Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૩. પતોદસુત્તં
3. Patodasuttaṃ
૧૧૩. ‘‘ચત્તારોમે , ભિક્ખવે, ભદ્રા અસ્સાજાનીયા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિં. કતમે ચત્તારો? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો પતોદચ્છાયં દિસ્વા સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ – ‘કિં નુ ખો મં અજ્જ અસ્સદમ્મસારથિ કારણં કારેસ્સતિ, કિમસ્સાહં 1 પટિકરોમી’તિ! એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, પઠમો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો સન્તો સંવિજ્જમાનો લોકસ્મિં.
113. ‘‘Cattārome , bhikkhave, bhadrā assājānīyā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame cattāro? Idha, bhikkhave, ekacco bhadro assājānīyo patodacchāyaṃ disvā saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati – ‘kiṃ nu kho maṃ ajja assadammasārathi kāraṇaṃ kāressati, kimassāhaṃ 2 paṭikaromī’ti! Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco bhadro assājānīyo hoti. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo bhadro assājānīyo santo saṃvijjamāno lokasmiṃ.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો ન હેવ ખો પતોદચ્છાયં દિસ્વા સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ, અપિ ચ ખો લોમવેધવિદ્ધો સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ – ‘કિં નુ ખો મં અજ્જ અસ્સદમ્મસારથિ કારણં કારેસ્સતિ, કિમસ્સાહં પટિકરોમી’તિ! એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, દુતિયો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો સન્તો સંવિજ્જમાનો લોકસ્મિં.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco bhadro assājānīyo na heva kho patodacchāyaṃ disvā saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati, api ca kho lomavedhaviddho saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati – ‘kiṃ nu kho maṃ ajja assadammasārathi kāraṇaṃ kāressati, kimassāhaṃ paṭikaromī’ti! Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco bhadro assājānīyo hoti. Ayaṃ, bhikkhave, dutiyo bhadro assājānīyo santo saṃvijjamāno lokasmiṃ.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો ન હેવ ખો પતોદચ્છાયં દિસ્વા સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ નાપિ લોમવેધવિદ્ધો સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ, અપિ ચ ખો ચમ્મવેધવિદ્ધો સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ – ‘કિં નુ ખો મં અજ્જ અસ્સદમ્મસારથિ કારણં કારેસ્સતિ, કિમસ્સાહં પટિકરોમી’તિ! એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, તતિયો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો સન્તો સંવિજ્જમાનો લોકસ્મિં.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco bhadro assājānīyo na heva kho patodacchāyaṃ disvā saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati nāpi lomavedhaviddho saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati, api ca kho cammavedhaviddho saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati – ‘kiṃ nu kho maṃ ajja assadammasārathi kāraṇaṃ kāressati, kimassāhaṃ paṭikaromī’ti! Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco bhadro assājānīyo hoti. Ayaṃ, bhikkhave, tatiyo bhadro assājānīyo santo saṃvijjamāno lokasmiṃ.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો ન હેવ ખો પતોદચ્છાયં દિસ્વા સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ નાપિ લોમવેધવિદ્ધો સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ નાપિ ચમ્મવેધવિદ્ધો સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ, અપિ ચ ખો અટ્ઠિવેધવિદ્ધો સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ – ‘કિં નુ ખો મં અજ્જ અસ્સદમ્મસારથિ કારણં કારેસ્સતિ, કિમસ્સાહં પટિકરોમી’તિ ! એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, ચતુત્થો ભદ્રો અસ્સાજાનીયો સન્તો સંવિજ્જમાનો લોકસ્મિં. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો ભદ્રા અસ્સાજાનીયા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિં.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco bhadro assājānīyo na heva kho patodacchāyaṃ disvā saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati nāpi lomavedhaviddho saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati nāpi cammavedhaviddho saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati, api ca kho aṭṭhivedhaviddho saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati – ‘kiṃ nu kho maṃ ajja assadammasārathi kāraṇaṃ kāressati, kimassāhaṃ paṭikaromī’ti ! Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco bhadro assājānīyo hoti. Ayaṃ, bhikkhave, catuttho bhadro assājānīyo santo saṃvijjamāno lokasmiṃ. Ime kho, bhikkhave, cattāro bhadrā assājānīyā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ.
‘‘એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારોમે ભદ્રા પુરિસાજાનીયા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિં. કતમે ચત્તારો? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો સુણાતિ – ‘અમુકસ્મિં નામ ગામે વા નિગમે વા ઇત્થી વા પુરિસો વા દુક્ખિતો વા કાલઙ્કતો 3 વા’તિ. સો તેન સંવિજ્જતિ, સંવેગં આપજ્જતિ. સંવિગ્ગો યોનિસો પદહતિ. પહિતત્તો કાયેન ચેવ પરમસચ્ચં 4 સચ્છિકરોતિ, પઞ્ઞાય ચ અતિવિજ્ઝ પસ્સતિ. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, ભદ્રો અસ્સાજાનીયો પતોદચ્છાયં દિસ્વા સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં ભદ્રં પુરિસાજાનીયં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, પઠમો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો સન્તો સંવિજ્જમાનો લોકસ્મિં.
‘‘Evamevaṃ kho, bhikkhave, cattārome bhadrā purisājānīyā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame cattāro? Idha, bhikkhave, ekacco bhadro purisājānīyo suṇāti – ‘amukasmiṃ nāma gāme vā nigame vā itthī vā puriso vā dukkhito vā kālaṅkato 5 vā’ti. So tena saṃvijjati, saṃvegaṃ āpajjati. Saṃviggo yoniso padahati. Pahitatto kāyena ceva paramasaccaṃ 6 sacchikaroti, paññāya ca ativijjha passati. Seyyathāpi so, bhikkhave, bhadro assājānīyo patodacchāyaṃ disvā saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ bhadraṃ purisājānīyaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco bhadro purisājānīyo hoti. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo bhadro purisājānīyo santo saṃvijjamāno lokasmiṃ.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો ન હેવ ખો સુણાતિ – ‘અમુકસ્મિં નામ ગામે વા નિગમે વા ઇત્થી વા પુરિસો વા દુક્ખિતો વા કાલઙ્કતો વા’તિ, અપિ ચ ખો સામં પસ્સતિ ઇત્થિં વા પુરિસં વા દુક્ખિતં વા કાલઙ્કતં વા. સો તેન સંવિજ્જતિ, સંવેગં આપજ્જતિ. સંવિગ્ગો યોનિસો પદહતિ. પહિતત્તો કાયેન ચેવ પરમસચ્ચં સચ્છિકરોતિ, પઞ્ઞાય ચ અતિવિજ્ઝ પસ્સતિ. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, ભદ્રો અસ્સાજાનીયો લોમવેધવિદ્ધો સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં ભદ્રં પુરિસાજાનીયં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, દુતિયો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો સન્તો સંવિજ્જમાનો લોકસ્મિં.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco bhadro purisājānīyo na heva kho suṇāti – ‘amukasmiṃ nāma gāme vā nigame vā itthī vā puriso vā dukkhito vā kālaṅkato vā’ti, api ca kho sāmaṃ passati itthiṃ vā purisaṃ vā dukkhitaṃ vā kālaṅkataṃ vā. So tena saṃvijjati, saṃvegaṃ āpajjati. Saṃviggo yoniso padahati. Pahitatto kāyena ceva paramasaccaṃ sacchikaroti, paññāya ca ativijjha passati. Seyyathāpi so, bhikkhave, bhadro assājānīyo lomavedhaviddho saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ bhadraṃ purisājānīyaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco bhadro purisājānīyo hoti. Ayaṃ, bhikkhave, dutiyo bhadro purisājānīyo santo saṃvijjamāno lokasmiṃ.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો ન હેવ ખો સુણાતિ – ‘અમુકસ્મિં નામ ગામે વા નિગમે વા ઇત્થી વા પુરિસો વા દુક્ખિતો વા કાલઙ્કતો વા’તિ, નાપિ સામં પસ્સતિ ઇત્થિં વા પુરિસં વા દુક્ખિતં વા કાલઙ્કતં વા, અપિ ચ ખ્વસ્સ ઞાતિ વા સાલોહિતો વા દુક્ખિતો વા હોતિ કાલઙ્કતો વા. સો તેન સંવિજ્જતિ, સંવેગં આપજ્જતિ. સંવિગ્ગો યોનિસો પદહતિ. પહિતત્તો કાયેન ચેવ પરમસચ્ચં સચ્છિકરોતિ, પઞ્ઞાય ચ અતિવિજ્ઝ પસ્સતિ. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, ભદ્રો અસ્સાજાનીયો ચમ્મવેધવિદ્ધો સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં ભદ્રં પુરિસાજાનીયં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, તતિયો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો સન્તો સંવિજ્જમાનો લોકસ્મિં.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco bhadro purisājānīyo na heva kho suṇāti – ‘amukasmiṃ nāma gāme vā nigame vā itthī vā puriso vā dukkhito vā kālaṅkato vā’ti, nāpi sāmaṃ passati itthiṃ vā purisaṃ vā dukkhitaṃ vā kālaṅkataṃ vā, api ca khvassa ñāti vā sālohito vā dukkhito vā hoti kālaṅkato vā. So tena saṃvijjati, saṃvegaṃ āpajjati. Saṃviggo yoniso padahati. Pahitatto kāyena ceva paramasaccaṃ sacchikaroti, paññāya ca ativijjha passati. Seyyathāpi so, bhikkhave, bhadro assājānīyo cammavedhaviddho saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ bhadraṃ purisājānīyaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco bhadro purisājānīyo hoti. Ayaṃ, bhikkhave, tatiyo bhadro purisājānīyo santo saṃvijjamāno lokasmiṃ.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો ન હેવ ખો સુણાતિ – ‘અમુકસ્મિં નામ ગામે વા નિગમે વા ઇત્થી વા પુરિસો વા દુક્ખિતો વા કાલઙ્કતો વા’તિ, નાપિ સામં પસ્સતિ ઇત્થિં વા પુરિસં વા દુક્ખિતં વા કાલઙ્કતં વા, નાપિસ્સ ઞાતિ વા સાલોહિતો વા દુક્ખિતો વા હોતિ કાલઙ્કતો વા, અપિ ચ ખો સામઞ્ઞેવ ફુટ્ઠો હોતિ સારીરિકાહિ વેદનાહિ દુક્ખાહિ તિબ્બાહિ 7 ખરાહિ કટુકાહિ અસાતાહિ અમનાપાહિ પાણહરાહિ. સો તેન સંવિજ્જતિ, સંવેગં આપજ્જતિ. સંવિગ્ગો યોનિસો પદહતિ. પહિતત્તો કાયેન ચેવ પરમસચ્ચં સચ્છિકરોતિ, પઞ્ઞાય ચ અતિવિજ્ઝ પસ્સતિ. સેય્યથાપિ સો, ભિક્ખવે, ભદ્રો અસ્સાજાનીયો અટ્ઠિવેધવિદ્ધો સંવિજ્જતિ સંવેગં આપજ્જતિ; તથૂપમાહં, ભિક્ખવે, ઇમં ભદ્રં પુરિસાજાનીયં વદામિ. એવરૂપોપિ, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો હોતિ. અયં, ભિક્ખવે, ચતુત્થો ભદ્રો પુરિસાજાનીયો સન્તો સંવિજ્જમાનો લોકસ્મિં. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો ભદ્રા પુરિસાજાનીયા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિ’’ન્તિ. તતિયં.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco bhadro purisājānīyo na heva kho suṇāti – ‘amukasmiṃ nāma gāme vā nigame vā itthī vā puriso vā dukkhito vā kālaṅkato vā’ti, nāpi sāmaṃ passati itthiṃ vā purisaṃ vā dukkhitaṃ vā kālaṅkataṃ vā, nāpissa ñāti vā sālohito vā dukkhito vā hoti kālaṅkato vā, api ca kho sāmaññeva phuṭṭho hoti sārīrikāhi vedanāhi dukkhāhi tibbāhi 8 kharāhi kaṭukāhi asātāhi amanāpāhi pāṇaharāhi. So tena saṃvijjati, saṃvegaṃ āpajjati. Saṃviggo yoniso padahati. Pahitatto kāyena ceva paramasaccaṃ sacchikaroti, paññāya ca ativijjha passati. Seyyathāpi so, bhikkhave, bhadro assājānīyo aṭṭhivedhaviddho saṃvijjati saṃvegaṃ āpajjati; tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ bhadraṃ purisājānīyaṃ vadāmi. Evarūpopi, bhikkhave, idhekacco bhadro purisājānīyo hoti. Ayaṃ, bhikkhave, catuttho bhadro purisājānīyo santo saṃvijjamāno lokasmiṃ. Ime kho, bhikkhave, cattāro bhadrā purisājānīyā santo saṃvijjamānā lokasmi’’nti. Tatiyaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૩. પતોદસુત્તવણ્ણના • 3. Patodasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૭. કેસિસુત્તાદિવણ્ણના • 1-7. Kesisuttādivaṇṇanā