Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ૮. પઠમઉપક્ખટસિક્ખાપદવણ્ણના

    8. Paṭhamaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā

    ૫૨૭. અટ્ઠમે અપિ મય્યાતિ પાઠેપિ સોયેવત્થો. અય્યાતિ પન બહુવચનેન આમન્તનં કતં.

    527. Aṭṭhame api mayyāti pāṭhepi soyevattho. Ayyāti pana bahuvacanena āmantanaṃ kataṃ.

    ૫૨૮-૫૨૯. અપદિસ્સાતિ ‘‘ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો દસ્સામી’’તિ એવં અપદિસિત્વા. પચ્ચયં કત્વાતિ કારણં કત્વા. ઉદ્દિસ્સાતિ એત્થ યો કત્તાતિ ‘‘ઉદ્દિસ્સા’’તિ ઇમિના વુત્તઉદ્દિસનકિરિયાય યો કત્તા. ચીવરં ચેતાપેન્તિ પરિવત્તેન્તિ એતેનાતિ ચીવરચેતાપન્નં. ન-કારાગમં કત્વા ચીવરચેતાપન્નન્તિ વુત્તં, ‘‘ચીવરચેતાપન’’ન્તિપિ પઠન્તિ. પચુરવોહારવસેનાતિ યેભુય્યવોહારવસેન. યેભુય્યવસેન હિ ઘરસામિકં દટ્ઠુકામા તસ્સ ઘરં ગચ્છન્તીતિ તથેવ બહુલં વોહારો. બ્યઞ્જનમત્તમેવાતિ અત્થો નેતબ્બો નત્થીતિ અધિપ્પાયો.

    528-529.Apadissāti ‘‘itthannāmassa bhikkhuno dassāmī’’ti evaṃ apadisitvā. Paccayaṃ katvāti kāraṇaṃ katvā. Uddissāti ettha yo kattāti ‘‘uddissā’’ti iminā vuttauddisanakiriyāya yo kattā. Cīvaraṃ cetāpenti parivattenti etenāti cīvaracetāpannaṃ. Na-kārāgamaṃ katvā cīvaracetāpannanti vuttaṃ, ‘‘cīvaracetāpana’’ntipi paṭhanti. Pacuravohāravasenāti yebhuyyavohāravasena. Yebhuyyavasena hi gharasāmikaṃ daṭṭhukāmā tassa gharaṃ gacchantīti tatheva bahulaṃ vohāro. Byañjanamattamevāti attho netabbo natthīti adhippāyo.

    ૫૩૧. સમકેપિ પન અનાપત્તીતિ યદગ્ઘનકં સો દાતુકામો હોતિ, તદગ્ઘનકે અનાપત્તિ મૂલં વડ્ઢેત્વા અધિકવિધાનં અનાપન્નત્તા. એત્થ ચ ‘‘દાતુકામોમ્હી’’તિ અત્તનો સન્તિકે અવુત્તેપિ દાતુકામતં સુત્વા યદગ્ઘનકં સો દાતુકામો હોતિ, તદગ્ઘનકં આહરાપેતું વટ્ટતિ. અગ્ઘવડ્ઢનકઞ્હિ ઇદં સિક્ખાપદન્તિ એત્થ અગ્ઘવડ્ઢનં એતસ્સ અત્થીતિ અગ્ઘવડ્ઢનકં, અગ્ઘવડ્ઢનં સન્ધાય ઇદં સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તન્તિ અધિપ્પાયો. ચીવરં દેહીતિ સઙ્ઘાટિઆદીસુ યંકિઞ્ચિ ચીવરં સન્ધાય વદતિ. ચીવરે ભિય્યોકમ્યતા, અઞ્ઞાતકવિઞ્ઞત્તિ, તાય ચ પટિલાભોતિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ.

    531.Samakepi pana anāpattīti yadagghanakaṃ so dātukāmo hoti, tadagghanake anāpatti mūlaṃ vaḍḍhetvā adhikavidhānaṃ anāpannattā. Ettha ca ‘‘dātukāmomhī’’ti attano santike avuttepi dātukāmataṃ sutvā yadagghanakaṃ so dātukāmo hoti, tadagghanakaṃ āharāpetuṃ vaṭṭati. Agghavaḍḍhanakañhi idaṃ sikkhāpadanti ettha agghavaḍḍhanaṃ etassa atthīti agghavaḍḍhanakaṃ, agghavaḍḍhanaṃ sandhāya idaṃ sikkhāpadaṃ paññattanti adhippāyo. Cīvaraṃ dehīti saṅghāṭiādīsu yaṃkiñci cīvaraṃ sandhāya vadati. Cīvare bhiyyokamyatā, aññātakaviññatti, tāya ca paṭilābhoti imānettha tīṇi aṅgāni.

    પઠમઉપક્ખટસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૫૩૨. દુતિયઉપક્ખટે વત્તબ્બં નત્થિ.

    532. Dutiyaupakkhaṭe vattabbaṃ natthi.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga
    ૮. ઉપક્ખટસિક્ખાપદં • 8. Upakkhaṭasikkhāpadaṃ
    ૯. દુતિયઉપક્ખટસિક્ખાપદં • 9. Dutiyaupakkhaṭasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā
    ૮. પઠમઉપક્ખટસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Paṭhamaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā
    ૯. દુતિયઉપક્ખટસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Dutiyaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૮. પઠમઉપક્ખટસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Paṭhamaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact