Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૫. પઠમલોકધમ્મસુત્તવણ્ણના

    5. Paṭhamalokadhammasuttavaṇṇanā

    . પઞ્ચમે લોકસ્સ ધમ્માતિ સત્તલોકસ્સ અવસ્સંભાવિધમ્મા. તેનાહ ‘‘એતેહિ મુત્તા નામ નત્થિ’’તિઆદિ. ઘાસચ્છાદનાદીનં લદ્ધિ લાભો, તાનિ એવ વા લદ્ધબ્બતો લાભો, તદભાવો અલાભો, લાભગ્ગહણેન ચેત્થ તબ્બિસયો અનુરોધો ગહિતો, અલાભગ્ગહણેન વિરોધો. યસ્મા લોહિતે સતિ તદુપઘાતવસેન પુબ્બો વિય અનુરોધો લદ્ધાવસરો એવ હોતિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘લાભે આગતે અલાભો આગતોયેવા’’તિ. એસ નયો યસાદીસુપિ. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    5. Pañcame lokassa dhammāti sattalokassa avassaṃbhāvidhammā. Tenāha ‘‘etehi muttā nāma natthi’’tiādi. Ghāsacchādanādīnaṃ laddhi lābho, tāni eva vā laddhabbato lābho, tadabhāvo alābho, lābhaggahaṇena cettha tabbisayo anurodho gahito, alābhaggahaṇena virodho. Yasmā lohite sati tadupaghātavasena pubbo viya anurodho laddhāvasaro eva hoti, tasmā vuttaṃ ‘‘lābhe āgate alābho āgatoyevā’’ti. Esa nayo yasādīsupi. Sesaṃ suviññeyyameva.

    પઠમલોકધમ્મસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamalokadhammasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. પઠમલોકધમ્મસુત્તં • 5. Paṭhamalokadhammasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫. પઠમલોકધમ્મસુત્તવણ્ણના • 5. Paṭhamalokadhammasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact