Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-அபி⁴னவ-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
5. பட²மபவாரணாஸிக்கா²பத³வண்ணனா
5. Paṭhamapavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā
பு⁴த்தவாதி கதப⁴த்தகிச்சோ. ஸாஸபமத்தம்பி அஜ்ஜோ²ஹரிதந்தி ஏவங் பரித்தம்பி போ⁴ஜனங் ஸங்கா²தி³த்வா வா அஸங்கா²தி³த்வா வா கி³லிதங். பவாரிதோதி படிக்கே²பிதோ. யோ ஹி பு⁴ஞ்ஜந்தோ பரிவேஸகேன உபனீதங் போ⁴ஜனங் அனிச்ச²ந்தோ படிக்கி²பதி, ஸோ தேன பவாரிதோ படிக்கி²பிதோ நாம ஹோதி. ப்³யஞ்ஜனங் பன அனாதி³யித்வா அத்த²மத்தமேவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கதப்பவாரணோ கதப்படிக்கே²போதி அத்தோ²’’தி வுத்தங். ஸோபி ச படிக்கே²போ யஸ்மா ந படிக்கே²பமத்தேன, அத² கோ² பஞ்சங்க³வஸேன. தேனஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே ‘‘அஸனங் பஞ்ஞாயதீ’’திஆதி³ (பாசி॰ 239) வுத்தங்.
Bhuttavāti katabhattakicco. Sāsapamattampi ajjhoharitanti evaṃ parittampi bhojanaṃ saṅkhāditvā vā asaṅkhāditvā vā gilitaṃ. Pavāritoti paṭikkhepito. Yo hi bhuñjanto parivesakena upanītaṃ bhojanaṃ anicchanto paṭikkhipati, so tena pavārito paṭikkhipito nāma hoti. Byañjanaṃ pana anādiyitvā atthamattameva dassetuṃ ‘‘katappavāraṇo katappaṭikkhepoti attho’’ti vuttaṃ. Sopi ca paṭikkhepo yasmā na paṭikkhepamattena, atha kho pañcaṅgavasena. Tenassa padabhājane ‘‘asanaṃ paññāyatī’’tiādi (pāci. 239) vuttaṃ.
போ⁴ஜனங் பஞ்ஞாயதீதி பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரங் பத்தாதீ³ஸு தி³ஸ்ஸதி. தேனாஹ ‘‘பவாரணப்பஹோனகங் சே போ⁴ஜன’’ந்திஆதி³. ஸாலீதி (பாசி॰ அட்ட²॰ 238-239) அந்தமஸோ நீவாரங் உபாதா³ய ஸப்³பா³பி ஸாலிஜாதி. வீஹீதி ஸப்³பா³பி வீஹிஜாதி. யவகோ³து⁴மேஸு பே⁴தோ³ நத்தி². கங்கூ³தி ஸேதரத்தகாளபே⁴தா³ ஸப்³பா³பி கங்கு³ஜாதி. வரகோதி அந்தமஸோ வரகசோரகங் உபாதா³ய ஸப்³பா³பி ஸேதவண்ணா வரகஜாதி. குத்³ரூஸகோதி காளகொத்³ரவோ சேவ ஸாமாகாதி³பே⁴தா³ ச ஸப்³பா³பி திணத⁴ஞ்ஞஜாதி.
Bhojanaṃpaññāyatīti pañcannaṃ bhojanānaṃ aññataraṃ pattādīsu dissati. Tenāha ‘‘pavāraṇappahonakaṃ ce bhojana’’ntiādi. Sālīti (pāci. aṭṭha. 238-239) antamaso nīvāraṃ upādāya sabbāpi sālijāti. Vīhīti sabbāpi vīhijāti. Yavagodhumesu bhedo natthi. Kaṅgūti setarattakāḷabhedā sabbāpi kaṅgujāti. Varakoti antamaso varakacorakaṃ upādāya sabbāpi setavaṇṇā varakajāti. Kudrūsakoti kāḷakodravo ceva sāmākādibhedā ca sabbāpi tiṇadhaññajāti.
நீவாரவரகசோரகா செத்த² ‘‘த⁴ஞ்ஞானுலோமா’’தி வத³ந்தி. யாகு³ந்தி அம்பி³லயாகு³கீ²ரயாகு³ஆதி³பே⁴த³ங் யங் கிஞ்சி யாகு³ங். இமினாவ பாயாஸஸ்ஸாபி க³ஹிதத்தா ‘‘அம்பி³லபாயாஸாதீ³ஸு அஞ்ஞதரங் பசாமாதி வா’’தி ந வுத்தங். பவாரணங் ஜனேதீதி அனதிரித்தபோ⁴ஜனாபத்தினிப³ந்த⁴னங் படிக்கே²பங் ஸாதே⁴தி. ஸசே பன ஓதி⁴ ந பஞ்ஞாயதி, யாகு³ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி, பவாரணங் ந ஜனேதி. புன பவாரணங் ஜனேதி க⁴னபா⁴வக³மனதோ பட்டா²ய போ⁴ஜனஸங்க³ஹிதத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ.
Nīvāravarakacorakā cettha ‘‘dhaññānulomā’’ti vadanti. Yāgunti ambilayāgukhīrayāguādibhedaṃ yaṃ kiñci yāguṃ. Imināva pāyāsassāpi gahitattā ‘‘ambilapāyāsādīsu aññataraṃ pacāmāti vā’’ti na vuttaṃ. Pavāraṇaṃ janetīti anatirittabhojanāpattinibandhanaṃ paṭikkhepaṃ sādheti. Sace pana odhi na paññāyati, yāgusaṅgahaṃ gacchati, pavāraṇaṃ na janeti. Puna pavāraṇaṃ janeti ghanabhāvagamanato paṭṭhāya bhojanasaṅgahitattāti adhippāyo.
உத³ககஞ்ஜிககீ²ராதீ³னி ஆகிரித்வாதி உத³கஞ்சேவ கஞ்ஜிகஞ்ச கீ²ராதீ³னி ச ஆகிரித்வா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் அமத்³தி³த்வா ப⁴த்தமிஸ்ஸகே கத்வா. தேனாஹ ‘‘யாகு³ங் க³ண்ஹதா²’’திஆதி³. ஸசே பன ப⁴த்தே உத³ககஞ்ஜிககீ²ராதீ³னி ஆகிரித்வா மத்³தி³த்வா ‘‘யாகு³ங் க³ண்ஹதா²’’தி தெ³ந்தி, பவாரணா ந ஹோதி. யாகு³யாபீதி ஏவங் யாகு³ஸங்க³ஹங் க³தாய வா அஞ்ஞாய வா யாகு³யாபி. ஸுத்³த⁴ரஸகோ, பன ரஸகயாகு³ வா ந ஜனேதி.
Udakakañjikakhīrādīni ākiritvāti udakañceva kañjikañca khīrādīni ca ākiritvā tehi saddhiṃ amadditvā bhattamissake katvā. Tenāha ‘‘yāguṃ gaṇhathā’’tiādi. Sace pana bhatte udakakañjikakhīrādīni ākiritvā madditvā ‘‘yāguṃ gaṇhathā’’ti denti, pavāraṇā na hoti. Yāguyāpīti evaṃ yāgusaṅgahaṃ gatāya vā aññāya vā yāguyāpi. Suddharasako, pana rasakayāgu vā na janeti.
பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரவஸேன விப்பகதபோ⁴ஜனபா⁴வஸ்ஸ உபச்சி²ன்னத்தா ‘‘த்³வேபி கா²தி³தானி ஹொந்தி…பே॰… ந பவாரேதீ’’தி வுத்தங். அகப்பியமங்ஸங் (பாசி॰ அட்ட²॰ 238-239), அகப்பியபோ⁴ஜனஞ்ச பு³த்³த⁴படிகுட்ட²ங் படிக்கி²பதோ பவாரணாய அவத்து²தாய ந பவாரணா ஹோதீதி ஆஹ ‘‘யோ பனா’’திஆதி³. யஞ்ஹி பி⁴க்கு²னோ கா²தி³துங் வட்டதி, தங் ஏவ படிக்கி²பதோ பவாரணா ஹோதி. இத³ங் பன ஜானந்தோ அகப்பியத்தா படிக்கி²பதி. அஜானந்தோபி படிக்கி²பிதப்³ப³ட்டா²னே டி²தமேவ படிக்கி²பதி நாம, தஸ்மா ந பவாரேதி. ஸசே பன அகப்பியமங்ஸங் கா²த³ந்தோ கப்பியமங்ஸங் வா போ⁴ஜனங் வா படிக்கி²பதி, பவாரேதி. கஸ்மா? வத்து²தாய. யஞ்ஹி தேன படிக்கி²த்தங், தங் பவாரணாய வத்து². யங் பன கா²த³தி, தங் கிஞ்சாபி படிக்கி²பிதப்³ப³ட்டா²னே டி²தங், கா²தி³யமானங் பன மங்ஸபா⁴வங் ந ஜஹதி, தஸ்மா பவாரேதி. கோ பன வாதோ³ கப்பியமங்ஸங் கா²த³தோ கப்பியமங்ஸபோ⁴ஜனப்படிக்கே²பே. ஏஸ நயோ அகப்பியபோ⁴ஜனங் கா²த³தோ கப்பியபோ⁴ஜனப்படிக்கே²பே.
Pañcannaṃ bhojanānaṃ aññataravasena vippakatabhojanabhāvassa upacchinnattā ‘‘dvepi khāditāni honti…pe… na pavāretī’’ti vuttaṃ. Akappiyamaṃsaṃ (pāci. aṭṭha. 238-239), akappiyabhojanañca buddhapaṭikuṭṭhaṃ paṭikkhipato pavāraṇāya avatthutāya na pavāraṇā hotīti āha ‘‘yo panā’’tiādi. Yañhi bhikkhuno khādituṃ vaṭṭati, taṃ eva paṭikkhipato pavāraṇā hoti. Idaṃ pana jānanto akappiyattā paṭikkhipati. Ajānantopi paṭikkhipitabbaṭṭhāne ṭhitameva paṭikkhipati nāma, tasmā na pavāreti. Sace pana akappiyamaṃsaṃ khādanto kappiyamaṃsaṃ vā bhojanaṃ vā paṭikkhipati, pavāreti. Kasmā? Vatthutāya. Yañhi tena paṭikkhittaṃ, taṃ pavāraṇāya vatthu. Yaṃ pana khādati, taṃ kiñcāpi paṭikkhipitabbaṭṭhāne ṭhitaṃ, khādiyamānaṃ pana maṃsabhāvaṃ na jahati, tasmā pavāreti. Ko pana vādo kappiyamaṃsaṃ khādato kappiyamaṃsabhojanappaṭikkhepe. Esa nayo akappiyabhojanaṃ khādato kappiyabhojanappaṭikkhepe.
போ⁴ஜனே ஸதீதி பஞ்சஸு போ⁴ஜனேஸு ஏகஸ்மிம்பி போ⁴ஜனே ஸதி. அஞ்ஞங் வுத்தலக்க²ணங் போ⁴ஜனந்தி பத்தாதி³க³ததோ அஞ்ஞங் வுத்தலக்க²ணங் பஞ்சஸு போ⁴ஜனேஸு ஏகம்பி போ⁴ஜனங். ‘‘நிரபெக்கோ² ஹோதீ’’தி ஏதஸ்ஸேவ விவரணங் ‘‘யங் பத்தாதீ³ஸூ’’திஆதி³. ந கேவலங் நிரபெக்கோ² வாதி ஆஹ ‘‘அஞ்ஞத்ர வா’’திஆதி³. ஸோ படிக்கி²பந்தோபி ந பவாரேதீதி தஸ்மிங் சே அந்தரே அஞ்ஞங் போ⁴ஜனங் அபி⁴ஹடங், தங் ஸோ படிக்கி²பந்தோபி ந பவாரேதி. கஸ்மா? விப்பகதபோ⁴ஜனபா⁴வஸ்ஸ உபச்சி²ன்னத்தா.
Bhojane satīti pañcasu bhojanesu ekasmimpi bhojane sati. Aññaṃ vuttalakkhaṇaṃ bhojananti pattādigatato aññaṃ vuttalakkhaṇaṃ pañcasu bhojanesu ekampi bhojanaṃ. ‘‘Nirapekkho hotī’’ti etasseva vivaraṇaṃ ‘‘yaṃ pattādīsū’’tiādi. Na kevalaṃ nirapekkho vāti āha ‘‘aññatra vā’’tiādi. So paṭikkhipantopi na pavāretīti tasmiṃ ce antare aññaṃ bhojanaṃ abhihaṭaṃ, taṃ so paṭikkhipantopi na pavāreti. Kasmā? Vippakatabhojanabhāvassa upacchinnattā.
‘‘உபனாமேதீ’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 238-239) இமினா காயாபி⁴ஹாரங் த³ஸ்ஸேதி. ஹத்தே² வா ஆதா⁴ரகே வாதி எத்த² வா-ஸத்³தோ³ அவுத்தவிகப்பத்தோ², தேன ‘‘ஊரூஸு வா’’தி விகப்பேதி. தூ³ரே நிஸின்னஸ்ஸ த³ஹரபி⁴க்கு²ஸ்ஸ பத்தங் பேஸெத்வா ‘‘இதோ ஓத³னங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வத³தி, க³ண்ஹித்வா பன க³தோ துண்ஹீ திட்ட²தி, தம்பி படிக்கி²பதோ ஏஸேவ நயோ. கஸ்மா? பி⁴க்கு²ஸ்ஸ தூ³ரபா⁴வதோ, தூ³தஸ்ஸ ச அனபி⁴ஹரணதோ. ஸசே பன க³ஹெத்வா ஆக³தோ பி⁴க்கு² ‘‘இமங் ப⁴த்தங் க³ண்ஹா’’தி வத³தி, தங் படிக்கி²பதோ பவாரணா ஹோதி. ஏவங் வுத்தேபீதி ‘‘ப⁴த்தங் க³ண்ஹா’’தி வுத்தேபி.
‘‘Upanāmetī’’ti (pāci. aṭṭha. 238-239) iminā kāyābhihāraṃ dasseti. Hatthe vā ādhārake vāti ettha vā-saddo avuttavikappattho, tena ‘‘ūrūsu vā’’ti vikappeti. Dūre nisinnassa daharabhikkhussa pattaṃ pesetvā ‘‘ito odanaṃ gaṇhāhī’’ti vadati, gaṇhitvā pana gato tuṇhī tiṭṭhati, tampi paṭikkhipato eseva nayo. Kasmā? Bhikkhussa dūrabhāvato, dūtassa ca anabhiharaṇato. Sace pana gahetvā āgato bhikkhu ‘‘imaṃ bhattaṃ gaṇhā’’ti vadati, taṃ paṭikkhipato pavāraṇā hoti. Evaṃ vuttepīti ‘‘bhattaṃ gaṇhā’’ti vuttepi.
ப⁴த்தபச்சி²ங் க³ஹெத்வா பரிவிஸந்தஸ்ஸாதி ஏகேன ஹத்தே²ன ப⁴த்தபச்சி²ங் க³ஹெத்வா ஏகேன ஹத்தே²ன கடச்சு²ங் க³ஹெத்வா பரிவிஸந்தஸ்ஸ. அஞ்ஞோ ‘‘அஹங் தா⁴ரெஸ்ஸாமீ’’தி க³ஹிதமத்தகமேவ கரோதீதி அஞ்ஞோ ஆக³ந்த்வா ‘‘அஹங் பச்சி²ங் தா⁴ரெஸ்ஸாமி, த்வங் ஓத³னங் தே³ஹீ’’தி வத்வா க³ஹிதமத்தகமேவ கரோதி. அபி⁴ஹடாவ ஹோதீதி பரிவேஸகேனேவ அபி⁴ஹடாவ ஹோதி. இதா³னி அஸதி தஸ்ஸ தா³துகாமாபி⁴ஹாரே க³ஹணஸமயேபி படிக்கி²பதோ ந ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸசே பனா’’திஆதி³ வுத்தங். உத்³த⁴டேதி உத்³த⁴டே ப⁴த்தே. கடச்சு²அபி⁴ஹாரோயேவ ஹி தஸ்ஸ அபி⁴ஹாரோதி அதி⁴ப்பாயோ. அனந்தரஸ்ஸ தி³ய்யமானேதி அனந்தரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப⁴த்தே தி³ய்யமானே. காயவிகாரேனாதி ‘‘அங்கு³லிங் வா ஹத்த²ங் வா மச்சி²கபீ³ஜனிங் வா சீவரகண்ணங் வா சாலேதி, ப⁴முகாய வா ஆகாரங் கரோதி, குத்³தோ⁴ வா ஓலோகேதீ’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 238-239) ஏவங் வுத்தேன அங்கு³லிசலனாதி³னா காயவிகாரேன. ‘‘அலங் மா தே³ஹீ’’திஆதி³னா வசீவிகாரேனாதி ‘‘அல’’ந்தி வா ‘‘ந க³ண்ஹாமீ’’தி வா ‘‘மா ஆகிரா’’தி வா ‘‘அபக³ச்சா²’’தி வா ஏவங் யேன கேனசி வசீவிகாரேன.
Bhattapacchiṃ gahetvā parivisantassāti ekena hatthena bhattapacchiṃ gahetvā ekena hatthena kaṭacchuṃ gahetvā parivisantassa. Añño ‘‘ahaṃ dhāressāmī’’ti gahitamattakameva karotīti añño āgantvā ‘‘ahaṃ pacchiṃ dhāressāmi, tvaṃ odanaṃ dehī’’ti vatvā gahitamattakameva karoti. Abhihaṭāva hotīti parivesakeneva abhihaṭāva hoti. Idāni asati tassa dātukāmābhihāre gahaṇasamayepi paṭikkhipato na hotīti dassetuṃ ‘‘sace panā’’tiādi vuttaṃ. Uddhaṭeti uddhaṭe bhatte. Kaṭacchuabhihāroyeva hi tassa abhihāroti adhippāyo. Anantarassa diyyamāneti anantarassa bhikkhuno bhatte diyyamāne. Kāyavikārenāti ‘‘aṅguliṃ vā hatthaṃ vā macchikabījaniṃ vā cīvarakaṇṇaṃ vā cāleti, bhamukāya vā ākāraṃ karoti, kuddho vā oloketī’’ti (pāci. aṭṭha. 238-239) evaṃ vuttena aṅgulicalanādinā kāyavikārena. ‘‘Alaṃ mā dehī’’tiādinā vacīvikārenāti ‘‘ala’’nti vā ‘‘na gaṇhāmī’’ti vā ‘‘mā ākirā’’ti vā ‘‘apagacchā’’ti vā evaṃ yena kenaci vacīvikārena.
அபி⁴ஹடே பன ப⁴த்தே பவாரணாய பீ⁴தோ ஹத்தே² அபனெத்வா புனப்புனங் பத்தே ஓத³னங் ஆகிரந்தங் ‘‘ஆகிர ஆகிர, கொட்டெத்வா பூரேஹீ’’தி வத³தோ பவாரணா ந ஹோதி. ஏஸ நயோ ப⁴த்தங் அபி⁴ஹரந்தங் பி⁴க்கு²ங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘கிங், ஆவுஸோ, இதோபி கிஞ்சி க³ண்ஹிஸ்ஸஸி, த³ம்மி தே கிஞ்சீ’’தி வத³தோபி.
Abhihaṭe pana bhatte pavāraṇāya bhīto hatthe apanetvā punappunaṃ patte odanaṃ ākirantaṃ ‘‘ākira ākira, koṭṭetvā pūrehī’’ti vadato pavāraṇā na hoti. Esa nayo bhattaṃ abhiharantaṃ bhikkhuṃ sallakkhetvā ‘‘kiṃ, āvuso, itopi kiñci gaṇhissasi, dammi te kiñcī’’ti vadatopi.
‘‘ரஸங் படிக்³க³ண்ஹதா²’’தி அப்பவாரணாஜனகஸ்ஸ நாமங் க³ஹெத்வா வுத்தத்தா ‘‘தங் ஸுத்வா படிக்கி²பதோ பவாரணா நத்தீ²’’தி வுத்தங். மங்ஸரஸந்தி எத்த² பன ந கேவலங் மங்ஸஸ்ஸ ரஸங் ‘‘மங்ஸரஸ’’மிச்சேவ விஞ்ஞாயதி, அத² கோ² மங்ஸஞ்ச ரஸஞ்ச மங்ஸரஸந்தி ஏவங் பவாரணாஜனகனாமவஸேனாபி. தஸ்மா தங் படிக்கி²பதோ பவாரணாவ ஹோதீதி ஆஹ ‘‘மங்ஸரஸந்தி வுத்தே பன படிக்கி²பதோ பவாரணா ஹோதீ’’தி. பரதோ மச்ச²மங்ஸங் ப்³யஞ்ஜனந்தி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. யஸ்மிங் இரியாபதே² பவாரேதி, தங் அவிகோபெந்தேனேவ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி யோ க³ச்ச²ந்தோ (பாசி॰ அட்ட²॰ 238-239) பவாரேதி, தேன க³ச்ச²ந்தேனேவ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். கத்³த³மங் வா உத³கங் வா பத்வா டி²தேன அதிரித்தங் காரேதப்³ப³ங். ஸசே அந்தரா நதீ³ பூரா ஹோதி, நதி³தீரே கு³ம்ப³ங் அனுபரியாயந்தேன பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். அத² நாவா வா ஸேது வா அத்தி², தங் அபி⁴ருஹித்வாபி சங்கமந்தேனேவ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், க³மனங் ந உபச்சி²ந்தி³தப்³ப³ங். ஏஸ நயோ இதரஇரியாபதே²ஸுபி. தங் தங் இரியாபத²ங் கோபெந்தேன அதிரித்தங் காரேதப்³ப³ங். யோ உக்குடிகோவ நிஸீதி³த்வா பவாரேதி, தேன உக்குடிகேனேவ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். தஸ்ஸ பன ஹெட்டா² பலாலபீட²ங் வா கிஞ்சி வா நிஸீத³னங் தா³தப்³ப³ங். பீட²கே நிஸீதி³த்வா பவாரிதேன பன ஆஸனங் அசாலெத்வாவ சதஸ்ஸோ தி³ஸா பரிவத்தந்தேன பு⁴ஞ்ஜிதுங் லப்³ப⁴தி. மஞ்சே நிஸீதி³த்வா பவாரிதேன இதோ வா எத்தோ வா ஸங்ஸரிதுங் ந லப்³ப⁴தி. ஸசே பன ஸஹ மஞ்சேன உக்கி²பித்வா அஞ்ஞத்ர நெந்தி, வட்டதி. நிபஜ்ஜித்வா பவாரிதேனாபி நிபன்னேனேவ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். பரிவத்தந்தேன யேன பஸ்ஸேன நிபன்னோ, தஸ்ஸ டா²னங் நாதிக்கமேதப்³ப³ங்.
‘‘Rasaṃ paṭiggaṇhathā’’ti appavāraṇājanakassa nāmaṃ gahetvā vuttattā ‘‘taṃ sutvā paṭikkhipato pavāraṇā natthī’’ti vuttaṃ. Maṃsarasanti ettha pana na kevalaṃ maṃsassa rasaṃ ‘‘maṃsarasa’’micceva viññāyati, atha kho maṃsañca rasañca maṃsarasanti evaṃ pavāraṇājanakanāmavasenāpi. Tasmā taṃ paṭikkhipato pavāraṇāva hotīti āha ‘‘maṃsarasanti vutte pana paṭikkhipato pavāraṇā hotī’’ti. Parato macchamaṃsaṃ byañjananti etthāpi eseva nayo. Yasmiṃ iriyāpathe pavāreti, taṃ avikopenteneva bhuñjitabbanti yo gacchanto (pāci. aṭṭha. 238-239) pavāreti, tena gacchanteneva bhuñjitabbaṃ. Kaddamaṃ vā udakaṃ vā patvā ṭhitena atirittaṃ kāretabbaṃ. Sace antarā nadī pūrā hoti, naditīre gumbaṃ anupariyāyantena bhuñjitabbaṃ. Atha nāvā vā setu vā atthi, taṃ abhiruhitvāpi caṅkamanteneva bhuñjitabbaṃ, gamanaṃ na upacchinditabbaṃ. Esa nayo itarairiyāpathesupi. Taṃ taṃ iriyāpathaṃ kopentena atirittaṃ kāretabbaṃ. Yo ukkuṭikova nisīditvā pavāreti, tena ukkuṭikeneva bhuñjitabbaṃ. Tassa pana heṭṭhā palālapīṭhaṃ vā kiñci vā nisīdanaṃ dātabbaṃ. Pīṭhake nisīditvā pavāritena pana āsanaṃ acāletvāva catasso disā parivattantena bhuñjituṃ labbhati. Mañce nisīditvā pavāritena ito vā etto vā saṃsarituṃ na labbhati. Sace pana saha mañcena ukkhipitvā aññatra nenti, vaṭṭati. Nipajjitvā pavāritenāpi nipanneneva bhuñjitabbaṃ. Parivattantena yena passena nipanno, tassa ṭhānaṃ nātikkametabbaṃ.
அலமேதங் ஸப்³ப³ந்தி ஏதங் ஸப்³ப³ங் அலங் பரியத்தங், இத³ம்பி தே அதி⁴கங், இதோ அஞ்ஞங் ந லச்ச²ஸீதி அதி⁴ப்பாயோ. யோ அதிரித்தங் கரோதீதி யோ ‘‘அலமேதங் ஸப்³ப³’’ந்தி அதிரித்தங் கரோதி. படிபக்க²னயேனாதி ‘‘கப்பியகதங், படிக்³க³ஹிதகதங், உச்சாரிதகதங், ஹத்த²பாஸே கதங், பு⁴த்தாவினா கதங், பு⁴த்தாவினா பவாரிதேன ஆஸனா அவுட்டி²தேன கதங் ‘அலமேதங் ஸப்³ப³’ந்தி வுத்த’’ந்தி (பாசி॰ 239) இமேஹி ஸத்தஹி வினயகம்மாகாரேஹி யங் அதிரித்தங் கப்பியங் கதங், யஞ்ச கி³லானாதிரித்தங், தது³ப⁴யம்பி அதிரித்தந்தி ஏவங் தஸ்ஸேவ படிபக்க²னயேன. எத்த² ச ‘‘அலமேதங் ஸப்³ப³’’ந்தி திக்க²த்துங் வத்தப்³ப³ங், அயங் கிர ஆசிண்ணோ. வினயத⁴ரா பன ‘‘ஸகிங் ஏவ வத்தப்³ப³’’ந்தி வத³ந்தி.
Alametaṃ sabbanti etaṃ sabbaṃ alaṃ pariyattaṃ, idampi te adhikaṃ, ito aññaṃ na lacchasīti adhippāyo. Yo atirittaṃ karotīti yo ‘‘alametaṃ sabba’’nti atirittaṃ karoti. Paṭipakkhanayenāti ‘‘kappiyakataṃ, paṭiggahitakataṃ, uccāritakataṃ, hatthapāse kataṃ, bhuttāvinā kataṃ, bhuttāvinā pavāritena āsanā avuṭṭhitena kataṃ ‘alametaṃ sabba’nti vutta’’nti (pāci. 239) imehi sattahi vinayakammākārehi yaṃ atirittaṃ kappiyaṃ kataṃ, yañca gilānātirittaṃ, tadubhayampi atirittanti evaṃ tasseva paṭipakkhanayena. Ettha ca ‘‘alametaṃ sabba’’nti tikkhattuṃ vattabbaṃ, ayaṃ kira āciṇṇo. Vinayadharā pana ‘‘sakiṃ eva vattabba’’nti vadanti.
கஸ்மா தங் ஸோ புன காதுங் ந லப⁴தீதி ஆஹ ‘‘யஞ்ஹீ’’திஆதி³. தத்த² யஞ்ஹி அகதந்தி யேன பட²மங் கப்பியங் கதங், தேன யங் அகதங், தங் காதப்³ப³ங். பட²மபா⁴ஜனே பன காதுங் ந லப்³ப⁴தி. யேன ச அகதந்தி அஞ்ஞேன பி⁴க்கு²னா யேன பட²மங் ந கதங், தேன ச காதப்³ப³ந்தி அத்தோ². வுத்தந்தி ஸீஹளட்ட²கதா²ஸு வுத்தங். அஞ்ஞஸ்மிங் பன பா⁴ஜனேதி யஸ்மிங் பன பா⁴ஜனே பட²மங் கதங், ததோ அஞ்ஞஸ்மிங் பத்தே வா குண்டே³ வா பச்சி²யங் வா யத்த² கத்த²சி புரதோ ட²பெத்வா ஓனாமிதபா⁴ஜனே.
Kasmā taṃ so puna kātuṃ na labhatīti āha ‘‘yañhī’’tiādi. Tattha yañhi akatanti yena paṭhamaṃ kappiyaṃ kataṃ, tena yaṃ akataṃ, taṃ kātabbaṃ. Paṭhamabhājane pana kātuṃ na labbhati. Yena ca akatanti aññena bhikkhunā yena paṭhamaṃ na kataṃ, tena ca kātabbanti attho. Vuttanti sīhaḷaṭṭhakathāsu vuttaṃ. Aññasmiṃ pana bhājaneti yasmiṃ pana bhājane paṭhamaṃ kataṃ, tato aññasmiṃ patte vā kuṇḍe vā pacchiyaṃ vā yattha katthaci purato ṭhapetvā onāmitabhājane.
அஞ்ஞத்ர பு⁴ஞ்ஜனவத்து²ஸ்மிந்தி பு⁴த்தாவினா பவாரிதேன ஹுத்வா அஞ்ஞத்ர பு⁴ஞ்ஜனவத்து²ஸ்மிங். திகபாசித்தியந்தி அனதிரித்தே அனதிரித்தஸஞ்ஞிவேமதிகஅதிரித்தஸஞ்ஞீனங் வஸேன தீணி பாசித்தியானி. அஜ்ஜோ²ஹரதோ ச து³க்கடந்தி அஜ்ஜோ²ஹரதோ அஜ்ஜோ²ஹாரே அஜ்ஜோ²ஹாரே து³க்கடங். ஸசே பன ஆமிஸஸங்ஸட்டா²னி ஹொந்தி, ஆஹாரத்தா²யபி அனாஹாரத்தா²யபி படிக்³க³ஹெத்வா அஜ்ஜோ²ஹரந்தஸ்ஸ பாசித்தியமேவ. தேஸங் அனுஞ்ஞாதபரிபோ⁴க³வஸேனாதி யாமகாலிகாதீ³னங் அனுஞ்ஞாதபரிபோ⁴க³வஸேன, யாமகாலிகங் பிபாஸாய ஸதி பிபாஸச்சே²த³னத்த²ங், ஸத்தாஹகாலிகங் யாவஜீவிகஞ்ச தேன தேன உபஸமேதப்³ப³கே ஆபா³தே⁴ ஸதி தஸ்ஸ உபஸமனத்த²ந்தி வுத்தங் ஹோதி. இத³ம்பி அஜ்ஜோ²ஹரணதோ காயகம்மங், வாசாய ‘‘அதிரித்தங் கரோத² ப⁴ந்தே’’தி அகாராபனேன வசீகம்மந்தி ஆஹ ‘‘ஸமுட்டா²னாதீ³னி பட²மகதி²னஸதி³ஸானேவா’’தி. கிரியாகிரியந்தி எத்த² படிக்கி²பித்வா பு⁴ஞ்ஜனங் கிரியங். அதிரித்தஸ்ஸ அகரணங் அகிரியந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Aññatra bhuñjanavatthusminti bhuttāvinā pavāritena hutvā aññatra bhuñjanavatthusmiṃ. Tikapācittiyanti anatiritte anatirittasaññivematikaatirittasaññīnaṃ vasena tīṇi pācittiyāni. Ajjhoharato ca dukkaṭanti ajjhoharato ajjhohāre ajjhohāre dukkaṭaṃ. Sace pana āmisasaṃsaṭṭhāni honti, āhāratthāyapi anāhāratthāyapi paṭiggahetvā ajjhoharantassa pācittiyameva. Tesaṃ anuññātaparibhogavasenāti yāmakālikādīnaṃ anuññātaparibhogavasena, yāmakālikaṃ pipāsāya sati pipāsacchedanatthaṃ, sattāhakālikaṃ yāvajīvikañca tena tena upasametabbake ābādhe sati tassa upasamanatthanti vuttaṃ hoti. Idampi ajjhoharaṇato kāyakammaṃ, vācāya ‘‘atirittaṃ karotha bhante’’ti akārāpanena vacīkammanti āha ‘‘samuṭṭhānādīni paṭhamakathinasadisānevā’’ti. Kiriyākiriyanti ettha paṭikkhipitvā bhuñjanaṃ kiriyaṃ. Atirittassa akaraṇaṃ akiriyanti veditabbaṃ.
பட²மபவாரணாஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamapavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.