Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૫. પઠમલોકધમ્મસુત્તં
5. Paṭhamalokadhammasuttaṃ
૫. ‘‘અટ્ઠિમે , ભિક્ખવે, લોકધમ્મા લોકં અનુપરિવત્તન્તિ, લોકો ચ અટ્ઠ લોકધમ્મે અનુપરિવત્તતિ. કતમે અટ્ઠ? લાભો ચ, અલાભો ચ, યસો ચ, અયસો ચ, નિન્દા ચ, પસંસા ચ, સુખઞ્ચ, દુક્ખઞ્ચ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, અટ્ઠ લોકધમ્મા લોકં અનુપરિવત્તન્તિ, લોકો ચ ઇમે અટ્ઠ લોકધમ્મે અનુપરિવત્તતી’’તિ.
5. ‘‘Aṭṭhime , bhikkhave, lokadhammā lokaṃ anuparivattanti, loko ca aṭṭha lokadhamme anuparivattati. Katame aṭṭha? Lābho ca, alābho ca, yaso ca, ayaso ca, nindā ca, pasaṃsā ca, sukhañca, dukkhañca. Ime kho, bhikkhave, aṭṭha lokadhammā lokaṃ anuparivattanti, loko ca ime aṭṭha lokadhamme anuparivattatī’’ti.
‘‘લાભો અલાભો ચ યસાયસો ચ,
‘‘Lābho alābho ca yasāyaso ca,
નિન્દા પસંસા ચ સુખં દુખઞ્ચ;
Nindā pasaṃsā ca sukhaṃ dukhañca;
એતે અનિચ્ચા મનુજેસુ ધમ્મા,
Ete aniccā manujesu dhammā,
અસસ્સતા વિપરિણામધમ્મા.
Asassatā vipariṇāmadhammā.
‘‘એતે ચ ઞત્વા સતિમા સુમેધો,
‘‘Ete ca ñatvā satimā sumedho,
અવેક્ખતિ વિપરિણામધમ્મે;
Avekkhati vipariṇāmadhamme;
ઇટ્ઠસ્સ ધમ્મા ન મથેન્તિ ચિત્તં,
Iṭṭhassa dhammā na mathenti cittaṃ,
અનિટ્ઠતો નો પટિઘાતમેતિ.
Aniṭṭhato no paṭighātameti.
‘‘તસ્સાનુરોધા અથ વા વિરોધા,
‘‘Tassānurodhā atha vā virodhā,
વિધૂપિતા અત્થઙ્ગતા ન સન્તિ;
Vidhūpitā atthaṅgatā na santi;
પદઞ્ચ ઞત્વા વિરજં અસોકં,
Padañca ñatvā virajaṃ asokaṃ,
સમ્મપ્પજાનાતિ ભવસ્સ પારગૂ’’તિ. પઞ્ચમં;
Sammappajānāti bhavassa pāragū’’ti. pañcamaṃ;
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫. પઠમલોકધમ્મસુત્તવણ્ણના • 5. Paṭhamalokadhammasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫. પઠમલોકધમ્મસુત્તવણ્ણના • 5. Paṭhamalokadhammasuttavaṇṇanā