Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૬. પઠમસિક્ખાસુત્તવણ્ણના
6. Paṭhamasikkhāsuttavaṇṇanā
૮૭. છટ્ઠે અત્તકામાતિ અત્તનો હિતકામા. યત્થેતં સબ્બં સમોધાનં ગચ્છતીતિ યાસુ સિક્ખાસુ સબ્બમેતં દિયડ્ઢસિક્ખાપદસતં સઙ્ગહં ગચ્છતિ. પરિપૂરકારી હોતીતિ સમત્તકારી હોતિ. મત્તસો કારીતિ પમાણેન કારકો, સબ્બેન સબ્બં કાતું ન સક્કોતીતિ અત્થો. ખુદ્દાનુખુદ્દકાનીતિ ચત્તારિ પારાજિકાનિ ઠપેત્વા સેસસિક્ખાપદાનિ. તત્રાપિ સઙ્ઘાદિસેસં ખુદ્દકં, થુલ્લચ્ચયં અનુખુદ્દકં નામ. થુલ્લચ્ચયઞ્ચ ખુદ્દકં, પાચિત્તિયં અનુખુદ્દકં નામ, પાચિત્તિયઞ્ચ ખુદ્દકં, પાટિદેસનિયદુક્કટદુબ્ભાસિતાનિ અનુખુદ્દકાનિ નામ. ઇમે પન અઙ્ગુત્તરમહાનિકાયવળઞ્જનકઆચરિયા ‘‘ચત્તારિ પારાજિકાનિ ઠપેત્વા સેસાનિ સબ્બાનિપિ ખુદ્દાનુખુદ્દકાની’’તિ વદન્તિ. તાનિ આપજ્જતિપિ વુટ્ઠાતિપીતિ એત્થ પન ખીણાસવો તાવ લોકવજ્જં નાપજ્જતિ, પણ્ણત્તિવજ્જમેવ આપજ્જતિ. આપજ્જન્તો ચ કાયેનપિ વાચાયપિ ચિત્તેનપિ આપજ્જતિ. કાયેન આપજ્જન્તો કુટિકારસહસેય્યાદીનિ આપજ્જતિ, વાચાય આપજ્જન્તો સઞ્ચરિત્તપદસોધમ્માદીનિ, ચિત્તેન આપજ્જન્તો રૂપિયપટિગ્ગહણં આપજ્જતિ. સેક્ખેસુપિ એસેવ નયો. ન હિ મેત્થ, ભિક્ખવે, અભબ્બતા વુત્તાતિ, ભિક્ખવે, ન હિ મયા એત્થ એવરૂપં આપત્તિં આપજ્જને ચ વુટ્ઠાને ચ અરિયપુગ્ગલસ્સ અભબ્બતા કથિતા. આદિબ્રહ્મચરિયકાનીતિ મગ્ગબ્રહ્મચરિયસ્સ આદિભૂતાનિ ચત્તારિ મહાસીલસિક્ખાપદાનિ. બ્રહ્મચરિયસારુપ્પાનીતિ તાનિયેવ ચતુમગ્ગબ્રહ્મચરિયસ્સ સારુપ્પાનિ અનુચ્છવિકાનિ. તત્થાતિ તેસુ સિક્ખાપદેસુ. ધુવસીલોતિ નિબદ્ધસીલો. ઠિતસીલોતિ પતિટ્ઠિતસીલો. સોતાપન્નોતિ સોતસઙ્ખાતેન મગ્ગેન ફલં આપન્નો. અવિનિપાતધમ્મોતિ ચતૂસુ અપાયેસુ અપતનસભાવો. નિયતોતિ સોતાપત્તિમગ્ગનિયામેન નિયતો. સમ્બોધિપરાયણોતિ ઉપરિમગ્ગત્તયસમ્બોધિપરાયણો.
87. Chaṭṭhe attakāmāti attano hitakāmā. Yatthetaṃ sabbaṃ samodhānaṃ gacchatīti yāsu sikkhāsu sabbametaṃ diyaḍḍhasikkhāpadasataṃ saṅgahaṃ gacchati. Paripūrakārī hotīti samattakārī hoti. Mattaso kārīti pamāṇena kārako, sabbena sabbaṃ kātuṃ na sakkotīti attho. Khuddānukhuddakānīti cattāri pārājikāni ṭhapetvā sesasikkhāpadāni. Tatrāpi saṅghādisesaṃ khuddakaṃ, thullaccayaṃ anukhuddakaṃ nāma. Thullaccayañca khuddakaṃ, pācittiyaṃ anukhuddakaṃ nāma, pācittiyañca khuddakaṃ, pāṭidesaniyadukkaṭadubbhāsitāni anukhuddakāni nāma. Ime pana aṅguttaramahānikāyavaḷañjanakaācariyā ‘‘cattāri pārājikāni ṭhapetvā sesāni sabbānipi khuddānukhuddakānī’’ti vadanti. Tāni āpajjatipi vuṭṭhātipīti ettha pana khīṇāsavo tāva lokavajjaṃ nāpajjati, paṇṇattivajjameva āpajjati. Āpajjanto ca kāyenapi vācāyapi cittenapi āpajjati. Kāyena āpajjanto kuṭikārasahaseyyādīni āpajjati, vācāya āpajjanto sañcarittapadasodhammādīni, cittena āpajjanto rūpiyapaṭiggahaṇaṃ āpajjati. Sekkhesupi eseva nayo. Na hi mettha, bhikkhave, abhabbatā vuttāti, bhikkhave, na hi mayā ettha evarūpaṃ āpattiṃ āpajjane ca vuṭṭhāne ca ariyapuggalassa abhabbatā kathitā. Ādibrahmacariyakānīti maggabrahmacariyassa ādibhūtāni cattāri mahāsīlasikkhāpadāni. Brahmacariyasāruppānīti tāniyeva catumaggabrahmacariyassa sāruppāni anucchavikāni. Tatthāti tesu sikkhāpadesu. Dhuvasīloti nibaddhasīlo. Ṭhitasīloti patiṭṭhitasīlo. Sotāpannoti sotasaṅkhātena maggena phalaṃ āpanno. Avinipātadhammoti catūsu apāyesu apatanasabhāvo. Niyatoti sotāpattimagganiyāmena niyato. Sambodhiparāyaṇoti uparimaggattayasambodhiparāyaṇo.
તનુત્તાતિ તનુભાવો. સકદાગામિનો હિ રાગાદયો અબ્ભપટલં વિય મચ્છિકાપત્તં વિય ચ તનુકા હોન્તિ, ન બહલા. ઓરમ્ભાગિયાનન્તિ હેટ્ઠાભાગિયાનં. સંયોજનાનન્તિ બન્ધનાનં. પરિક્ખયાતિ પરિક્ખયેન. ઓપપાતિકો હોતીતિ ઉપ્પન્નકો હોતિ. તત્થ પરિનિબ્બાયીતિ હેટ્ઠા અનોતરિત્વા ઉપરિયેવ પરિનિબ્બાનધમ્મો. અનાવત્તિધમ્મોતિ યોનિગતિવસેન અનાગમનધમ્મો.
Tanuttāti tanubhāvo. Sakadāgāmino hi rāgādayo abbhapaṭalaṃ viya macchikāpattaṃ viya ca tanukā honti, na bahalā. Orambhāgiyānanti heṭṭhābhāgiyānaṃ. Saṃyojanānanti bandhanānaṃ. Parikkhayāti parikkhayena. Opapātiko hotīti uppannako hoti. Tattha parinibbāyīti heṭṭhā anotaritvā upariyeva parinibbānadhammo. Anāvattidhammoti yonigativasena anāgamanadhammo.
પદેસં પદેસકારીતિઆદીસુ પદેસકારી પુગ્ગલો નામ સોતાપન્નો ચ સકદાગામી ચ અનાગામી ચ, સો પદેસમેવ સમ્પાદેતિ. પરિપૂરકારી નામ અરહા, સો પરિપૂરમેવ સમ્પાદેતિ. અવઞ્ઝાનીતિ અતુચ્છાનિ સફલાનિ સઉદ્રયાનીતિ અત્થો. ઇધાપિ તિસ્સો સિક્ખા મિસ્સકાવ કથિતા.
Padesaṃ padesakārītiādīsu padesakārī puggalo nāma sotāpanno ca sakadāgāmī ca anāgāmī ca, so padesameva sampādeti. Paripūrakārī nāma arahā, so paripūrameva sampādeti. Avañjhānīti atucchāni saphalāni saudrayānīti attho. Idhāpi tisso sikkhā missakāva kathitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. પઠમસિક્ખાસુત્તં • 6. Paṭhamasikkhāsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. પઠમસિક્ખાસુત્તવણ્ણના • 6. Paṭhamasikkhāsuttavaṇṇanā