Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૩. ગહપતિવગ્ગો

    3. Gahapativaggo

    ૧. પઠમઉગ્ગસુત્તવણ્ણના

    1. Paṭhamauggasuttavaṇṇanā

    ૨૧. તતિયસ્સ પઠમે પઞ્ઞત્તે આસને નિસીદીતિ તસ્સ કિર ઘરે પઞ્ચન્નં ભિક્ખુસતાનં પઞ્ચ આસનસતાનિ નિચ્ચં પઞ્ઞત્તાનેવ હોન્તિ, તેસુ અઞ્ઞતરસ્મિં આસને નિસીદિ. તં સુણાહીતિ તે સુણાહિ, તં વા અટ્ઠવિધં અચ્છરિયધમ્મં સુણાહિ. ચિત્તં પસીદીતિ ‘‘બુદ્ધો નુ ખો ન બુદ્ધો નુ ખો’’તિ વિતક્કમત્તમ્પિ ન ઉપ્પજ્જિ, અયમેવ બુદ્ધોતિ ચિત્તુપ્પાદો પસન્નો અનાવિલો અહોસિ. સકાનિ વા ઞાતિકુલાનીતિ અત્તનો યાપનમત્તં ધનં ગહેત્વા ઞાતિઘરાનિ ગચ્છતુ. કસ્સ વો દમ્મીતિ કતરપુરિસસ્સ તુમ્હે દદામિ, આરોચેથ મે અત્તનો અધિપ્પાયં. અપ્પટિવિભત્તાતિ ‘‘એત્તકં દસ્સામિ એત્તકં ન દસ્સામિ, ઇદં દસ્સામિ ઇદં ન દસ્સામી’’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેન્તેન હિ પટિવિભત્તા નામ હોતિ, મય્હં પન ન એવં. અથ ખો સઙ્ઘિકા વિય ગણસન્તકા વિય ચ સીલવન્તેહિ સદ્ધિં સાધારણાયેવ. સક્કચ્ચંયેવ પયિરુપાસામીતિ સહત્થા ઉપટ્ઠહામિ, ચિત્તીકારેન ઉપસઙ્કમામિ.

    21. Tatiyassa paṭhame paññatte āsane nisīdīti tassa kira ghare pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ pañca āsanasatāni niccaṃ paññattāneva honti, tesu aññatarasmiṃ āsane nisīdi. Taṃ suṇāhīti te suṇāhi, taṃ vā aṭṭhavidhaṃ acchariyadhammaṃ suṇāhi. Cittaṃ pasīdīti ‘‘buddho nu kho na buddho nu kho’’ti vitakkamattampi na uppajji, ayameva buddhoti cittuppādo pasanno anāvilo ahosi. Sakāni vā ñātikulānīti attano yāpanamattaṃ dhanaṃ gahetvā ñātigharāni gacchatu. Kassa vo dammīti katarapurisassa tumhe dadāmi, ārocetha me attano adhippāyaṃ. Appaṭivibhattāti ‘‘ettakaṃ dassāmi ettakaṃ na dassāmi, idaṃ dassāmi idaṃ na dassāmī’’ti cittaṃ uppādentena hi paṭivibhattā nāma hoti, mayhaṃ pana na evaṃ. Atha kho saṅghikā viya gaṇasantakā viya ca sīlavantehi saddhiṃ sādhāraṇāyeva. Sakkaccaṃyeva payirupāsāmīti sahatthā upaṭṭhahāmi, cittīkārena upasaṅkamāmi.

    અનચ્છરિયં ખો પન મં, ભન્તેતિ, ભન્તે, યં મં દેવતા ઉપસઙ્કમિત્વા એવં આરોચેન્તિ, ઇદં ન અચ્છરિયં. યં પનાહં તતોનિદાનં ચિત્તસ્સ ઉણ્ણતિં નાભિજાનામિ, તં એવ અચ્છરિયન્તિ વદતિ. સાધુ સાધુ, ભિક્ખૂતિ એત્થ કિઞ્ચાપિ ભિક્ખું આમન્તેતિ, ઉપાસકસ્સેવ પન વેય્યાકરણસમ્પહંસને એસ સાધુકારોતિ વેદિતબ્બો.

    Anacchariyaṃ kho pana maṃ, bhanteti, bhante, yaṃ maṃ devatā upasaṅkamitvā evaṃ ārocenti, idaṃ na acchariyaṃ. Yaṃ panāhaṃ tatonidānaṃ cittassa uṇṇatiṃ nābhijānāmi, taṃ eva acchariyanti vadati. Sādhu sādhu, bhikkhūti ettha kiñcāpi bhikkhuṃ āmanteti, upāsakasseva pana veyyākaraṇasampahaṃsane esa sādhukāroti veditabbo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. પઠમઉગ્ગસુત્તં • 1. Paṭhamauggasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૭. પઠમઉગ્ગસુત્તાદિવણ્ણના • 1-7. Paṭhamauggasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact