Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૩. ગહપતિવગ્ગો
3. Gahapativaggo
૧-૭. પઠમઉગ્ગસુત્તાદિવણ્ણના
1-7. Paṭhamauggasuttādivaṇṇanā
૨૧-૨૭. તતિયસ્સ પઠમદુતિયેસુ નત્થિ વત્તબ્બં. તતિયે ‘‘હત્થગો’’તિ વત્તબ્બે ‘‘હત્થકો’’તિ વુત્તં. સો હિ રાજપુરિસાનં હત્થતો યક્ખસ્સ હત્થં, યક્ખસ્સ હત્થતો ભગવતો હત્થં , ભગવતો હત્થતો પુન રાજપુરિસાનં હત્થં ગતત્તા નામતો હત્થકો આળવકોતિ જાતો. તેનાહ ‘‘આળવકયક્ખસ્સ હત્થતો હત્થેહિ સમ્પટિચ્છિતત્તા હત્થકોતિ લદ્ધનામો રાજકુમારો’’તિ. ચતુત્થાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
21-27. Tatiyassa paṭhamadutiyesu natthi vattabbaṃ. Tatiye ‘‘hatthago’’ti vattabbe ‘‘hatthako’’ti vuttaṃ. So hi rājapurisānaṃ hatthato yakkhassa hatthaṃ, yakkhassa hatthato bhagavato hatthaṃ , bhagavato hatthato puna rājapurisānaṃ hatthaṃ gatattā nāmato hatthako āḷavakoti jāto. Tenāha ‘‘āḷavakayakkhassa hatthato hatthehi sampaṭicchitattā hatthakoti laddhanāmo rājakumāro’’ti. Catutthādīni uttānatthāneva.
પઠમઉગ્ગસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṭhamauggasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૧. પઠમઉગ્ગસુત્તં • 1. Paṭhamauggasuttaṃ
૨. દુતિયઉગ્ગસુત્તં • 2. Dutiyauggasuttaṃ
૩. પઠમહત્થકસુત્તં • 3. Paṭhamahatthakasuttaṃ
૪. દુતિયહત્થકસુત્તં • 4. Dutiyahatthakasuttaṃ
૫. મહાનામસુત્તં • 5. Mahānāmasuttaṃ
૬. જીવકસુત્તં • 6. Jīvakasuttaṃ
૭. પઠમબલસુત્તં • 7. Paṭhamabalasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૧. પઠમઉગ્ગસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamauggasuttavaṇṇanā
૨. દુતિયઉગ્ગસુત્તવણ્ણના • 2. Dutiyauggasuttavaṇṇanā
૩. પઠમહત્થકસુત્તવણ્ણના • 3. Paṭhamahatthakasuttavaṇṇanā
૪. દુતિયહત્થકસુત્તવણ્ણના • 4. Dutiyahatthakasuttavaṇṇanā
૫-૬. મહાનામસુત્તાદિવણ્ણના • 5-6. Mahānāmasuttādivaṇṇanā
૭. પઠમબલસુત્તવણ્ણના • 7. Paṭhamabalasuttavaṇṇanā