Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga

    ૨. સઙ્ઘાદિસેસકણ્ડં (ભિક્ખુનીવિભઙ્ગો)

    2. Saṅghādisesakaṇḍaṃ (bhikkhunīvibhaṅgo)

    ૧. પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદં

    1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadaṃ

    ઇમે ખો પનાય્યાયો સત્તરસ સઙ્ઘાદિસેસા

    Ime kho panāyyāyo sattarasa saṅghādisesā

    ધમ્મા ઉદ્દેસં આગચ્છન્તિ.

    Dhammā uddesaṃ āgacchanti.

    ૬૭૮. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો ઉપાસકો ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ ઉદોસિતં 1 દત્વા કાલઙ્કતો હોતિ. તસ્સ દ્વે પુત્તા હોન્તિ – એકો અસ્સદ્ધો અપ્પસન્નો, એકો સદ્ધો પસન્નો. તે પેત્તિકં સાપતેય્યં વિભજિંસુ. અથ ખો સો અસ્સદ્ધો અપ્પસન્નો તં સદ્ધં પસન્નં એતદવોચ – ‘‘અમ્હાકં ઉદોસિતો, તં ભાજેમા’’તિ. એવં વુત્તે સો સદ્ધો પસન્નો તં અસ્સદ્ધં અપ્પસન્નં એતદવોચ – ‘‘માય્યો, એવં અવચ. અમ્હાકં પિતુના ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ દિન્નો’’તિ. દુતિયમ્પિ ખો સો અસ્સદ્ધો અપ્પસન્નો તં સદ્ધં પસન્નં એતદવોચ – ‘‘અમ્હાકં ઉદોસિતો, તં ભાજેમા’’તિ. અથ ખો સો સદ્ધો પસન્નો તં અસ્સદ્ધં અપ્પસન્નં એતદવોચ – ‘‘માય્યો, એવં અવચ. અમ્હાકં પિતુના ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ દિન્નો’’તિ. તતિયમ્પિ ખો સો અસ્સદ્ધો અપ્પસન્નો તં સદ્ધં પસન્નં એતદવોચ – ‘‘અમ્હાકં ઉદોસિતો, તં ભાજેમા’’તિ. અથ ખો સો સદ્ધો પસન્નો – ‘‘સચે મય્હં ભવિસ્સતિ, અહમ્પિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ દસ્સામી’’તિ – તં અસ્સદ્ધં અપ્પસન્નં એતદવોચ – ‘‘ભાજેમા’’તિ. અથ ખો સો ઉદોસિતો તેહિ ભાજીયમાનો તસ્સ અસ્સદ્ધસ્સ અપ્પસન્નસ્સ પાપુણાતિ 2. અથ ખો સો અસ્સદ્ધો અપ્પસન્નો ભિક્ખુનિયો ઉપસઙ્કમિત્વા એતદવોચ – ‘‘નિક્ખમથાય્યે, અમ્હાકં ઉદોસિતો’’તિ.

    678. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena aññataro upāsako bhikkhunisaṅghassa udositaṃ 3 datvā kālaṅkato hoti. Tassa dve puttā honti – eko assaddho appasanno, eko saddho pasanno. Te pettikaṃ sāpateyyaṃ vibhajiṃsu. Atha kho so assaddho appasanno taṃ saddhaṃ pasannaṃ etadavoca – ‘‘amhākaṃ udosito, taṃ bhājemā’’ti. Evaṃ vutte so saddho pasanno taṃ assaddhaṃ appasannaṃ etadavoca – ‘‘māyyo, evaṃ avaca. Amhākaṃ pitunā bhikkhunisaṅghassa dinno’’ti. Dutiyampi kho so assaddho appasanno taṃ saddhaṃ pasannaṃ etadavoca – ‘‘amhākaṃ udosito, taṃ bhājemā’’ti. Atha kho so saddho pasanno taṃ assaddhaṃ appasannaṃ etadavoca – ‘‘māyyo, evaṃ avaca. Amhākaṃ pitunā bhikkhunisaṅghassa dinno’’ti. Tatiyampi kho so assaddho appasanno taṃ saddhaṃ pasannaṃ etadavoca – ‘‘amhākaṃ udosito, taṃ bhājemā’’ti. Atha kho so saddho pasanno – ‘‘sace mayhaṃ bhavissati, ahampi bhikkhunisaṅghassa dassāmī’’ti – taṃ assaddhaṃ appasannaṃ etadavoca – ‘‘bhājemā’’ti. Atha kho so udosito tehi bhājīyamāno tassa assaddhassa appasannassa pāpuṇāti 4. Atha kho so assaddho appasanno bhikkhuniyo upasaṅkamitvā etadavoca – ‘‘nikkhamathāyye, amhākaṃ udosito’’ti.

    એવં વુત્તે થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની તં પુરિસં એતદવોચ – ‘‘માય્યો, એવં અવચ, તુમ્હાકં પિતુના ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ દિન્નો’’તિ. ‘‘દિન્નો ન દિન્નો’’તિ વોહારિકે મહામત્તે પુચ્છિંસુ. મહામત્તા એવમાહંસુ – ‘‘કો, અય્યે, જાનાતિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ દિન્નો’’તિ? એવં વુત્તે થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની તે મહામત્તે એતદવોચ – ‘‘અપિ નાય્યો 5 તુમ્હેહિ દિટ્ઠં વા સુતં વા સક્ખિં ઠપયિત્વા દાનં દિય્યમાન’’ન્તિ ? અથ ખો તે મહામત્તા – ‘‘સચ્ચં ખો અય્યા આહા’’તિ તં ઉદોસિતં ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ અકંસુ. અથ ખો સો પુરિસો પરાજિતો ઉજ્ઝાયતિ ખિય્યતિ વિપાચેતિ – ‘‘અસ્સમણિયો ઇમા મુણ્ડા બન્ધકિનિયો. કથઞ્હિ નામ અમ્હાકં ઉદોસિતં અચ્છિન્દાપેસ્સન્તી’’તિ! થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની મહામત્તાનં એતમત્થં આરોચેસિ. મહામત્તા તં પુરિસં દણ્ડાપેસું. અથ ખો સો પુરિસો દણ્ડિતો ભિક્ખુનૂપસ્સયસ્સ અવિદૂરે આજીવકસેય્યં કારાપેત્વા આજીવકે ઉય્યોજેસિ – ‘‘એતા ભિક્ખુનિયો અચ્ચાવદથા’’તિ.

    Evaṃ vutte thullanandā bhikkhunī taṃ purisaṃ etadavoca – ‘‘māyyo, evaṃ avaca, tumhākaṃ pitunā bhikkhunisaṅghassa dinno’’ti. ‘‘Dinno na dinno’’ti vohārike mahāmatte pucchiṃsu. Mahāmattā evamāhaṃsu – ‘‘ko, ayye, jānāti bhikkhunisaṅghassa dinno’’ti? Evaṃ vutte thullanandā bhikkhunī te mahāmatte etadavoca – ‘‘api nāyyo 6 tumhehi diṭṭhaṃ vā sutaṃ vā sakkhiṃ ṭhapayitvā dānaṃ diyyamāna’’nti ? Atha kho te mahāmattā – ‘‘saccaṃ kho ayyā āhā’’ti taṃ udositaṃ bhikkhunisaṅghassa akaṃsu. Atha kho so puriso parājito ujjhāyati khiyyati vipāceti – ‘‘assamaṇiyo imā muṇḍā bandhakiniyo. Kathañhi nāma amhākaṃ udositaṃ acchindāpessantī’’ti! Thullanandā bhikkhunī mahāmattānaṃ etamatthaṃ ārocesi. Mahāmattā taṃ purisaṃ daṇḍāpesuṃ. Atha kho so puriso daṇḍito bhikkhunūpassayassa avidūre ājīvakaseyyaṃ kārāpetvā ājīvake uyyojesi – ‘‘etā bhikkhuniyo accāvadathā’’ti.

    થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની મહામત્તાનં એતમત્થં આરોચેસિ. મહામત્તા તં પુરિસં બન્ધાપેસું. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘પઠમં ભિક્ખુનિયો ઉદોસિતં અચ્છિન્દાપેસું, દુતિયં દણ્ડાપેસું, તતિયં બન્ધાપેસું. ઇદાનિ ઘાતાપેસ્સન્તી’’તિ! અસ્સોસું ખો ભિક્ખુનિયો તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. યા તા ભિક્ખુનિયો અપ્પિચ્છા…પે॰… તા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ અય્યા થુલ્લનન્દા ઉસ્સયવાદિકા વિહરિસ્સતી’’તિ! અથ ખો તા ભિક્ખુનિયો ભિક્ખૂનં એતમત્થં આરોચેસું…પે॰… સચ્ચં કિર, ભિક્ખવે, થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની ઉસ્સયવાદિકા વિહરતીતિ. ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ, ભિક્ખવે, થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની ઉસ્સયવાદિકા વિહરિસ્સતિ! નેતં, ભિક્ખવે, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનિયો ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસન્તુ –

    Thullanandā bhikkhunī mahāmattānaṃ etamatthaṃ ārocesi. Mahāmattā taṃ purisaṃ bandhāpesuṃ. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘paṭhamaṃ bhikkhuniyo udositaṃ acchindāpesuṃ, dutiyaṃ daṇḍāpesuṃ, tatiyaṃ bandhāpesuṃ. Idāni ghātāpessantī’’ti! Assosuṃ kho bhikkhuniyo tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Yā tā bhikkhuniyo appicchā…pe… tā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma ayyā thullanandā ussayavādikā viharissatī’’ti! Atha kho tā bhikkhuniyo bhikkhūnaṃ etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… saccaṃ kira, bhikkhave, thullanandā bhikkhunī ussayavādikā viharatīti. ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma, bhikkhave, thullanandā bhikkhunī ussayavādikā viharissati! Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, bhikkhuniyo imaṃ sikkhāpadaṃ uddisantu –

    ૬૭૯. ‘‘યા પન ભિક્ખુની ઉસ્સયવાદિકા વિહરેય્ય ગહપતિના વા ગહપતિપુત્તેન વા દાસેન વા કમ્મકારેન 7 વા અન્તમસો સમણપરિબ્બાજકેનાપિ, અયં ભિક્ખુની પઠમાપત્તિકં ધમ્મં આપન્ના નિસ્સારણીયં સઙ્ઘાદિસેસ’’ન્તિ.

    679.‘‘Yā pana bhikkhunī ussayavādikā vihareyya gahapatinā vā gahapatiputtena vā dāsena vā kammakārena 8 vā antamaso samaṇaparibbājakenāpi, ayaṃ bhikkhunī paṭhamāpattikaṃ dhammaṃ āpannā nissāraṇīyaṃ saṅghādisesa’’nti.

    ૬૮૦. યા પનાતિ યા યાદિસા…પે॰… ભિક્ખુનીતિ…પે॰… અયં ઇમસ્મિં અત્થે અધિપ્પેતા ભિક્ખુનીતિ.

    680.Yā panāti yā yādisā…pe… bhikkhunīti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippetā bhikkhunīti.

    ઉસ્સયવાદિકા નામ અડ્ડકારિકા વુચ્ચતિ.

    Ussayavādikā nāma aḍḍakārikā vuccati.

    ગહપતિ નામ યો કોચિ અગારં અજ્ઝાવસતિ.

    Gahapati nāma yo koci agāraṃ ajjhāvasati.

    ગહપતિપુત્તો નામ યે કેચિ પુત્તભાતરો.

    Gahapatiputto nāma ye keci puttabhātaro.

    દાસો નામ અન્તોજાતો ધનક્કીતો કરમરાનીતો .

    Dāso nāma antojāto dhanakkīto karamarānīto .

    કમ્મકારો નામ ભટકો આહતકો.

    Kammakāro nāma bhaṭako āhatako.

    સમણપરિબ્બાજકો નામ ભિક્ખુઞ્ચ ભિક્ખુનિઞ્ચ સિક્ખમાનઞ્ચ સામણેરઞ્ચ સામણેરિઞ્ચ ઠપેત્વા યો કોચિ પરિબ્બાજકસમાપન્નો.

    Samaṇaparibbājako nāma bhikkhuñca bhikkhuniñca sikkhamānañca sāmaṇerañca sāmaṇeriñca ṭhapetvā yo koci paribbājakasamāpanno.

    અડ્ડં કરિસ્સામીતિ દુતિયં વા પરિયેસતિ ગચ્છતિ વા, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. એકસ્સ આરોચેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. દુતિયસ્સ આરોચેતિ, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ. અડ્ડપરિયોસાને આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.

    Aḍḍaṃ karissāmīti dutiyaṃ vā pariyesati gacchati vā, āpatti dukkaṭassa. Ekassa āroceti, āpatti dukkaṭassa. Dutiyassa āroceti, āpatti thullaccayassa. Aḍḍapariyosāne āpatti saṅghādisesassa.

    પઠમાપત્તિકન્તિ સહ વત્થુજ્ઝાચારા આપજ્જતિ અસમનુભાસનાય.

    Paṭhamāpattikanti saha vatthujjhācārā āpajjati asamanubhāsanāya.

    નિસ્સારણીયન્તિ સઙ્ઘમ્હા નિસ્સારીયતિ.

    Nissāraṇīyanti saṅghamhā nissārīyati.

    સઙ્ઘાદિસેસન્તિ સઙ્ઘોવ તસ્સા આપત્તિયા માનત્તં દેતિ મૂલાય પટિકસ્સતિ અબ્ભેતિ, ન સમ્બહુલા ન એકા ભિક્ખુની. તેન વુચ્ચતિ ‘‘સઙ્ઘાદિસેસો’’તિ. તસ્સેવ આપત્તિનિકાયસ્સ નામકમ્મં અધિવચનં. તેનપિ વુચ્ચતિ ‘‘સઙ્ઘાદિસેસો’’તિ.

    Saṅghādisesanti saṅghova tassā āpattiyā mānattaṃ deti mūlāya paṭikassati abbheti, na sambahulā na ekā bhikkhunī. Tena vuccati ‘‘saṅghādiseso’’ti. Tasseva āpattinikāyassa nāmakammaṃ adhivacanaṃ. Tenapi vuccati ‘‘saṅghādiseso’’ti.

    ૬૮૧. અનાપત્તિ મનુસ્સેહિ આકડ્ઢીયમાના ગચ્છતિ, આરક્ખં યાચતિ, અનોદિસ્સ આચિક્ખતિ, ઉમ્મત્તિકાય…પે॰… આદિકમ્મિકાયાતિ.

    681. Anāpatti manussehi ākaḍḍhīyamānā gacchati, ārakkhaṃ yācati, anodissa ācikkhati, ummattikāya…pe… ādikammikāyāti.

    પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ઉદ્દોસિતં (સી॰ સ્યા॰)
    2. પાપુણિ (સ્યા॰)
    3. uddositaṃ (sī. syā.)
    4. pāpuṇi (syā.)
    5. અપિ ન્વય્યા (સ્યા॰), અપિ નાય્યો (ક॰)
    6. api nvayyā (syā.), api nāyyo (ka.)
    7. કમ્મકરેન (સી॰ સ્યા॰)
    8. kammakarena (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧. પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧. પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpada-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact