Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૦. પત્તપિણ્ડિકસુત્તં

    10. Pattapiṇḍikasuttaṃ

    ૧૯૦. ‘‘પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, પત્તપિણ્ડિકા. કતમે પઞ્ચ? મન્દત્તા મોમૂહત્તા પત્તપિણ્ડિકો હોતિ, પાપિચ્છો ઇચ્છાપકતો પત્તપિણ્ડિકો હોતિ, ઉમ્માદા ચિત્તક્ખેપા પત્તપિણ્ડિકો હોતિ, ‘વણ્ણિતં બુદ્ધેહિ બુદ્ધસાવકેહી’તિ પત્તપિણ્ડિકો હોતિ, અપ્પિચ્છતંયેવ નિસ્સાય સન્તુટ્ઠિંયેવ નિસ્સાય સલ્લેખંયેવ નિસ્સાય પવિવેકંયેવ નિસ્સાય ઇદમત્થિતંયેવ નિસ્સાય પત્તપિણ્ડિકો હોતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ પત્તપિણ્ડિકા. ઇમેસં ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચન્નં પત્તપિણ્ડિકાનં ય્વાયં પત્તપિણ્ડિકો અપ્પિચ્છતંયેવ નિસ્સાય સન્તુટ્ઠિંયેવ નિસ્સાય સલ્લેખંયેવ નિસ્સાય પવિવેકંયેવ નિસ્સાય ઇદમત્થિતંયેવ નિસ્સાય પત્તપિણ્ડિકો હોતિ, અયં ઇમેસં પઞ્ચન્નં પત્તપિણ્ડિકાનં અગ્ગો ચ સેટ્ઠો ચ મોક્ખો ચ ઉત્તમો ચ પવરો ચ.

    190. ‘‘Pañcime, bhikkhave, pattapiṇḍikā. Katame pañca? Mandattā momūhattā pattapiṇḍiko hoti, pāpiccho icchāpakato pattapiṇḍiko hoti, ummādā cittakkhepā pattapiṇḍiko hoti, ‘vaṇṇitaṃ buddhehi buddhasāvakehī’ti pattapiṇḍiko hoti, appicchataṃyeva nissāya santuṭṭhiṃyeva nissāya sallekhaṃyeva nissāya pavivekaṃyeva nissāya idamatthitaṃyeva nissāya pattapiṇḍiko hoti. Ime kho, bhikkhave, pañca pattapiṇḍikā. Imesaṃ kho, bhikkhave, pañcannaṃ pattapiṇḍikānaṃ yvāyaṃ pattapiṇḍiko appicchataṃyeva nissāya santuṭṭhiṃyeva nissāya sallekhaṃyeva nissāya pavivekaṃyeva nissāya idamatthitaṃyeva nissāya pattapiṇḍiko hoti, ayaṃ imesaṃ pañcannaṃ pattapiṇḍikānaṃ aggo ca seṭṭho ca mokkho ca uttamo ca pavaro ca.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, ગવા ખીરં, ખીરમ્હા દધિ, દધિમ્હા નવનીતં, નવનીતમ્હા સપ્પિ, સપ્પિમ્હા સપ્પિમણ્ડો, સપ્પિમણ્ડો તત્થ અગ્ગમક્ખાયતિ; એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, ઇમેસં પઞ્ચન્નં પત્તપિણ્ડિકાનં ય્વાયં પત્તપિણ્ડિકો અપ્પિચ્છતંયેવ નિસ્સાય સન્તુટ્ઠિંયેવ નિસ્સાય સલ્લેખંયેવ નિસ્સાય પવિવેકંયેવ નિસ્સાય ઇદમત્થિતંયેવ નિસ્સાય પત્તપિણ્ડિકો હોતિ, અયં ઇમેસં પઞ્ચન્નં પત્તપિણ્ડિકાનં અગ્ગો ચ સેટ્ઠો ચ મોક્ખો ચ ઉત્તમો ચ પવરો ચા’’તિ. દસમં.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, gavā khīraṃ, khīramhā dadhi, dadhimhā navanītaṃ, navanītamhā sappi, sappimhā sappimaṇḍo, sappimaṇḍo tattha aggamakkhāyati; evamevaṃ kho, bhikkhave, imesaṃ pañcannaṃ pattapiṇḍikānaṃ yvāyaṃ pattapiṇḍiko appicchataṃyeva nissāya santuṭṭhiṃyeva nissāya sallekhaṃyeva nissāya pavivekaṃyeva nissāya idamatthitaṃyeva nissāya pattapiṇḍiko hoti, ayaṃ imesaṃ pañcannaṃ pattapiṇḍikānaṃ aggo ca seṭṭho ca mokkho ca uttamo ca pavaro cā’’ti. Dasamaṃ.

    અરઞ્ઞવગ્ગો ચતુત્થો.

    Araññavaggo catuttho.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અરઞ્ઞં ચીવરં રુક્ખ, સુસાનં અબ્ભોકાસિકં;

    Araññaṃ cīvaraṃ rukkha, susānaṃ abbhokāsikaṃ;

    નેસજ્જં સન્થતં એકાસનિકં, ખલુપચ્છાપિણ્ડિકેન ચાતિ.

    Nesajjaṃ santhataṃ ekāsanikaṃ, khalupacchāpiṇḍikena cāti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact