Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૨. દુતિયપણ્ણાસકં
2. Dutiyapaṇṇāsakaṃ
(૬) ૧. પુઞ્ઞાભિસન્દવગ્ગો
(6) 1. Puññābhisandavaggo
૧. પઠમપુઞ્ઞાભિસન્દસુત્તવણ્ણના
1. Paṭhamapuññābhisandasuttavaṇṇanā
૫૧. દુતિયસ્સ પઠમે પુઞ્ઞાભિસન્દાતિ પુઞ્ઞસ્સ અભિસન્દા, પુઞ્ઞપ્પત્તિયોતિ અત્થો. કુસલાભિસન્દાતિ તસ્સેવ વેવચનં. તે પનેતે સુખં આહરન્તીતિ સુખસ્સાહારા. સુટ્ઠુ અગ્ગાનં રૂપાદીનં દાયકાતિ સોવગ્ગિકા. સુખો નેસં વિપાકોતિ સુખવિપાકા. સગ્ગે ઉપપત્તિ સગ્ગો, સગ્ગાય સંવત્તન્તીતિ સગ્ગસંવત્તનિકા. ચીવરં પરિભુઞ્જમાનોતિ ચીવરત્થાય વત્થં લભિત્વા સૂચિસુત્તાદીનં અભાવેન તં નિક્ખિપન્તોપિ કરોન્તોપિ પારુપન્તોપિ જિણ્ણકાલે પચ્ચત્થરણં કરોન્તોપિ પચ્ચત્થરિતુમ્પિ અસક્કુણેય્યં ભૂમત્થરણં કરોન્તોપિ ભૂમત્થરણસ્સ અનનુચ્છવિકં ફાલેત્વા પાદપુઞ્છનં કરોન્તોપિ ‘‘પરિભુઞ્જમાનો’’ત્વેવ વુચ્ચતિ. યદા પન ‘‘પાદપુઞ્છનમ્પિ ન સક્કા ઇદ’’ન્તિ સમ્મજ્જિત્વા છડ્ડિતં હોતિ, તદા પરિભુઞ્જમાનો નામ ન હોતિ. અપ્પમાણં ચેતોસમાધિન્તિ અરહત્તફલસમાધિં. અપ્પમાણો તસ્સ પુઞ્ઞાભિસન્દોતિ ઇમિના દાયકસ્સ પુઞ્ઞચેતનાય અપ્પમાણતં કથેતિ. તસ્સ હિ ‘‘ખીણાસવો મે ચીવરં પરિભુઞ્જતી’’તિ પુનપ્પુનં અનુસ્સરણવસેન પવત્તા પુઞ્ઞચેતના અપ્પમાણા હોતિ. તં સન્ધાયેતં વુત્તં. પિણ્ડપાતાદીસુ પન યો પિણ્ડપાતં પરિભુઞ્જિત્વા સત્તાહમ્પિ તેનેવ યાપેતિ, અઞ્ઞં ન પરિભુઞ્જતિ, સો સત્તાહમ્પિ તંયેવ પિણ્ડપાતં પરિભુઞ્જમાનો નામ હોતિ. એકસ્મિં પન સેનાસને રત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનાદીસુ ચઙ્કમન્તોપિ યાવ તં સેનાસનં પહાય અઞ્ઞં ન ગણ્હાતિ, તાવ પરિભુઞ્જમાનો નામ હોતિ. એકેન પન ભેસજ્જેન બ્યાધિમ્હિ વૂપસન્તે યાવ અઞ્ઞં ભેસજ્જં ન પરિભુઞ્જતિ, તાવદેવ પરિભુઞ્જમાનો નામ હોતિ.
51. Dutiyassa paṭhame puññābhisandāti puññassa abhisandā, puññappattiyoti attho. Kusalābhisandāti tasseva vevacanaṃ. Te panete sukhaṃ āharantīti sukhassāhārā. Suṭṭhu aggānaṃ rūpādīnaṃ dāyakāti sovaggikā. Sukho nesaṃ vipākoti sukhavipākā. Sagge upapatti saggo, saggāya saṃvattantīti saggasaṃvattanikā. Cīvaraṃ paribhuñjamānoti cīvaratthāya vatthaṃ labhitvā sūcisuttādīnaṃ abhāvena taṃ nikkhipantopi karontopi pārupantopi jiṇṇakāle paccattharaṇaṃ karontopi paccattharitumpi asakkuṇeyyaṃ bhūmattharaṇaṃ karontopi bhūmattharaṇassa ananucchavikaṃ phāletvā pādapuñchanaṃ karontopi ‘‘paribhuñjamāno’’tveva vuccati. Yadā pana ‘‘pādapuñchanampi na sakkā ida’’nti sammajjitvā chaḍḍitaṃ hoti, tadā paribhuñjamāno nāma na hoti. Appamāṇaṃ cetosamādhinti arahattaphalasamādhiṃ. Appamāṇo tassa puññābhisandoti iminā dāyakassa puññacetanāya appamāṇataṃ katheti. Tassa hi ‘‘khīṇāsavo me cīvaraṃ paribhuñjatī’’ti punappunaṃ anussaraṇavasena pavattā puññacetanā appamāṇā hoti. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Piṇḍapātādīsu pana yo piṇḍapātaṃ paribhuñjitvā sattāhampi teneva yāpeti, aññaṃ na paribhuñjati, so sattāhampi taṃyeva piṇḍapātaṃ paribhuñjamāno nāma hoti. Ekasmiṃ pana senāsane rattiṭṭhānadivāṭṭhānādīsu caṅkamantopi yāva taṃ senāsanaṃ pahāya aññaṃ na gaṇhāti, tāva paribhuñjamāno nāma hoti. Ekena pana bhesajjena byādhimhi vūpasante yāva aññaṃ bhesajjaṃ na paribhuñjati, tāvadeva paribhuñjamāno nāma hoti.
બહુભેરવન્તિ બહૂહિ ભેરવારમ્મણેહિ સમન્નાગતં. રતનવરાનન્તિ સત્તન્નમ્પિ વરરતનાનં. આલયન્તિ નિવાસટ્ઠાનં. પુથૂ સવન્તીતિ બહુકા હુત્વા સન્દમાના. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ.
Bahubheravanti bahūhi bheravārammaṇehi samannāgataṃ. Ratanavarānanti sattannampi vararatanānaṃ. Ālayanti nivāsaṭṭhānaṃ. Puthū savantīti bahukā hutvā sandamānā. Sesamettha uttānameva.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. પઠમપુઞ્ઞાભિસન્દસુત્તં • 1. Paṭhamapuññābhisandasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. પઠમપુઞ્ઞાભિસન્દસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamapuññābhisandasuttavaṇṇanā