Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૫. ચિત્તાગારવગ્ગો

    5. Cittāgāravaggo

    ૧. પઠમસિક્ખાપદ-અત્થયોજના

    1. Paṭhamasikkhāpada-atthayojanā

    ૯૭૮. ચિત્તાગારવગ્ગસ્સ પઠમે રઞ્ઞો કીળનટ્ઠાનં અગારં રાજાગારન્તિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘રઞ્ઞો કીળનઘર’’ન્તિ. ચિત્તં અગારં ચિત્તાગારં. આરામન્તિ નગરતો નાતિદૂરઆરામોતિ આહ ‘‘ઉપવન’’ન્તિ. ઉય્યાનન્તિ સમ્પન્નપુપ્ફફલતાય ઉદ્ધં ઉલ્લોકેત્વા મનુસ્સા યન્તિ ગચ્છન્તિ એત્થાતિ ઉય્યાનં. પોક્ખરણિન્તિ પોક્ખરં પદુમં નેતીતિ પોક્ખરણી. પઞ્ચપીતિ રાજાગારાદીનિ પઞ્ચપિ. સબ્બત્થાતિ દસ્સનત્થાય ગમને ચ ગન્ત્વા પસ્સને ચાતિ સબ્બેસુ.

    978. Cittāgāravaggassa paṭhame rañño kīḷanaṭṭhānaṃ agāraṃ rājāgāranti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘rañño kīḷanaghara’’nti. Cittaṃ agāraṃ cittāgāraṃ. Ārāmanti nagarato nātidūraārāmoti āha ‘‘upavana’’nti. Uyyānanti sampannapupphaphalatāya uddhaṃ ulloketvā manussā yanti gacchanti etthāti uyyānaṃ. Pokkharaṇinti pokkharaṃ padumaṃ netīti pokkharaṇī. Pañcapīti rājāgārādīni pañcapi. Sabbatthāti dassanatthāya gamane ca gantvā passane cāti sabbesu.

    ૯૮૧. ‘‘અજ્ઝારામે’’તિઆદિના આરામે ઠિતાય આરામતો બહિ કતે રાજાગારાદિકે પસ્સન્તિયાપિ અનાપત્તીતિ દસ્સેતિ. તાનીતિ રાજાગારાદીનીતિ. પઠમં.

    981. ‘‘Ajjhārāme’’tiādinā ārāme ṭhitāya ārāmato bahi kate rājāgārādike passantiyāpi anāpattīti dasseti. Tānīti rājāgārādīnīti. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૧. પઠમસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૫. ચિત્તાગારવગ્ગવણ્ણના • 5. Cittāgāravaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧. પઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact