Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૩-૪. પઠમખતસુત્તાદિવણ્ણના
3-4. Paṭhamakhatasuttādivaṇṇanā
૩-૪. તતિયે કલિન્તિ અપરાધં. વિચિનાતીતિ આચિનોતિ પસવતિ. તેન ચ કલિના સુખં ન પટિલભતીતિ તેન અપરાધેન સુખં ન વિન્દતિ. નિન્દિયપ્પસંસાય હિ પસંસિયનિન્દાય ચ સમકોવ વિપાકો. પસંસિયનિન્દાતિ ચ સમ્પન્નગુણપરિધંસનવસેન પવત્તિયા મહાસાવજ્જતાય કટુકતરવિપાકા. નિન્દિયપ્પસંસા પન કથં તાય સમવિપાકાતિ ચે? તસ્મિં અવિજ્જમાનગુણસમારોપનેન અત્તનો પરેસઞ્ચ મિચ્છાપટિપત્તિહેતુભાવતો પસંસિયેન તસ્સ સબ્ભાવકરણતો ચ. લોકેપિ હિ અસૂરં સૂરેન સમં કરોન્તો ગારય્હો હોતિ, પગેવ દુપ્પટિપન્નં સુપ્પટિપન્નેન સમં કરોન્તોતિ. સકેન ધનેનાતિ અત્તનો સાપતેય્યેન. અપ્પમત્તકોવ કલીતિ દિટ્ઠધમ્મિકત્તા સપ્પટિકારત્તા ચ અપ્પમત્તકો અપરાધો. અયં…પે॰… મહન્તતરો કલિ કતૂપચિતત્તા સમ્પરાયિકત્તા અપ્પટિકારત્તા ચ.
3-4. Tatiye kalinti aparādhaṃ. Vicinātīti ācinoti pasavati. Tena ca kalinā sukhaṃ na paṭilabhatīti tena aparādhena sukhaṃ na vindati. Nindiyappasaṃsāya hi pasaṃsiyanindāya ca samakova vipāko. Pasaṃsiyanindāti ca sampannaguṇaparidhaṃsanavasena pavattiyā mahāsāvajjatāya kaṭukataravipākā. Nindiyappasaṃsā pana kathaṃ tāya samavipākāti ce? Tasmiṃ avijjamānaguṇasamāropanena attano paresañca micchāpaṭipattihetubhāvato pasaṃsiyena tassa sabbhāvakaraṇato ca. Lokepi hi asūraṃ sūrena samaṃ karonto gārayho hoti, pageva duppaṭipannaṃ suppaṭipannena samaṃ karontoti. Sakena dhanenāti attano sāpateyyena. Appamattakova kalīti diṭṭhadhammikattā sappaṭikārattā ca appamattako aparādho. Ayaṃ…pe… mahantataro kali katūpacitattā samparāyikattā appaṭikārattā ca.
નિરબ્બુદોતિ ગણનાવિસેસો એસોતિ આહ ‘‘નિરબ્બુદગણનાયા’’તિ, સતસહસ્સં નિરબ્બુદાતિ અત્થો. નિરબ્બુદપરિમાણં પન વસ્સગણનાય એવં વેદિતબ્બં. યથેવ હિ સતં સતસહસ્સાનં કોટિ હોતિ, એવં સતં સતસહસ્સાનં કોટિયો પકોટિ નામ હોતિ, સતં સતસહસ્સાનં પકોટિયો કોટિપકોટિ, સતં સતસહસ્સકોટિપકોટિયો નહુતં, સતં સતસહસ્સનહુતાનિ નિન્નહુતં, સતં સતસહસ્સનિન્નહુતાનિ એકં અબ્બુદં, તતો વીસતિગુણિતં નિરબ્બુદં. યં અરિયે ગરહન્તો નિરયં ઉપપજ્જતીતિ અરિયે ગરહન્તો યં નિરબ્બુદસઙ્ખાતં નિરયં ઉપપજ્જતિ, નિરબ્બુદોતિ ચ પાટિયેક્કો નિરયો નત્થિ, અવીચિમ્હિયેવ પન નિરબ્બુદગણનાય પચ્ચિતબ્બટ્ઠાનસ્સેતં નામં. ચતુત્થં ઉત્તાનમેવ.
Nirabbudoti gaṇanāviseso esoti āha ‘‘nirabbudagaṇanāyā’’ti, satasahassaṃ nirabbudāti attho. Nirabbudaparimāṇaṃ pana vassagaṇanāya evaṃ veditabbaṃ. Yatheva hi sataṃ satasahassānaṃ koṭi hoti, evaṃ sataṃ satasahassānaṃ koṭiyo pakoṭi nāma hoti, sataṃ satasahassānaṃ pakoṭiyo koṭipakoṭi, sataṃ satasahassakoṭipakoṭiyo nahutaṃ, sataṃ satasahassanahutāni ninnahutaṃ, sataṃ satasahassaninnahutāni ekaṃ abbudaṃ, tato vīsatiguṇitaṃ nirabbudaṃ. Yaṃ ariye garahanto nirayaṃ upapajjatīti ariye garahanto yaṃ nirabbudasaṅkhātaṃ nirayaṃ upapajjati, nirabbudoti ca pāṭiyekko nirayo natthi, avīcimhiyeva pana nirabbudagaṇanāya paccitabbaṭṭhānassetaṃ nāmaṃ. Catutthaṃ uttānameva.
પઠમખતસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṭhamakhatasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૩. પઠમખતસુત્તં • 3. Paṭhamakhatasuttaṃ
૪. દુતિયખતસુત્તં • 4. Dutiyakhatasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૩. પઠમખતસુત્તવણ્ણના • 3. Paṭhamakhatasuttavaṇṇanā
૪. દુતિયખતસુત્તવણ્ણના • 4. Dutiyakhatasuttavaṇṇanā