Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૯. પઠમકોસલસુત્તવણ્ણના
9. Paṭhamakosalasuttavaṇṇanā
૨૯. નવમે યાવતાતિ યત્તકા. કાસિકોસલાતિ કાસિકોસલજનપદા. અત્થેવ અઞ્ઞથત્તન્તિ ઠિતસ્સ અઞ્ઞથત્તં અત્થિયેવ. અત્થિ વિપરિણામોતિ મરણમ્પિ અત્થિયેવ. તસ્મિમ્પિ નિબ્બિન્દતીતિ તસ્મિમ્પિ સમ્પત્તિજાતે ઉક્કણ્ઠતિ. અગ્ગે વિરજ્જતીતિ સમ્પત્તિયા અગ્ગે કોસલરાજભાવે વિરજ્જતિ. પગેવ હીનસ્મિન્તિ પઠમતરંયેવ હીને ઇત્તરમનુસ્સાનં પઞ્ચ કામગુણજાતે.
29. Navame yāvatāti yattakā. Kāsikosalāti kāsikosalajanapadā. Attheva aññathattanti ṭhitassa aññathattaṃ atthiyeva. Atthi vipariṇāmoti maraṇampi atthiyeva. Tasmimpi nibbindatīti tasmimpi sampattijāte ukkaṇṭhati. Agge virajjatīti sampattiyā agge kosalarājabhāve virajjati. Pageva hīnasminti paṭhamataraṃyeva hīne ittaramanussānaṃ pañca kāmaguṇajāte.
મનોમયાતિ ઝાનમનેન નિબ્બત્તા. બારાણસેય્યકન્તિ બારાણસિયં ઉપ્પન્નં. તત્થ કિર કપ્પાસોપિ મુદુ, સુત્તકન્તિકાયોપિ તન્તવાયાપિ છેકા, ઉદકમ્પિ સુચિ સિનિદ્ધં. ઉભતોભાગવિમટ્ઠન્તિ દ્વીસુપિ પસ્સેસુ મટ્ઠં મુદુ સિનિદ્ધં ખાયતિ. ચતસ્સો પટિપદા લોકિયલોકુત્તરમિસ્સિકા કથિતા. સઞ્ઞાસુ પઠમા કામાવચરસઞ્ઞા, દુતિયા રૂપાવચરસઞ્ઞા, તતિયા લોકુત્તરસઞ્ઞા, ચતુત્થા આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસઞ્ઞા. યસ્મા પન સા સઞ્ઞા અગ્ગાતિ આગતા, તતો પરં સઞ્ઞાપઞ્ઞત્તિ નામ નત્થિ, તસ્મા અગ્ગન્તિ વુત્તા.
Manomayāti jhānamanena nibbattā. Bārāṇaseyyakanti bārāṇasiyaṃ uppannaṃ. Tattha kira kappāsopi mudu, suttakantikāyopi tantavāyāpi chekā, udakampi suci siniddhaṃ. Ubhatobhāgavimaṭṭhanti dvīsupi passesu maṭṭhaṃ mudu siniddhaṃ khāyati. Catasso paṭipadā lokiyalokuttaramissikā kathitā. Saññāsu paṭhamā kāmāvacarasaññā, dutiyā rūpāvacarasaññā, tatiyā lokuttarasaññā, catutthā ākiñcaññāyatanasaññā. Yasmā pana sā saññā aggāti āgatā, tato paraṃ saññāpaññatti nāma natthi, tasmā agganti vuttā.
બાહિરકાનન્તિ સાસનતો બહિદ્ધા પવત્તાનં. નો ચસ્સં નો ચ મે સિયાતિ સચે અહં અતીતે ન ભવિસ્સં, એતરહિપિ મે અયં અત્તભાવો ન સિયા. ન ભવિસ્સામિ ન મે ભવિસ્સતીતિ સચેપિ અનાગતે ન ભવિસ્સામિ, ન ચ મે કિઞ્ચિ પલિબોધજાતં ભવિસ્સતિ. અગ્ગે વિરજ્જતીતિ ઉચ્છેદદિટ્ઠિયં વિરજ્જતિ. ઉચ્છેદદિટ્ઠિ હિ ઇધ નિબ્બાનસ્સ સન્તતાય અગ્ગન્તિ જાતા.
Bāhirakānanti sāsanato bahiddhā pavattānaṃ. Nocassaṃ no ca me siyāti sace ahaṃ atīte na bhavissaṃ, etarahipi me ayaṃ attabhāvo na siyā. Na bhavissāmi na me bhavissatīti sacepi anāgate na bhavissāmi, na ca me kiñci palibodhajātaṃ bhavissati. Agge virajjatīti ucchedadiṭṭhiyaṃ virajjati. Ucchedadiṭṭhi hi idha nibbānassa santatāya agganti jātā.
પરમત્થવિસુદ્ધિન્તિ ઉત્તમત્થવિસુદ્ધિં. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિયા એતં અધિવચનં. આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનઞ્હિ વિપસ્સનાપદટ્ઠાનત્તા અગ્ગં નામ જાતં, નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં દીઘાયુકત્તા. પરમદિટ્ઠધમ્મનિબ્બાનન્તિ ઇમસ્મિઞ્ઞેવ અત્તભાવે પરમનિબ્બાનં. અનુપાદા વિમોક્ખોતિ ચતૂહિ ઉપાદાનેહિ અગ્ગહેત્વા ચિત્તસ્સ વિમોક્ખો. અરહત્તસ્સેતં નામં. પરિઞ્ઞન્તિ સમતિક્કમં. તત્થ ભગવા પઠમજ્ઝાનેન કામાનં પરિઞ્ઞં પઞ્ઞાપેતિ, અરૂપાવચરેહિ રૂપાનં પરિઞ્ઞં પઞ્ઞાપેતિ, અનુપાદાનિબ્બાનેન વેદનાનં પરિઞ્ઞં પઞ્ઞાપેતિ. નિબ્બાનઞ્હિ સબ્બવેદયિતપ્પહાનત્તા વેદનાનં પરિઞ્ઞા નામ. અનુપાદાપરિનિબ્બાનન્તિ અપચ્ચયપરિનિબ્બાનં. ઇદં પન સુત્તં કથેન્તો ભગવા અનભિરતિપીળિતાનિ પઞ્ચ ભિક્ખુસતાનિ દિસ્વા તેસં અનભિરતિવિનોદનત્થં કથેસિ. તેપિ અનભિરતિં વિનોદેત્વા દેસનાનુસારેન ઞાણં પેસેત્વા સોતાપન્ના હુત્વા અપરભાગે વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પાપુણિંસૂતિ.
Paramatthavisuddhinti uttamatthavisuddhiṃ. Nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā etaṃ adhivacanaṃ. Ākiñcaññāyatanañhi vipassanāpadaṭṭhānattā aggaṃ nāma jātaṃ, nevasaññānāsaññāyatanaṃ dīghāyukattā. Paramadiṭṭhadhammanibbānanti imasmiññeva attabhāve paramanibbānaṃ. Anupādā vimokkhoti catūhi upādānehi aggahetvā cittassa vimokkho. Arahattassetaṃ nāmaṃ. Pariññanti samatikkamaṃ. Tattha bhagavā paṭhamajjhānena kāmānaṃ pariññaṃ paññāpeti, arūpāvacarehi rūpānaṃ pariññaṃ paññāpeti, anupādānibbānena vedanānaṃ pariññaṃ paññāpeti. Nibbānañhi sabbavedayitappahānattā vedanānaṃ pariññā nāma. Anupādāparinibbānanti apaccayaparinibbānaṃ. Idaṃ pana suttaṃ kathento bhagavā anabhiratipīḷitāni pañca bhikkhusatāni disvā tesaṃ anabhirativinodanatthaṃ kathesi. Tepi anabhiratiṃ vinodetvā desanānusārena ñāṇaṃ pesetvā sotāpannā hutvā aparabhāge vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇiṃsūti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. પઠમકોસલસુત્તં • 9. Paṭhamakosalasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૮-૯. દુતિયમહાપઞ્હસુત્તાદિવણ્ણના • 8-9. Dutiyamahāpañhasuttādivaṇṇanā