Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૫. પઠમમિત્તસુત્તં

    5. Paṭhamamittasuttaṃ

    ૩૬. ‘‘સત્તહિ, ભિક્ખવે, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો મિત્તો સેવિતબ્બો. કતમેહિ સત્તહિ? દુદ્દદં દદાતિ, દુક્કરં કરોતિ, દુક્ખમં ખમતિ, ગુય્હમસ્સ 1 આવિ કરોતિ, ગુય્હમસ્સ 2 પરિગુહતિ 3, આપદાસુ ન જહતિ, ખીણેન 4 નાતિમઞ્ઞતિ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, સત્તહિ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો મિત્તો સેવિતબ્બો’’તિ .

    36. ‘‘Sattahi, bhikkhave, aṅgehi samannāgato mitto sevitabbo. Katamehi sattahi? Duddadaṃ dadāti, dukkaraṃ karoti, dukkhamaṃ khamati, guyhamassa 5 āvi karoti, guyhamassa 6 pariguhati 7, āpadāsu na jahati, khīṇena 8 nātimaññati. Imehi kho, bhikkhave, sattahi aṅgehi samannāgato mitto sevitabbo’’ti .

    ‘‘દુદ્દદં દદાતિ મિત્તો, દુક્કરઞ્ચાપિ કુબ્બતિ;

    ‘‘Duddadaṃ dadāti mitto, dukkarañcāpi kubbati;

    અથોપિસ્સ દુરુત્તાનિ, ખમતિ દુક્ખમાનિ ચ 9.

    Athopissa duruttāni, khamati dukkhamāni ca 10.

    ‘‘ગુય્હઞ્ચ તસ્સ 11 અક્ખાતિ, ગુય્હસ્સ પરિગૂહતિ;

    ‘‘Guyhañca tassa 12 akkhāti, guyhassa parigūhati;

    આપદાસુ ન જહાતિ, ખીણેન નાતિમઞ્ઞતિ.

    Āpadāsu na jahāti, khīṇena nātimaññati.

    ‘‘યમ્હિ એતાનિ ઠાનાનિ, સંવિજ્જન્તીધ 13 પુગ્ગલે;

    ‘‘Yamhi etāni ṭhānāni, saṃvijjantīdha 14 puggale;

    સો મિત્તો મિત્તકામેન, ભજિતબ્બો તથાવિધો’’તિ. પઞ્ચમં;

    So mitto mittakāmena, bhajitabbo tathāvidho’’ti. pañcamaṃ;







    Footnotes:
    1. ગુય્હસ્સ (ક॰)
    2. ગુય્હં અસ્સ (સી॰), ગુય્હસ્સ (ક॰)
    3. પરિગૂહતિ (સી॰ સ્યા॰), પરિગુય્હતિ (ક॰)
    4. ખીણે (ક॰)
    5. guyhassa (ka.)
    6. guyhaṃ assa (sī.), guyhassa (ka.)
    7. parigūhati (sī. syā.), pariguyhati (ka.)
    8. khīṇe (ka.)
    9. દુક્ખમાનિપિ (સી॰ સ્યા॰)
    10. dukkhamānipi (sī. syā.)
    11. ગુય્હમસ્સ ચ (સ્યા॰)
    12. guyhamassa ca (syā.)
    13. સંવિજ્જન્તિ ચ (ક॰)
    14. saṃvijjanti ca (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫. પઠમમિત્તસુત્તવણ્ણના • 5. Paṭhamamittasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫. પઠમમિત્તસુત્તવણ્ણના • 5. Paṭhamamittasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact