Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ૨. સઙ્ઘાદિસેસકણ્ડં (ભિક્ખુનીવિભઙ્ગવણ્ણના)

    2. Saṅghādisesakaṇḍaṃ (bhikkhunīvibhaṅgavaṇṇanā)

    ૧. પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના

    1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ૬૭૯. સઙ્ઘાદિસેસકણ્ડસ્સ પઠમસિક્ખાપદે દ્વીસુ જનેસૂતિ અડ્ડકારકેસુ દ્વીસુ જનેસુ. યો કોચીતિ તેસુયેવ દ્વીસુ યો કોચિ, અઞ્ઞો વા તેહિ આણત્તો. દુતિયસ્સ આરોચેતીતિ એત્થાપિ દ્વીસુ જનેસુ યસ્સ કસ્સચિ દુતિયસ્સ કથં યો કોચિ આરોચેતીતિ એવમત્થો ગહેતબ્બોતિ આહ ‘‘દુતિયસ્સ આરોચેતીતિ એત્થાપિ એસેવ નયો’’તિ. ગતિગતન્તિ ચિરકાલપવત્તં.

    679. Saṅghādisesakaṇḍassa paṭhamasikkhāpade dvīsu janesūti aḍḍakārakesu dvīsu janesu. Yo kocīti tesuyeva dvīsu yo koci, añño vā tehi āṇatto. Dutiyassa ārocetīti etthāpi dvīsu janesu yassa kassaci dutiyassa kathaṃ yo koci ārocetīti evamattho gahetabboti āha ‘‘dutiyassa ārocetīti etthāpi eseva nayo’’ti. Gatigatanti cirakālapavattaṃ.

    આપત્તીતિ આપજ્જનં. સહ વત્થુજ્ઝાચારાતિ વત્થુવીતિક્કમેન સહ. સહયોગે કરણવચનપ્પસઙ્ગે ઇદં નિસ્સક્કવચનં. ન્તિ યં ધમ્મં. નિસ્સારેતીતિ આપન્નં ભિક્ખુનિસઙ્ઘમ્હા નિસ્સારેતિ. હેતુમ્હિ ચાયં કત્તુવોહારો. નિસ્સારણહેતુભૂતો હિ ધમ્મો નિસ્સારણીયોતિ વુત્તો. ગીવાયેવ હોતિ, ન પારાજિકં અનાણત્તિયા ગહિતત્તા. યથા દાસદાસીવાપીઆદીનિ સમ્પટિચ્છિતું ન વટ્ટતિ, એવં તેસં અત્થાય અડ્ડકરણમ્પિ ન વટ્ટતીતિ આહ ‘‘અયં અકપ્પિયઅડ્ડો નામ, ન વટ્ટતી’’તિ.

    Āpattīti āpajjanaṃ. Saha vatthujjhācārāti vatthuvītikkamena saha. Sahayoge karaṇavacanappasaṅge idaṃ nissakkavacanaṃ. Yanti yaṃ dhammaṃ. Nissāretīti āpannaṃ bhikkhunisaṅghamhā nissāreti. Hetumhi cāyaṃ kattuvohāro. Nissāraṇahetubhūto hi dhammo nissāraṇīyoti vutto. Gīvāyeva hoti, na pārājikaṃ anāṇattiyā gahitattā. Yathā dāsadāsīvāpīādīni sampaṭicchituṃ na vaṭṭati, evaṃ tesaṃ atthāya aḍḍakaraṇampi na vaṭṭatīti āha ‘‘ayaṃ akappiyaaḍḍo nāma, na vaṭṭatī’’ti.

    એત્થ ચ સચે અધિકરણટ્ઠાનં ગન્ત્વા ‘‘અમ્હાકં એસો દાસો, દાસી, વાપી, ખેત્તં, આરામો, આરામવત્થુ, ગાવો, અજા, કુક્કુટા’’તિઆદિના વોહરતિ, અકપ્પિયં. ‘‘અયં અમ્હાકં આરામિકો, અયં વાપી ઇત્થન્નામેન સઙ્ઘસ્સ ભણ્ડધોવનત્થાય દિન્ના, ઇતો ખેત્તતો આરામતો ઉપ્પજ્જનકચતુપચ્ચયા ઇતો ગાવિતો મહિંસિતો અજાતો ઉપ્પજ્જનકગોરસા ઇત્થન્નામેન સઙ્ઘસ્સ દિન્નાતિ પુચ્છિતે વા અપુચ્છિતે વા વત્તું વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ. અનાકડ્ઢિતાય અડ્ડકરણં, અડ્ડપરિયોસાનન્તિ ઇમાનિ પનેત્થ દ્વે અઙ્ગાનિ.

    Ettha ca sace adhikaraṇaṭṭhānaṃ gantvā ‘‘amhākaṃ eso dāso, dāsī, vāpī, khettaṃ, ārāmo, ārāmavatthu, gāvo, ajā, kukkuṭā’’tiādinā voharati, akappiyaṃ. ‘‘Ayaṃ amhākaṃ ārāmiko, ayaṃ vāpī itthannāmena saṅghassa bhaṇḍadhovanatthāya dinnā, ito khettato ārāmato uppajjanakacatupaccayā ito gāvito mahiṃsito ajāto uppajjanakagorasā itthannāmena saṅghassa dinnāti pucchite vā apucchite vā vattuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Sesamettha uttānameva. Anākaḍḍhitāya aḍḍakaraṇaṃ, aḍḍapariyosānanti imāni panettha dve aṅgāni.

    પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૧. પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧. પઠમસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpada-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact