Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિકથાવણ્ણના

    Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathāvaṇṇanā

    ૧૫૫. ચોદનાવત્થુ નામ એકં નગરં. સઙ્ઘઉપોસથાદિભેદેન નવવિધન્તિ સઙ્ઘે ઉપોસથો ગણે ઉપોસથો પુગ્ગલે ઉપોસથોતિ એવં કારકવસેન તયો, સુત્તુદ્દેસો પારિસુદ્ધિઉપોસથો અધિટ્ઠાનુપોસથોતિ એવં કત્તબ્બાકારવસેન તયો, ચાતુદ્દસિકો પન્નરસિકો સામગ્ગીઉપોસથોતિ એવં દિવસવસેન તયોતિ નવવિધં. ચતુબ્બિધં ઉપોસથકમ્મન્તિ અધમ્મેન વગ્ગં ઉપોસથકમ્મં, અધમ્મેન સમગ્ગં ઉપોસથકમ્મં, ધમ્મેન વગ્ગં ઉપોસથકમ્મં, ધમ્મેન સમગ્ગં ઉપોસથકમ્મન્તિ એવં ચતુબ્બિધમ્પિ ઉપોસથકમ્મં. દુવિધં પાતિમોક્ખન્તિ ભિક્ખુપાતિમોક્ખં ભિક્ખુનીપાતિમોક્ખન્તિ દુવિધં પાતિમોક્ખં. નવવિધં પાતિમોક્ખુદ્દેસન્તિ ભિક્ખૂનં પઞ્ચ ઉદ્દેસા, ભિક્ખુનીનં ઠપેત્વા અનિયતુદ્દેસં અવસેસા ચત્તારોતિ નવવિધં પાતિમોક્ખુદ્દેસં.

    155.Codanāvatthu nāma ekaṃ nagaraṃ. Saṅghauposathādibhedena navavidhanti saṅghe uposatho gaṇe uposatho puggale uposathoti evaṃ kārakavasena tayo, suttuddeso pārisuddhiuposatho adhiṭṭhānuposathoti evaṃ kattabbākāravasena tayo, cātuddasiko pannarasiko sāmaggīuposathoti evaṃ divasavasena tayoti navavidhaṃ. Catubbidhaṃ uposathakammanti adhammena vaggaṃ uposathakammaṃ, adhammena samaggaṃ uposathakammaṃ, dhammena vaggaṃ uposathakammaṃ, dhammena samaggaṃ uposathakammanti evaṃ catubbidhampi uposathakammaṃ. Duvidhaṃ pātimokkhanti bhikkhupātimokkhaṃ bhikkhunīpātimokkhanti duvidhaṃ pātimokkhaṃ. Navavidhaṃ pātimokkhuddesanti bhikkhūnaṃ pañca uddesā, bhikkhunīnaṃ ṭhapetvā aniyatuddesaṃ avasesā cattāroti navavidhaṃ pātimokkhuddesaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૮૩. પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિ • 83. Pātimokkhuddesakaajjhesanādi

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અધમ્મકમ્મપટિક્કોસનાદિકથા • Adhammakammapaṭikkosanādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિકથાવણ્ણના • Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અધમ્મકમ્મપટિક્કોસનાદિકથાવણ્ણના • Adhammakammapaṭikkosanādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૮૩. પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિકથા • 83. Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact