Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૨. પટિભાનસુત્તવણ્ણના
2. Paṭibhānasuttavaṇṇanā
૧૩૨. દુતિયે પટિભાનં વુચ્ચતિ ઞાણમ્પિ ઞાણસ્સ ઉપટ્ઠિતવચનમ્પિ, તં ઇધ અધિપ્પેતં, અત્થયુત્તં કારણયુત્તઞ્ચ પટિભાનમસ્સાતિ યુત્તપ્પટિભાનો. પુચ્છાનન્તરમેવ સીઘં બ્યાકાતું અસમત્થતાય નોમુત્તપ્પટિભાનમસ્સાતિ નોમુત્તપ્પટિભાનો. ઇમિના નયેન સેસા વેદિતબ્બા. એત્થ પન પઠમો કઞ્ચિ કાલં વીમંસિત્વા યુત્તમેવ પેક્ખતિ તિપિટકચૂળનાગત્થેરો વિય. સો પન પઞ્હં પુટ્ઠો પરિગ્ગહેત્વા યુત્તપ્પત્તકારણમેવ કથેતિ. દુતિયો પુચ્છાનન્તરમેવ યેન વા તેન વા વચનેન પટિબાહતિ, વીમંસિત્વાપિ ચ યુત્તં ન પક્ખેતિ ચતુનિકાયિકપિણ્ડતિસ્સત્થેરો વિય. સો પન પઞ્હં પુટ્ઠો પઞ્હપરિયોસાનમ્પિ નાગમેતિ, યં વા તં વા કથેતિયેવ, વચનત્થં પનસ્સ વીમંસિયમાનં કત્થચિ ન લગતિ. તતિયો પુચ્છાસમકાલમેવ યુત્તં પેક્ખતિ, તંખણંયેવ ચ નં બ્યાકરોતિ તિપિટકચૂળાભયત્થેરો વિય. સો પન પઞ્હં પુટ્ઠો સીઘમેવ કથેતિ, યુત્તપ્પત્તકારણો ચ હોતિ. ચતુત્થો પુટ્ઠો સમાનો નેવ યુત્તં પેક્ખતિ, ન યેન વા તેન વા પટિબાહિતું સક્કોતિ, તિબ્બન્ધકારનિમુગ્ગો વિય હોતિ લાળુદાયિત્થેરો વિય.
132. Dutiye paṭibhānaṃ vuccati ñāṇampi ñāṇassa upaṭṭhitavacanampi, taṃ idha adhippetaṃ, atthayuttaṃ kāraṇayuttañca paṭibhānamassāti yuttappaṭibhāno. Pucchānantarameva sīghaṃ byākātuṃ asamatthatāya nomuttappaṭibhānamassāti nomuttappaṭibhāno. Iminā nayena sesā veditabbā. Ettha pana paṭhamo kañci kālaṃ vīmaṃsitvā yuttameva pekkhati tipiṭakacūḷanāgatthero viya. So pana pañhaṃ puṭṭho pariggahetvā yuttappattakāraṇameva katheti. Dutiyo pucchānantarameva yena vā tena vā vacanena paṭibāhati, vīmaṃsitvāpi ca yuttaṃ na pakkheti catunikāyikapiṇḍatissatthero viya. So pana pañhaṃ puṭṭho pañhapariyosānampi nāgameti, yaṃ vā taṃ vā kathetiyeva, vacanatthaṃ panassa vīmaṃsiyamānaṃ katthaci na lagati. Tatiyo pucchāsamakālameva yuttaṃ pekkhati, taṃkhaṇaṃyeva ca naṃ byākaroti tipiṭakacūḷābhayatthero viya. So pana pañhaṃ puṭṭho sīghameva katheti, yuttappattakāraṇo ca hoti. Catuttho puṭṭho samāno neva yuttaṃ pekkhati, na yena vā tena vā paṭibāhituṃ sakkoti, tibbandhakāranimuggo viya hoti lāḷudāyitthero viya.
પટિભાનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṭibhānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. પટિભાનસુત્તં • 2. Paṭibhānasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૨. પટિભાનસુત્તવણ્ણના • 2. Paṭibhānasuttavaṇṇanā