Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
અઙ્ગુત્તરનિકાયે
Aṅguttaranikāye
સત્તકનિપાત-અટ્ઠકથા
Sattakanipāta-aṭṭhakathā
પણ્ણાસકં
Paṇṇāsakaṃ
૧. ધનવગ્ગો
1. Dhanavaggo
૧-૫. પઠમપિયસુત્તાદિવણ્ણના
1-5. Paṭhamapiyasuttādivaṇṇanā
૧-૫. સત્તકનિપાતસ્સ પઠમે અનવઞ્ઞત્તિકામોતિ અભિઞ્ઞાતભાવકામો. તતિયે યોનિસો વિચિને ધમ્મન્તિ ઉપાયેન ચતુસચ્ચધમ્મં વિચિનાતિ. પઞ્ઞાયત્થં વિપસ્સતીતિ સહવિપસ્સનાય મગ્ગપઞ્ઞાય સચ્ચધમ્મં વિપસ્સતિ. પજ્જોતસ્સેવાતિ દીપસ્સેવ. વિમોક્ખો હોતિ ચેતસોતિ તસ્સ ઇમેહિ બલેહિ સમન્નાગતસ્સ ખીણાસવસ્સ દીપનિબ્બાનં વિય ચરિમકચિત્તસ્સ વત્થારમ્મણેહિ વિમોક્ખો હોતિ, ગતટ્ઠાનં ન પઞ્ઞાયતિ. ચતુત્થે સદ્ધો હોતીતિઆદીનિ પઞ્ચકનિપાતે વણ્ણિતાનેવ. પઞ્ચમે ધનાનીતિ અદાલિદ્દિયકરણટ્ઠેન ધનાનિ.
1-5. Sattakanipātassa paṭhame anavaññattikāmoti abhiññātabhāvakāmo. Tatiye yoniso vicine dhammanti upāyena catusaccadhammaṃ vicināti. Paññāyatthaṃ vipassatīti sahavipassanāya maggapaññāya saccadhammaṃ vipassati. Pajjotassevāti dīpasseva. Vimokkho hoti cetasoti tassa imehi balehi samannāgatassa khīṇāsavassa dīpanibbānaṃ viya carimakacittassa vatthārammaṇehi vimokkho hoti, gataṭṭhānaṃ na paññāyati. Catutthe saddho hotītiādīni pañcakanipāte vaṇṇitāneva. Pañcame dhanānīti adāliddiyakaraṇaṭṭhena dhanāni.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૧. પઠમપિયસુત્તં • 1. Paṭhamapiyasuttaṃ
૨. દુતિયપિયસુત્તં • 2. Dutiyapiyasuttaṃ
૩. સંખિત્તબલસુત્તં • 3. Saṃkhittabalasuttaṃ
૪. વિત્થતબલસુત્તં • 4. Vitthatabalasuttaṃ
૫. સંખિત્તધનસુત્તં • 5. Saṃkhittadhanasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. ધનવગ્ગવણ્ણના • 1. Dhanavaggavaṇṇanā