Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    க²க்³க³விஸாணஸுத்தோ

    Khaggavisāṇasutto

    க²க்³க³விஸாணஸுத்தனித்³தே³ஸோ

    Khaggavisāṇasuttaniddeso

    பட²மவக்³கோ³

    Paṭhamavaggo

    121.

    121.

    ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங், அவிஹேட²யங் அஞ்ஞதரம்பி தேஸங்;

    Sabbesubhūtesu nidhāya daṇḍaṃ,aviheṭhayaṃ aññatarampi tesaṃ;

    ந புத்தமிச்செ²ய்ய குதோ ஸஹாயங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Na puttamiccheyya kuto sahāyaṃ, eko care khaggavisāṇakappo.

    ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ந்தி. ஸப்³பே³ஸூதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அஸேஸங் நிஸ்ஸேஸங் பரியாதி³யனவசனமேதங் – ஸப்³பே³ஸூதி. பூ⁴தேஸூதி பூ⁴தா வுச்சந்தி தஸா ச தா²வரா ச. தஸாதி யேஸங் தஸிததண்ஹா அப்பஹீனா, யேஸஞ்ச ப⁴யபே⁴ரவா அப்பஹீனா. கிங்காரணா வுச்சந்தி தஸா? தே தஸந்தி உத்தஸந்தி பரிதஸந்தி பா⁴ஸந்தி ஸந்தாஸங் ஆபஜ்ஜந்தி, தங்காரணா வுச்சந்தி தஸா. தா²வராதி யேஸங் தஸிததண்ஹா பஹீனா, யேஸஞ்ச ப⁴யபே⁴ரவா பஹீனா. கிங்காரணா வுச்சந்தி தா²வரா? தே ந தஸந்தி ந உத்தஸந்தி ந பரிதஸந்தி ந பா⁴யந்தி ந ஸந்தாஸங் ஆபஜ்ஜந்தி, தங்காரணா வுச்சந்தி தா²வரா. த³ண்ட³ந்தி தயோ த³ண்டா³ – காயத³ண்டோ³ வசீத³ண்டோ³ மனோத³ண்டோ³. திவித⁴ங் காயது³ச்சரிதங் காயத³ண்டோ³, சதுப்³பி³த⁴ங் வசீது³ச்சரிதங் வசீத³ண்டோ³, திவித⁴ங் மனோது³ச்சரிதங் மனோத³ண்டோ³. ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ந்தி ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு த³ண்ட³ங் நிதா⁴ய நித³ஹித்வா.

    Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍanti. Sabbesūti sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ asesaṃ nissesaṃ pariyādiyanavacanametaṃ – sabbesūti. Bhūtesūti bhūtā vuccanti tasā ca thāvarā ca. Tasāti yesaṃ tasitataṇhā appahīnā, yesañca bhayabheravā appahīnā. Kiṃkāraṇā vuccanti tasā? Te tasanti uttasanti paritasanti bhāsanti santāsaṃ āpajjanti, taṃkāraṇā vuccanti tasā. Thāvarāti yesaṃ tasitataṇhā pahīnā, yesañca bhayabheravā pahīnā. Kiṃkāraṇā vuccanti thāvarā? Te na tasanti na uttasanti na paritasanti na bhāyanti na santāsaṃ āpajjanti, taṃkāraṇā vuccanti thāvarā. Daṇḍanti tayo daṇḍā – kāyadaṇḍo vacīdaṇḍo manodaṇḍo. Tividhaṃ kāyaduccaritaṃ kāyadaṇḍo, catubbidhaṃ vacīduccaritaṃ vacīdaṇḍo, tividhaṃ manoduccaritaṃ manodaṇḍo. Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍanti sabbesu bhūtesu daṇḍaṃ nidhāya nidahitvā.

    அவிஹேட²யங் அஞ்ஞதரம்பி தேஸந்தி ஏகமேகம்பி ஸத்தங் பாணினா வா லெட்³டு³னா வா த³ண்டே³ன வா ஸத்தே²ன வா அந்து³யா 1 வா ரஜ்ஜுயா வா அவிஹேட²யந்தோ, ஸப்³பே³பி ஸத்தே பாணினா வா லெட்³டு³னா வா த³ண்டே³ன வா ஸத்தே²ன வா அந்து³யா வா ரஜ்ஜுயா வா அவிஹேட²யந்தோதி – அவிஹேட²யங் அஞ்ஞதரம்பி தேஸங்.

    Aviheṭhayaṃaññatarampi tesanti ekamekampi sattaṃ pāṇinā vā leḍḍunā vā daṇḍena vā satthena vā anduyā 2 vā rajjuyā vā aviheṭhayanto, sabbepi satte pāṇinā vā leḍḍunā vā daṇḍena vā satthena vā anduyā vā rajjuyā vā aviheṭhayantoti – aviheṭhayaṃ aññatarampi tesaṃ.

    ந புத்தமிச்செ²ய்ய குதோ ஸஹாயந்தி. நாதி படிக்கே²போ; புத்தாதி சத்தாரோ புத்தா – அத்ரஜோ புத்தோ, கெ²த்தஜோ புத்தோ, தி³ன்னகோ புத்தோ, அந்தேவாஸிகோ புத்தோ. ஸஹாயந்தி ஸஹாயா வுச்சந்தி யேஹி ஸஹ ஆக³மனங் பா²ஸு, க³மனங் பா²ஸு, க³மனாக³மனங் பா²ஸு, டா²னங் பா²ஸு, நிஸஜ்ஜனங் பா²ஸு, ஸயனங் 3 பா²ஸு, ஆலபனங் பா²ஸு, ஸல்லபனங் பா²ஸு, உல்லபனங் பா²ஸு, ஸமுல்லபனங் பா²ஸு . ந புத்தமிச்செ²ய்ய குதோ ஸஹாயந்தி புத்தம்பி ந இச்செ²ய்ய ந ஸாதி³யெய்ய ந பத்த²யெய்ய ந பிஹயெய்ய நாபி⁴ஜப்பெய்ய, குதோ மித்தங் வா ஸந்தி³ட்ட²ங் வா ஸம்ப⁴த்தங் வா ஸஹாயங் வா இச்செ²ய்ய 4 ஸாதி³யெய்ய பத்த²யெய்ய பிஹயெய்ய அபி⁴ஜப்பெய்யாதி – ந புத்தமிச்செ²ய்ய குதோ ஸஹாயங்.

    Na puttamiccheyya kuto sahāyanti. ti paṭikkhepo; puttāti cattāro puttā – atrajo putto, khettajo putto, dinnako putto, antevāsiko putto. Sahāyanti sahāyā vuccanti yehi saha āgamanaṃ phāsu, gamanaṃ phāsu, gamanāgamanaṃ phāsu, ṭhānaṃ phāsu, nisajjanaṃ phāsu, sayanaṃ 5 phāsu, ālapanaṃ phāsu, sallapanaṃ phāsu, ullapanaṃ phāsu, samullapanaṃ phāsu . Na puttamiccheyya kutosahāyanti puttampi na iccheyya na sādiyeyya na patthayeyya na pihayeyya nābhijappeyya, kuto mittaṃ vā sandiṭṭhaṃ vā sambhattaṃ vā sahāyaṃ vā iccheyya 6 sādiyeyya patthayeyya pihayeyya abhijappeyyāti – na puttamiccheyya kuto sahāyaṃ.

    ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போதி. ஏகோதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கா²தேன ஏகோ, அது³தியட்டே²ன ஏகோ, தண்ஹாய பஹானட்டே²ன 7 ஏகோ, ஏகந்தவீதராகோ³தி ஏகோ, ஏகந்தவீததோ³ஸோதி ஏகோ, ஏகந்தவீதமோஹோதி ஏகோ, ஏகந்தனிக்கிலேஸோதி ஏகோ, ஏகாயனமக்³க³ங் க³தோதி ஏகோ, ஏகோ அனுத்தரங் பச்சேகஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ஏகோ.

    Eko care khaggavisāṇakappoti. Ekoti so paccekasambuddho pabbajjāsaṅkhātena eko, adutiyaṭṭhena eko, taṇhāya pahānaṭṭhena 8 eko, ekantavītarāgoti eko, ekantavītadosoti eko, ekantavītamohoti eko, ekantanikkilesoti eko, ekāyanamaggaṃ gatoti eko, eko anuttaraṃ paccekasambodhiṃ abhisambuddhoti eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கா²தேன ஏகோ? ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸப்³ப³ங் க⁴ராவாஸபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா புத்ததா³ரபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா ஞாதிபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா ஸன்னிதி⁴பலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜித்வா அகிஞ்சனபா⁴வங் உபக³ந்த்வா ஏகோ சரதி விஹரதி இரியதி வத்தேதி பாலேதி யபேதி யாபேதீதி – ஏவங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கா²தேன ஏகோ.

    Kathaṃ so paccekasambuddho pabbajjāsaṅkhātena eko? So paccekasambuddho sabbaṃ gharāvāsapalibodhaṃ chinditvā puttadārapalibodhaṃ chinditvā ñātipalibodhaṃ chinditvā sannidhipalibodhaṃ chinditvā kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitvā akiñcanabhāvaṃ upagantvā eko carati viharati iriyati vatteti pāleti yapeti yāpetīti – evaṃ so paccekasambuddho pabbajjāsaṅkhātena eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ அது³தியட்டே²ன ஏகோ? ஸோ ஏவங் பப்³ப³ஜிதோ ஸமானோ ஏகோ அரஞ்ஞவனபத்தா²னி பந்தானி ஸேனாஸனானி படிஸேவதி அப்பஸத்³தா³னி அப்பனிக்³கோ⁴ஸானி விஜனவாதானி மனுஸ்ஸராஹஸ்ஸெய்யகானி படிஸல்லானஸாருப்பானி. ஸோ ஏகோ க³ச்ச²தி, ஏகோ திட்ட²தி, ஏகோ நிஸீத³தி, ஏகோ ஸெய்யங் கப்பேதி, ஏகோ கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸதி, ஏகோ அபி⁴க்கமதி, ஏகோ படிக்கமதி, ஏகோ ரஹோ நிஸீத³தி, ஏகோ சங்கமங் அதி⁴ட்டா²தி, ஏகோ சரதி விஹரதி இரியதி வத்தேதி பாலேதி யபேதி யாபேதீதி – ஏவங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ அது³தியட்டே²ன ஏகோ.

    Kathaṃ so paccekasambuddho adutiyaṭṭhena eko? So evaṃ pabbajito samāno eko araññavanapatthāni pantāni senāsanāni paṭisevati appasaddāni appanigghosāni vijanavātāni manussarāhasseyyakāni paṭisallānasāruppāni. So eko gacchati, eko tiṭṭhati, eko nisīdati, eko seyyaṃ kappeti, eko gāmaṃ piṇḍāya pavisati, eko abhikkamati, eko paṭikkamati, eko raho nisīdati, eko caṅkamaṃ adhiṭṭhāti, eko carati viharati iriyati vatteti pāleti yapeti yāpetīti – evaṃ so paccekasambuddho adutiyaṭṭhena eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ தண்ஹாய பஹானட்டே²ன ஏகோ? ஸோ ஏவங் ஏகோ அது³தியோ அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ மஹாபதா⁴னங் பத³ஹந்தோ மாரங் ஸஸேனகங் நமுசிங் கண்ஹங் பமத்தப³ந்து⁴ங் வித⁴மெத்வா ச தண்ஹாஜாலினிங் விஸரிதங் விஸத்திகங் பஜஹி வினோதே³ஸி ப்³யந்தீஅகாஸி அனபா⁴வங்க³மேஸி.

    Kathaṃ so paccekasambuddho taṇhāya pahānaṭṭhena eko? So evaṃ eko adutiyo appamatto ātāpī pahitatto viharanto mahāpadhānaṃ padahanto māraṃ sasenakaṃ namuciṃ kaṇhaṃ pamattabandhuṃ vidhametvā ca taṇhājāliniṃ visaritaṃ visattikaṃ pajahi vinodesi byantīakāsi anabhāvaṃgamesi.

    ‘‘தண்ஹாது³தியோ புரிஸோ, தீ³க⁴மத்³தா⁴ன ஸங்ஸரங்;

    ‘‘Taṇhādutiyo puriso, dīghamaddhāna saṃsaraṃ;

    இத்த²பா⁴வஞ்ஞதா²பா⁴வங், ஸங்ஸாரங் நாதிவத்ததி.

    Itthabhāvaññathābhāvaṃ, saṃsāraṃ nātivattati.

    ‘‘ஏதமாதீ³னவங் ஞத்வா, தண்ஹங் து³க்க²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Etamādīnavaṃ ñatvā, taṇhaṃ dukkhassa sambhavaṃ;

    வீததண்ஹோ அனாதா³னோ, ஸதோ பி⁴க்கு² பரிப்³ப³ஜே’’தி.

    Vītataṇho anādāno, sato bhikkhu paribbaje’’ti.

    ஏவங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ தண்ஹாய பஹானட்டே²ன ஏகோ.

    Evaṃ so paccekasambuddho taṇhāya pahānaṭṭhena eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகந்தவீதராகோ³தி ஏகோ? ராக³ஸ்ஸ பஹீனத்தா ஏகந்தவீதராகோ³தி ஏகோ, தோ³ஸஸ்ஸ பஹீனத்தா ஏகந்தவீததோ³ஸோதி ஏகோ, மோஹஸ்ஸ பஹீனத்தா ஏகந்தவீதமோஹோதி ஏகோ, கிலேஸானங் பஹீனத்தா ஏகந்தனிக்கிலேஸோதி ஏகோ. ஏவங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகந்தவீதராகோ³தி ஏகோ.

    Kathaṃ so paccekasambuddho ekantavītarāgoti eko? Rāgassa pahīnattā ekantavītarāgoti eko, dosassa pahīnattā ekantavītadosoti eko, mohassa pahīnattā ekantavītamohoti eko, kilesānaṃ pahīnattā ekantanikkilesoti eko. Evaṃ so paccekasambuddho ekantavītarāgoti eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகாயனமக்³க³ங் க³தோதி ஏகோ? ஏகாயனமக்³கோ³ வுச்சதி சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா, சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா, சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³, பஞ்சிந்த்³ரியானி, பஞ்ச ப³லானி, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³.

    Kathaṃ so paccekasambuddho ekāyanamaggaṃ gatoti eko? Ekāyanamaggo vuccati cattāro satipaṭṭhānā, cattāro sammappadhānā, cattāro iddhipādā, pañcindriyāni, pañca balāni, satta bojjhaṅgā ariyo aṭṭhaṅgiko maggo.

    ‘‘ஏகாயனங் ஜாதிக²யந்தத³ஸ்ஸீ, மக்³க³ங் பஜானாதி ஹிதானுகம்பீ;

    ‘‘Ekāyanaṃ jātikhayantadassī, maggaṃ pajānāti hitānukampī;

    ஏதேன மக்³கே³ன தரிங்ஸு புப்³பே³, தரிஸ்ஸந்தி யே ச தரந்தி ஓக⁴’’ந்தி.

    Etena maggena tariṃsu pubbe, tarissanti ye ca taranti ogha’’nti.

    ஏவங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகாயனமக்³க³ங் க³தோதி ஏகோ.

    Evaṃ so paccekasambuddho ekāyanamaggaṃ gatoti eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகோ அனுத்தரங் பச்சேகஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ஏகோ? போ³தி⁴ வுச்சதி சதூஸு மக்³கே³ஸு ஞாணங். பஞ்ஞா பஞ்ஞிந்த்³ரியங் பஞ்ஞாப³லங் த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ வீமங்ஸா விபஸ்ஸனா ஸம்மாதி³ட்டி². ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ மக்³க³பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஞாணபச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா து³க்கா²’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா அனத்தா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஸங்கா²ரபச்சயா விஞ்ஞாண’’ந்தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூப’’ந்தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘நாமரூபபச்சயா ஸளாயதன’’ந்தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஸளாயதனபச்சயா ப²ஸ்ஸோ’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ப²ஸ்ஸபச்சயா வேத³னா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘வேத³னாபச்சயா தண்ஹா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘தண்ஹாபச்சயா உபாதா³ன’’ந்தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘உபாதா³னபச்சயா ப⁴வோ’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ப⁴வபச்சயா ஜாதீ’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஜாதிபச்சயா ஜராமரண’’ந்தி பு³ஜ்ஜி²; ‘‘அவிஜ்ஜானிரோதா⁴ ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஸங்கா²ரனிரோதா⁴ விஞ்ஞாணனிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘விஞ்ஞாணனிரோதா⁴ நாமரூபனிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘நாமரூபனிரோதா⁴ ஸளாயதனநிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஸளாயதனநிரோதா⁴ ப²ஸ்ஸனிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ப²ஸ்ஸனிரோதா⁴ வேத³னானிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘வேத³னானிரோதா⁴ தண்ஹானிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘தண்ஹானிரோதா⁴ உபாதா³னநிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘உபாதா³னநிரோதா⁴ ப⁴வனிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ப⁴வனிரோதா⁴ ஜாதினிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஜாதினிரோதா⁴ ஜராமரணனிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி²; ‘‘இத³ங் து³க்க²’’ந்தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘அயங் து³க்க²னிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’’தி பு³ஜ்ஜி²; ‘‘இமே ஆஸவா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘அயங் ஆஸவஸமுத³யோ’’தி பு³ஜ்ஜி²…பே॰… ‘‘அயங் ஆஸவனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’’தி பு³ஜ்ஜி²; ‘‘இமே த⁴ம்மா அபி⁴ஞ்ஞெய்யா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘இமே த⁴ம்மா பஹாதப்³பா³’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘இமே த⁴ம்மா ஸச்சி²காதப்³பா³’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘இமே த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி பு³ஜ்ஜி²; ச²ன்னங் ப²ஸ்ஸாயதனானங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச அஸ்ஸாத³ஞ்ச ஆதீ³னவஞ்ச நிஸ்ஸரணஞ்ச பு³ஜ்ஜி², பஞ்சன்னங் உபாதா³னக்க²ந்தா⁴னங் ஸமுத³யஞ்ச…பே॰… நிஸ்ஸரணஞ்ச பு³ஜ்ஜி², சதுன்னங் மஹாபூ⁴தானங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச அஸ்ஸாத³ஞ்ச ஆதீ³னவஞ்ச நிஸ்ஸரணஞ்ச பு³ஜ்ஜி², ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங் ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி பு³ஜ்ஜி².

    Kathaṃ so paccekasambuddho eko anuttaraṃ paccekasambodhiṃ abhisambuddhoti eko? Bodhi vuccati catūsu maggesu ñāṇaṃ. Paññā paññindriyaṃ paññābalaṃ dhammavicayasambojjhaṅgo vīmaṃsā vipassanā sammādiṭṭhi. So paccekasambuddho maggapaccekasambuddho ñāṇapaccekasambuddho ‘‘sabbe saṅkhārā aniccā’’ti bujjhi, ‘‘sabbe saṅkhārā dukkhā’’ti bujjhi, ‘‘sabbe dhammā anattā’’ti bujjhi, ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārā’’ti bujjhi, ‘‘saṅkhārapaccayā viññāṇa’’nti bujjhi, ‘‘viññāṇapaccayā nāmarūpa’’nti bujjhi, ‘‘nāmarūpapaccayā saḷāyatana’’nti bujjhi, ‘‘saḷāyatanapaccayā phasso’’ti bujjhi, ‘‘phassapaccayā vedanā’’ti bujjhi, ‘‘vedanāpaccayā taṇhā’’ti bujjhi, ‘‘taṇhāpaccayā upādāna’’nti bujjhi, ‘‘upādānapaccayā bhavo’’ti bujjhi, ‘‘bhavapaccayā jātī’’ti bujjhi, ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇa’’nti bujjhi; ‘‘avijjānirodhā saṅkhāranirodho’’ti bujjhi, ‘‘saṅkhāranirodhā viññāṇanirodho’’ti bujjhi, ‘‘viññāṇanirodhā nāmarūpanirodho’’ti bujjhi, ‘‘nāmarūpanirodhā saḷāyatananirodho’’ti bujjhi, ‘‘saḷāyatananirodhā phassanirodho’’ti bujjhi, ‘‘phassanirodhā vedanānirodho’’ti bujjhi, ‘‘vedanānirodhā taṇhānirodho’’ti bujjhi, ‘‘taṇhānirodhā upādānanirodho’’ti bujjhi, ‘‘upādānanirodhā bhavanirodho’’ti bujjhi, ‘‘bhavanirodhā jātinirodho’’ti bujjhi, ‘‘jātinirodhā jarāmaraṇanirodho’’ti bujjhi; ‘‘idaṃ dukkha’’nti bujjhi, ‘‘ayaṃ dukkhasamudayo’’ti bujjhi, ‘‘ayaṃ dukkhanirodho’’ti bujjhi, ‘‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’’ti bujjhi; ‘‘ime āsavā’’ti bujjhi, ‘‘ayaṃ āsavasamudayo’’ti bujjhi…pe… ‘‘ayaṃ āsavanirodhagāminī paṭipadā’’ti bujjhi; ‘‘ime dhammā abhiññeyyā’’ti bujjhi, ‘‘ime dhammā pahātabbā’’ti bujjhi, ‘‘ime dhammā sacchikātabbā’’ti bujjhi, ‘‘ime dhammā bhāvetabbā’’ti bujjhi; channaṃ phassāyatanānaṃ samudayañca atthaṅgamañca assādañca ādīnavañca nissaraṇañca bujjhi, pañcannaṃ upādānakkhandhānaṃ samudayañca…pe… nissaraṇañca bujjhi, catunnaṃ mahābhūtānaṃ samudayañca atthaṅgamañca assādañca ādīnavañca nissaraṇañca bujjhi, ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti bujjhi.

    அத² வா, யங் பு³ஜ்ஜி²தப்³ப³ங் அனுபு³ஜ்ஜி²தப்³ப³ங் படிபு³ஜ்ஜி²தப்³ப³ங் ஸம்பு³ஜ்ஜி²தப்³ப³ங் அதி⁴க³ந்தப்³ப³ங் ப²ஸ்ஸிதப்³ப³ங் ஸச்சி²காதப்³ப³ங், ஸப்³ப³ங் தங் தேன பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணேன பு³ஜ்ஜி² அனுபு³ஜ்ஜி² படிபு³ஜ்ஜி² ஸம்பு³ஜ்ஜி² அதி⁴க³ச்சி² ப²ஸ்ஸேஸி ஸச்சா²காஸீதி ஏவங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகோ அனுத்தரங் பச்சேகஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி – ஏகோ.

    Atha vā, yaṃ bujjhitabbaṃ anubujjhitabbaṃ paṭibujjhitabbaṃ sambujjhitabbaṃ adhigantabbaṃ phassitabbaṃ sacchikātabbaṃ, sabbaṃ taṃ tena paccekabodhiñāṇena bujjhi anubujjhi paṭibujjhi sambujjhi adhigacchi phassesi sacchākāsīti evaṃ so paccekasambuddho eko anuttaraṃ paccekasambodhiṃ abhisambuddhoti – eko.

    சரேதி அட்ட² சரியாயோ – இரியாபத²சரியா, ஆயதனசரியா, ஸதிசரியா, ஸமாதி⁴சரியா, ஞாணசரியா, மக்³க³சரியா, பத்திசரியா, லோகத்த²சரியா. இரியாபத²சரியாதி சதூஸு இரியாபதே²ஸு. ஆயதனசரியாதி ச²ஸு அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிரேஸு ஆயதனேஸு. ஸதிசரியாதி சதூஸு ஸதிபட்டா²னேஸு. ஸமாதி⁴சரியாதி சதூஸு ஜா²னேஸு. ஞாணசரியாதி சதூஸு அரியஸச்சேஸு. மக்³க³சரியாதி சதூஸு அரியமக்³கே³ஸு. பத்திசரியாதி சதூஸு ஸாமஞ்ஞப²லேஸு. லோகத்த²சரியாதி ததா²க³தேஸு அரஹந்தேஸு ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ஸு பதே³ஸதோ பச்சேகஸம்பு³த்³தே⁴ஸு பதே³ஸதோ ஸாவகேஸு. இரியாபத²சரியா ச பணிதி⁴ஸம்பன்னானங், ஆயதனசரியா ச இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரானங் , ஸதிசரியா ச அப்பமாத³விஹாரீனங், ஸமாதி⁴சரியா ச அதி⁴சித்தமனுயுத்தானங், ஞாணசரியா ச பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னானங், மக்³க³சரியா ச ஸம்மாபடிபன்னானங், பத்திசரியா ச அதி⁴க³தப²லானங், லோகத்த²சரியா ச ததா²க³தானங் அரஹந்தானங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴னங் பதே³ஸதோ பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் பதே³ஸதோ ஸாவகானங். இமா அட்ட² சரியாயோ. அபராபி அட்ட² சரியாயோ – அதி⁴முச்சந்தோ ஸத்³தா⁴ய சரதி, பக்³க³ண்ஹந்தோ வீரியேன சரதி, உபட்ட²பெந்தோ ஸதியா சரதி, அவிக்கே²பங் கரொந்தோ ஸமாதி⁴னா சரதி, பஜானந்தோ பஞ்ஞாய சரதி, விஜானந்தோ விஞ்ஞாணசரியாய சரதி. ஏவங் படிபன்னஸ்ஸ குஸலா த⁴ம்மா ஆயாபெந்தீதி – ஆயதனசரியாய சரதி. ஏவங் படிபன்னோ விஸேஸமதி⁴க³ச்ச²தீதி – விஸேஸசரியாய சரதி. இமா அட்ட² சரியாயோ.

    Careti aṭṭha cariyāyo – iriyāpathacariyā, āyatanacariyā, saticariyā, samādhicariyā, ñāṇacariyā, maggacariyā, patticariyā, lokatthacariyā. Iriyāpathacariyāti catūsu iriyāpathesu. Āyatanacariyāti chasu ajjhattikabāhiresu āyatanesu. Saticariyāti catūsu satipaṭṭhānesu. Samādhicariyāti catūsu jhānesu. Ñāṇacariyāti catūsu ariyasaccesu. Maggacariyāti catūsu ariyamaggesu. Patticariyāti catūsu sāmaññaphalesu. Lokatthacariyāti tathāgatesu arahantesu sammāsambuddhesu padesato paccekasambuddhesu padesato sāvakesu. Iriyāpathacariyā ca paṇidhisampannānaṃ, āyatanacariyā ca indriyesu guttadvārānaṃ , saticariyā ca appamādavihārīnaṃ, samādhicariyā ca adhicittamanuyuttānaṃ, ñāṇacariyā ca buddhisampannānaṃ, maggacariyā ca sammāpaṭipannānaṃ, patticariyā ca adhigataphalānaṃ, lokatthacariyā ca tathāgatānaṃ arahantānaṃ sammāsambuddhānaṃ padesato paccekabuddhānaṃ padesato sāvakānaṃ. Imā aṭṭha cariyāyo. Aparāpi aṭṭha cariyāyo – adhimuccanto saddhāya carati, paggaṇhanto vīriyena carati, upaṭṭhapento satiyā carati, avikkhepaṃ karonto samādhinā carati, pajānanto paññāya carati, vijānanto viññāṇacariyāya carati. Evaṃ paṭipannassa kusalā dhammā āyāpentīti – āyatanacariyāya carati. Evaṃ paṭipanno visesamadhigacchatīti – visesacariyāya carati. Imā aṭṭha cariyāyo.

    அபராபி அட்ட² சரியாயோ – த³ஸ்ஸனசரியா ச ஸம்மாதி³ட்டி²யா, அபி⁴ரோபனசரியா ச ஸம்மாஸங்கப்பஸ்ஸ , பரிக்³க³ஹசரியா ச ஸம்மாவாசாய, ஸமுட்டா²னசரியா ச ஸம்மாகம்மந்தஸ்ஸ, வோதா³னசரியா ச ஸம்மாஆஜீவஸ்ஸ, பக்³க³ஹசரியா ச ஸம்மாவாயாமஸ்ஸ, உபட்டா²னசரியா ச ஸம்மாஸதியா, அவிக்கே²பசரியா ச ஸம்மாஸமாதி⁴ஸ்ஸ. இமா அட்ட² சரியாயோ.

    Aparāpi aṭṭha cariyāyo – dassanacariyā ca sammādiṭṭhiyā, abhiropanacariyā ca sammāsaṅkappassa , pariggahacariyā ca sammāvācāya, samuṭṭhānacariyā ca sammākammantassa, vodānacariyā ca sammāājīvassa, paggahacariyā ca sammāvāyāmassa, upaṭṭhānacariyā ca sammāsatiyā, avikkhepacariyā ca sammāsamādhissa. Imā aṭṭha cariyāyo.

    க²க்³க³விஸாணகப்போதி யதா² க²க்³க³ஸ்ஸ நாம விஸாணங் ஏகங் ஹோதி அது³தியங், ஏவமேவ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ தக்கப்போ தஸ்ஸதி³ஸோ தப்படிபா⁴கோ³. யதா² அதிலோணங் வுச்சதி லோணகப்போ, அதிதித்தகங் வுச்சதி தித்தகப்போ, அதிமது⁴ரங் வுச்சதி மது⁴ரகப்போ, அதிஉண்ஹங் வுச்சதி அக்³கி³கப்போ , அதிஸீதலங் வுச்சதி ஹிமகப்போ, மஹாஉத³கக்க²ந்தோ⁴ வுச்சதி ஸமுத்³த³கப்போ, மஹாபி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தோ ஸாவகோ வுச்சதி ஸத்து²கப்போதி; ஏவமேவ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ தத்த² தக்கப்போ தஸ்ஸதி³ஸோ தப்படிபா⁴கோ³ ஏகோ அது³தியோ முத்தப³ந்த⁴னோ ஸம்மா லோகே சரதி விஹரதி இரியதி வத்தேதி பாலேதி யபேதி யாபேதீதி – ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ. தேனாஹ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ –

    Khaggavisāṇakappoti yathā khaggassa nāma visāṇaṃ ekaṃ hoti adutiyaṃ, evameva so paccekasambuddho takkappo tassadiso tappaṭibhāgo. Yathā atiloṇaṃ vuccati loṇakappo, atitittakaṃ vuccati tittakappo, atimadhuraṃ vuccati madhurakappo, atiuṇhaṃ vuccati aggikappo , atisītalaṃ vuccati himakappo, mahāudakakkhandho vuccati samuddakappo, mahābhiññābalappatto sāvako vuccati satthukappoti; evameva so paccekasambuddho tattha takkappo tassadiso tappaṭibhāgo eko adutiyo muttabandhano sammā loke carati viharati iriyati vatteti pāleti yapeti yāpetīti – eko care khaggavisāṇakappo. Tenāha so paccekasambuddho –

    ‘‘ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங், அவிஹேட²யங் அஞ்ஞதரம்பி தேஸங்;

    ‘‘Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ, aviheṭhayaṃ aññatarampi tesaṃ;

    ந புத்தமிச்செ²ய்ய குதோ ஸஹாயங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ’’தி.

    Na puttamiccheyya kuto sahāyaṃ, eko care khaggavisāṇakappo’’ti.

    122.

    122.

    ஸங்ஸக்³க³ஜாதஸ்ஸ ப⁴வந்தி ஸ்னேஹா, ஸ்னேஹன்வயங் து³க்க²மித³ங் பஹோதி;

    Saṃsaggajātassabhavanti snehā,snehanvayaṃ dukkhamidaṃ pahoti;

    ஆதீ³னவங் ஸ்னேஹஜங் பெக்க²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Ādīnavaṃ snehajaṃ pekkhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    ஸங்ஸக்³க³ஜாதஸ்ஸ ப⁴வந்தி ஸ்னேஹாதி. ஸங்ஸக்³கா³தி த்³வே ஸங்ஸக்³கா³ – த³ஸ்ஸனஸங்ஸக்³கோ³ ச ஸவனஸங்ஸக்³கோ³ ச. கதமோ த³ஸ்ஸனஸங்ஸக்³கோ³? இதே⁴கச்சோ பஸ்ஸதி இத்தி²ங் வா குமாரிங் வா அபி⁴ரூபங் த³ஸ்ஸனீயங் பாஸாதி³கங் பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாய ஸமன்னாக³தங். தி³ஸ்வா பஸ்ஸித்வா அனுப்³யஞ்ஜனஸோ நிமித்தங் க³ண்ஹாதி – கேஸா வா ஸோப⁴னா 9 முக²ங் வா ஸோப⁴னங் அக்கீ² வா ஸோப⁴னா கண்ணா வா ஸோப⁴னா நாஸா வா ஸோப⁴னா ஒட்டா² வா ஸோப⁴னா த³ந்தா வா ஸோப⁴னா முக²ங் வா ஸோப⁴னங் கீ³வா வா ஸோப⁴னா த²னா வா ஸோப⁴னா உரங் வா ஸோப⁴னங் உத³ரங் வா ஸோப⁴னங் கடி வா ஸோப⁴னா ஊரூ வா ஸோப⁴னா ஜங்கா⁴ வா ஸோப⁴னா ஹத்தா² வா ஸோப⁴னா பாதா³ வா ஸோப⁴னா அங்கு³லியோ வா ஸோப⁴னா நகா² வா ஸோப⁴னாதி. தி³ஸ்வா பஸ்ஸித்வா அபி⁴னந்த³தி அபி⁴வத³தி அபி⁴பத்தே²தி அனுப்பாதே³தி 10 அனுப³ந்த⁴தி ராக³ப³ந்த⁴னங் – அயங் த³ஸ்ஸனஸங்ஸக்³கோ³.

    Saṃsaggajātassa bhavanti snehāti. Saṃsaggāti dve saṃsaggā – dassanasaṃsaggo ca savanasaṃsaggo ca. Katamo dassanasaṃsaggo? Idhekacco passati itthiṃ vā kumāriṃ vā abhirūpaṃ dassanīyaṃ pāsādikaṃ paramāya vaṇṇapokkharatāya samannāgataṃ. Disvā passitvā anubyañjanaso nimittaṃ gaṇhāti – kesā vā sobhanā 11 mukhaṃ vā sobhanaṃ akkhī vā sobhanā kaṇṇā vā sobhanā nāsā vā sobhanā oṭṭhā vā sobhanā dantā vā sobhanā mukhaṃ vā sobhanaṃ gīvā vā sobhanā thanā vā sobhanā uraṃ vā sobhanaṃ udaraṃ vā sobhanaṃ kaṭi vā sobhanā ūrū vā sobhanā jaṅghā vā sobhanā hatthā vā sobhanā pādā vā sobhanā aṅguliyo vā sobhanā nakhā vā sobhanāti. Disvā passitvā abhinandati abhivadati abhipattheti anuppādeti 12 anubandhati rāgabandhanaṃ – ayaṃ dassanasaṃsaggo.

    கதமோ ஸவனஸங்ஸக்³கோ³? இதே⁴கச்சோ ஸுணாதி – ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம கா³மே வா நிக³மே வா இத்தீ² வா குமாரீ வா அபி⁴ரூபா த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாய ஸமன்னாக³தா’’தி . ஸுத்வா ஸுணித்வா அபி⁴னந்த³தி அபி⁴வத³தி அபி⁴பத்தே²தி அனுப்பாதே³தி அனுப³ந்த⁴தி ராக³ப³ந்த⁴னங் – அயங் ஸவனஸங்ஸக்³கோ³.

    Katamo savanasaṃsaggo? Idhekacco suṇāti – ‘‘asukasmiṃ nāma gāme vā nigame vā itthī vā kumārī vā abhirūpā dassanīyā pāsādikā paramāya vaṇṇapokkharatāya samannāgatā’’ti . Sutvā suṇitvā abhinandati abhivadati abhipattheti anuppādeti anubandhati rāgabandhanaṃ – ayaṃ savanasaṃsaggo.

    ஸ்னேஹாதி த்³வே ஸ்னேஹா – தண்ஹாஸ்னேஹோ ச தி³ட்டி²ஸ்னேஹோ ச. கதமோ தண்ஹாஸ்னேஹோ? யாவதா தண்ஹாஸங்கா²தேன ஸீமகதங் 13 ஓதி⁴கதங் பரியந்திகதங் பரிக்³க³ஹிதங் மமாயிதங் – ‘‘இத³ங் மம, ஏதங் மம, எத்தகங் மம, எத்தாவதா மம’’. ரூபா ஸத்³தா³ க³ந்தா⁴ ரஸா பொ²ட்ட²ப்³பா³ அத்த²ரணா பாவுரணா தா³ஸிதா³ஸா அஜேளகா குக்குடஸூகரா ஹத்தி²க³வாஸ்ஸவளவா கெ²த்தங் வத்து² ஹிரஞ்ஞங் ஸுவண்ணங் கா³மனிக³மராஜதா⁴னியோ ரட்ட²ஞ்ச ஜனபதோ³ ச கோஸோ ச கொட்டா²கா³ரஞ்ச, கேவலம்பி மஹாபத²விங் தண்ஹாவஸேன மமாயதி, யாவதா அட்ட²ஸததண்ஹாவிசரிதங் – அயங் தண்ஹாஸ்னேஹோ.

    Snehāti dve snehā – taṇhāsneho ca diṭṭhisneho ca. Katamo taṇhāsneho? Yāvatā taṇhāsaṅkhātena sīmakataṃ 14 odhikataṃ pariyantikataṃ pariggahitaṃ mamāyitaṃ – ‘‘idaṃ mama, etaṃ mama, ettakaṃ mama, ettāvatā mama’’. Rūpā saddā gandhā rasā phoṭṭhabbā attharaṇā pāvuraṇā dāsidāsā ajeḷakā kukkuṭasūkarā hatthigavāssavaḷavā khettaṃ vatthu hiraññaṃ suvaṇṇaṃ gāmanigamarājadhāniyo raṭṭhañca janapado ca koso ca koṭṭhāgārañca, kevalampi mahāpathaviṃ taṇhāvasena mamāyati, yāvatā aṭṭhasatataṇhāvicaritaṃ – ayaṃ taṇhāsneho.

    கதமோ தி³ட்டி²ஸ்னேஹோ? வீஸதிவத்து²கா ஸக்காயதி³ட்டி², த³ஸவத்து²கா மிச்சா²தி³ட்டி², த³ஸவத்து²கா அந்தக்³கா³ஹிகாதி³ட்டி². யா ஏவரூபா தி³ட்டி² தி³ட்டி²க³தங் தி³ட்டி²க³ஹனங் தி³ட்டி²கந்தாரோ தி³ட்டி²விஸூகாயிகங் தி³ட்டி²விப்ப²ந்தி³தங் தி³ட்டி²ஸங்யோஜனங் கா³ஹோ படிக்³கா³ஹோ 15 அபி⁴னிவேஸோ பராமாஸோ கும்மக்³கோ³ மிச்சா²பதோ² மிச்ச²த்தங் தித்தா²யதனங் விபரியாஸக்³கா³ஹோ விபரீதக்³கா³ஹோ விபல்லாஸக்³கா³ஹோ மிச்சா²கா³ஹோ அயாதா²வகஸ்மிங் யாதா²வகந்தி கா³ஹோ, யாவதா த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி – அயங் தி³ட்டி²ஸ்னேஹோ.

    Katamo diṭṭhisneho? Vīsativatthukā sakkāyadiṭṭhi, dasavatthukā micchādiṭṭhi, dasavatthukā antaggāhikādiṭṭhi. Yā evarūpā diṭṭhi diṭṭhigataṃ diṭṭhigahanaṃ diṭṭhikantāro diṭṭhivisūkāyikaṃ diṭṭhivipphanditaṃ diṭṭhisaṃyojanaṃ gāho paṭiggāho 16 abhiniveso parāmāso kummaggo micchāpatho micchattaṃ titthāyatanaṃ vipariyāsaggāho viparītaggāho vipallāsaggāho micchāgāho ayāthāvakasmiṃ yāthāvakanti gāho, yāvatā dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni – ayaṃ diṭṭhisneho.

    ஸங்ஸக்³க³ஜாதஸ்ஸ ப⁴வந்தி ஸ்னேஹாதி த³ஸ்ஸனஸங்ஸக்³க³பச்சயா ச ஸவனஸங்ஸக்³க³பச்சயா ச தண்ஹாஸ்னேஹோ ச தி³ட்டி²ஸ்னேஹோ ச ப⁴வந்தி ஸம்ப⁴வந்தி ஜாயந்தி ஸஞ்ஜாயந்தி நிப்³ப³த்தந்தி அபி⁴னிப்³ப³த்தந்தி பாதுப⁴வந்தீதி – ஸங்ஸக்³க³ஜாதஸ்ஸ ப⁴வந்தி ஸ்னேஹா.

    Saṃsaggajātassa bhavanti snehāti dassanasaṃsaggapaccayā ca savanasaṃsaggapaccayā ca taṇhāsneho ca diṭṭhisneho ca bhavanti sambhavanti jāyanti sañjāyanti nibbattanti abhinibbattanti pātubhavantīti – saṃsaggajātassa bhavanti snehā.

    ஸ்னேஹன்வயங் து³க்க²மித³ங் பஹோதீதி. ஸ்னேஹோதி த்³வே ஸ்னேஹா – தண்ஹாஸ்னேஹோ ச தி³ட்டி²ஸ்னேஹோ ச…பே॰… அயங் தண்ஹாஸ்னேஹோ…பே॰… அயங் தி³ட்டி²ஸ்னேஹோ. து³க்க²மித³ங் பஹோதீதி இதே⁴கச்சோ காயேன து³ச்சரிதங் சரதி, வாசாய து³ச்சரிதங் சரதி, மனஸா து³ச்சரிதங் சரதி, பாணம்பி ஹனதி, அதி³ன்னம்பி ஆதி³யதி, ஸந்தி⁴ம்பி சி²ந்த³தி, நில்லோபம்பி 17 ஹரதி, ஏகாகா³ரிகம்பி கரோதி, பரிபந்தே²பி திட்ட²தி, பரதா³ரம்பி க³ச்ச²தி, முஸாபி ப⁴ணதி. தமேனங் க³ஹெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸெந்தி – ‘‘அயங், தே³வ, சோரோ ஆகு³சாரீ. இமஸ்ஸ யங் இச்ச²ஸி தங் த³ண்ட³ங் பணேஹீ’’தி. தமேனங் ராஜா தங் பரிபா⁴ஸதி. ஸோ பரிபா⁴ஸபச்சயாபி து³க்க²ங் தோ³மனஸ்ஸங் 18 படிஸங்வேதே³தி. ஏதங் ப⁴யங் து³க்க²ங் தோ³மனஸ்ஸங் குதோ ஜாதங்? தஸ்ஸ ஸ்னேஹபச்சயா ச நந்தி³பச்சயா ச ராக³பச்சயா ச நந்தி³ராக³பச்சயா ச ஜாதங்.

    Snehanvayaṃ dukkhamidaṃ pahotīti. Snehoti dve snehā – taṇhāsneho ca diṭṭhisneho ca…pe… ayaṃ taṇhāsneho…pe… ayaṃ diṭṭhisneho. Dukkhamidaṃ pahotīti idhekacco kāyena duccaritaṃ carati, vācāya duccaritaṃ carati, manasā duccaritaṃ carati, pāṇampi hanati, adinnampi ādiyati, sandhimpi chindati, nillopampi 19 harati, ekāgārikampi karoti, paripanthepi tiṭṭhati, paradārampi gacchati, musāpi bhaṇati. Tamenaṃ gahetvā rañño dassenti – ‘‘ayaṃ, deva, coro āgucārī. Imassa yaṃ icchasi taṃ daṇḍaṃ paṇehī’’ti. Tamenaṃ rājā taṃ paribhāsati. So paribhāsapaccayāpi dukkhaṃ domanassaṃ 20 paṭisaṃvedeti. Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto jātaṃ? Tassa snehapaccayā ca nandipaccayā ca rāgapaccayā ca nandirāgapaccayā ca jātaṃ.

    எத்தகேனபி ராஜா ந துஸ்ஸதி. தமேனங் ராஜா ப³ந்தா⁴பேதி – அந்து³ப³ந்த⁴னேன வா ரஜ்ஜுப³ந்த⁴னேன வா ஸங்க²லிகப³ந்த⁴னேன வா வெத்தப³ந்த⁴னேன வா லதாப³ந்த⁴னேன வா பக்கே²பப³ந்த⁴னேன வா பரிக்கே²பப³ந்த⁴னேன வா கா³மப³ந்த⁴னேன வா நிக³மப³ந்த⁴னேன வா ரட்ட²ப³ந்த⁴னேன வா ஜனபத³ப³ந்த⁴னேன வா, அந்தமஸோ ஸவசனீயம்பி கரோதி – ‘‘ந தே லப்³பா⁴ இதோ பக்கமிது’’ந்தி. ஸோ ப³ந்த⁴னபச்சயாபி து³க்க²ங் தோ³மனஸ்ஸங் படிஸங்வேதே³தி. ஏதங் ப⁴யங் து³க்க²ங் தோ³மனஸ்ஸங் குதோ ஜாதங்? தஸ்ஸ ஸ்னேஹபச்சயா ச நந்தி³பச்சயா ச ராக³பச்சயா ச நந்தி³ராக³பச்சயா ச ஜாதங்.

    Ettakenapi rājā na tussati. Tamenaṃ rājā bandhāpeti – andubandhanena vā rajjubandhanena vā saṅkhalikabandhanena vā vettabandhanena vā latābandhanena vā pakkhepabandhanena vā parikkhepabandhanena vā gāmabandhanena vā nigamabandhanena vā raṭṭhabandhanena vā janapadabandhanena vā, antamaso savacanīyampi karoti – ‘‘na te labbhā ito pakkamitu’’nti. So bandhanapaccayāpi dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti. Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto jātaṃ? Tassa snehapaccayā ca nandipaccayā ca rāgapaccayā ca nandirāgapaccayā ca jātaṃ.

    எத்தகேனபி ராஜா ந துஸ்ஸதி. தமேனங் ராஜா தஸ்ஸேவ 21 த⁴னங் ஆஹராபேதி – ஸதங் வா ஸஹஸ்ஸங் வா ஸதஸஹஸ்ஸங் வா. ஸோ த⁴னஜானிபச்சயாபி து³க்க²ங் தோ³மனஸ்ஸங் படிஸங்வேதே³தி. ஏதங் ப⁴யங் து³க்க²ங் தோ³மனஸ்ஸங் குதோ ஜாதங்? தஸ்ஸ ஸ்னேஹபச்சயா ச நந்தி³பச்சயா ச ராக³பச்சயா ச நந்தி³ராக³பச்சயா ச ஜாதங்.

    Ettakenapi rājā na tussati. Tamenaṃ rājā tasseva 22 dhanaṃ āharāpeti – sataṃ vā sahassaṃ vā satasahassaṃ vā. So dhanajānipaccayāpi dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti. Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto jātaṃ? Tassa snehapaccayā ca nandipaccayā ca rāgapaccayā ca nandirāgapaccayā ca jātaṃ.

    எத்தகேனபி ராஜா ந துஸ்ஸதி. தமேனங் ராஜா விவிதா⁴ கம்மகாரணா 23 காராபேதி – கஸாஹிபி தாளேதி, வெத்தேஹிபி தாளேதி, அட்³ட⁴த³ண்டே³ஹிபி தாளேதி, ஹத்த²ம்பி சி²ந்த³தி, பாத³ம்பி சி²ந்த³தி, ஹத்த²பாத³ம்பி சி²ந்த³தி, கண்ணம்பி சி²ந்த³தி, நாஸம்பி சி²ந்த³தி, கண்ணனாஸம்பி சி²ந்த³தி, பி³லங்க³தா²லிகம்பி கரோதி, ஸங்க²முண்டி³கம்பி கரோதி , ராஹுமுக²ம்பி கரோதி, ஜோதிமாலிகம்பி கரோதி, ஹத்த²பஜ்ஜோதிகம்பி கரோதி, ஏரகவத்திகம்பி 24 கரோதி, சீரகவாஸிகம்பி கரோதி, ஏணெய்யகம்பி கரோதி, ப³ளிஸமங்ஸிகம்பி கரோதி, கஹாபணிகம்பி கரோதி, கா²ராபதச்சி²கம்பி 25 கரோதி, பலிக⁴பரிவத்திகம்பி கரோதி, பலாலபீட²கம்பி கரோதி, தத்தேனபி தேலேன ஓஸிஞ்சதி, ஸுனகே²ஹிபி கா²தா³பேதி, ஜீவந்தம்பி ஸூலே உத்தாஸேதி, அஸினாபி ஸீஸங் சி²ந்த³தி. ஸோ கம்மகாரணபச்சயாபி து³க்க²ங் தோ³மனஸ்ஸங் படிஸங்வேதே³தி. ஏதங் ப⁴யங் து³க்க²ங் தோ³மனஸ்ஸங் குதோ ஜாதங்? தஸ்ஸ ஸ்னேஹபச்சயா ச நந்தி³பச்சயா ச ராக³பச்சயா ச நந்தி³ராக³பச்சயா ச ஜாதங். ராஜா இமேஸங் சதுன்னங் த³ண்டா³னங் இஸ்ஸரோ.

    Ettakenapi rājā na tussati. Tamenaṃ rājā vividhā kammakāraṇā 26 kārāpeti – kasāhipi tāḷeti, vettehipi tāḷeti, aḍḍhadaṇḍehipi tāḷeti, hatthampi chindati, pādampi chindati, hatthapādampi chindati, kaṇṇampi chindati, nāsampi chindati, kaṇṇanāsampi chindati, bilaṅgathālikampi karoti, saṅkhamuṇḍikampi karoti , rāhumukhampi karoti, jotimālikampi karoti, hatthapajjotikampi karoti, erakavattikampi 27 karoti, cīrakavāsikampi karoti, eṇeyyakampi karoti, baḷisamaṃsikampi karoti, kahāpaṇikampi karoti, khārāpatacchikampi 28 karoti, palighaparivattikampi karoti, palālapīṭhakampi karoti, tattenapi telena osiñcati, sunakhehipi khādāpeti, jīvantampi sūle uttāseti, asināpi sīsaṃ chindati. So kammakāraṇapaccayāpi dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedeti. Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto jātaṃ? Tassa snehapaccayā ca nandipaccayā ca rāgapaccayā ca nandirāgapaccayā ca jātaṃ. Rājā imesaṃ catunnaṃ daṇḍānaṃ issaro.

    ஸோ ஸகேன கம்மேன காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜதி. தமேனங் நிரயபாலா பஞ்சவித⁴ப³ந்த⁴னங் நாம கம்மகாரணங் கரொந்தி 29 – தத்தங் அயோகி²லங் ஹத்தே² க³மெந்தி, தத்தங் அயோகி²லங் து³தியே ஹத்தே² க³மெந்தி, தத்தங் அயோகி²லங் பாதே³ க³மெந்தி, தத்தங் அயோகி²லங் து³தியே பாதே³ க³மெந்தி, தத்தங் அயோகி²லங் மஜ்ஜே² உரஸ்மிங் க³மெந்தி. ஸோ தத்த² து³க்கா² திப்³பா³ 30 க²ரா கடுகா வேத³னா வேதே³தி; ந ச தாவ காலங் கரோதி யாவ ந தங் பாபகம்மங் ப்³யந்தீஹோதி. ஏதங் ப⁴யங் து³க்க²ங் தோ³மனஸ்ஸங் குதோ ஜாதங்? தஸ்ஸ ஸ்னேஹபச்சயா ச நந்தி³பச்சயா ச ராக³பச்சயா ச நந்தி³ராக³பச்சயா ச ஜாதங்.

    So sakena kammena kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati. Tamenaṃ nirayapālā pañcavidhabandhanaṃ nāma kammakāraṇaṃ karonti 31 – tattaṃ ayokhilaṃ hatthe gamenti, tattaṃ ayokhilaṃ dutiye hatthe gamenti, tattaṃ ayokhilaṃ pāde gamenti, tattaṃ ayokhilaṃ dutiye pāde gamenti, tattaṃ ayokhilaṃ majjhe urasmiṃ gamenti. So tattha dukkhā tibbā 32 kharā kaṭukā vedanā vedeti; na ca tāva kālaṃ karoti yāva na taṃ pāpakammaṃ byantīhoti. Etaṃ bhayaṃ dukkhaṃ domanassaṃ kuto jātaṃ? Tassa snehapaccayā ca nandipaccayā ca rāgapaccayā ca nandirāgapaccayā ca jātaṃ.

    தமேனங் நிரயபாலா ஸங்வேஸெத்வா 33 குடா²ரீஹி 34 தச்ச²ந்தி…பே॰… தமேனங் நிரயபாலா உத்³த⁴ங்பாத³ங் அதோ⁴ஸிரங் க³ஹெத்வா வாஸீஹி தச்ச²ந்தி. தமேனங் நிரயபாலா ரதே² யோஜெத்வா ஆதி³த்தாய பத²வியா ஸம்பஜ்ஜலிதாய ஸஜோதிபூ⁴தாய 35 ஸாரெந்திபி பச்சாஸாரெந்திபி. தமேனங் நிரயபாலா மஹந்தங் அங்கா³ரபப்³ப³தங் ஆதி³த்தங் ஸம்பஜ்ஜலிதங் ஸஜோதிபூ⁴தங் ஆரோபெந்திபி ஓரோபெந்திபி. தமேனங் நிரயபாலா உத்³த⁴ங்பாத³ங் அதோ⁴ஸிரங் க³ஹெத்வா தத்தாய லோஹகும்பி⁴யா பக்கி²பந்தி ஆதி³த்தாய ஸம்பஜ்ஜலிதாய ஸஜோதிபூ⁴தாய. ஸோ தத்த² பே²ணுத்³தே³ஹகங் பச்சதி. ஸோ தத்த² பே²ணுத்³தே³ஹகங் பச்சமானோ ஸகிம்பி உத்³த⁴ங் க³ச்ச²தி, ஸகிம்பி அதோ⁴ க³ச்ச²தி, ஸகிம்பி திரியங் க³ச்ச²தி. ஸோ தத்த² து³க்கா² திப்³பா³ க²ரா கடுகா வேத³னா வேதே³தி; ந ச தாவ காலங்கரோதி யாவ ந தங் பாபகம்மங் ப்³யந்தீஹோதி. ஏதங் ப⁴யங் து³க்க²ங் தோ³மனஸ்ஸங் குதோ ஜாதங்? தஸ்ஸ ஸ்னேஹபச்சயா ச நந்தி³பச்சயா ச ராக³பச்சயா ச நந்தி³ராக³பச்சயா ச ஜாதங்.
