Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
સમુટ્ઠાનસીસો
Samuṭṭhānasīso
પઠમપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના
Paṭhamapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā
૨૫૮. કિમત્થં ‘‘મેથુનં સુક્કસંસગ્ગો’’તિઆદિવચનં વુત્તન્તિ આહ ‘‘ઇદાની’’તિઆદિ. તત્થ તત્થાતિ ‘‘મેથુનં સુક્કસંસગ્ગો’’તિઆદિવચને. સમુટ્ઠાનસીસન્તિ સમુટ્ઠાનાનં, સમુટ્ઠાનેસુ વા સીસં. સેસાનીતિ પઠમપારાજિકતો સેસાનિ પઞ્ચસત્તતિ સિક્ખાપદાનિ. તેનાતિ પઠમપારાજિકેન. ‘‘સુક્કસંસગ્ગો’’તિઆદિવચનં સંવણ્ણેન્તો આહ ‘‘તત્થા’’તિઆદિ. તત્થ તત્થાતિ ‘‘સુક્કસંસગ્ગો’’તિઆદિવચને.
258. Kimatthaṃ ‘‘methunaṃ sukkasaṃsaggo’’tiādivacanaṃ vuttanti āha ‘‘idānī’’tiādi. Tattha tatthāti ‘‘methunaṃ sukkasaṃsaggo’’tiādivacane. Samuṭṭhānasīsanti samuṭṭhānānaṃ, samuṭṭhānesu vā sīsaṃ. Sesānīti paṭhamapārājikato sesāni pañcasattati sikkhāpadāni. Tenāti paṭhamapārājikena. ‘‘Sukkasaṃsaggo’’tiādivacanaṃ saṃvaṇṇento āha ‘‘tatthā’’tiādi. Tattha tatthāti ‘‘sukkasaṃsaggo’’tiādivacane.
ખુદ્દકવણ્ણનાવસાનેતિ ખુદ્દકટ્ઠકથાય અવસાને.
Khuddakavaṇṇanāvasāneti khuddakaṭṭhakathāya avasāne.
લિઙ્ગવિપરિયાયોતિ લિઙ્ગવિપલ્લાસો. કાયમાનસિકા કતાતિ એત્થ કાયમાનસેસુ પવત્તા કાયમાનસિકાતિ વુત્તે સમુટ્ઠાનાતિ આહ ‘‘કાયચિત્તસમુટ્ઠાના કતા’’તિ.
Liṅgavipariyāyoti liṅgavipallāso. Kāyamānasikā katāti ettha kāyamānasesu pavattā kāyamānasikāti vutte samuṭṭhānāti āha ‘‘kāyacittasamuṭṭhānā katā’’ti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. પઠમપારાજિકસમુટ્ઠાનં • 1. Paṭhamapārājikasamuṭṭhānaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / પઠમપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Paṭhamapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પઠમપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Paṭhamapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā