Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    ૬. પાટિદેસનીયકણ્ડં

    6. Pāṭidesanīyakaṇḍaṃ

    ૧. પઠમપાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના

    1. Paṭhamapāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    પાટિદેસનીયા ધમ્મા, ખુદ્દકાનં અનન્તરા;

    Pāṭidesanīyā dhammā, khuddakānaṃ anantarā;

    ઠપિતા યે અયં દાનિ, તેસં ભવતિ વણ્ણના.

    Ṭhapitā ye ayaṃ dāni, tesaṃ bhavati vaṇṇanā.

    ૫૫૨. પઠમપાટિદેસનીયે તાવ પટિક્કમનકાલેતિ પિણ્ડાય ચરિત્વા પટિઆગમનકાલે. સબ્બેવ અગ્ગહેસીતિ સબ્બમેવ અગ્ગહેસિ. પવેધેન્તીતિ કમ્પમાના. અપેહીતિ અપગચ્છ.

    552. Paṭhamapāṭidesanīye tāva paṭikkamanakāleti piṇḍāya caritvā paṭiāgamanakāle. Sabbeva aggahesīti sabbameva aggahesi. Pavedhentīti kampamānā. Apehīti apagaccha.

    ૫૫૩-૫. ગારય્હં આવુસોતિઆદિ પટિદેસેતબ્બાકારદસ્સનં. રથિકાતિ રચ્છા. બ્યૂહન્તિ અનિબ્બિજ્ઝિત્વા ઠિતા ગતપચ્ચાગતરચ્છા. સિઙ્ઘાટકન્તિ ચતુક્કોણં વા તિકોણં વા મગ્ગસમોધાનટ્ઠાનં. ઘરન્તિ કુલઘરં. એતેસુ યત્થ કત્થચિ ઠત્વા ગણ્હન્તસ્સ ગહણે દુક્કટં, અજ્ઝોહારે અજ્ઝોહારગણનાય પાટિદેસનીયં. હત્થિસાલાદીસુ ગણ્હન્તસ્સાપિ એસેવ નયો. ભિક્ખુની રથિકાય ઠત્વા દેતિ, ભિક્ખુ સચેપિ અન્તરારામાદીસુ ઠત્વા ગણ્હાતિ, આપત્તિયેવ. ‘‘અન્તરઘરં પવિટ્ઠાયા’’તિ હિ વચનતો ભિક્ખુનિયા અન્તરઘરે ઠત્વા દદમાનાય વસેનેત્થ આપત્તિ વેદિતબ્બા, ભિક્ખુસ્સ ઠિતટ્ઠાનં પન અપ્પમાણં. તસ્મા સચેપિ વીથિઆદીસુ ઠિતો ભિક્ખુ અન્તરારામાદીસુ ઠત્વા દદમાનાય ભિક્ખુનિયા ગણ્હાતિ, અનાપત્તિયેવ.

    553-5.Gārayhaṃ āvusotiādi paṭidesetabbākāradassanaṃ. Rathikāti racchā. Byūhanti anibbijjhitvā ṭhitā gatapaccāgataracchā. Siṅghāṭakanti catukkoṇaṃ vā tikoṇaṃ vā maggasamodhānaṭṭhānaṃ. Gharanti kulagharaṃ. Etesu yattha katthaci ṭhatvā gaṇhantassa gahaṇe dukkaṭaṃ, ajjhohāre ajjhohāragaṇanāya pāṭidesanīyaṃ. Hatthisālādīsu gaṇhantassāpi eseva nayo. Bhikkhunī rathikāya ṭhatvā deti, bhikkhu sacepi antarārāmādīsu ṭhatvā gaṇhāti, āpattiyeva. ‘‘Antaragharaṃ paviṭṭhāyā’’ti hi vacanato bhikkhuniyā antaraghare ṭhatvā dadamānāya vasenettha āpatti veditabbā, bhikkhussa ṭhitaṭṭhānaṃ pana appamāṇaṃ. Tasmā sacepi vīthiādīsu ṭhito bhikkhu antarārāmādīsu ṭhatvā dadamānāya bhikkhuniyā gaṇhāti, anāpattiyeva.

    યામકાલિકં સત્તાહકાલિકં યાવજીવિકં આહારત્થાય પટિગ્ગણ્હાતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અજ્ઝોહારે અજ્ઝોહારે આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ ઇદં આમિસેન અસમ્ભિન્નં સન્ધાય વુત્તં, સમ્ભિન્ને પન એકરસે પાટિદેસનીયમેવ. એકતો ઉપસમ્પન્નાયાતિ ભિક્ખુનીનં સન્તિકે ઉપસમ્પન્નાય. ભિક્ખૂનં સન્તિકે ઉપસમ્પન્નાય પન યથાવત્થુકમેવ.

    Yāmakālikaṃ sattāhakālikaṃ yāvajīvikaṃ āhāratthāya paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassa. Ajjhohāre ajjhohāre āpatti dukkaṭassāti idaṃ āmisena asambhinnaṃ sandhāya vuttaṃ, sambhinne pana ekarase pāṭidesanīyameva. Ekato upasampannāyāti bhikkhunīnaṃ santike upasampannāya. Bhikkhūnaṃ santike upasampannāya pana yathāvatthukameva.

    ૫૫૬. દાપેતિ ન દેતીતિ અઞ્ઞાતિકા અઞ્ઞેન કેનચિ દાપેતિ તં ગણ્હન્તસ્સ અનાપત્તિ. ઉપનિક્ખિપિત્વા દેતીતિ ભૂમિયં ઠપેત્વા ‘‘ઇદં અય્ય તુમ્હાકં દમ્મી’’તિ દેતિ, એવં દિન્નં ‘‘સાધુ ભગિની’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તાય એવ વા ભિક્ખુનિયા અઞ્ઞેન વા કેનચિ પટિગ્ગહાપેત્વા ભુઞ્જિતું વટ્ટતિ. સિક્ખમાનાય સામણેરિયાતિ એતાસં દદમાનાનં ગણ્હન્તસ્સ અનાપત્તિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ.

    556.Dāpeti na detīti aññātikā aññena kenaci dāpeti taṃ gaṇhantassa anāpatti. Upanikkhipitvā detīti bhūmiyaṃ ṭhapetvā ‘‘idaṃ ayya tumhākaṃ dammī’’ti deti, evaṃ dinnaṃ ‘‘sādhu bhaginī’’ti sampaṭicchitvā tāya eva vā bhikkhuniyā aññena vā kenaci paṭiggahāpetvā bhuñjituṃ vaṭṭati. Sikkhamānāya sāmaṇeriyāti etāsaṃ dadamānānaṃ gaṇhantassa anāpatti. Sesamettha uttānameva.

    એળકલોમસમુટ્ઠાનં – કિરિયં, નોસઞ્ઞાવિમોક્ખં, અચિત્તકં, પણ્ણત્તિવજ્જં, કાયકમ્મં, તિચિત્તં, તિવેદનન્તિ.

    Eḷakalomasamuṭṭhānaṃ – kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    પઠમપાટિદેસનીયં.

    Paṭhamapāṭidesanīyaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમપાટિદેસનીયસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamapāṭidesanīyasikkhāpadaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • Pāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧. પઠમપાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamapāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમપાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamapāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧. પઠમપાટિદેસનીયસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Paṭhamapāṭidesanīyasikkhāpada-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact