Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૬. પઠમસેખસુત્તં

    6. Paṭhamasekhasuttaṃ

    ૧૬. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    16. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘સેખસ્સ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો અપ્પત્તમાનસસ્સ અનુત્તરં યોગક્ખેમં પત્થયમાનસ્સ વિહરતો અજ્ઝત્તિકં અઙ્ગન્તિ કરિત્વા નાઞ્ઞં એકઙ્ગમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં બહૂપકારં યથયિદં, ભિક્ખવે, યોનિસો મનસિકારો. યોનિસો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ મનસિ કરોન્તો અકુસલં પજહતિ , કુસલં ભાવેતી’’તિ . એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Sekhassa, bhikkhave, bhikkhuno appattamānasassa anuttaraṃ yogakkhemaṃ patthayamānassa viharato ajjhattikaṃ aṅganti karitvā nāññaṃ ekaṅgampi samanupassāmi yaṃ evaṃ bahūpakāraṃ yathayidaṃ, bhikkhave, yoniso manasikāro. Yoniso, bhikkhave, bhikkhu manasi karonto akusalaṃ pajahati , kusalaṃ bhāvetī’’ti . Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘યોનિસો મનસિકારો, ધમ્મો સેખસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Yoniso manasikāro, dhammo sekhassa bhikkhuno;

    નત્થઞ્ઞો એવં બહુકારો, ઉત્તમત્થસ્સ પત્તિયા;

    Natthañño evaṃ bahukāro, uttamatthassa pattiyā;

    યોનિસો પદહં ભિક્ખુ, ખયં દુક્ખસ્સ પાપુણે’’તિ.

    Yoniso padahaṃ bhikkhu, khayaṃ dukkhassa pāpuṇe’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. છટ્ઠં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૬. પઠમસેખસુત્તવણ્ણના • 6. Paṭhamasekhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact