Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૨૧. પવારણાભેદકથા

    121. Pavāraṇābhedakathā

    ૨૧૨. ચાતુદ્દસિકાયાતિ ભણ્ડનકારકેહિ ઉપદ્દુતત્તા પચ્ચુક્કડ્ઢિતાય પુબ્બકત્તિકમાસસ્સ કાળપક્ખચાતુદ્દસિકાય. ‘‘અજ્જ પવારણા પન્નરસી’’તિ પુબ્બકિચ્ચં કાતબ્બન્તિ યોજના.

    212.Cātuddasikāyāti bhaṇḍanakārakehi upaddutattā paccukkaḍḍhitāya pubbakattikamāsassa kāḷapakkhacātuddasikāya. ‘‘Ajja pavāraṇā pannarasī’’ti pubbakiccaṃ kātabbanti yojanā.

    પવારણાકમ્મેસૂતિ નિદ્ધારણે ભુમ્મં, ‘‘અધમ્મેન વગ્ગં પવારણાકમ્મ’’ન્તિઆદીસુ સમ્બન્ધિતબ્બં. અધમ્મેન વગ્ગન્તિ એત્થ અધમ્મં નામ સઙ્ઘો હુત્વાપિ સઙ્ઘપવારણમકત્વા ગણપવારણાય કરણં, ગણો હુત્વાપિ ગણપવારણમકત્વા સઙ્ઘપવારણાય કરણઞ્ચ. વગ્ગં નામ એકસીમાયં વસન્તાનમ્પિ સબ્બેસં એકતો અસન્નિપતનં.

    Pavāraṇākammesūti niddhāraṇe bhummaṃ, ‘‘adhammena vaggaṃ pavāraṇākamma’’ntiādīsu sambandhitabbaṃ. Adhammena vagganti ettha adhammaṃ nāma saṅgho hutvāpi saṅghapavāraṇamakatvā gaṇapavāraṇāya karaṇaṃ, gaṇo hutvāpi gaṇapavāraṇamakatvā saṅghapavāraṇāya karaṇañca. Vaggaṃ nāma ekasīmāyaṃ vasantānampi sabbesaṃ ekato asannipatanaṃ.

    અધમ્મેન સમગ્ગન્તિ એત્થ અધમ્મં વુત્તનયમેવ. સમગ્ગં નામ સબ્બેસં એકતો સન્નિપતનં.

    Adhammena samagganti ettha adhammaṃ vuttanayameva. Samaggaṃ nāma sabbesaṃ ekato sannipatanaṃ.

    ધમ્મેન વગ્ગન્તિ એત્થ ધમ્મં નામ સઙ્ઘો હુત્વા સઙ્ઘપવારણાય કરણં, ગણો હુત્વા ગણપવારણાય કરણઞ્ચ. વગ્ગં વુત્તનયમેવ. ધમ્મેન સમગ્ગં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ. ઇતિસદ્દો પરિસમાપનત્થો.

    Dhammena vagganti ettha dhammaṃ nāma saṅgho hutvā saṅghapavāraṇāya karaṇaṃ, gaṇo hutvā gaṇapavāraṇāya karaṇañca. Vaggaṃ vuttanayameva. Dhammena samaggaṃ suviññeyyameva. Itisaddo parisamāpanattho.

    ૨૧૩. એવં દિન્નાયાતિ એવં પાળિયં વુત્તનયેનેવ દિન્નાય. પવારેતબ્બન્તિ વસ્સંવુત્થપવારણાય પવારેતબ્બં. તિસ્સોતિ તિસ્સનામકો. દિટ્ઠેન વા વદતૂતિ સમ્બન્ધો. ન્તિ તિસ્સનામકં ભિક્ખું. સઙ્ઘો અનુકમ્પં ઉપાદાય વદતૂતિ યોજના. વુડ્ઢતરોતિ પવારણાદાયકો તંહારકતો વુડ્ઢતરો. હીતિ લદ્ધગુણો. તેનાતિ પવારણાહારકેન. તસ્સાતિ પવારણાદાયકસ્સ.

    213.Evaṃ dinnāyāti evaṃ pāḷiyaṃ vuttanayeneva dinnāya. Pavāretabbanti vassaṃvutthapavāraṇāya pavāretabbaṃ. Tissoti tissanāmako. Diṭṭhena vā vadatūti sambandho. Tanti tissanāmakaṃ bhikkhuṃ. Saṅgho anukampaṃ upādāya vadatūti yojanā. Vuḍḍhataroti pavāraṇādāyako taṃhārakato vuḍḍhataro. ti laddhaguṇo. Tenāti pavāraṇāhārakena. Tassāti pavāraṇādāyakassa.

    ઇધાપિ ચાતિ ઇમસ્મિં પવારણાક્ખન્ધકેપિ ચ. અપિસદ્દો ઉપોસથક્ખન્ધકં અપેક્ખતિ. અવસેસકમ્મત્થાયાતિ પવારણાકમ્મતો અવસેસાનં કમ્માનમત્થાય હોતીતિ સમ્બન્ધો. પવારણાય આહટાય સતિયાતિ યોજના. તસ્સ ચાતિ પવારણાદાયકસ્સ ચ. સબ્બેસન્તિ પવારણાદાયકસ્સ ચ સઙ્ઘસ્સ ચાતિ સબ્બેસં. અઞ્ઞં પન કમ્મન્તિ પવારણાકમ્મતો અઞ્ઞં કમ્મં પન. તેન પન ભિક્ખુનાતિ પવારણાદાયકેન ભિક્ખુના પન. એત્થ ચ તદહુપવારણાય અત્તનો ચ સઙ્ઘસ્સ ચ સચે પવારણાકમ્મમેવ હોતિ, પવારણાયેવ દાતબ્બા. અથ અઞ્ઞમેવ કમ્મં હોતિ, છન્દોયેવ દાતબ્બો. યદિ પવારણાકમ્મઞ્ચ અઞ્ઞકમ્મઞ્ચ હોતિ, પવારણા ચ છન્દો ચ દાતબ્બો . તં સન્ધાય વુત્તં ‘‘તદહુ પવારણાય પવારણં દેન્તેન છન્દમ્પિ દાતુ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૨૧૩). તેનાતિ દાનહેતુના.

    Idhāpi cāti imasmiṃ pavāraṇākkhandhakepi ca. Apisaddo uposathakkhandhakaṃ apekkhati. Avasesakammatthāyāti pavāraṇākammato avasesānaṃ kammānamatthāya hotīti sambandho. Pavāraṇāya āhaṭāya satiyāti yojanā. Tassa cāti pavāraṇādāyakassa ca. Sabbesanti pavāraṇādāyakassa ca saṅghassa cāti sabbesaṃ. Aññaṃ pana kammanti pavāraṇākammato aññaṃ kammaṃ pana. Tena pana bhikkhunāti pavāraṇādāyakena bhikkhunā pana. Ettha ca tadahupavāraṇāya attano ca saṅghassa ca sace pavāraṇākammameva hoti, pavāraṇāyeva dātabbā. Atha aññameva kammaṃ hoti, chandoyeva dātabbo. Yadi pavāraṇākammañca aññakammañca hoti, pavāraṇā ca chando ca dātabbo . Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘tadahu pavāraṇāya pavāraṇaṃ dentena chandampi dātu’’nti (mahāva. 213). Tenāti dānahetunā.

    ૨૧૮. અજ્જ મે પવારણાતિ એત્થ પાળિનયતો અઞ્ઞં અટ્ઠકથાનયં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સચે’’તિઆદિ.

    218.Ajja me pavāraṇāti ettha pāḷinayato aññaṃ aṭṭhakathānayaṃ dassento āha ‘‘sace’’tiādi.

    ૨૧૯. વુત્તનયમેવાતિ ઉપોસથક્ખન્ધકે (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૬૯) વુત્તનયમેવ.

    219.Vuttanayamevāti uposathakkhandhake (mahāva. aṭṭha. 169) vuttanayameva.

    ૨૨૨. પુન પવારેતબ્બન્તિ એત્થ ન કેવલં પવારણાયેવ પુન કાતબ્બા, પુબ્બકિચ્ચાદીનિપિ પુન કાતબ્બાનીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘પુન પુબ્બકિચ્ચ’’ન્તિઆદિ.

    222.Puna pavāretabbanti ettha na kevalaṃ pavāraṇāyeva puna kātabbā, pubbakiccādīnipi puna kātabbānīti dassento āha ‘‘puna pubbakicca’’ntiādi.

    ૨૨૮. એસેવ નયોતિ ‘‘અજ્જ પવારણા પન્નરસી’’તિ પુબ્બકિચ્ચં અતિદિસતિ. અસ્સાતિ વચનસ્સ. ઞત્તિન્તિ ‘‘સુણાતુ મે ભન્તે સઙ્ઘો અજ્જ પવારણા’’તિ ઞત્તિં. પચ્છિમેહીતિ પચ્છિમવસ્સં ઉપગતેહિ ભિક્ખૂહિ. ઉપોસથગ્ગેતિ ઉપોસથસ્સ ગણ્હનટ્ઠાને ગેહે. દ્વે ઞત્તિયોતિ પવારણાઞત્તિ ચ ઉપોસથઞત્તિ ચાતિ દ્વે ઞત્તિયો. ઇદઞ્ચાતિ ઇદં વક્ખમાનં પન. એત્થાતિ પુરિમિકપચ્છિમિકભિક્ખૂનં સંસગ્ગટ્ઠાને. પુરિમિકાય ઉપગતેહીતિ વિભત્તઅપાદાનં અનુમેય્યવિસયઅપાદાનં, થોકતરાતિ સમ્બન્ધો, સહાદિયોગો વા, સમસમાતિ સમ્બન્ધો. સમસમાતિ સમેન, સમતો વા સમા સમસમા, અતિરેકસમાતિ અત્થો. કિઞ્ચિ ઊનં વા અધિકં વા નત્થીતિ અધિપ્પાયો. ઇતીતિ ઇદં લક્ખણં.

    228.Eseva nayoti ‘‘ajja pavāraṇā pannarasī’’ti pubbakiccaṃ atidisati. Assāti vacanassa. Ñattinti ‘‘suṇātu me bhante saṅgho ajja pavāraṇā’’ti ñattiṃ. Pacchimehīti pacchimavassaṃ upagatehi bhikkhūhi. Uposathaggeti uposathassa gaṇhanaṭṭhāne gehe. Dve ñattiyoti pavāraṇāñatti ca uposathañatti cāti dve ñattiyo. Idañcāti idaṃ vakkhamānaṃ pana. Etthāti purimikapacchimikabhikkhūnaṃ saṃsaggaṭṭhāne. Purimikāya upagatehīti vibhattaapādānaṃ anumeyyavisayaapādānaṃ, thokatarāti sambandho, sahādiyogo vā, samasamāti sambandho. Samasamāti samena, samato vā samā samasamā, atirekasamāti attho. Kiñci ūnaṃ vā adhikaṃ vā natthīti adhippāyo. Itīti idaṃ lakkhaṇaṃ.

    સોતિ પચ્છિમિકો ભિક્ખુ. ઇતરેનાતિ પચ્છિમિકેન. તેસન્તિ પુરિમિકાનં. એકેનાતિ પુરિમિકેન. એકસ્સાતિ પચ્છિમિકસ્સ. પુન એકેનાતિ પચ્છિમિકેન. ‘‘એકસ્સા’’તિ અનુવત્તેતબ્બો, પુરિમિકસ્સાતિ અત્થો. પુરિમવસ્સૂપગતેહિ અધિકતરાતિ સમ્બન્ધો. થોકતરેહીતિ પચ્છિમવસ્સૂપગતેહિ થોકતરેહિ પુરિમવસ્સૂપગતેહીતિ યોજના.

    Soti pacchimiko bhikkhu. Itarenāti pacchimikena. Tesanti purimikānaṃ. Ekenāti purimikena. Ekassāti pacchimikassa. Puna ekenāti pacchimikena. ‘‘Ekassā’’ti anuvattetabbo, purimikassāti attho. Purimavassūpagatehi adhikatarāti sambandho. Thokatarehīti pacchimavassūpagatehi thokatarehi purimavassūpagatehīti yojanā.

    કત્તિકાયાતિ પચ્છિમકત્તિકાય. ચાતુમાસિનિયા પવારણાયાતિ ચતુન્નં માસાનં પૂરણિયા પવારણાય. પવારણાઞત્તિં ઠપેત્વાતિ સમસમા હુત્વાપિ પવારણાદિવસત્તા પવારણાઞત્તિં ઠપેત્વા. તેહીતિ પચ્છિમિકેહિ. ઇતરેહીતિ પુરિમિકેહિ. તેસન્તિ પચ્છિમિકાનં. થોકતરા વાતિ એકાદિના થોકતરા વા. તેસન્તિ પુરિમિકાનં. તેહીતિ પચ્છિમિકેહિ.

    Kattikāyāti pacchimakattikāya. Cātumāsiniyā pavāraṇāyāti catunnaṃ māsānaṃ pūraṇiyā pavāraṇāya. Pavāraṇāñattiṃ ṭhapetvāti samasamā hutvāpi pavāraṇādivasattā pavāraṇāñattiṃ ṭhapetvā. Tehīti pacchimikehi. Itarehīti purimikehi. Tesanti pacchimikānaṃ. Thokatarā vāti ekādinā thokatarā vā. Tesanti purimikānaṃ. Tehīti pacchimikehi.

    ૨૩૩. સઙ્ઘસામગ્ગિયાતિ એત્થ કીદિસી સઙ્ઘસામગ્ગી વેદિતબ્બાતિ આહ ‘‘કોસમ્બકસામગ્ગીસદિસાવ વેદિતબ્બા’’તિ. એત્થાતિ સામગ્ગીપવારણાયં. અપ્પમત્તકેતિ પત્તચીવરાદિં પટિચ્ચ ઉપ્પન્ને અપ્પમત્તકે વિવાદે. પવારણાયમેવાતિ પવારણાદિવસેયેવ. કસ્મિં દિવસે સામગ્ગીપવારણા કાતબ્બાતિ આહ ‘‘સામગ્ગીપવારણ’’ન્તિઆદિ. પઠમપવારણન્તિ પુબ્બકત્તિકપુણ્ણમિં. યાવ કત્તિકચાતુમાસિની પુણ્ણમાતિ અયં અવધિ અનભિવિધિઅવધિ નામ. કસ્મા? કત્તિકચાતુમાસિનિપુણ્ણમિં ઠપેત્વા અન્તોયેવ ગહેતબ્બત્તા. એત્થન્તરેતિ એતસ્મિં દ્વિન્નં પુણ્ણમિનમન્તરે અટ્ઠવીસતિપમાણે દિવસે કાતબ્બા. તતોતિ એત્થન્તરસઙ્ખાતા અટ્ઠવીસદિવસતો.

    233.Saṅghasāmaggiyāti ettha kīdisī saṅghasāmaggī veditabbāti āha ‘‘kosambakasāmaggīsadisāva veditabbā’’ti. Etthāti sāmaggīpavāraṇāyaṃ. Appamattaketi pattacīvarādiṃ paṭicca uppanne appamattake vivāde. Pavāraṇāyamevāti pavāraṇādivaseyeva. Kasmiṃ divase sāmaggīpavāraṇā kātabbāti āha ‘‘sāmaggīpavāraṇa’’ntiādi. Paṭhamapavāraṇanti pubbakattikapuṇṇamiṃ. Yāva kattikacātumāsinī puṇṇamāti ayaṃ avadhi anabhividhiavadhi nāma. Kasmā? Kattikacātumāsinipuṇṇamiṃ ṭhapetvā antoyeva gahetabbattā. Etthantareti etasmiṃ dvinnaṃ puṇṇaminamantare aṭṭhavīsatipamāṇe divase kātabbā. Tatoti etthantarasaṅkhātā aṭṭhavīsadivasato.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā
    પવારણાભેદકથા • Pavāraṇābhedakathā
    પવારણાદાનાનુજાનનકથા • Pavāraṇādānānujānanakathā
    અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથા • Anāpattipannarasakādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અફાસુવિહારકથાદિવણ્ણના • Aphāsuvihārakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact