Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    (૭) ૨. પત્તકમ્મવગ્ગો

    (7) 2. Pattakammavaggo

    ૧. પત્તકમ્મસુત્તવણ્ણના

    1. Pattakammasuttavaṇṇanā

    ૬૧. દુતિયસ્સ પઠમે અનિટ્ઠપટિક્ખેપેન ઇટ્ઠા. મને કમન્તિ પવિસન્તીતિ કન્તા. મનં અપ્પાયન્તિ પવડ્ઢેન્તીતિ મનાપા. દુલ્લભાતિ પરમદુલ્લભા. ભોગાતિ ભુઞ્જિતબ્બા રૂપાદયો વિસયા. સહધમ્મેનાતિ ધમ્મેનેવ સદ્ધિં ઉપ્પજ્જન્તુ, મા ધમ્મૂપઘાતં કત્વા અધમ્મેનાતિ. અથવા સહધમ્મેનાતિ સકારણેન, તેન તેન સેનાપતિસેટ્ઠિટ્ઠાનાદિકારણેન સદ્ધિંયેવ ઉપ્પજ્જન્તૂતિ અત્થો. યસોતિ પરિવારસમ્પત્તિ. સહ ઞાતીભીતિ ઞાતકેહિ સદ્ધિં. સહ ઉપજ્ઝાયેહીતિ સુખદુક્ખેસુ ઉપનિજ્ઝાયિતબ્બત્તા ઉપજ્ઝાયસઙ્ખાતેહિ સન્દિટ્ઠસમ્ભત્તેહિ સદ્ધિં.

    61. Dutiyassa paṭhame aniṭṭhapaṭikkhepena iṭṭhā. Mane kamanti pavisantīti kantā. Manaṃ appāyanti pavaḍḍhentīti manāpā. Dullabhāti paramadullabhā. Bhogāti bhuñjitabbā rūpādayo visayā. Sahadhammenāti dhammeneva saddhiṃ uppajjantu, mā dhammūpaghātaṃ katvā adhammenāti. Athavā sahadhammenāti sakāraṇena, tena tena senāpatiseṭṭhiṭṭhānādikāraṇena saddhiṃyeva uppajjantūti attho. Yasoti parivārasampatti. Sahañātībhīti ñātakehi saddhiṃ. Saha upajjhāyehīti sukhadukkhesu upanijjhāyitabbattā upajjhāyasaṅkhātehi sandiṭṭhasambhattehi saddhiṃ.

    અકિચ્ચં કરોતીતિ અકાતબ્બં કરોતિ. કિચ્ચં અપરાધેતીતિ કત્તબ્બયુત્તકં કિચ્ચં અકરોન્તો તં અપરાધેતિ નામ. ધંસતીતિ પતતિ પરિહાયતિ. અભિજ્ઝાવિસમલોભન્તિ અભિજ્ઝાસઙ્ખાતં વિસમલોભં. પજહતીતિ નુદતિ નીહરતિ. મહાપઞ્ઞોતિ મહન્તપઞ્ઞો. પુથુપઞ્ઞોતિ પુથુલપઞ્ઞો. આપાતદસોતિ તં તં અત્થં આપાતેતિ તમેવ પસ્સતિ, સુખુમમ્પિસ્સ અત્થજાતં આપાતં આગચ્છતિયેવાતિ અત્થો.

    Akiccaṃ karotīti akātabbaṃ karoti. Kiccaṃ aparādhetīti kattabbayuttakaṃ kiccaṃ akaronto taṃ aparādheti nāma. Dhaṃsatīti patati parihāyati. Abhijjhāvisamalobhanti abhijjhāsaṅkhātaṃ visamalobhaṃ. Pajahatīti nudati nīharati. Mahāpaññoti mahantapañño. Puthupaññoti puthulapañño. Āpātadasoti taṃ taṃ atthaṃ āpāteti tameva passati, sukhumampissa atthajātaṃ āpātaṃ āgacchatiyevāti attho.

    ઉટ્ઠાનવીરિયાધિગતેહીતિ ઉટ્ઠાનસઙ્ખાતેન વીરિયેન અધિગતેહિ. બાહાબલપરિચિતેહીતિ બાહાબલેન પરિચિતેહિ વડ્ઢિતેહિ. સેદાવક્ખિત્તેહીતિ અવક્ખિત્તસેદેહિ, સેદં મુઞ્ચિત્વા વાયામેન પયોગેન સમધિગતેહીતિ અત્થો. ધમ્મિકેહીતિ ધમ્મયુત્તેહિ. ધમ્મલદ્ધેહીતિ દસકુસલકમ્મપથધમ્મે અકોપેત્વા લદ્ધેહિ. પત્તકમ્માનીતિ યુત્તકમ્માનિ અનુચ્છવિકકમ્માનિ. સુખેતીતિ સુખિતં કરોતિ. પીણેતીતિ પીણિતં બલસમ્પન્નં કરોતિ. ઠાનગતં હોતીતિ કારણગતં હોતિ. કિં પન તન્તિ? ચતૂસુ પત્તકમ્મેસુ એકં ભોગેહિ કત્તબ્બકમ્મં ભોગજાતમેવ ઠાનગતં. પત્તગતન્તિ યુત્તપ્પત્તટ્ઠાનગતં. આયતનસો પરિભુત્તન્તિ કારણેનેવ પરિભુત્તં ભોગજાતં હોતિ.

    Uṭṭhānavīriyādhigatehīti uṭṭhānasaṅkhātena vīriyena adhigatehi. Bāhābalaparicitehīti bāhābalena paricitehi vaḍḍhitehi. Sedāvakkhittehīti avakkhittasedehi, sedaṃ muñcitvā vāyāmena payogena samadhigatehīti attho. Dhammikehīti dhammayuttehi. Dhammaladdhehīti dasakusalakammapathadhamme akopetvā laddhehi. Pattakammānīti yuttakammāni anucchavikakammāni. Sukhetīti sukhitaṃ karoti. Pīṇetīti pīṇitaṃ balasampannaṃ karoti. Ṭhānagataṃ hotīti kāraṇagataṃ hoti. Kiṃ pana tanti? Catūsu pattakammesu ekaṃ bhogehi kattabbakammaṃ bhogajātameva ṭhānagataṃ. Pattagatanti yuttappattaṭṭhānagataṃ. Āyatanaso paribhuttanti kāraṇeneva paribhuttaṃ bhogajātaṃ hoti.

    પરિયોધાય સંવત્તતીતિ પિદહિત્વા વત્તતિ. યથા અગ્ગિઆદીહિ ઉપ્પન્નાસુ આપદાસુ, એવં આદિત્તગેહનિબ્બાપનાદીનં અત્થાય ધનપરિચ્ચાગં કત્વા તાસં આપદાનં મગ્ગં પિદહતિ નિવારેતિ. સોત્થિં અત્તાનં કરોતીતિ નિરુપદ્દવં ખેમં અત્તાનં કરોતિ. ઞાતિબલિન્તિ ઞાતકાનં બલિં. અતિથિબલિન્તિ આગન્તુકાનં બલિં. પુબ્બપેતબલિન્તિ પરલોકગતાનં ઞાતકાનં બલિં. રાજબલિન્તિ રઞ્ઞો કત્તબ્બયુત્તકં રાજબલિં. દેવતાબલિન્તિ દેવતાનં કત્તબ્બબલિં. સબ્બમેતં તેસં તેસં યથાનુચ્છવિકવસેન દાતબ્બદાનસ્સ અધિવચનં.

    Pariyodhāyasaṃvattatīti pidahitvā vattati. Yathā aggiādīhi uppannāsu āpadāsu, evaṃ ādittagehanibbāpanādīnaṃ atthāya dhanapariccāgaṃ katvā tāsaṃ āpadānaṃ maggaṃ pidahati nivāreti. Sotthiṃ attānaṃ karotīti nirupaddavaṃ khemaṃ attānaṃ karoti. Ñātibalinti ñātakānaṃ baliṃ. Atithibalinti āgantukānaṃ baliṃ. Pubbapetabalinti paralokagatānaṃ ñātakānaṃ baliṃ. Rājabalinti rañño kattabbayuttakaṃ rājabaliṃ. Devatābalinti devatānaṃ kattabbabaliṃ. Sabbametaṃ tesaṃ tesaṃ yathānucchavikavasena dātabbadānassa adhivacanaṃ.

    ખન્તિસોરચ્ચે નિવિટ્ઠાતિ અધિવાસનક્ખન્તિયઞ્ચ સુસીલતાય ચ નિવિટ્ઠા. એકમત્તાનં દમેન્તીતિ એકં અત્તનોવ અત્તભાવં ઇન્દ્રિયદમેન દમેન્તિ. સમેન્તીતિ અત્તનો ચિત્તં કિલેસવૂપસમનેન સમેન્તિ. પરિનિબ્બાપેન્તીતિ કિલેસપરિનિબ્બાનેનેવ પરિનિબ્બાપેન્તિ. ઉદ્ધગ્ગિકન્તિઆદીસુ ઉપરૂપરિભૂમીસુ ફલદાનવસેન ઉદ્ધમગ્ગમસ્સાતિ ઉદ્ધગ્ગિકા. સગ્ગસ્સ હિતાતિ તત્રુપપત્તિજનનતો સોવગ્ગિકા. નિબ્બત્તનિબ્બત્તટ્ઠાને સુખોવ વિપાકો અસ્સાતિ સુખવિપાકા. સુટ્ઠુ અગ્ગાનં દિબ્બવણ્ણાદીનં દસન્નં વિસેસાનં નિબ્બત્તનતો સગ્ગસંવત્તનિકા, એવરૂપં દક્ખિણં પતિટ્ઠાપેતીતિ અત્થો.

    Khantisoracce niviṭṭhāti adhivāsanakkhantiyañca susīlatāya ca niviṭṭhā. Ekamattānaṃ damentīti ekaṃ attanova attabhāvaṃ indriyadamena damenti. Samentīti attano cittaṃ kilesavūpasamanena samenti. Parinibbāpentīti kilesaparinibbāneneva parinibbāpenti. Uddhaggikantiādīsu uparūparibhūmīsu phaladānavasena uddhamaggamassāti uddhaggikā. Saggassa hitāti tatrupapattijananato sovaggikā. Nibbattanibbattaṭṭhāne sukhova vipāko assāti sukhavipākā. Suṭṭhu aggānaṃ dibbavaṇṇādīnaṃ dasannaṃ visesānaṃ nibbattanato saggasaṃvattanikā, evarūpaṃ dakkhiṇaṃ patiṭṭhāpetīti attho.

    અરિયધમ્મે ઠિતોતિ પઞ્ચસીલધમ્મે પતિટ્ઠિતો. પેચ્ચ સગ્ગે પમોદતીતિ પરલોકં ગન્ત્વા યત્થ સગ્ગે પટિસન્ધિં ગણ્હાતિ, તત્થ મોદતિ. સોતાપન્નસકદાગામિનો વા હોન્તુ અનાગામી વા, સબ્બેસં અયં પટિપદા લબ્ભતેવાતિ.

    Ariyadhamme ṭhitoti pañcasīladhamme patiṭṭhito. Pecca sagge pamodatīti paralokaṃ gantvā yattha sagge paṭisandhiṃ gaṇhāti, tattha modati. Sotāpannasakadāgāmino vā hontu anāgāmī vā, sabbesaṃ ayaṃ paṭipadā labbhatevāti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. પત્તકમ્મસુત્તં • 1. Pattakammasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૪. પત્તકમ્મસુત્તાદિવણ્ણના • 1-4. Pattakammasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact