Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    11. பட²மபதிப்³ப³தாவிமானவண்ணனா

    11. Paṭhamapatibbatāvimānavaṇṇanā

    கோஞ்சா மயூரா தி³வியா ச ஹங்ஸாதி பதிப்³ப³தாவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தத்த² அஞ்ஞதரா இத்தீ² பதிப்³ப³தா அஹோஸி ப⁴த்து அனுகூலவத்தினீ க²மா பத³க்கி²ணக்³கா³ஹினீ, ந குத்³தா⁴பி படிப்ப²ரதி, அப²ருஸவாசா ஸச்சவாதி³னீ ஸத்³தா⁴ பஸன்னா யதா²விப⁴வங் தா³னானி ச அதா³ஸி. ஸா கேனசிதே³வ ரோகே³ன பு²ட்டா² காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி. அதா²யஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ புரிமனயேனேவ தே³வசாரிகங் சரந்தோ தங் தே³வதீ⁴தரங் மஹதிங் ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்திங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸா ஸமீபமுபக³தோ. ஸா அச்ச²ராஸஹஸ்ஸபரிவுதா ஸட்டி²ஸகடபா⁴ராலங்காரபடிமண்டி³தத்தபா⁴வா தே²ரஸ்ஸ பாதே³ஸு ஸிரஸா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. தே²ரோபி தாய கதபுஞ்ஞகம்மங் புச்ச²ந்தோ –

    Koñcā mayūrā diviyā ca haṃsāti patibbatāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tattha aññatarā itthī patibbatā ahosi bhattu anukūlavattinī khamā padakkhiṇaggāhinī, na kuddhāpi paṭippharati, apharusavācā saccavādinī saddhā pasannā yathāvibhavaṃ dānāni ca adāsi. Sā kenacideva rogena phuṭṭhā kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane nibbatti. Athāyasmā mahāmoggallāno purimanayeneva devacārikaṃ caranto taṃ devadhītaraṃ mahatiṃ sampattiṃ anubhavantiṃ disvā tassā samīpamupagato. Sā accharāsahassaparivutā saṭṭhisakaṭabhārālaṅkārapaṭimaṇḍitattabhāvā therassa pādesu sirasā vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Theropi tāya katapuññakammaṃ pucchanto –

    93.

    93.

    ‘‘கோஞ்சா மயூரா தி³வியா ச ஹங்ஸா, வக்³கு³ஸ்ஸரா கோகிலா ஸம்பதந்தி;

    ‘‘Koñcā mayūrā diviyā ca haṃsā, vaggussarā kokilā sampatanti;

    புப்பா²பி⁴கிண்ணங் ரம்மமித³ங் விமானங், அனேகசித்தங் நரனாரிஸேவிதங்.

    Pupphābhikiṇṇaṃ rammamidaṃ vimānaṃ, anekacittaṃ naranārisevitaṃ.

    94.

    94.

    ‘‘தத்த²ச்ச²ஸி தே³வி மஹானுபா⁴வே, இத்³தீ⁴ விகுப்³ப³ந்தி அனேகரூபா;

    ‘‘Tatthacchasi devi mahānubhāve, iddhī vikubbanti anekarūpā;

    இமா ச தே அச்ச²ராயோ ஸமந்ததோ, நச்சந்தி கா³யந்தி பமோத³யந்தி ச.

    Imā ca te accharāyo samantato, naccanti gāyanti pamodayanti ca.

    95.

    95.

    ‘‘தே³வித்³தி⁴பத்தாஸி மஹானுபா⁴வே,

    ‘‘Deviddhipattāsi mahānubhāve,

    மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    Manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா,

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā,

    வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. – ஆஹ;

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. – āha;

    96.

    96.

    ‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    ‘‘Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    97.

    97.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, பதிப்³ப³தானஞ்ஞமனா அஹோஸிங்;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, patibbatānaññamanā ahosiṃ;

    மாதாவ புத்தங் அனுரக்க²மானா, குத்³தா⁴பிஹங் நப்ப²ருஸங் அவோசங்.

    Mātāva puttaṃ anurakkhamānā, kuddhāpihaṃ nappharusaṃ avocaṃ.

    98.

    98.

    ‘‘ஸச்சே டி²தா மோஸவஜ்ஜங் பஹாய, தா³னே ரதா ஸங்க³ஹிதத்தபா⁴வா;

    ‘‘Sacce ṭhitā mosavajjaṃ pahāya, dāne ratā saṅgahitattabhāvā;

    அன்னஞ்ச பானஞ்ச பஸன்னசித்தா, ஸக்கச்ச தா³னங் விபுலங் அதா³ஸிங்.

    Annañca pānañca pasannacittā, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ.

    99.

    99.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    100.

    100.

    ‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –

    ஸா தே³வதா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி.

    Sā devatā vissajjesi.

    93. தத்த² கோஞ்சாதி கோஞ்சஸகுணா, யே ‘‘ஸாரஸா’’திபி வுச்சந்தி. மயூராதி மோரா. தி³வியாதி தி³ப்³பா³னுபா⁴வா. இத³ஞ்ஹி பத³ங் ‘‘தி³வியா கோஞ்சா, தி³வியா மயூரா’’திஆதி³னா சதூஹிபி பதே³ஹி யோஜேதப்³ப³ங். ஹங்ஸாதி ஸுவண்ணஹங்ஸாதி³ஹங்ஸா. வக்³கு³ஸ்ஸராதி மது⁴ரஸ்ஸரா. கோகிலாதி காளகோகிலா சேவ ஸுக்ககோகிலா ச. ஸம்பதந்தீதி தே³வதாய அபி⁴ரமணத்த²ங் கீளந்தா லளந்தா ஸமந்ததோ பதந்தி விசரந்தி. கோஞ்சாதி³ரூபேன ஹி தே³வதாய ரதிஜனநத்த²ங் பரிவாரபூ⁴தா தே³வதா கீளந்தா லளந்தா ‘‘கோஞ்சா’’திஆதி³னா வுத்தா. புப்பா²பி⁴கிண்ணந்தி க³ந்தி²தாக³ந்தி²தேஹி நானாவித⁴ரதனகுஸுமேஹி ஓகிண்ணங். ரம்மந்தி ரமணீயங், மனோரமந்தி அத்தோ². அனேகசித்தந்தி அனேகேஹி உய்யானகப்பருக்க²பொக்க²ரணிஆதீ³ஹி விமானேஸு ச அனேகேஹி பி⁴த்திவிஸேஸாதீ³ஹி சித்தங். நரனாரிஸேவிதந்தி பரிவாரபூ⁴தேஹி தே³வபுத்தேஹி தே³வதீ⁴தாஹி ச உபஸேவிதங்.

    93. Tattha koñcāti koñcasakuṇā, ye ‘‘sārasā’’tipi vuccanti. Mayūrāti morā. Diviyāti dibbānubhāvā. Idañhi padaṃ ‘‘diviyā koñcā, diviyā mayūrā’’tiādinā catūhipi padehi yojetabbaṃ. Haṃsāti suvaṇṇahaṃsādihaṃsā. Vaggussarāti madhurassarā. Kokilāti kāḷakokilā ceva sukkakokilā ca. Sampatantīti devatāya abhiramaṇatthaṃ kīḷantā laḷantā samantato patanti vicaranti. Koñcādirūpena hi devatāya ratijananatthaṃ parivārabhūtā devatā kīḷantā laḷantā ‘‘koñcā’’tiādinā vuttā. Pupphābhikiṇṇanti ganthitāganthitehi nānāvidharatanakusumehi okiṇṇaṃ. Rammanti ramaṇīyaṃ, manoramanti attho. Anekacittanti anekehi uyyānakapparukkhapokkharaṇiādīhi vimānesu ca anekehi bhittivisesādīhi cittaṃ. Naranārisevitanti parivārabhūtehi devaputtehi devadhītāhi ca upasevitaṃ.

    94. இத்³தீ⁴ விகுப்³ப³ந்தி அனேகரூபாதி நானாரூபானங் வித³ங்ஸனேன அனேகரூபா கம்மானுபா⁴வஸித்³தா⁴ இத்³தீ⁴ விகுப்³ப³ந்தீ விகுப்³ப³னித்³தி⁴யோ வலஞ்ஜெந்தீ அச்ச²ஸீதி யோஜனா.

