Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૨. દુતિયપણ્ણાસકં

    2. Dutiyapaṇṇāsakaṃ

    (૬) ૧. પુઞ્ઞાભિસન્દવગ્ગો

    (6) 1. Puññābhisandavaggo

    ૧. પઠમપુઞ્ઞાભિસન્દસુત્તવણ્ણના

    1. Paṭhamapuññābhisandasuttavaṇṇanā

    ૫૧. દુતિયસ્સ પઠમે પુઞ્ઞાભિસન્દાતિ વા પુઞ્ઞનદિયો. અવિચ્છેદેન નિચ્ચં પવત્તિયમાનાનિ હિ પુઞ્ઞાનિ અભિસન્દનટ્ઠેન ‘‘પુઞ્ઞાભિસન્દા’’તિ વુત્તા. અપરિમિતન્તિ આળ્હકગણનાય અપરિમિતં, યોજનવસેન પનસ્સ પરિમાણં અત્થિ. તથા હિ હેટ્ઠા મહાપથવિયા ઉપરિ આકાસેન પરતો ચક્કવાળપબ્બતેન મજ્ઝે તત્થ તત્થ ઠિતેહિ દીપપબ્બતપરિયન્તેહિ પરિચ્છિન્નત્તા યોજનતો સક્કા પમાણં કાતું. ભેરવારમ્મણેહીતિ સવિઞ્ઞાણકાવિઞ્ઞાણકેહિ ભેરવારમ્મણેહિ. તથા હિ તં મહાસરીરમચ્છકુમ્ભીલયક્ખરક્ખસમહાનાગદાનવાદીનં સવિઞ્ઞાણકાનં વળવામુખપાતાલાદીનં અવિઞ્ઞાણકાનઞ્ચ ભેરવારમ્મણાનં વસેન ‘‘બહુભેરવ’’ન્તિ વુચ્ચતિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ.

    51. Dutiyassa paṭhame puññābhisandāti vā puññanadiyo. Avicchedena niccaṃ pavattiyamānāni hi puññāni abhisandanaṭṭhena ‘‘puññābhisandā’’ti vuttā. Aparimitanti āḷhakagaṇanāya aparimitaṃ, yojanavasena panassa parimāṇaṃ atthi. Tathā hi heṭṭhā mahāpathaviyā upari ākāsena parato cakkavāḷapabbatena majjhe tattha tattha ṭhitehi dīpapabbatapariyantehi paricchinnattā yojanato sakkā pamāṇaṃ kātuṃ. Bheravārammaṇehīti saviññāṇakāviññāṇakehi bheravārammaṇehi. Tathā hi taṃ mahāsarīramacchakumbhīlayakkharakkhasamahānāgadānavādīnaṃ saviññāṇakānaṃ vaḷavāmukhapātālādīnaṃ aviññāṇakānañca bheravārammaṇānaṃ vasena ‘‘bahubherava’’nti vuccati. Sesamettha uttānameva.

    પઠમપુઞ્ઞાભિસન્દસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamapuññābhisandasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. પઠમપુઞ્ઞાભિસન્દસુત્તં • 1. Paṭhamapuññābhisandasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧. પઠમપુઞ્ઞાભિસન્દસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamapuññābhisandasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact