Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘ નિકાય (અટ્ઠકથા) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā)

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    દીઘનિકાયે

    Dīghanikāye

    પાથિકવગ્ગટ્ઠકથા

    Pāthikavaggaṭṭhakathā

    ૧. પાથિકસુત્તવણ્ણના

    1. Pāthikasuttavaṇṇanā

    સુનક્ખત્તવત્થુવણ્ણના

    Sunakkhattavatthuvaṇṇanā

    . એવં મે સુતં…પે॰… મલ્લેસુ વિહરતીતિ પાથિકસુત્તં. તત્રાયં અપુબ્બપદવણ્ણના. મલ્લેસુ વિહરતીતિ મલ્લા નામ જાનપદિનો રાજકુમારા, તેસં નિવાસો એકોપિ જનપદો રુળ્હીસદ્દેન ‘‘મલ્લા’’તિ વુચ્ચતિ, તસ્મિં મલ્લેસુ જનપદે. ‘‘અનુપિયં નામ મલ્લાનં નિગમો’’તિ અનુપિયન્તિ એવંનામકો મલ્લાનં જનપદસ્સ એકો નિગમો, તં ગોચરગામં કત્વા એકસ્મિં છાયૂદકસમ્પન્ને વનસણ્ડે વિહરતીતિ અત્થો. અનોપિયન્તિપિ પાઠો. પાવિસીતિ પવિટ્ઠો. ભગવા પન ન તાવ પવિટ્ઠો, પવિસિસ્સામીતિ નિક્ખન્તત્તા પન પાવિસીતિ વુત્તો. યથા કિં, યથા ‘‘ગામં ગમિસ્સામી’’તિ નિક્ખન્તો પુરિસો તં ગામં અપત્તોપિ ‘‘કુહિં ઇત્થન્નામો’’તિ વુત્તે ‘‘ગામં ગતો’’તિ વુચ્ચતિ, એવં. એતદહોસીતિ ગામસમીપે ઠત્વા સૂરિયં ઓલોકેન્તસ્સ એતદહોસિ. અતિપ્પગો ખોતિ અતિવિય પગો ખો, ન તાવ કુલેસુ યાગુભત્તં નિટ્ઠિતન્તિ. કિં પન ભગવા કાલં અજાનિત્વા નિક્ખન્તોતિ? ન અજાનિત્વા. પચ્ચૂસકાલેયેવ હિ ભગવા ઞાણજાલં પત્થરિત્વા લોકં વોલોકેન્તો ઞાણજાલસ્સ અન્તો પવિટ્ઠં ભગ્ગવગોત્તં છન્નપરિબ્બાજકં દિસ્વા ‘‘અજ્જાહં ઇમસ્સ પરિબ્બાજકસ્સ મયા પુબ્બે કતકારણં સમાહરિત્વા ધમ્મં કથેસ્સામિ, સા ધમ્મકથા અસ્સ મયિ પસાદપ્પટિલાભવસેન સફલા ભવિસ્સતી’’તિ ઞત્વાવ પરિબ્બાજકારામં પવિસિતુકામો અતિપ્પગોવ નિક્ખમિ. તસ્મા તત્થ પવિસિતુકામતાય એવં ચિત્તં ઉપ્પાદેસિ.

    1.Evaṃme sutaṃ…pe… mallesu viharatīti pāthikasuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā. Mallesu viharatīti mallā nāma jānapadino rājakumārā, tesaṃ nivāso ekopi janapado ruḷhīsaddena ‘‘mallā’’ti vuccati, tasmiṃ mallesu janapade. ‘‘Anupiyaṃ nāma mallānaṃ nigamo’’ti anupiyanti evaṃnāmako mallānaṃ janapadassa eko nigamo, taṃ gocaragāmaṃ katvā ekasmiṃ chāyūdakasampanne vanasaṇḍe viharatīti attho. Anopiyantipi pāṭho. Pāvisīti paviṭṭho. Bhagavā pana na tāva paviṭṭho, pavisissāmīti nikkhantattā pana pāvisīti vutto. Yathā kiṃ, yathā ‘‘gāmaṃ gamissāmī’’ti nikkhanto puriso taṃ gāmaṃ apattopi ‘‘kuhiṃ itthannāmo’’ti vutte ‘‘gāmaṃ gato’’ti vuccati, evaṃ. Etadahosīti gāmasamīpe ṭhatvā sūriyaṃ olokentassa etadahosi. Atippago khoti ativiya pago kho, na tāva kulesu yāgubhattaṃ niṭṭhitanti. Kiṃ pana bhagavā kālaṃ ajānitvā nikkhantoti? Na ajānitvā. Paccūsakāleyeva hi bhagavā ñāṇajālaṃ pattharitvā lokaṃ volokento ñāṇajālassa anto paviṭṭhaṃ bhaggavagottaṃ channaparibbājakaṃ disvā ‘‘ajjāhaṃ imassa paribbājakassa mayā pubbe katakāraṇaṃ samāharitvā dhammaṃ kathessāmi, sā dhammakathā assa mayi pasādappaṭilābhavasena saphalā bhavissatī’’ti ñatvāva paribbājakārāmaṃ pavisitukāmo atippagova nikkhami. Tasmā tattha pavisitukāmatāya evaṃ cittaṃ uppādesi.

    . એતદવોચાતિ ભગવન્તં દિસ્વા માનથદ્ધતં અકત્વા સત્થારં પચ્ચુગ્ગન્ત્વા એતં એતુ ખો, ભન્તેતિઆદિકં વચનં અવોચ. ઇમં પરિયાયન્તિ ઇમં વારં, અજ્જ ઇમં આગમનવારન્તિ અત્થો. કિં પન ભગવા પુબ્બેપિ તત્થ ગતપુબ્બોતિ? ન ગતપુબ્બો, લોકસમુદાચારવસેન પન એવમાહ. લોકિયા હિ ચિરસ્સં આગતમ્પિ અનાગતપુબ્બમ્પિ મનાપજાતિકં આગતં દિસ્વા ‘‘કુતો ભવં આગતો, ચિરસ્સં ભવં આગતો, કથં તે ઇધાગમનમગ્ગો ઞાતો, કિં મગ્ગમૂળ્હોસી’’તિઆદીનિ વદન્તિ. તસ્મા અયમ્પિ લોકસમુદાચારવસેન એવમાહાતિ વેદિતબ્બો. ઇદમાસનન્તિ અત્તનો નિસિન્નાસનં પપ્ફોટેત્વા સમ્પાદેત્વા દદમાનો એવમાહ. સુનક્ખત્તો લિચ્છવિપુત્તોતિ સુનક્ખત્તો નામ લિચ્છવિરાજપુત્તો. સો કિર તસ્સ ગિહિસહાયો હોતિ, કાલેન કાલં તસ્સ સન્તિકં ગચ્છતિ. પચ્ચક્ખાતોતિ ‘‘પચ્ચક્ખામિ દાનાહં, ભન્તે, ભગવન્તં ન દાનાહં, ભન્તે, ભગવન્તં ઉદ્દિસ્સ વિહરિસ્સામી’’તિ એવં પટિઅક્ખાતો નિસ્સટ્ઠો પરિચ્ચત્તો.

    2.Etadavocāti bhagavantaṃ disvā mānathaddhataṃ akatvā satthāraṃ paccuggantvā etaṃ etu kho, bhantetiādikaṃ vacanaṃ avoca. Imaṃ pariyāyanti imaṃ vāraṃ, ajja imaṃ āgamanavāranti attho. Kiṃ pana bhagavā pubbepi tattha gatapubboti? Na gatapubbo, lokasamudācāravasena pana evamāha. Lokiyā hi cirassaṃ āgatampi anāgatapubbampi manāpajātikaṃ āgataṃ disvā ‘‘kuto bhavaṃ āgato, cirassaṃ bhavaṃ āgato, kathaṃ te idhāgamanamaggo ñāto, kiṃ maggamūḷhosī’’tiādīni vadanti. Tasmā ayampi lokasamudācāravasena evamāhāti veditabbo. Idamāsananti attano nisinnāsanaṃ papphoṭetvā sampādetvā dadamāno evamāha. Sunakkhatto licchaviputtoti sunakkhatto nāma licchavirājaputto. So kira tassa gihisahāyo hoti, kālena kālaṃ tassa santikaṃ gacchati. Paccakkhātoti ‘‘paccakkhāmi dānāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ na dānāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ uddissa viharissāmī’’ti evaṃ paṭiakkhāto nissaṭṭho pariccatto.

    . ભગવન્તં ઉદ્દિસ્સાતિ ભગવા મે સત્થા ‘‘ભગવતો અહં ઓવાદં પટિકરોમી’’તિ એવં અપદિસિત્વા. કો સન્તો કં પચ્ચાચિક્ખસીતિ યાચકો વા યાચિતકં પચ્ચાચિક્ખેય્ય, યાચિતકો વા યાચકં. ત્વં પન નેવ યાચકો ન યાચિતકો, એવં સન્તે, મોઘપુરિસ, કો સન્તો કો સમાનો કં પચ્ચાચિક્ખસીતિ દસ્સેતિ. પસ્સ મોઘપુરિસાતિ પસ્સ તુચ્છપુરિસ. યાવઞ્ચ તે ઇદં અપરદ્ધન્તિ યત્તકં ઇદં તવ અપરદ્ધં, યત્તકો તે અપરાધો તત્તકો દોસોતિ એવાહં ભગ્ગવ તસ્સ દોસં આરોપેસિન્તિ દસ્સેતિ.

    3.Bhagavantaṃ uddissāti bhagavā me satthā ‘‘bhagavato ahaṃ ovādaṃ paṭikaromī’’ti evaṃ apadisitvā. Ko santo kaṃ paccācikkhasīti yācako vā yācitakaṃ paccācikkheyya, yācitako vā yācakaṃ. Tvaṃ pana neva yācako na yācitako, evaṃ sante, moghapurisa, ko santo ko samāno kaṃ paccācikkhasīti dasseti. Passa moghapurisāti passa tucchapurisa. Yāvañca te idaṃ aparaddhanti yattakaṃ idaṃ tava aparaddhaṃ, yattako te aparādho tattako dosoti evāhaṃ bhaggava tassa dosaṃ āropesinti dasseti.

    . ઉત્તરિમનુસ્સધમ્માતિ પઞ્ચસીલદસસીલસઙ્ખાતા મનુસ્સધમ્માઉત્તરિ. ઇદ્ધિપાટિહારિયન્તિ ઇદ્ધિભૂતં પાટિહારિયં. કતે વાતિ કતમ્હિ વા. યસ્સત્થાયાતિ યસ્સ દુક્ખક્ખયસ્સ અત્થાય. સો નિય્યાતિ તક્કરસ્સાતિ સો ધમ્મો તક્કરસ્સ યથા મયા ધમ્મો દેસિતો, તથા કારકસ્સ સમ્મા પટિપન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ સબ્બવટ્ટદુક્ખક્ખયાય અમતનિબ્બાનસચ્છિકિરિયાય ગચ્છતિ, ન ગચ્છતિ, સંવત્તતિ, ન સંવત્તતીતિ પુચ્છતિ. તત્ર સુનક્ખત્તાતિ તસ્મિં સુનક્ખત્ત મયા દેસિતે ધમ્મે તક્કરસ્સ સમ્મા દુક્ખક્ખયાય સંવત્તમાને કિં ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મા ઇદ્ધિપાટિહારિયં કતં કરિસ્સતિ, કો તેન કતેન અત્થો. તસ્મિઞ્હિ કતેપિ અકતેપિ મમ સાસનસ્સ પરિહાનિ નત્થિ, દેવમનુસ્સાનઞ્હિ અમતનિબ્બાનસમ્પાપનત્થાય અહં પારમિયો પૂરેસિં, ન પાટિહારિયકરણત્થાયાતિ પાટિહારિયસ્સ નિરત્થકતં દસ્સેત્વા ‘‘પસ્સ, મોઘપુરિસા’’તિ દુતિયં દોસં આરોપેસિ.

    4.Uttarimanussadhammāti pañcasīladasasīlasaṅkhātā manussadhammāuttari. Iddhipāṭihāriyanti iddhibhūtaṃ pāṭihāriyaṃ. Kate vāti katamhi vā. Yassatthāyāti yassa dukkhakkhayassa atthāya. Soniyyāti takkarassāti so dhammo takkarassa yathā mayā dhammo desito, tathā kārakassa sammā paṭipannassa puggalassa sabbavaṭṭadukkhakkhayāya amatanibbānasacchikiriyāya gacchati, na gacchati, saṃvattati, na saṃvattatīti pucchati. Tatra sunakkhattāti tasmiṃ sunakkhatta mayā desite dhamme takkarassa sammā dukkhakkhayāya saṃvattamāne kiṃ uttarimanussadhammā iddhipāṭihāriyaṃ kataṃ karissati, ko tena katena attho. Tasmiñhi katepi akatepi mama sāsanassa parihāni natthi, devamanussānañhi amatanibbānasampāpanatthāya ahaṃ pāramiyo pūresiṃ, na pāṭihāriyakaraṇatthāyāti pāṭihāriyassa niratthakataṃ dassetvā ‘‘passa, moghapurisā’’ti dutiyaṃ dosaṃ āropesi.

    . અગ્ગઞ્ઞન્તિ લોકપઞ્ઞત્તિં. ‘‘ઇદં નામ લોકસ્સ અગ્ગ’’ન્તિ એવં જાનિતબ્બમ્પિ અગ્ગં મરિયાદં ન તં પઞ્ઞપેતીતિ વદતિ. સેસમેત્થ અનન્તરવાદાનુસારેનેવ વેદિતબ્બં.

    5.Aggaññanti lokapaññattiṃ. ‘‘Idaṃ nāma lokassa agga’’nti evaṃ jānitabbampi aggaṃ mariyādaṃ na taṃ paññapetīti vadati. Sesamettha anantaravādānusāreneva veditabbaṃ.

    . અનેકપરિયાયેન ખોતિ ઇદં કસ્મા આરદ્ધં. સુનક્ખત્તો કિર ‘‘ભગવતો ગુણં મક્ખેસ્સામિ, ‘‘દોસં પઞ્ઞપેસ્સામી’’તિ એત્તકં વિપ્પલપિત્વા ભગવતો કથં સુણન્તો અપ્પતિટ્ઠો નિરવો અટ્ઠાસિ.

    6.Anekapariyāyena khoti idaṃ kasmā āraddhaṃ. Sunakkhatto kira ‘‘bhagavato guṇaṃ makkhessāmi, ‘‘dosaṃ paññapessāmī’’ti ettakaṃ vippalapitvā bhagavato kathaṃ suṇanto appatiṭṭho niravo aṭṭhāsi.

    અથ ભગવા – ‘‘સુનક્ખત્ત, એવં ત્વં મક્ખિભાવે ઠિતો સયમેવ ગરહં પાપુણિસ્સસી’’તિ મક્ખિભાવે આદીનવદસ્સનત્થં અનેકપરિયાયેનાતિઆદિમાહ. તત્થ અનેકપરિયાયેનાતિ અનેકકારણેન. વજ્જિગામેતિ વજ્જિરાજાનં ગામે, વેસાલીનગરે નો વિસહીતિ નાસક્ખિ. સો અવિસહન્તોતિ સો સુનક્ખત્તો યસ્સ પુબ્બે તિણ્ણં રતનાનં વણ્ણં કથેન્તસ્સ મુખં નપ્પહોતિ, સો દાનિ તેનેવ મુખેન અવણ્ણં કથેતિ, અદ્ધા અવિસહન્તો અસક્કોન્તો બ્રહ્મચરિયં ચરિતું અત્તનો બાલતાય અવણ્ણં કથેત્વા હીનાયાવત્તો. બુદ્ધો પન સુબુદ્ધોવ, ધમ્મો સ્વાક્ખાતોવ, સઙ્ઘો સુપ્પટિપન્નોવ. એવં તીણિ રતનાનિ થોમેન્તા મનુસ્સા તુય્હેવ દોસં દસ્સેસ્સન્તીતિ. ઇતિ ખો તેતિ એવં ખો તે, સુનક્ખત્ત, વત્તારો ભવિસ્સન્તિ. તતો એવં દોસે ઉપ્પન્ને સત્થા અતીતાનાગતે અપ્પટિહતઞાણો, મય્હં એવં દોસો ઉપ્પજ્જિસ્સતીતિ જાનન્તોપિ પુરેતરં ન કથેસીતિ વત્તું ન લચ્છસીતિ દસ્સેતિ. અપક્કમેવાતિ અપક્કમિયેવ, અપક્કન્તો વા ચુતોતિ અત્થો. યથા તં આપાયિકોતિ યથા અપાયે નિબ્બત્તનારહો સત્તો અપક્કમેય્ય, એવમેવ અપક્કમીતિ અત્થો.

    Atha bhagavā – ‘‘sunakkhatta, evaṃ tvaṃ makkhibhāve ṭhito sayameva garahaṃ pāpuṇissasī’’ti makkhibhāve ādīnavadassanatthaṃ anekapariyāyenātiādimāha. Tattha anekapariyāyenāti anekakāraṇena. Vajjigāmeti vajjirājānaṃ gāme, vesālīnagare no visahīti nāsakkhi. So avisahantoti so sunakkhatto yassa pubbe tiṇṇaṃ ratanānaṃ vaṇṇaṃ kathentassa mukhaṃ nappahoti, so dāni teneva mukhena avaṇṇaṃ katheti, addhā avisahanto asakkonto brahmacariyaṃ carituṃ attano bālatāya avaṇṇaṃ kathetvā hīnāyāvatto. Buddho pana subuddhova, dhammo svākkhātova, saṅgho suppaṭipannova. Evaṃ tīṇi ratanāni thomentā manussā tuyheva dosaṃ dassessantīti. Iti kho teti evaṃ kho te, sunakkhatta, vattāro bhavissanti. Tato evaṃ dose uppanne satthā atītānāgate appaṭihatañāṇo, mayhaṃ evaṃ doso uppajjissatīti jānantopi puretaraṃ na kathesīti vattuṃ na lacchasīti dasseti. Apakkamevāti apakkamiyeva, apakkanto vā cutoti attho. Yathātaṃ āpāyikoti yathā apāye nibbattanāraho satto apakkameyya, evameva apakkamīti attho.

    કોરક્ખત્તિયવત્થુવણ્ણના

    Korakkhattiyavatthuvaṇṇanā

    . એકમિદાહન્તિ ઇમિના કિં દસ્સેતિ? ઇદં સુત્તં દ્વીહિ પદેહિ આબદ્ધં ઇદ્ધિપાટિહારિયં ન કરોતીતિ ચ અગ્ગઞ્ઞં ન પઞ્ઞપેતીતિ ચ. તત્થ ‘‘અગ્ગઞ્ઞં ન પઞ્ઞપેતી’’તિ ઇદં પદં સુત્તપરિયોસાને દસ્સેસ્સતિ. ‘‘પાટિહારિયં ન કરોતી’’તિ ઇમસ્સ પન પદસ્સ અનુસન્ધિદસ્સનવસેન અયં દેસના આરદ્ધા.

    7.Ekamidāhanti iminā kiṃ dasseti? Idaṃ suttaṃ dvīhi padehi ābaddhaṃ iddhipāṭihāriyaṃ na karotīti ca aggaññaṃ na paññapetīti ca. Tattha ‘‘aggaññaṃ na paññapetī’’ti idaṃ padaṃ suttapariyosāne dassessati. ‘‘Pāṭihāriyaṃ na karotī’’ti imassa pana padassa anusandhidassanavasena ayaṃ desanā āraddhā.

    તત્થ એકમિદાહન્તિ એકસ્મિં અહં. સમયન્તિ સમયે, એકસ્મિં કાલે અહન્તિ અત્થો. થૂલૂસૂતિ થૂલૂ નામ જનપદો, તત્થ વિહરામિ. ઉત્તરકા નામાતિ ઇત્થિલિઙ્ગવસેન ઉત્તરકાતિ એવંનામકો થૂલૂનં જનપદસ્સ નિગમો, તં નિગમં ગોચરગામં કત્વાતિ અત્થો. અચેલોતિ નગ્ગો. કોરક્ખત્તિયોતિ અન્તોવઙ્કપાદો ખત્તિયો. કુક્કુરવતિકોતિ સમાદિન્નકુક્કુરવતો સુનખો વિય ઘાયિત્વા ખાદતિ, ઉદ્ધનન્તરે નિપજ્જતિ, અઞ્ઞમ્પિ સુનખકિરિયમેવ કરોતિ. ચતુક્કુણ્ડિકોતિ ચતુસઙ્ઘટ્ટિતો દ્વે જાણૂનિ દ્વે ચ કપ્પરે ભૂમિયં ઠપેત્વા વિચરતિ. છમાનિકિણ્ણન્તિ ભૂમિયં નિકિણ્ણં પક્ખિત્તં ઠપિતં. ભક્ખસન્તિ ભક્ખં યંકિઞ્ચિ ખાદનીયં ભોજનીયં. મુખેનેવાતિ હત્થેન અપરામસિત્વા ખાદનીયં મુખેનેવ ખાદતિ, ભોજનીયમ્પિ મુખેનેવ ભુઞ્જતિ. સાધુરૂપોતિ સુન્દરરૂપો. અયં સમણોતિ અયં અરહતં સમણો એકોતિ. તત્થ વતાતિ પત્થનત્થે નિપાતો. એવં કિરસ્સ પત્થના અહોસિ ‘‘ઇમિના સમણેન સદિસો અઞ્ઞો સમણો નામ નત્થિ, અયઞ્હિ અપ્પિચ્છતાય વત્થં ન નિવાસેતિ, ‘એસ પપઞ્ચો’તિ મઞ્ઞમાનો ભિક્ખાભાજનમ્પિ ન પરિહરતિ, છમાનિકિણ્ણમેવ ખાદતિ, અયં સમણો નામ. મયં પન કિં સમણા’’તિ? એવં સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધસ્સ પચ્છતો ચરન્તોવ ઇમં પાપકં વિતક્કં વિતક્કેસિ.

    Tattha ekamidāhanti ekasmiṃ ahaṃ. Samayanti samaye, ekasmiṃ kāle ahanti attho. Thūlūsūti thūlū nāma janapado, tattha viharāmi. Uttarakā nāmāti itthiliṅgavasena uttarakāti evaṃnāmako thūlūnaṃ janapadassa nigamo, taṃ nigamaṃ gocaragāmaṃ katvāti attho. Aceloti naggo. Korakkhattiyoti antovaṅkapādo khattiyo. Kukkuravatikoti samādinnakukkuravato sunakho viya ghāyitvā khādati, uddhanantare nipajjati, aññampi sunakhakiriyameva karoti. Catukkuṇḍikoti catusaṅghaṭṭito dve jāṇūni dve ca kappare bhūmiyaṃ ṭhapetvā vicarati. Chamānikiṇṇanti bhūmiyaṃ nikiṇṇaṃ pakkhittaṃ ṭhapitaṃ. Bhakkhasanti bhakkhaṃ yaṃkiñci khādanīyaṃ bhojanīyaṃ. Mukhenevāti hatthena aparāmasitvā khādanīyaṃ mukheneva khādati, bhojanīyampi mukheneva bhuñjati. Sādhurūpoti sundararūpo. Ayaṃ samaṇoti ayaṃ arahataṃ samaṇo ekoti. Tattha vatāti patthanatthe nipāto. Evaṃ kirassa patthanā ahosi ‘‘iminā samaṇena sadiso añño samaṇo nāma natthi, ayañhi appicchatāya vatthaṃ na nivāseti, ‘esa papañco’ti maññamāno bhikkhābhājanampi na pariharati, chamānikiṇṇameva khādati, ayaṃ samaṇo nāma. Mayaṃ pana kiṃ samaṇā’’ti? Evaṃ sabbaññubuddhassa pacchato carantova imaṃ pāpakaṃ vitakkaṃ vitakkesi.

    એતદવોચાતિ ભગવા કિર ચિન્તેસિ ‘‘અયં સુનક્ખત્તો પાપજ્ઝાસયો, કિં નુ ઇમં દિસ્વા ચિન્તેસી’’તિ? અથેવં ચિન્તેન્તો તસ્સ અજ્ઝાસયં વિદિત્વા ‘‘અયં મોઘપુરિસો માદિસસ્સ સબ્બઞ્ઞુનો પચ્છતો આગચ્છન્તો અચેલં અરહાતિ મઞ્ઞતિ, ઇધેવ દાનાયં બાલો નિગ્ગહં અરહતી’’તિ અનિવત્તિત્વાવ એતં ત્વમ્પિ નામાતિઆદિવચનમવોચ. તત્થ ત્વમ્પિ નામાતિ ગરહત્થે પિકારો. ગરહન્તો હિ નં ભગવા ‘‘ત્વમ્પિ નામા’’તિ આહ. ‘‘ત્વમ્પિ નામ એવં હીનજ્ઝાસયો, અહં સમણો સક્યપુત્તિયોતિ એવં પટિજાનિસ્સસી’’તિ અયઞ્હેત્થ અધિપ્પાયો. કિં પન મં, ભન્તેતિ મય્હં, ભન્તે, કિં ગારય્હં દિસ્વા ભગવા ‘‘એવમાહા’’તિ પુચ્છતિ. અથસ્સ ભગવા આચિક્ખન્તો ‘‘નનુ તે’’તિઆદિમાહ. મચ્છરાયતીતિ ‘‘મા અઞ્ઞસ્સ અરહત્તં હોતૂ’’તિ કિં ભગવા એવં અરહત્તસ્સ મચ્છરાયતીતિ પુચ્છતિ. ન ખો અહન્તિ અહં, મોઘપુરિસ, સદેવકસ્સ લોકસ્સ અરહત્તપ્પટિલાભમેવ પચ્ચાસીસામિ, એતદત્થમેવ મે બહૂનિ દુક્કરાનિ કરોન્તેન પારમિયો પૂરિતા, ન ખો અહં, મોઘપુરિસ, અરહત્તસ્સ મચ્છરાયામિ. પાપકં દિટ્ઠિગતન્તિ ન અરહન્તં અરહાતિ, અરહન્તે ચ અનરહન્તોતિ એવં તસ્સ દિટ્ઠિ ઉપ્પન્ના. તં સન્ધાય ‘‘પાપકં દિટ્ઠિગત’’ન્તિ આહ. યં ખો પનાતિ યં એતં અચેલં એવં મઞ્ઞસિ. સત્તમં દિવસન્તિ સત્તમે દિવસે. અલસકેનાતિ અલસકબ્યાધિના. કાલઙ્કરિસ્સતીતિ ઉદ્ધુમાતઉદરો મરિસ્સતિ.

    Etadavocāti bhagavā kira cintesi ‘‘ayaṃ sunakkhatto pāpajjhāsayo, kiṃ nu imaṃ disvā cintesī’’ti? Athevaṃ cintento tassa ajjhāsayaṃ viditvā ‘‘ayaṃ moghapuriso mādisassa sabbaññuno pacchato āgacchanto acelaṃ arahāti maññati, idheva dānāyaṃ bālo niggahaṃ arahatī’’ti anivattitvāva etaṃ tvampi nāmātiādivacanamavoca. Tattha tvampi nāmāti garahatthe pikāro. Garahanto hi naṃ bhagavā ‘‘tvampi nāmā’’ti āha. ‘‘Tvampi nāma evaṃ hīnajjhāsayo, ahaṃ samaṇo sakyaputtiyoti evaṃ paṭijānissasī’’ti ayañhettha adhippāyo. Kiṃ pana maṃ, bhanteti mayhaṃ, bhante, kiṃ gārayhaṃ disvā bhagavā ‘‘evamāhā’’ti pucchati. Athassa bhagavā ācikkhanto ‘‘nanu te’’tiādimāha. Maccharāyatīti ‘‘mā aññassa arahattaṃ hotū’’ti kiṃ bhagavā evaṃ arahattassa maccharāyatīti pucchati. Na kho ahanti ahaṃ, moghapurisa, sadevakassa lokassa arahattappaṭilābhameva paccāsīsāmi, etadatthameva me bahūni dukkarāni karontena pāramiyo pūritā, na kho ahaṃ, moghapurisa, arahattassa maccharāyāmi. Pāpakaṃ diṭṭhigatanti na arahantaṃ arahāti, arahante ca anarahantoti evaṃ tassa diṭṭhi uppannā. Taṃ sandhāya ‘‘pāpakaṃ diṭṭhigata’’nti āha. Yaṃ kho panāti yaṃ etaṃ acelaṃ evaṃ maññasi. Sattamaṃ divasanti sattame divase. Alasakenāti alasakabyādhinā. Kālaṅkarissatīti uddhumātaudaro marissati.

    કાલકઞ્ચિકાતિ તેસં અસુરાનં નામં. તેસં કિર તિગાવુતો અત્તભાવો અપ્પમંસલોહિતો પુરાણપણ્ણસદિસો કક્કટકાનં વિય અક્ખીનિ નિક્ખમિત્વા મત્થકે તિટ્ઠન્તિ, મુખં સૂચિપાસકસદિસં મત્થકસ્મિંયેવ હોતિ, તેન ઓણમિત્વા ગોચરં ગણ્હન્તિ. બીરણત્થમ્બકેતિ બીરણતિણત્થમ્બો તસ્મિં સુસાને અત્થિ, તસ્મા તં બીરણત્થમ્બકન્તિ વુચ્ચતિ.

    Kālakañcikāti tesaṃ asurānaṃ nāmaṃ. Tesaṃ kira tigāvuto attabhāvo appamaṃsalohito purāṇapaṇṇasadiso kakkaṭakānaṃ viya akkhīni nikkhamitvā matthake tiṭṭhanti, mukhaṃ sūcipāsakasadisaṃ matthakasmiṃyeva hoti, tena oṇamitvā gocaraṃ gaṇhanti. Bīraṇatthambaketi bīraṇatiṇatthambo tasmiṃ susāne atthi, tasmā taṃ bīraṇatthambakanti vuccati.

    તેનુપસઙ્કમીતિ ભગવતિ એત્તકં વત્વા તસ્મિં ગામે પિણ્ડાય ચરિત્વા વિહારં ગતે વિહારા નિક્ખમિત્વા ઉપસઙ્કમિ. યેન ત્વન્તિ યેન કારણેન ત્વં. યસ્માપિ ભગવતા બ્યાકતો, તસ્માતિ અત્થો. મત્તં મત્તન્તિ પમાણયુત્તં પમાણયુત્તં. ‘‘મન્તા મન્તા’’તિપિ પાઠો, પઞ્ઞાય ઉપપરિક્ખિત્વા ઉપપરિક્ખિત્વાતિ અત્થો. યથા સમણસ્સ ગોતમસ્સાતિ યથા સમણસ્સ ગોતમસ્સ મિચ્છા વચનં અસ્સ, તથા કરેય્યાસીતિ આહ. એવં વુત્તે અચેલો સુનખો વિય ઉદ્ધનટ્ઠાને નિપન્નો સીસં ઉક્ખિપિત્વા અક્ખીનિ ઉમ્મીલેત્વા ઓલોકેન્તો કિં કથેસિ ‘‘સમણો નામ ગોતમો અમ્હાકં વેરી વિસભાગો, સમણસ્સ ગોતમસ્સ ઉપ્પન્નકાલતો પટ્ઠાય મયં સૂરિયે ઉગ્ગતે ખજ્જોપનકા વિય જાતા. સમણો ગોતમો અમ્હે, એવં વાચં વદેય્ય અઞ્ઞથા વા. વેરિનો પન કથા નામ તચ્છા ન હોતિ, ગચ્છ ત્વં અહમેત્થ કત્તબ્બં જાનિસ્સામી’’તિ વત્વા પુનદેવ નિપજ્જિ.

    Tenupasaṅkamīti bhagavati ettakaṃ vatvā tasmiṃ gāme piṇḍāya caritvā vihāraṃ gate vihārā nikkhamitvā upasaṅkami. Yena tvanti yena kāraṇena tvaṃ. Yasmāpi bhagavatā byākato, tasmāti attho. Mattaṃmattanti pamāṇayuttaṃ pamāṇayuttaṃ. ‘‘Mantā mantā’’tipi pāṭho, paññāya upaparikkhitvā upaparikkhitvāti attho. Yathā samaṇassa gotamassāti yathā samaṇassa gotamassa micchā vacanaṃ assa, tathā kareyyāsīti āha. Evaṃ vutte acelo sunakho viya uddhanaṭṭhāne nipanno sīsaṃ ukkhipitvā akkhīni ummīletvā olokento kiṃ kathesi ‘‘samaṇo nāma gotamo amhākaṃ verī visabhāgo, samaṇassa gotamassa uppannakālato paṭṭhāya mayaṃ sūriye uggate khajjopanakā viya jātā. Samaṇo gotamo amhe, evaṃ vācaṃ vadeyya aññathā vā. Verino pana kathā nāma tacchā na hoti, gaccha tvaṃ ahamettha kattabbaṃ jānissāmī’’ti vatvā punadeva nipajji.

    . એકદ્વીહિકાયાતિ એકં દ્વેતિ વત્વા ગણેસિ. યથા તન્તિ યથા અસદ્દહમાનો કોચિ ગણેય્ય, એવં ગણેસિ. એકદિવસઞ્ચ તિક્ખત્તું ઉપસઙ્કમિત્વા એકો દિવસો અતીતો, દ્વે દિવસા અતીતાતિ આરોચેસિ. સત્તમં દિવસન્તિ સો કિર સુનક્ખત્તસ્સ વચનં સુત્વા સત્તાહં નિરાહારોવ અહોસિ. અથસ્સ સત્તમે દિવસે એકો ઉપટ્ઠાકો ‘‘અમ્હાકં કુલૂપકસમણસ્સ અજ્જ સત્તમો દિવસો ગેહં અનાગચ્છન્તસ્સ અફાસુ નુ ખો જાત’’ન્તિ સૂકરમંસં પચાપેત્વા ભત્તમાદાય ગન્ત્વા પુરતો ભૂમિયં નિક્ખિપિ. અચેલો દિસ્વા ચિન્તેસિ ‘‘સમણસ્સ ગોતમસ્સ કથા તચ્છા વા અતચ્છા વા હોતુ, આહારં પન ખાદિત્વા સુહિતસ્સ મે મરણમ્પિ સુમરણ’’ન્તિ દ્વે હત્થે જણ્ણુકાનિ ચ ભૂમિયં ઠપેત્વા કુચ્છિપૂરં ભુઞ્જિ. સો રત્તિભાગે જીરાપેતું અસક્કોન્તો અલસકેન કાલમકાસિ. સચેપિ હિ સો ‘‘ન ભુઞ્જેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેય્ય, તથાપિ તં દિવસં ભુઞ્જિત્વા અલસકેન કાલં કરેય્ય. અદ્વેજ્ઝવચના હિ તથાગતાતિ.

    8.Ekadvīhikāyāti ekaṃ dveti vatvā gaṇesi. Yathā tanti yathā asaddahamāno koci gaṇeyya, evaṃ gaṇesi. Ekadivasañca tikkhattuṃ upasaṅkamitvā eko divaso atīto, dve divasā atītāti ārocesi. Sattamaṃ divasanti so kira sunakkhattassa vacanaṃ sutvā sattāhaṃ nirāhārova ahosi. Athassa sattame divase eko upaṭṭhāko ‘‘amhākaṃ kulūpakasamaṇassa ajja sattamo divaso gehaṃ anāgacchantassa aphāsu nu kho jāta’’nti sūkaramaṃsaṃ pacāpetvā bhattamādāya gantvā purato bhūmiyaṃ nikkhipi. Acelo disvā cintesi ‘‘samaṇassa gotamassa kathā tacchā vā atacchā vā hotu, āhāraṃ pana khāditvā suhitassa me maraṇampi sumaraṇa’’nti dve hatthe jaṇṇukāni ca bhūmiyaṃ ṭhapetvā kucchipūraṃ bhuñji. So rattibhāge jīrāpetuṃ asakkonto alasakena kālamakāsi. Sacepi hi so ‘‘na bhuñjeyya’’nti cinteyya, tathāpi taṃ divasaṃ bhuñjitvā alasakena kālaṃ kareyya. Advejjhavacanā hi tathāgatāti.

    બીરણત્થમ્બકેતિ તિત્થિયા કિર ‘‘કાલઙ્કતો કોરક્ખત્તિયો’’તિ સુત્વા દિવસાનિ ગણેત્વા ઇદં તાવ સચ્ચં જાતં, ઇદાનિ નં અઞ્ઞત્થ છડ્ડેત્વા ‘‘મુસાવાદેન સમણં ગોતમં નિગ્ગણ્હિસ્સામા’’તિ ગન્ત્વા તસ્સ સરીરં વલ્લિયા બન્ધિત્વા આકડ્ઢન્તા ‘‘એત્થ છડ્ડેસ્સામ, એત્થ છડ્ડેસ્સામા’’તિ ગચ્છન્તિ. ગતગતટ્ઠાનં અઙ્ગણમેવ હોતિ. તે કડ્ઢમાના બીરણત્થમ્બકસુસાનંયેવ ગન્ત્વા સુસાનભાવં ઞત્વા ‘‘અઞ્ઞત્થ છડ્ડેસ્સામા’’તિ આકડ્ઢિંસુ. અથ નેસં વલ્લિ છિજ્જિત્થ, પચ્છા ચાલેતું નાસક્ખિંસુ. તે તતોવ પક્કન્તા. તેન વુત્તં – ‘‘બીરણત્થમ્બકે સુસાને છડ્ડેસુ’’ન્તિ.

    Bīraṇatthambaketi titthiyā kira ‘‘kālaṅkato korakkhattiyo’’ti sutvā divasāni gaṇetvā idaṃ tāva saccaṃ jātaṃ, idāni naṃ aññattha chaḍḍetvā ‘‘musāvādena samaṇaṃ gotamaṃ niggaṇhissāmā’’ti gantvā tassa sarīraṃ valliyā bandhitvā ākaḍḍhantā ‘‘ettha chaḍḍessāma, ettha chaḍḍessāmā’’ti gacchanti. Gatagataṭṭhānaṃ aṅgaṇameva hoti. Te kaḍḍhamānā bīraṇatthambakasusānaṃyeva gantvā susānabhāvaṃ ñatvā ‘‘aññattha chaḍḍessāmā’’ti ākaḍḍhiṃsu. Atha nesaṃ valli chijjittha, pacchā cāletuṃ nāsakkhiṃsu. Te tatova pakkantā. Tena vuttaṃ – ‘‘bīraṇatthambake susāne chaḍḍesu’’nti.

    . તેનુપસઙ્કમીતિ કસ્મા ઉપસઙ્કમિ? સો કિર ચિન્તેસિ ‘‘અવસેસં તાવ સમણસ્સ ગોતમસ્સ વચનં સમેતિ, મતસ્સ પન ઉટ્ઠાય અઞ્ઞેન સદ્ધિં કથનં નામ નત્થિ, હન્દાહં ગન્ત્વા પુચ્છામિ. સચે કથેતિ, સુન્દરં. નો ચે કથેતિ, સમણં ગોતમં મુસાવાદેન નિગ્ગણ્હિસ્સામી’’તિ ઇમિના કારણેન ઉપસઙ્કમિ. આકોટેસીતિ પહરિ. જાનામિ આવુસોતિ મતસરીરં ઉટ્ઠહિત્વા કથેતું સમત્થં નામ નત્થિ, ઇદં કથં કથેસીતિ? બુદ્ધાનુભાવેન. ભગવા કિર કોરક્ખત્તિયં અસુરયોનિતો આનેત્વા સરીરે અધિમોચેત્વા કથાપેસિ. તમેવ વા સરીરં કથાપેસિ, અચિન્તેય્યો હિ બુદ્ધવિસયો.

    9.Tenupasaṅkamīti kasmā upasaṅkami? So kira cintesi ‘‘avasesaṃ tāva samaṇassa gotamassa vacanaṃ sameti, matassa pana uṭṭhāya aññena saddhiṃ kathanaṃ nāma natthi, handāhaṃ gantvā pucchāmi. Sace katheti, sundaraṃ. No ce katheti, samaṇaṃ gotamaṃ musāvādena niggaṇhissāmī’’ti iminā kāraṇena upasaṅkami. Ākoṭesīti pahari. Jānāmi āvusoti matasarīraṃ uṭṭhahitvā kathetuṃ samatthaṃ nāma natthi, idaṃ kathaṃ kathesīti? Buddhānubhāvena. Bhagavā kira korakkhattiyaṃ asurayonito ānetvā sarīre adhimocetvā kathāpesi. Tameva vā sarīraṃ kathāpesi, acinteyyo hi buddhavisayo.

    ૧૦. તથેવ તં વિપાકન્તિ તસ્સ વચનસ્સ વિપાકં તથેવ, ઉદાહુ નોતિ લિઙ્ગવિપલ્લાસો કતો, તથેવ સો વિપાકોતિ અત્થો. કેચિ પન ‘‘વિપક્ક’’ન્તિપિ પઠન્તિ, નિબ્બત્તન્તિ અત્થો.

    10.Tatheva taṃ vipākanti tassa vacanassa vipākaṃ tatheva, udāhu noti liṅgavipallāso kato, tatheva so vipākoti attho. Keci pana ‘‘vipakka’’ntipi paṭhanti, nibbattanti attho.

    એત્થ ઠત્વા પાટિહારિયાનિ સમાનેતબ્બાનિ. સબ્બાનેવ હેતાનિ પઞ્ચ પાટિહારિયાનિ હોન્તિ. ‘‘સત્તમે દિવસે મરિસ્સતી’’તિ વુત્તં, સો તથેવ મતો, ઇદં પઠમં પાટિહારિયં. ‘‘અલસકેના’’તિ વુત્તં, અલસકેનેવ મતો, ઇદં દુતિયં. ‘‘કાલકઞ્ચિકેસુ નિબ્બત્તિસ્સતી’’તિ વુત્તં, તત્થેવ નિબ્બત્તો, ઇદં તતિયં. ‘‘બીરણત્થમ્બકે સુસાને છડ્ડેસ્સન્તી’’તિ વુત્તં, તત્થેવ છડ્ડિતો , ઇદં ચતુત્થં. ‘‘નિબ્બત્તટ્ઠાનતો આગન્ત્વા સુનક્ખત્તેન સદ્ધિં કથેસ્સતી’’તિ વુત્તો, સો કથેસિયેવ, ઇદં પઞ્ચમં પાટિહારિયં.

    Ettha ṭhatvā pāṭihāriyāni samānetabbāni. Sabbāneva hetāni pañca pāṭihāriyāni honti. ‘‘Sattame divase marissatī’’ti vuttaṃ, so tatheva mato, idaṃ paṭhamaṃ pāṭihāriyaṃ. ‘‘Alasakenā’’ti vuttaṃ, alasakeneva mato, idaṃ dutiyaṃ. ‘‘Kālakañcikesu nibbattissatī’’ti vuttaṃ, tattheva nibbatto, idaṃ tatiyaṃ. ‘‘Bīraṇatthambake susāne chaḍḍessantī’’ti vuttaṃ, tattheva chaḍḍito , idaṃ catutthaṃ. ‘‘Nibbattaṭṭhānato āgantvā sunakkhattena saddhiṃ kathessatī’’ti vutto, so kathesiyeva, idaṃ pañcamaṃ pāṭihāriyaṃ.

    અચેલકળારમટ્ટકવત્થુવણ્ણના

    Acelakaḷāramaṭṭakavatthuvaṇṇanā

    ૧૧. કળારમટ્ટકોતિ નિક્ખન્તદન્તમત્તકો. નામમેવ વા તસ્સેતં. લાભગ્ગપ્પત્તોતિ લાભગ્ગં પત્તો, અગ્ગલાભં પત્તોતિ વુત્તં હોતિ. યસગ્ગપ્પત્તોતિ યસગ્ગં અગ્ગપરિવારં પત્તો. વતપદાનીતિ વતાનિયેવ, વતકોટ્ઠાસા વા. સમત્તાનીતિ ગહિતાનિ. સમાદિન્નાનીતિ તસ્સેવ વેવચનં. પુરત્થિમેન વેસાલિન્તિ વેસાલિતો અવિદૂરે પુરત્થિમાય દિસાય. ચેતિયન્તિ યક્ખચેતિયટ્ઠાનં. એસ નયો સબ્બત્થ.

    11.Kaḷāramaṭṭakoti nikkhantadantamattako. Nāmameva vā tassetaṃ. Lābhaggappattoti lābhaggaṃ patto, aggalābhaṃ pattoti vuttaṃ hoti. Yasaggappattoti yasaggaṃ aggaparivāraṃ patto. Vatapadānīti vatāniyeva, vatakoṭṭhāsā vā. Samattānīti gahitāni. Samādinnānīti tasseva vevacanaṃ. Puratthimena vesālinti vesālito avidūre puratthimāya disāya. Cetiyanti yakkhacetiyaṭṭhānaṃ. Esa nayo sabbattha.

    ૧૨. યેન અચેલકોતિ ભગવતો વત્તં કત્વા યેન અચેલો કળારમટ્ટકો તેનુપસઙ્કમિ. પઞ્હં અપુચ્છીતિ ગમ્ભીરં તિલક્ખણાહતં પઞ્હં પુચ્છિ. ન સમ્પાયાસીતિ ન સમ્મા ઞાણગતિયા પાયાસિ, અન્ધો વિય વિસમટ્ઠાને તત્થ તત્થેવ પક્ખલિ. નેવ આદિં, ન પરિયોસાનમદ્દસ. અથ વા ‘‘ન સમ્પાયાસી’’તિ ન સમ્પાદેસિ, સમ્પાદેત્વા કથેતું નાસક્ખિ. અસમ્પાયન્તોતિ કબરક્ખીનિ પરિવત્તેત્વા ઓલોકેન્તો ‘‘અસિક્ખિતકસ્સ સન્તિકે વુટ્ઠોસિ, અનોકાસેપિ પબ્બજિતો પઞ્હં પુચ્છન્તો વિચરસિ, અપેહિ મા એતસ્મિં ઠાને અટ્ઠાસી’’તિ વદન્તો. કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાત્વાકાસીતિ કુપ્પનાકારં કોપં, દુસ્સનાકારં દોસં, અતુટ્ઠાકારભૂતં દોમનસ્સસઙ્ખાતં અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાકટમકાસિ. આસાદિમ્હસેતિ આસાદિયિમ્હ ઘટ્ટયિમ્હ. મા વત નો અહોસીતિ અહો વત મે ન ભવેય્ય. મં વત નો અહોસીતિપિ પાઠો. તત્થ ન્તિ સામિવચનત્થે ઉપયોગવચનં, અહોસિ વત નુ મમાતિ અત્થો. એવઞ્ચ પન ચિન્તેત્વા ઉક્કુટિકં નિસીદિત્વા ‘‘ખમથ મે, ભન્તે’’તિ તં ખમાપેસિ. સોપિ ઇતો પટ્ઠાય અઞ્ઞં કિઞ્ચિ પઞ્હં નામ ન પુચ્છિસ્સસીતિ. આમ ન પુચ્છિસ્સામીતિ. યદિ એવં ગચ્છ, ખમામિ તેતિ તં ઉય્યોજેસિ.

    12.Yena acelakoti bhagavato vattaṃ katvā yena acelo kaḷāramaṭṭako tenupasaṅkami. Pañhaṃ apucchīti gambhīraṃ tilakkhaṇāhataṃ pañhaṃ pucchi. Na sampāyāsīti na sammā ñāṇagatiyā pāyāsi, andho viya visamaṭṭhāne tattha tattheva pakkhali. Neva ādiṃ, na pariyosānamaddasa. Atha vā ‘‘na sampāyāsī’’ti na sampādesi, sampādetvā kathetuṃ nāsakkhi. Asampāyantoti kabarakkhīni parivattetvā olokento ‘‘asikkhitakassa santike vuṭṭhosi, anokāsepi pabbajito pañhaṃ pucchanto vicarasi, apehi mā etasmiṃ ṭhāne aṭṭhāsī’’ti vadanto. Kopañca dosañca appaccayañca pātvākāsīti kuppanākāraṃ kopaṃ, dussanākāraṃ dosaṃ, atuṭṭhākārabhūtaṃ domanassasaṅkhātaṃ appaccayañca pākaṭamakāsi. Āsādimhaseti āsādiyimha ghaṭṭayimha. Mā vata no ahosīti aho vata me na bhaveyya. Maṃ vata no ahosītipi pāṭho. Tattha manti sāmivacanatthe upayogavacanaṃ, ahosi vata nu mamāti attho. Evañca pana cintetvā ukkuṭikaṃ nisīditvā ‘‘khamatha me, bhante’’ti taṃ khamāpesi. Sopi ito paṭṭhāya aññaṃ kiñci pañhaṃ nāma na pucchissasīti. Āma na pucchissāmīti. Yadi evaṃ gaccha, khamāmi teti taṃ uyyojesi.

    ૧૪. પરિહિતોતિ પરિદહિતો નિવત્થવત્થો. સાનુચારિકોતિ અનુચારિકા વુચ્ચતિ ભરિયા, સહ અનુચારિકાય સાનુચારિકો, તં તં બ્રહ્મચરિયં પહાય સભરિયોતિ અત્થો. ઓદનકુમ્માસન્તિ સુરામંસતો અતિરેકં ઓદનમ્પિ કુમ્માસમ્પિ ભુઞ્જમાનો. યસા નિહીનોતિ યં લાભગ્ગયસગ્ગં પત્તો, તતો પરિહીનો હુત્વા. ‘‘કતં હોતિ ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મા ઇદ્ધિપાટિહારિય’’ન્તિ ઇધ સત્તવતપદાતિક્કમવસેન સત્ત પાટિહારિયાનિ વેદિતબ્બાનિ.

    14.Parihitoti paridahito nivatthavattho. Sānucārikoti anucārikā vuccati bhariyā, saha anucārikāya sānucāriko, taṃ taṃ brahmacariyaṃ pahāya sabhariyoti attho. Odanakummāsanti surāmaṃsato atirekaṃ odanampi kummāsampi bhuñjamāno. Yasā nihīnoti yaṃ lābhaggayasaggaṃ patto, tato parihīno hutvā. ‘‘Kataṃ hoti uttarimanussadhammā iddhipāṭihāriya’’nti idha sattavatapadātikkamavasena satta pāṭihāriyāni veditabbāni.

    અચેલપાથિકપુત્તવત્થુવણ્ણના

    Acelapāthikaputtavatthuvaṇṇanā

    ૧૫. પાથિકપુત્તોતિ પાથિકસ્સ પુત્તો. ઞાણવાદેનાતિ ઞાણવાદેન સદ્ધિં. ઉપડ્ઢપથન્તિ યોજનં ચે, નો અન્તરે ભવેય્ય, ગોતમો અડ્ઢયોજનં, અહં અડ્ઢયોજનં. એસ નયો અડ્ઢયોજનાદીસુ. એકપદવારમ્પિ અતિક્કમ્મ ગચ્છતો જયો ભવિસ્સતિ, અનાગચ્છતો પરાજયોતિ. તે તત્થાતિ તે મયં તત્થ સમાગતટ્ઠાને. તદ્દિગુણં તદ્દિગુણાહન્તિ તતો તતો દિગુણં દિગુણં અહં કરિસ્સામિ, ભગવતા સદ્ધિં પાટિહારિયં કાતું અસમત્થભાવં જાનન્તોપિ ‘‘ઉત્તમપુરિસેન સદ્ધિં પટ્ઠપેત્વા અસક્કુણન્તસ્સાપિ પાસંસો હોતી’’તિ ઞત્વા એવમાહ. નગરવાસિનોપિ તં સુત્વા ‘‘અસમત્થો નામ એવં ન ગજ્જતિ, અદ્ધા અયમ્પિ અરહા ભવિસ્સતી’’તિ તસ્સ મહન્તં સક્કારમકંસુ.

    15.Pāthikaputtoti pāthikassa putto. Ñāṇavādenāti ñāṇavādena saddhiṃ. Upaḍḍhapathanti yojanaṃ ce, no antare bhaveyya, gotamo aḍḍhayojanaṃ, ahaṃ aḍḍhayojanaṃ. Esa nayo aḍḍhayojanādīsu. Ekapadavārampi atikkamma gacchato jayo bhavissati, anāgacchato parājayoti. Te tatthāti te mayaṃ tattha samāgataṭṭhāne. Taddiguṇaṃ taddiguṇāhanti tato tato diguṇaṃ diguṇaṃ ahaṃ karissāmi, bhagavatā saddhiṃ pāṭihāriyaṃ kātuṃ asamatthabhāvaṃ jānantopi ‘‘uttamapurisena saddhiṃ paṭṭhapetvā asakkuṇantassāpi pāsaṃso hotī’’ti ñatvā evamāha. Nagaravāsinopi taṃ sutvā ‘‘asamattho nāma evaṃ na gajjati, addhā ayampi arahā bhavissatī’’ti tassa mahantaṃ sakkāramakaṃsu.

    ૧૬. યેનાહં તેનુપસઙ્કમીતિ ‘‘સુનક્ખત્તો કિર પાથિકપુત્તો એવં વદતી’’તિ અસ્સોસિ. અથસ્સ હીનજ્ઝાસયત્તા હીનદસ્સનાય ચિત્તં ઉદપાદિ.

    16.Yenāhaṃ tenupasaṅkamīti ‘‘sunakkhatto kira pāthikaputto evaṃ vadatī’’ti assosi. Athassa hīnajjhāsayattā hīnadassanāya cittaṃ udapādi.

    સો ભગવતો વત્તં કત્વા ભગવતિ ગન્ધકુટિં પવિટ્ઠે પાથિકપુત્તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા પુચ્છિ ‘‘તુમ્હે કિર એવરૂપિં કથં કથેથા’’તિ? ‘‘આમ, કથેમા’’તિ. યદિ એવં ‘‘મા ભાયિત્થ વિસ્સત્થા પુનપ્પુનં એવં વદથ, અહં સમણસ્સ ગોતમસ્સ ઉપટ્ઠાકો, તસ્સ વિસયં વિજાનામિ, તુમ્હેહિ સદ્ધિં પાટિહારિયં કાતું ન સક્ખિસ્સતિ, અહં સમણસ્સ ગોતમસ્સ કથેત્વા ભયં ઉપ્પાદેત્વા તં અઞ્ઞતો ગહેત્વા ગમિસ્સામિ, તુમ્હે મા ભાયિત્થા’’તિ તં અસ્સાસેત્વા ભગવતો સન્તિકં ગતો. તેન વુત્તં ‘‘યેનાહં તેનુપસઙ્કમી’’તિ. તં વાચન્તિઆદીસુ ‘‘અહં અબુદ્ધોવ સમાનો બુદ્ધોમ્હીતિ વિચરિં, અભૂતં મે કથિતં નાહં બુદ્ધો’’તિ વદન્તો તં વાચં પજહતિ નામ. રહો નિસીદિત્વા ચિન્તયમાનો ‘‘અહં ‘એત્તકં કાલં અબુદ્ધોવ સમાનો બુદ્ધોમ્હી’તિ વિચરિં, ઇતો દાનિ પટ્ઠાય નાહં બુદ્ધો’’તિ ચિન્તયન્તો તં ચિત્તં પજહતિ નામ. ‘‘અહં ‘એત્તકં કાલં અબુદ્ધોવ સમાનો બુદ્ધોમ્હી’તિ પાપકં દિટ્ઠિં ગહેત્વા વિચરિં, ઇતો દાનિ પટ્ઠાય ઇમં દિટ્ઠિં પજહામી’’તિ પજહન્તો તં દિટ્ઠિં પટિનિસ્સજ્જતિ નામ. એવં અકરોન્તો પન તં વાચં અપ્પહાય તં ચિત્તં અપ્પહાય તં દિટ્ઠિં અપ્પટિનિસ્સજ્જિત્વાતિ વુચ્ચતિ. વિપતેય્યાતિ બન્ધના મુત્તતાલપક્કં વિય ગીવતો પતેય્ય, સત્તધા વા પન ફલેય્ય.

    So bhagavato vattaṃ katvā bhagavati gandhakuṭiṃ paviṭṭhe pāthikaputtassa santikaṃ gantvā pucchi ‘‘tumhe kira evarūpiṃ kathaṃ kathethā’’ti? ‘‘Āma, kathemā’’ti. Yadi evaṃ ‘‘mā bhāyittha vissatthā punappunaṃ evaṃ vadatha, ahaṃ samaṇassa gotamassa upaṭṭhāko, tassa visayaṃ vijānāmi, tumhehi saddhiṃ pāṭihāriyaṃ kātuṃ na sakkhissati, ahaṃ samaṇassa gotamassa kathetvā bhayaṃ uppādetvā taṃ aññato gahetvā gamissāmi, tumhe mā bhāyitthā’’ti taṃ assāsetvā bhagavato santikaṃ gato. Tena vuttaṃ ‘‘yenāhaṃ tenupasaṅkamī’’ti. Taṃ vācantiādīsu ‘‘ahaṃ abuddhova samāno buddhomhīti vicariṃ, abhūtaṃ me kathitaṃ nāhaṃ buddho’’ti vadanto taṃ vācaṃ pajahati nāma. Raho nisīditvā cintayamāno ‘‘ahaṃ ‘ettakaṃ kālaṃ abuddhova samāno buddhomhī’ti vicariṃ, ito dāni paṭṭhāya nāhaṃ buddho’’ti cintayanto taṃ cittaṃ pajahati nāma. ‘‘Ahaṃ ‘ettakaṃ kālaṃ abuddhova samāno buddhomhī’ti pāpakaṃ diṭṭhiṃ gahetvā vicariṃ, ito dāni paṭṭhāya imaṃ diṭṭhiṃ pajahāmī’’ti pajahanto taṃ diṭṭhiṃ paṭinissajjati nāma. Evaṃ akaronto pana taṃ vācaṃ appahāya taṃ cittaṃ appahāya taṃ diṭṭhiṃ appaṭinissajjitvāti vuccati. Vipateyyāti bandhanā muttatālapakkaṃ viya gīvato pateyya, sattadhā vā pana phaleyya.

    ૧૭. રક્ખતેતન્તિ રક્ખતુ એતં. એકંસેનાતિ નિપ્પરિયાયેન. ઓધારિતાતિ ભાસિતા. અચેલો ચ, ભન્તે, પાથિકપુત્તોતિ એવં એકંસેન ભગવતો વાચાય ઓધારિતાય સચે અચેલો પાથિકપુત્તો. વિરૂપરૂપેનાતિ વિગતરૂપેન વિગચ્છિતસભાવેન રૂપેન અત્તનો રૂપં પહાય અદિસ્સમાનેન કાયેન. સીહબ્યગ્ઘાદિવસેન વા વિવિધરૂપેન સમ્મુખીભાવં આગચ્છેય્ય. તદસ્સ ભગવતો મુસાતિ એવં સન્તે ભગવતો તં વચનં મુસા ભવેય્યાતિ મુસાવાદેન નિગ્ગણ્હાતિ. ઠપેત્વા કિર એતં ન અઞ્ઞેન ભગવા મુસાવાદેન નિગ્ગહિતપુબ્બોતિ.

    17.Rakkhatetanti rakkhatu etaṃ. Ekaṃsenāti nippariyāyena. Odhāritāti bhāsitā. Aceloca, bhante, pāthikaputtoti evaṃ ekaṃsena bhagavato vācāya odhāritāya sace acelo pāthikaputto. Virūparūpenāti vigatarūpena vigacchitasabhāvena rūpena attano rūpaṃ pahāya adissamānena kāyena. Sīhabyagghādivasena vā vividharūpena sammukhībhāvaṃ āgaccheyya. Tadassa bhagavato musāti evaṃ sante bhagavato taṃ vacanaṃ musā bhaveyyāti musāvādena niggaṇhāti. Ṭhapetvā kira etaṃ na aññena bhagavā musāvādena niggahitapubboti.
