદિવણ્ણના

    4-6. Paṭhamakhamasuttādivaṇṇanā

    ૧૬૪-૧૬૬. ચતુત્થે પધાનકરણકાલે સીતાદીનિ નક્ખમતિ ન સહતીતિ અક્ખમા. ખમતિ સહતિ અભિભવતીતિ ખમા. ઇન્દ્રિયદમનં દમા. ‘‘ઉપ્પન્નં કામવિતક્કં નાધિવાસેતી’’તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૧.૨૬; અ॰ નિ॰ ૪.૧૪; ૬.૫૮) નયેન વિતક્કસમનં સમાતિ આહ ‘‘અકુસલવિતક્કાનં વૂપસમનપટિપદા’’તિ. નિદસ્સનમત્તઞ્ચેતં, સબ્બેસમ્પિ કિલેસાનં સમનવસેન પવત્તા પટિપદા સમા. પઞ્ચમછટ્ઠાનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.

    164-166. Catutthe padhānakaraṇakāle sītādīni nakkhamati na sahatīti akkhamā. Khamati sahati abhibhavatīti khamā. Indriyadamanaṃ damā. ‘‘Uppannaṃ kāmavitakkaṃ nādhivāsetī’’tiādinā (ma. ni. 1.26; a. ni. 4.14; 6.58) nayena vitakkasamanaṃ samāti āha ‘‘akusalavitakkānaṃ vūpasamanapaṭipadā’’ti. Nidassanamattañcetaṃ, sabbesampi kilesānaṃ samanavasena pavattā paṭipadā samā. Pañcamachaṭṭhāni uttānatthāneva.

    પઠમખમસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamakhamasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
    ૪. પઠમખમસુત્તં • 4. Paṭhamakhamasuttaṃ
    ૫. દુતિયખમસુત્તં • 5. Dutiyakhamasuttaṃ
    ૬. ઉભયસુત્તં • 6. Ubhayasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૪. પઠમખમસુત્તવણ્ણના • 4. Paṭhamakhamasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact