Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૯. પાતિમોક્ખટ્ઠપનક્ખન્ધકં
9. Pātimokkhaṭṭhapanakkhandhakaṃ
૧. પાતિમોક્ખુદ્દેસયાચનકથા
1. Pātimokkhuddesayācanakathā
૩૮૩. પાતિમોક્ખટ્ઠપનક્ખન્ધકે નન્દિમુખિયા રત્તિયાતિ એત્થ નન્દિયતિ તુસિયતીતિ નન્દિ, ઇકારન્તોયં નપુંસકલિઙ્ગો. ‘‘નન્દિસેનો (જા॰ અટ્ઠ॰ ૩.૪.૧) નન્દિવિસાલો’’તિઆદીસુ ઇકારન્તોયં પુલ્લિઙ્ગો હોતિ, ઇધ પન મુખં અપેક્ખિત્વા ઇકારન્તો નપુંસકલિઙ્ગો હોતિ. અરુણુટ્ઠિતકાલે ઓદાતદિસામુખતાય નન્દિ મુખં એતિસ્સં રત્તિયન્તિ નન્દિમુખી, રત્તિ, તાય નન્દિમુખિયા રત્તિયા, તેન વુત્તં ‘‘અરુણુટ્ઠિતકાલેપિ હિ નન્દીમુખા વિય રત્તિ ખાયતી’’તિ. અન્તોપૂતિન્તિ એત્થ કાયસ્સ અન્તો કુણપપૂતિન્તિ અત્થં પટિપક્ખિપન્તો આહ ‘‘અત્તચિત્તસન્તાને’’તિઆદિ. ‘‘કિલેસવસ્સનવસેના’’તિ ઇમિના ઉદકવસ્સનવસેનાતિ અત્થં પટિક્ખિપતિ. અવસ્સુતન્તિ તિન્તં, કિલિન્નન્તિ અત્થો. કસમ્બુજાતન્તિ એત્થ કસમ્બૂતિ સઙ્કારો. સો હિ સમ્મુઞ્ચનિયા કસિયમાને વિલેખિયમાને સમ્બતિ સદ્દં કરોતીતિ કસમ્બુ, તં વિય જાતન્તિ કસમ્બુજાતન્તિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. અટ્ઠકથાયં પન અધિપ્પાયવસેન ‘‘આકિલિટ્ઠજાત’’ન્તિ વુત્તં, અતિવિય કિલિટ્ઠજાતન્તિ અત્થો. ‘‘આકિણ્ણદોસતાય કિલિટ્ઠજાત’’ન્તિપિ પાઠો. ‘‘યાવ બાહાગહણાપિ નામા’’તિ ઇમિના પાઠેન દસ્સેતીતિ સમ્બન્ધો. હીતિ પદપૂરણમત્તં. તેનાતિ મોઘપુરિસેન. ‘‘યાવા’’તિ નિપાતપયોગત્તા ‘‘બાહાગહણાપી’’તિ એત્થ પઞ્ચમીવિભત્તિ અવધિઅત્થે હોતિ. નામ-સદ્દો ગરહત્થજોતકો, તસ્સ પયોગત્તા ‘‘આગમેસ્સતી’’તિ એત્થ અતીતત્થે અનાગતવચનં (સદ્દનીતિસુત્તમાલાય ૮૯૩ સુત્તે). આગમેસ્સતિ નામાતિ યોજના. આગમેસ્સતીતિ ઈસં અધિવાસેસ્સતિ. ‘‘આતો ગમુઈસમધિવાસને’’તિ હિ ધાતુપાઠેસુ (સદ્દનીતિધાતુમાલાયં ૧૮ મકારન્તધાતુ) વુત્તં.
383. Pātimokkhaṭṭhapanakkhandhake nandimukhiyā rattiyāti ettha nandiyati tusiyatīti nandi, ikārantoyaṃ napuṃsakaliṅgo. ‘‘Nandiseno (jā. aṭṭha. 3.4.1) nandivisālo’’tiādīsu ikārantoyaṃ pulliṅgo hoti, idha pana mukhaṃ apekkhitvā ikāranto napuṃsakaliṅgo hoti. Aruṇuṭṭhitakāle odātadisāmukhatāya nandi mukhaṃ etissaṃ rattiyanti nandimukhī, ratti, tāya nandimukhiyā rattiyā, tena vuttaṃ ‘‘aruṇuṭṭhitakālepi hi nandīmukhā viya ratti khāyatī’’ti. Antopūtinti ettha kāyassa anto kuṇapapūtinti atthaṃ paṭipakkhipanto āha ‘‘attacittasantāne’’tiādi. ‘‘Kilesavassanavasenā’’ti iminā udakavassanavasenāti atthaṃ paṭikkhipati. Avassutanti tintaṃ, kilinnanti attho. Kasambujātanti ettha kasambūti saṅkāro. So hi sammuñcaniyā kasiyamāne vilekhiyamāne sambati saddaṃ karotīti kasambu, taṃ viya jātanti kasambujātanti attho daṭṭhabbo. Aṭṭhakathāyaṃ pana adhippāyavasena ‘‘ākiliṭṭhajāta’’nti vuttaṃ, ativiya kiliṭṭhajātanti attho. ‘‘Ākiṇṇadosatāya kiliṭṭhajāta’’ntipi pāṭho. ‘‘Yāva bāhāgahaṇāpi nāmā’’ti iminā pāṭhena dassetīti sambandho. Hīti padapūraṇamattaṃ. Tenāti moghapurisena. ‘‘Yāvā’’ti nipātapayogattā ‘‘bāhāgahaṇāpī’’ti ettha pañcamīvibhatti avadhiatthe hoti. Nāma-saddo garahatthajotako, tassa payogattā ‘‘āgamessatī’’ti ettha atītatthe anāgatavacanaṃ (saddanītisuttamālāya 893 sutte). Āgamessati nāmāti yojanā. Āgamessatīti īsaṃ adhivāsessati. ‘‘Āto gamuīsamadhivāsane’’ti hi dhātupāṭhesu (saddanītidhātumālāyaṃ 18 makārantadhātu) vuttaṃ.
૩૮૪. ન આયતકેનેવ પપાતોતિ એત્થ દીઘેનેવ પપાતોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ન પઠમમેવ ગમ્ભીરો’’તિ. આયતસદ્દો હિ દીઘપરિયાયો. ‘‘ન આયતકેન ગીતસ્સરેન ધમ્મો ગાયિતબ્બો’’તિઆદીસુ (ચૂળવ॰ ૨૪૯) વિય પપાતો દીઘેન તીરસ્સ આદિમ્હિ ન હોતીતિ વુત્તં હોતિ. પઠમમેવાતિ તીરસ્સ આદિમ્હિયેવ. ‘‘અનુપુબ્બેન ગમ્ભીરો’’તિ ઇમિના ‘‘ન પઠમમેવ ગમ્ભીરો’’તિ વચનસ્સ અધિપ્પાયત્થં દસ્સેતિ. ઠિતધમ્મોતિ તીરસ્સ અન્તોયેવ ઠિતસભાવો . વેલં નાતિવત્તતીતિ એત્થ વેલાસદ્દસ્સ તીરમરિયાદત્થેસુ પવત્તભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઓસક્કનકન્દરં મરિયાદવેલ’’ન્તિ. તત્થ ‘‘ઓસક્કનકન્દર’’ઇતિ પદેન તીરત્થં દસ્સેતિ, ‘‘મરિયાદ’’ ઇતિ પદેન મરિયાદત્થં. કેન ઉદકેન દરિતબ્બોતિ કન્દરો, ઉદકેન ઓસક્કનો કન્દરો એત્થાતિ ઓસક્કનકન્દરં, તીરં. ઓસક્કનકન્દરભૂતઞ્ચ મરિયાદભૂતઞ્ચ વેલં તીરં નાતિક્કમતીતિ અત્થો. તીરં વાહેતીતિ એત્થ વહધાતુયા પાપુણનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘તીરં અપ્પેતી’’તિ. તત્થ અપ્પેતીતિ પાપુણાપેતિ. ‘‘ઉસ્સારેતી’’તિ ઇમિના પાળિયં ‘‘થલં ઉસ્સારેતી’’તિ પદેન ‘‘તીરં વાહેતી’’તિ પદસ્સ અત્થં દસ્સેતીતિ અત્થો દસ્સિતો. ઉસ્સારેતીતિ ઉદ્ધરિત્વા ગમાપેતિ. અઞ્ઞાપટિવેધોતિ એત્થ આજાનાતિ, આજાનિત્થાતિ વા અઞ્ઞં અરહત્તમગ્ગો વા અરહત્તફલં વા, તસ્સ પટિવિજ્ઝનં અઞ્ઞાપટિવેધો, સુખુચ્ચારણત્થં મજ્ઝે દીઘો, અઞ્ઞાપટિવેધો નામ અરહત્તુપ્પત્તિયેવ હોતિ. તેન વુત્તં ‘‘અરહત્તુપ્પત્તી’’તિ.
384.Na āyatakeneva papātoti ettha dīgheneva papātoti dassento āha ‘‘na paṭhamameva gambhīro’’ti. Āyatasaddo hi dīghapariyāyo. ‘‘Na āyatakena gītassarena dhammo gāyitabbo’’tiādīsu (cūḷava. 249) viya papāto dīghena tīrassa ādimhi na hotīti vuttaṃ hoti. Paṭhamamevāti tīrassa ādimhiyeva. ‘‘Anupubbena gambhīro’’ti iminā ‘‘na paṭhamameva gambhīro’’ti vacanassa adhippāyatthaṃ dasseti. Ṭhitadhammoti tīrassa antoyeva ṭhitasabhāvo . Velaṃ nātivattatīti ettha velāsaddassa tīramariyādatthesu pavattabhāvaṃ dassento āha ‘‘osakkanakandaraṃ mariyādavela’’nti. Tattha ‘‘osakkanakandara’’iti padena tīratthaṃ dasseti, ‘‘mariyāda’’ iti padena mariyādatthaṃ. Kena udakena daritabboti kandaro, udakena osakkano kandaro etthāti osakkanakandaraṃ, tīraṃ. Osakkanakandarabhūtañca mariyādabhūtañca velaṃ tīraṃ nātikkamatīti attho. Tīraṃ vāhetīti ettha vahadhātuyā pāpuṇanatthaṃ dassento āha ‘‘tīraṃ appetī’’ti. Tattha appetīti pāpuṇāpeti. ‘‘Ussāretī’’ti iminā pāḷiyaṃ ‘‘thalaṃ ussāretī’’ti padena ‘‘tīraṃ vāhetī’’ti padassa atthaṃ dassetīti attho dassito. Ussāretīti uddharitvā gamāpeti. Aññāpaṭivedhoti ettha ājānāti, ājānitthāti vā aññaṃ arahattamaggo vā arahattaphalaṃ vā, tassa paṭivijjhanaṃ aññāpaṭivedho, sukhuccāraṇatthaṃ majjhe dīgho, aññāpaṭivedho nāma arahattuppattiyeva hoti. Tena vuttaṃ ‘‘arahattuppattī’’ti.
૩૮૫. છન્નમતિવસ્સતીતિ ઉદાનપાળિયા સન્ધાયભાસિતપાળિભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘આપત્તિ’’ન્તિઆદિ. તત્થ ઇદન્તિ ‘‘છન્નમતિવસ્સતી’’તિ વચનં વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. એતન્તિ નવાપત્તિઆપજ્જનં સન્ધાયાતિ સમ્બન્ધો.
385.Channamativassatīti udānapāḷiyā sandhāyabhāsitapāḷibhāvaṃ dassento āha ‘‘āpatti’’ntiādi. Tattha idanti ‘‘channamativassatī’’ti vacanaṃ vuttanti sambandho. Etanti navāpattiāpajjanaṃ sandhāyāti sambandho.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi
૧. પાતિમોક્ખુદ્દેસયાચના • 1. Pātimokkhuddesayācanā
૨. મહાસમુદ્દેઅટ્ઠચ્છરિયં • 2. Mahāsamuddeaṭṭhacchariyaṃ
૩. ઇમસ્મિંધમ્મવિનયેઅટ્ઠચ્છરિયં • 3. Imasmiṃdhammavinayeaṭṭhacchariyaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / પાતિમોક્ખુદ્દેસયાચનકથા • Pātimokkhuddesayācanakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
પાતિમોક્ખુદ્દેસયાચનકથાવણ્ણના • Pātimokkhuddesayācanakathāvaṇṇanā
મહાસમુદ્દે અટ્ઠચ્છરિયકથાવણ્ણના • Mahāsamudde aṭṭhacchariyakathāvaṇṇanā
ઇમસ્મિં ધમ્મવિનયે અટ્ઠચ્છરિયકથાવણ્ણના • Imasmiṃ dhammavinaye aṭṭhacchariyakathāvaṇṇanā