    94.Iddhī vikubbanti anekarūpāti nānārūpānaṃ vidaṃsanena anekarūpā kammānubhāvasiddhā iddhī vikubbantī vikubbaniddhiyo valañjentī acchasīti yojanā.

    97. அனஞ்ஞமனாதி பதிப்³ப³தா, பதிதோ அஞ்ஞஸ்மிங் மனோ ஏதிஸ்ஸாதி அஞ்ஞமனா, ந அஞ்ஞமனாதி அனஞ்ஞமனா, மய்ஹங் ஸாமிகதோ அஞ்ஞஸ்மிங் புரிஸே பாபகங் சித்தங் ந உப்பாதே³ஸிந்தி அத்தோ². மாதாவ புத்தங் அனுரக்க²மானாதி யதா² மாதா புத்தங், ஏவங் மய்ஹங் ஸாமிகங், ஸப்³பே³பி வா ஸத்தே ஹிதேஸிதாய அஹிதாபனயனகாமதாய ச அனுத்³த³யமானா. குத்³தா⁴பிஹங் நப்ப²ருஸங் அவோசந்தி பரேன கதங் அபா²ஸுகங் படிச்ச குத்³தா⁴பி ஸமானா அஹங் ப²ருஸவசனங் ந கதே²ஸிங், அஞ்ஞத³த்து² பியவசனமேவ அபா⁴ஸிந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    97.Anaññamanāti patibbatā, patito aññasmiṃ mano etissāti aññamanā, na aññamanāti anaññamanā, mayhaṃ sāmikato aññasmiṃ purise pāpakaṃ cittaṃ na uppādesinti attho. Mātāva puttaṃ anurakkhamānāti yathā mātā puttaṃ, evaṃ mayhaṃ sāmikaṃ, sabbepi vā satte hitesitāya ahitāpanayanakāmatāya ca anuddayamānā. Kuddhāpihaṃ nappharusaṃ avocanti parena kataṃ aphāsukaṃ paṭicca kuddhāpi samānā ahaṃ pharusavacanaṃ na kathesiṃ, aññadatthu piyavacanameva abhāsinti adhippāyo.

    98. ஸச்சே டி²தாதி ஸச்சே பதிட்டி²தா. யஸ்மா முஸாவாதா³ வேரமணியா ஸச்சே பதிட்டி²தா நாம ஹோதி, ந கதா³சி ஸச்சவசனமத்தேனாதி ஆஹ – மோஸவஜ்ஜங் பஹாயாதி முஸாவாத³ங் பஹாய. தா³னே ரதாதி தா³னே அபி⁴ரதா, யுத்தப்பயுத்தாதி அத்தோ². ஸங்க³ஹிதத்தபா⁴வாதி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி அத்தானங் விய ஸபா⁴வேனேவ பரேஸங் ஸங்க³ண்ஹனஸீலா அன்னஞ்ச பானஞ்ச கம்மப²லஸத்³தா⁴ய பஸன்னசித்தா ஸக்கச்சங் சித்தீகாரேன அதா³ஸிங், அஞ்ஞஞ்ச வத்தா²தி³தா³னங் விபுலங் உளாரங் அதா³ஸிந்தி யோஜனா. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    98.Sacce ṭhitāti sacce patiṭṭhitā. Yasmā musāvādā veramaṇiyā sacce patiṭṭhitā nāma hoti, na kadāci saccavacanamattenāti āha – mosavajjaṃ pahāyāti musāvādaṃ pahāya. Dāne ratāti dāne abhiratā, yuttappayuttāti attho. Saṅgahitattabhāvāti saṅgahavatthūhi attānaṃ viya sabhāveneva paresaṃ saṅgaṇhanasīlā annañca pānañca kammaphalasaddhāya pasannacittā sakkaccaṃ cittīkārena adāsiṃ, aññañca vatthādidānaṃ vipulaṃ uḷāraṃ adāsinti yojanā. Sesaṃ vuttanayameva.

    பதிப்³ப³தாவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Patibbatāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 11. பட²மபதிப்³ப³தாவிமானவத்து² • 11. Paṭhamapatibbatāvimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact