Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૨. અનુસ્સતિવગ્ગો
2. Anussativaggo
૧-૪. પઠમમહાનામસુત્તાદિવણ્ણના
1-4. Paṭhamamahānāmasuttādivaṇṇanā
૧૧-૧૪. દુતિયસ્સ પઠમાદીનિ ઉત્તાનત્થાનિ. તતિયે કબળીકારાહારભક્ખાનન્તિ કબળીકારાહારૂપજીવીનં. કો પન દેવાનં આહારો, કા આહારવેલાતિ? સબ્બેસમ્પિ કામાવચરદેવાનં સુધા આહારો. સા હેટ્ઠિમેહિ હેટ્ઠિમેહિ ઉપરિમાનં ઉપરિમાનં પણીતતમા હોતિ, તં યથાસકં દિવસવસેનેવ દિવસે દિવસે ભુઞ્જન્તિ. કેચિ પન ‘‘બિળારપદપ્પમાણં સુધાહારં ભુઞ્જન્તિ, સો જિવ્હાય ઠપિતમત્તો યાવ કેસગ્ગનખગ્ગા કાયં ફરતિ, તેસંયેવ દિવસવસેન સત્ત દિવસે યાપનસમત્થો હોતી’’તિ વદન્તિ. અસમયવિમુત્તિયા વિમુત્તોતિ મગ્ગવિમોક્ખેન વિમુત્તો. અટ્ઠન્નઞ્હિ સમાપત્તીનં સમાપજ્જનસ્સ સમયોપિ અત્થિ તસ્સ અસમયોપિ, મગ્ગવિમોક્ખેન પન વિમુચ્ચનસ્સ સમયો વા અસમયો વા નત્થિ. યસ્સ સદ્ધા બલવતી, વિપસ્સના ચ આરદ્ધા, તસ્સ ગચ્છન્તસ્સ તિટ્ઠન્તસ્સ નિસીદન્તસ્સ નિપજ્જન્તસ્સ ખાદન્તસ્સ ભુઞ્જન્તસ્સ ચ મગ્ગફલપ્પટિવેધો નામ ન હોતીતિ ન વત્તબ્બં. ઇતિ મગ્ગવિમોક્ખેન વિમુચ્ચન્તસ્સ સમયો વા અસમયો વા નત્થીતિ મગ્ગવિમોક્ખો અસમયવિમુત્તિ નામ. ચતુત્થે નત્થિ વત્તબ્બં.
11-14. Dutiyassa paṭhamādīni uttānatthāni. Tatiye kabaḷīkārāhārabhakkhānanti kabaḷīkārāhārūpajīvīnaṃ. Ko pana devānaṃ āhāro, kā āhāravelāti? Sabbesampi kāmāvacaradevānaṃ sudhā āhāro. Sā heṭṭhimehi heṭṭhimehi uparimānaṃ uparimānaṃ paṇītatamā hoti, taṃ yathāsakaṃ divasavaseneva divase divase bhuñjanti. Keci pana ‘‘biḷārapadappamāṇaṃ sudhāhāraṃ bhuñjanti, so jivhāya ṭhapitamatto yāva kesagganakhaggā kāyaṃ pharati, tesaṃyeva divasavasena satta divase yāpanasamattho hotī’’ti vadanti. Asamayavimuttiyā vimuttoti maggavimokkhena vimutto. Aṭṭhannañhi samāpattīnaṃ samāpajjanassa samayopi atthi tassa asamayopi, maggavimokkhena pana vimuccanassa samayo vā asamayo vā natthi. Yassa saddhā balavatī, vipassanā ca āraddhā, tassa gacchantassa tiṭṭhantassa nisīdantassa nipajjantassa khādantassa bhuñjantassa ca maggaphalappaṭivedho nāma na hotīti na vattabbaṃ. Iti maggavimokkhena vimuccantassa samayo vā asamayo vā natthīti maggavimokkho asamayavimutti nāma. Catutthe natthi vattabbaṃ.
પઠમમહાનામસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṭhamamahānāmasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૧. પઠમમહાનામસુત્તં • 1. Paṭhamamahānāmasuttaṃ
૨. દુતિયમહાનામસુત્તં • 2. Dutiyamahānāmasuttaṃ
૩. નન્દિયસુત્તં • 3. Nandiyasuttaṃ
૪. સુભૂતિસુત્તં • 4. Subhūtisuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૧-૨. મહાનામસુત્તદ્વયવણ્ણના • 1-2. Mahānāmasuttadvayavaṇṇanā
૩. નન્દિયસુત્તવણ્ણના • 3. Nandiyasuttavaṇṇanā
૪. સુભૂતિસુત્તવણ્ણના • 4. Subhūtisuttavaṇṇanā