Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā

    પટિસારણીયકમ્મકથા

    Paṭisāraṇīyakammakathā

    ૩૩. સુધમ્મવત્થુસ્મિં પન – અનપલોકેત્વાતિ ન આપુચ્છિત્વા. એતદવોચાતિ કિં તે ગહપતિ થેરાનં પટિયત્તન્તિ સબ્બં વિવરાપેત્વા દિસ્વા એતં અવોચ. એકા ચ ખો ઇધ નત્થિ યદિદં તિલસંગુળિકાતિ યા અયં તિલસક્ખલિકા નામ વુચ્ચતિ, સા નત્થીતિ અત્થો. તસ્સ કિર ગહપતિનો વંસે આદિમ્હિ એકો પૂવિયો અહોસિ. તેન નં થેરો જાતિયા ખુંસેતુકામો એવમાહ. યદેવ કિઞ્ચીતિ એવં બહું બુદ્ધવચનં રતનં પહાય કિઞ્ચિદેવ તિલસંગુળિકાવચનં ભાસિતં. કુક્કુટપોતકઉદાહરણેન ઇદં દસ્સેતિ ‘‘યથા સો નેવ કાકવસ્સિતં ન કુક્કુટવસ્સિતં અકાસિ, એવં તયાપિ નેવ ભિક્ખુવચનં ન ગિહિવચનં વુત્ત’’ન્તિ.

    33. Sudhammavatthusmiṃ pana – anapaloketvāti na āpucchitvā. Etadavocāti kiṃ te gahapati therānaṃ paṭiyattanti sabbaṃ vivarāpetvā disvā etaṃ avoca. Ekā ca kho idha natthi yadidaṃ tilasaṃguḷikāti yā ayaṃ tilasakkhalikā nāma vuccati, sā natthīti attho. Tassa kira gahapatino vaṃse ādimhi eko pūviyo ahosi. Tena naṃ thero jātiyā khuṃsetukāmo evamāha. Yadeva kiñcīti evaṃ bahuṃ buddhavacanaṃ ratanaṃ pahāya kiñcideva tilasaṃguḷikāvacanaṃ bhāsitaṃ. Kukkuṭapotakaudāharaṇena idaṃ dasseti ‘‘yathā so neva kākavassitaṃ na kukkuṭavassitaṃ akāsi, evaṃ tayāpi neva bhikkhuvacanaṃ na gihivacanaṃ vutta’’nti.

    પટિસારણીયકમ્મકથા નિટ્ઠિતા.

    Paṭisāraṇīyakammakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૪. પટિસારણીયકમ્મં • 4. Paṭisāraṇīyakammaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પટિસારણીયકમ્મકથાવણ્ણના • Paṭisāraṇīyakammakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / નિયસ્સકમ્મકથાદિવણ્ણના • Niyassakammakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૪. પટિસારણીયકમ્મકથા • 4. Paṭisāraṇīyakammakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact