Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૦. પથવીખણનસિક્ખાપદં

    10. Pathavīkhaṇanasikkhāpadaṃ

    ૮૬. દસમે ભગવા દસ્સેતીતિ યોજના. એત્થાતિ પથવિયં. તત્થાતિ તેસુ પાસાણાદીસુ. મુટ્ઠિપ્પમાણતોતિ ખટકપમાણતો. સાતિ અદડ્ઢપથવી. હત્થિકુચ્છિયન્તિ એવંનામકે ઠાને. એકપચ્છિપૂરં પથવિન્તિ સમ્બન્ધો. તેસંયેવાતિ અપ્પપંસુઅપ્પમત્તિકાપદાનં એવ. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. એતન્તિ યેભુય્યેનપાસાણાદિપઞ્ચકં. ન્તિ કુસીતં. આણાપેત્વાતિ એત્થ ‘‘આણ પેસને’’તિ ધાતુપાઠેસુ વુત્તત્તા આણધાતુયેવ પેસનસઙ્ખાતં હેત્વત્થં વદતિ, ન ણાપેપચ્ચયો, સો પન ધાત્વત્થેયેવ વત્તતિ. ન હિ તસ્સ વિસું વુત્તો અભિધેય્યો અત્થિ ધાત્વત્થતો અઞ્ઞસ્સ અભિધેય્યસ્સાભાવા. તાવાતિ પઠમં પાળિમુત્તકવિનિચ્છયસ્સ, તતો વા.

    86. Dasame bhagavā dassetīti yojanā. Etthāti pathaviyaṃ. Tatthāti tesu pāsāṇādīsu. Muṭṭhippamāṇatoti khaṭakapamāṇato. ti adaḍḍhapathavī. Hatthikucchiyanti evaṃnāmake ṭhāne. Ekapacchipūraṃ pathavinti sambandho. Tesaṃyevāti appapaṃsuappamattikāpadānaṃ eva. ti saccaṃ, yasmā vā. Etanti yebhuyyenapāsāṇādipañcakaṃ. Tanti kusītaṃ. Āṇāpetvāti ettha ‘‘āṇa pesane’’ti dhātupāṭhesu vuttattā āṇadhātuyeva pesanasaṅkhātaṃ hetvatthaṃ vadati, na ṇāpepaccayo, so pana dhātvattheyeva vattati. Na hi tassa visuṃ vutto abhidheyyo atthi dhātvatthato aññassa abhidheyyassābhāvā. Tāvāti paṭhamaṃ pāḷimuttakavinicchayassa, tato vā.

    પોક્ખરં પદુમં નેતીતિ પોક્ખરણી. ‘‘સોધેન્તેહી’’તિ પદં ‘‘ઉસ્સિઞ્ચિતું અપનેતુ’’ન્તિ પદેસુ ભાવકત્તા. યોતિ ‘‘તનુકદ્દમો’’તિ પદેન યોજેતબ્બો. યો તનુકદ્દમોતિ હિ અત્થો. કુટેહીતિ ઘટેહિ. ઉસ્સિઞ્ચિતુન્તિ ઉક્ખિપિત્વા, ઉદ્ધરિત્વા વા સિઞ્ચિતું. તત્રાતિ સુક્ખકદ્દમે, ‘‘યો’’તિ પદે અવયવીઆધારો. યોતિ સુક્ખકદ્દમો.

    Pokkharaṃ padumaṃ netīti pokkharaṇī. ‘‘Sodhentehī’’ti padaṃ ‘‘ussiñcituṃ apanetu’’nti padesu bhāvakattā. Yoti ‘‘tanukaddamo’’ti padena yojetabbo. Yo tanukaddamoti hi attho. Kuṭehīti ghaṭehi. Ussiñcitunti ukkhipitvā, uddharitvā vā siñcituṃ. Tatrāti sukkhakaddame, ‘‘yo’’ti pade avayavīādhāro. Yoti sukkhakaddamo.

    તટન્તિ કૂલં. ઉદકસામન્તાતિ ઉદકસ્સ સમીપે. ઓમકચતુમાસન્તિ ચતુમાસતો ઊનકં. ઓવટ્ઠન્તિ દેવેન ઓવસ્સિતં હોતિ સચેતિ યોજના. પતતીતિ તટં પતતિ. ઉદકેયેવાતિ પકતિઉદકેયેવ. ઉદકસ્સાતિ વસ્સોદકસ્સ. તત્થાતિ પાસાણપિટ્ઠિયં. પઠમમેવાતિ સોણ્ડિખણનતો પઠમં એવ. ઉદકે પરિયાદિણ્ણેતિ ઉદકે સુક્ખે. પચ્છાતિ ઉદકપૂરતો પચ્છા. તત્થાતિ સોણ્ડિયં. ઉદકેયેવાતિ મૂલઉદકેયેવ. ઉદકન્તિ આગન્તુકઉદકં. અલ્લીયતીતિ પિટ્ઠિપાસાણે લગ્ગતિ. તમ્પીતિ સુખુમરજમ્પિ. અકતપબ્ભારેતિ વળઞ્જેન અકતે પબ્ભારે. ઉપચિકાહિ વમીયતિ, ઘરગોળિકાદયો વા સત્તે વમતીતિ વમ્મિકો.

    Taṭanti kūlaṃ. Udakasāmantāti udakassa samīpe. Omakacatumāsanti catumāsato ūnakaṃ. Ovaṭṭhanti devena ovassitaṃ hoti saceti yojanā. Patatīti taṭaṃ patati. Udakeyevāti pakatiudakeyeva. Udakassāti vassodakassa. Tatthāti pāsāṇapiṭṭhiyaṃ. Paṭhamamevāti soṇḍikhaṇanato paṭhamaṃ eva. Udake pariyādiṇṇeti udake sukkhe. Pacchāti udakapūrato pacchā. Tatthāti soṇḍiyaṃ. Udakeyevāti mūlaudakeyeva. Udakanti āgantukaudakaṃ. Allīyatīti piṭṭhipāsāṇe laggati. Tampīti sukhumarajampi. Akatapabbhāreti vaḷañjena akate pabbhāre. Upacikāhi vamīyati, gharagoḷikādayo vā satte vamatīti vammiko.

    ગાવીનં ખુરો કણ્ટકસદિસત્તા ગોકણ્ટકો નામ, તેન છિન્નો કદ્દમો ‘‘ગોકણ્ટકો’’તિ વુચ્ચતિ. અચ્છદનં વા વિનટ્ઠચ્છદનં વા પુરાણસેનાસનં હોતીતિ યોજના. તતોતિ પુરાણસેનાસનતો, ગણ્હિતું વટ્ટતીતિ સમ્બન્ધો. અવસેસન્તિ વિનટ્ઠચ્છદનતો. અવસેસં ઇટ્ઠકં ગણ્હામિ ઇતિ સઞ્ઞાયાતિ યોજેતબ્બો. તેનાતિ ઇટ્ઠકાદિના. યા યાતિ મત્તિકા. અતિન્તાતિ અનલ્લા, અકિલિન્નાતિ અત્થો.

    Gāvīnaṃ khuro kaṇṭakasadisattā gokaṇṭako nāma, tena chinno kaddamo ‘‘gokaṇṭako’’ti vuccati. Acchadanaṃ vā vinaṭṭhacchadanaṃ vā purāṇasenāsanaṃ hotīti yojanā. Tatoti purāṇasenāsanato, gaṇhituṃ vaṭṭatīti sambandho. Avasesanti vinaṭṭhacchadanato. Avasesaṃ iṭṭhakaṃ gaṇhāmi iti saññāyāti yojetabbo. Tenāti iṭṭhakādinā. Yā yāti mattikā. Atintāti anallā, akilinnāti attho.

    તસ્મિન્તિ મત્તિકાપુઞ્જે. સબ્બોતિ સકલો મત્તિકાપુઞ્જો. અસ્સાતિ મત્તિકાપુઞ્જસ્સ. ‘‘કપ્પિયકારકેહી’’તિ પદં ‘‘અપનામેત્વા’’તિ પદે કારિતકમ્મં. કસ્મા વટ્ટતીતિ આહ ‘‘ઉદકેના’’તિઆદિ. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા.

    Tasminti mattikāpuñje. Sabboti sakalo mattikāpuñjo. Assāti mattikāpuñjassa. ‘‘Kappiyakārakehī’’ti padaṃ ‘‘apanāmetvā’’ti pade kāritakammaṃ. Kasmā vaṭṭatīti āha ‘‘udakenā’’tiādi. ti saccaṃ, yasmā vā.

    તત્થાતિ મત્તિકાપાકારે. અઞ્ઞમ્પીતિ મણ્ડપથમ્ભતો અઞ્ઞમ્પિ. તેન અપદેસેનાતિ તેન પાસાણાદિપવટ્ટનલેસેન.

    Tatthāti mattikāpākāre. Aññampīti maṇḍapathambhato aññampi. Tena apadesenāti tena pāsāṇādipavaṭṭanalesena.

    પસ્સાવધારાયાતિ મુત્તસોતાય. કત્તરયટ્ઠિયાતિ કત્તરદણ્ડેન. એત્થ હિ કત્તરયતિ અઙ્ગપચ્ચઙ્ગાનં સિથિલભાવેન સિથિલો હુત્વા ભવતીતિ કત્વા કત્તરો વુચ્ચતિ જિણ્ણમનુસ્સો, તેન એકન્તતો ગહેતબ્બત્તા કત્તરેન ગહિતા યટ્ઠિ, કત્તરસ્સ યટ્ઠીતિ વા કત્વા કત્તરયટ્ઠિ વુચ્ચતિ કત્તરદણ્ડો. દન્તજપઠમક્ખરેન સજ્ઝાયિતબ્બો. વીરિયસમ્પગ્ગહણત્થન્તિ વીરિયસ્સ સુટ્ઠુ પગ્ગણ્હનત્થં, વીરિયસ્સ ઉક્ખિપનત્થન્તિ અત્થો. કેચિ ભિક્ખૂતિ યોજના.

    Passāvadhārāyāti muttasotāya. Kattarayaṭṭhiyāti kattaradaṇḍena. Ettha hi kattarayati aṅgapaccaṅgānaṃ sithilabhāvena sithilo hutvā bhavatīti katvā kattaro vuccati jiṇṇamanusso, tena ekantato gahetabbattā kattarena gahitā yaṭṭhi, kattarassa yaṭṭhīti vā katvā kattarayaṭṭhi vuccati kattaradaṇḍo. Dantajapaṭhamakkharena sajjhāyitabbo. Vīriyasampaggahaṇatthanti vīriyassa suṭṭhu paggaṇhanatthaṃ, vīriyassa ukkhipanatthanti attho. Keci bhikkhūti yojanā.

    ૮૭. તત્રાપીતિ ઇટ્ઠકકપાલાદીસુપિ. હીતિ સચ્ચં. તેસં અનુપાદાનત્તાતિ તેસં ઇટ્ઠકાદીનં અગ્ગિસ્સ અનિન્ધનત્તા. હીતિ સચ્ચં, યસ્માવા. તાનીતિ ઇટ્ઠકાદીનિ. અવિસયત્તાતિ આપત્તિયા અનોકાસત્તા. તિણુક્કન્તિ તિણમયં ઉક્કં. તત્થેવાતિ મહાપચ્ચરિયં એવ. અરીયતિ અગ્ગિનિપ્ફાદનત્થં ઘંસીયતિ એત્થાતિ અરણી, હેટ્ઠા નિમન્થનીયદારુ. સહ ધનુના એતિ પવત્તતીતિ સહિતો, ઉપરિ નિમન્થનદારુ. અરણી ચ સહિતો ચ અરણીસહિતો, તેન અગ્ગિં નિબ્બત્તેત્વાતિ યોજના. યથા કરિયમાને ન ડય્હતિ, તથા કરોહીતિ સમ્બન્ધો.

    87.Tatrāpīti iṭṭhakakapālādīsupi. ti saccaṃ. Tesaṃ anupādānattāti tesaṃ iṭṭhakādīnaṃ aggissa anindhanattā. ti saccaṃ, yasmāvā. Tānīti iṭṭhakādīni. Avisayattāti āpattiyā anokāsattā. Tiṇukkanti tiṇamayaṃ ukkaṃ. Tatthevāti mahāpaccariyaṃ eva. Arīyati agginipphādanatthaṃ ghaṃsīyati etthāti araṇī, heṭṭhā nimanthanīyadāru. Saha dhanunā eti pavattatīti sahito, upari nimanthanadāru. Araṇī ca sahito ca araṇīsahito, tena aggiṃ nibbattetvāti yojanā. Yathā kariyamāne na ḍayhati, tathā karohīti sambandho.

    ૮૮. આવાટં જાનાતિ આવાટં કાતું, ખણિતું વા જાનાહીતિ અત્થો. ‘‘એવં મહામત્તિકં જાન, થુસમત્તિકં જાના’’તિ એત્થાપિ યથાલાભં સમ્પદાનવાચકપદં અજ્ઝાહરિત્વા યોજના કાતબ્બા. સાતિ પથવી. તેનાતિ પવટ્ટનાદિનાતિ. દસમં.

    88.Āvāṭaṃjānāti āvāṭaṃ kātuṃ, khaṇituṃ vā jānāhīti attho. ‘‘Evaṃ mahāmattikaṃ jāna, thusamattikaṃ jānā’’ti etthāpi yathālābhaṃ sampadānavācakapadaṃ ajjhāharitvā yojanā kātabbā. ti pathavī. Tenāti pavaṭṭanādināti. Dasamaṃ.

    મુસાવાદવગ્ગો પઠમો.

    Musāvādavaggo paṭhamo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. મુસાવાદવગ્ગો • 1. Musāvādavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧૦. પથવીખણનસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Pathavīkhaṇanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧૦. પથવીખણનસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Pathavīkhaṇanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧૦. પથવીખણનસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Pathavīkhaṇanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧૦. પથવીખણનસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Pathavīkhaṇanasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact