Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā |
૫. પાટિદેસનીયકણ્ડં (ભિક્ખુનીવિભઙ્ગવણ્ણના)
5. Pāṭidesanīyakaṇḍaṃ (bhikkhunīvibhaṅgavaṇṇanā)
પાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના
Pāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā
પાટિદેસનીયા નામ, ખુદ્દકાનં અનન્તરા;
Pāṭidesanīyā nāma, khuddakānaṃ anantarā;
યે ધમ્મા અટ્ઠ આરુળ્હા, સઙ્ખેપેનેવ સઙ્ગહં;
Ye dhammā aṭṭha āruḷhā, saṅkhepeneva saṅgahaṃ;
તેસં પવત્તતે એસા, સઙ્ખેપેનેવ વણ્ણના.
Tesaṃ pavattate esā, saṅkhepeneva vaṇṇanā.
૧૨૨૮. યાનિ હિ એત્થ પાળિયં સપ્પિતેલાદીનિ નિદ્દિટ્ઠાનિ, તાનિયેવ વિઞ્ઞાપેત્વા ભુઞ્જન્તિયા પાટિદેસનીયા. પાળિવિનિમુત્તકેસુ પન સબ્બેસુ દુક્કટં. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ. અટ્ઠવિધમ્પિ પનેતં પાટિદેસનીયં ચતુસમુટ્ઠાનં – કાયતો કાયવાચતો કાયચિત્તતો કાયવાચાચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, કિરિયં નોસઞ્ઞાવિમોક્ખં, અચિત્તકં, પણ્ણત્તિવજ્જં, કાયકમ્મં, વચીકમ્મં, તિચિત્તં, તિવેદનન્તિ.
1228. Yāni hi ettha pāḷiyaṃ sappitelādīni niddiṭṭhāni, tāniyeva viññāpetvā bhuñjantiyā pāṭidesanīyā. Pāḷivinimuttakesu pana sabbesu dukkaṭaṃ. Sesamettha uttānameva. Aṭṭhavidhampi panetaṃ pāṭidesanīyaṃ catusamuṭṭhānaṃ – kāyato kāyavācato kāyacittato kāyavācācittato ca samuṭṭhāti, kiriyaṃ nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.
પાટિદેસનીયવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pāṭidesanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.
પાટિદેસનીયકણ્ડં નિટ્ઠિતં.
Pāṭidesanīyakaṇḍaṃ niṭṭhitaṃ.
સેખિયા પન ઉદ્દિટ્ઠા, યે ધમ્મા પઞ્ચસત્તતિ;
Sekhiyā pana uddiṭṭhā, ye dhammā pañcasattati;
તેસં અનન્તરાયેવ, સત્તાધિકરણવ્હયા.
Tesaṃ anantarāyeva, sattādhikaraṇavhayā.
મહાવિભઙ્ગે યો વુત્તો, તેસં અત્થવિનિચ્છયો;
Mahāvibhaṅge yo vutto, tesaṃ atthavinicchayo;
ભિક્ખુનીનં વિભઙ્ગેપિ, તાદિસંયેવ તં વિદૂ.
Bhikkhunīnaṃ vibhaṅgepi, tādisaṃyeva taṃ vidū.
યસ્મા તસ્મા વિસું તેસં, ધમ્માનં અત્થવણ્ણના;
Yasmā tasmā visuṃ tesaṃ, dhammānaṃ atthavaṇṇanā;
ન વુત્તા તત્થ યા વુત્તા, વુત્તાયેવ હિ સા ઇધાતિ.
Na vuttā tattha yā vuttā, vuttāyeva hi sā idhāti.
સમન્તપાસાદિકાય વિનયસંવણ્ણનાય
Samantapāsādikāya vinayasaṃvaṇṇanāya
ભિક્ખુનીવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Bhikkhunīvibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.
સબ્બાસવપહં એસા, નિટ્ઠિતા વણ્ણના યથા;
Sabbāsavapahaṃ esā, niṭṭhitā vaṇṇanā yathā;
સબ્બાસવપહં મગ્ગં, પત્વા પસ્સન્તુ નિબ્બુતિન્તિ.
Sabbāsavapahaṃ maggaṃ, patvā passantu nibbutinti.
ઉભતોવિભઙ્ગટ્ઠકથા નિટ્ઠિતા.
Ubhatovibhaṅgaṭṭhakathā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૧. પઠમપાટિદેસનીયસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamapāṭidesanīyasikkhāpadaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • Pāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • Pāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૫. પાટિદેસનીયસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 5. Pāṭidesanīyasikkhāpada-atthayojanā