Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૧૮. પટિસ્સવદુક્કટાપત્તિકથા

    118. Paṭissavadukkaṭāpattikathā

    ૨૦૭. પટિસ્સવે આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ એત્થ કિં વસ્સાવાસપટિસ્સુતેયેવ દુક્કટાપત્તિ હોતીતિ આહ ‘‘ન કેવલ’’ન્તિઆદિ. એતસ્સેવાતિ વસ્સાવાસસ્સેવ. એવમાદિનાપીતિ પિસદ્દો ‘‘પટિસ્સવે’’તિ એત્થ યોજેતબ્બો. ‘‘પટિસ્સવેપી’’તિ હિ અત્થો. તસ્સ તસ્સાતિ કમ્મસ્સ. તઞ્ચ ખોતિ તઞ્ચ દુક્કટં વિસંવાદનપચ્ચયા હોતીતિ યોજના. પઠમમ્પીતિ પિસદ્દો ‘‘પચ્છાપી’’તિ પદં સમ્પિણ્ડેતિ. પઠમમ્પિ હિ પાચિત્તિયં, પચ્છાપિ દુક્કટન્તિ અત્થો.

    207.Paṭissave āpatti dukkaṭassāti ettha kiṃ vassāvāsapaṭissuteyeva dukkaṭāpatti hotīti āha ‘‘na kevala’’ntiādi. Etassevāti vassāvāsasseva. Evamādināpīti pisaddo ‘‘paṭissave’’ti ettha yojetabbo. ‘‘Paṭissavepī’’ti hi attho. Tassa tassāti kammassa. Tañca khoti tañca dukkaṭaṃ visaṃvādanapaccayā hotīti yojanā. Paṭhamampīti pisaddo ‘‘pacchāpī’’ti padaṃ sampiṇḍeti. Paṭhamampi hi pācittiyaṃ, pacchāpi dukkaṭanti attho.

    સો તદહેવ અકરણીયોતિઆદીસુ એવં વિનિચ્છયો વેદિતબ્બોતિ યોજના. પુરિમિકા ચ ન પઞ્ઞાયતીતિ એત્થ પુરે ભવા પુરિમા, સા એવ પુરિમિકા, પાટિપદતિથી. નાનાસીમાય દ્વીસુ આવાસેસુ વસ્સં ઉપગચ્છન્તસ્સ દુતિયે ‘‘વસિસ્સામી’’તિ પઠમાવાસસ્સ ઉપચારતો નિક્ખન્તમત્તે પઠમસેનાસનગ્ગાહસ્સ પસ્સમ્ભનં સન્ધાય વુત્તં ‘‘પુરિમિકા ચ ન પઞ્ઞાયતી’’તિ. અરુણં અનુટ્ઠાપેત્વાતિ વસ્સં ઉપગમનવિહારે અરુણં અનુટ્ઠાપેત્વા. તદહેવાતિ તસ્મિં વસ્સૂપગમનઅહનિ એવ, પક્કન્તસ્સાપીતિ સમ્બન્ધો. પિસદ્દસ્સ ગરહત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘કો પન વાદો’’તિઆદિ. આલયોતિ ચિત્તસ્સ અલ્લીયનં. અસતિયાતિ સતિપમુટ્ઠેન. વસ્સં ન ઉપેતીતિ ‘‘ઇમસ્મિં વિહારે ઇમં તેમાસં વસ્સં ઉપેમી’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૮૪) વચીભેદં કત્વા વસ્સં ન ઉપેતિ.

    So tadaheva akaraṇīyotiādīsu evaṃ vinicchayo veditabboti yojanā. Purimikā ca na paññāyatīti ettha pure bhavā purimā, sā eva purimikā, pāṭipadatithī. Nānāsīmāya dvīsu āvāsesu vassaṃ upagacchantassa dutiye ‘‘vasissāmī’’ti paṭhamāvāsassa upacārato nikkhantamatte paṭhamasenāsanaggāhassa passambhanaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘purimikā ca na paññāyatī’’ti. Aruṇaṃ anuṭṭhāpetvāti vassaṃ upagamanavihāre aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā. Tadahevāti tasmiṃ vassūpagamanaahani eva, pakkantassāpīti sambandho. Pisaddassa garahatthaṃ dassento āha ‘‘ko pana vādo’’tiādi. Ālayoti cittassa allīyanaṃ. Asatiyāti satipamuṭṭhena. Vassaṃ na upetīti ‘‘imasmiṃ vihāre imaṃ temāsaṃ vassaṃ upemī’’ti (mahāva. aṭṭha. 184) vacībhedaṃ katvā vassaṃ na upeti.

    સત્તાહન્તિ સત્તાહેન, અનાગતાયાતિ સમ્બન્ધો. નવમિતોતિ પુબ્બકત્તિકમાસસ્સ જુણ્હપક્ખનવમિતો, પચ્છિમકત્તિકમાસસ્સ જુણ્હપક્ખનવમિતો વા. મા વા આગચ્છતુ, અનાપત્તીતિ વસ્સંવુત્થત્તા મા વા આગચ્છતુ, અનાપત્તીતિ અત્થો.

    Sattāhanti sattāhena, anāgatāyāti sambandho. Navamitoti pubbakattikamāsassa juṇhapakkhanavamito, pacchimakattikamāsassa juṇhapakkhanavamito vā. Mā vā āgacchatu, anāpattīti vassaṃvutthattā mā vā āgacchatu, anāpattīti attho.

    ઇતિ વસ્સૂપનાયિકક્ખન્ધકવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Iti vassūpanāyikakkhandhakavaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૧૮. પટિસ્સવદુક્કટાપત્તિ • 118. Paṭissavadukkaṭāpatti

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અધમ્મિકકતિકાદિકથા • Adhammikakatikādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પટિસ્સવદુક્કટાપત્તિકથાવણ્ણના • Paṭissavadukkaṭāpattikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અધમ્મિકકતિકાદિકથાવણ્ણના • Adhammikakatikādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અધમ્મિકકતિકાદિકથાવણ્ણના • Adhammikakatikādikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact