Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā

    પવારણક્ખન્ધકકથાવણ્ણના

    Pavāraṇakkhandhakakathāvaṇṇanā

    ૨૬૩૩. ‘‘પવારણા’’તિ ઇદં ‘‘ચાતુદ્દસી’’તિઆદીહિ પચ્ચેકં યોજેતબ્બં. તસ્મિં તસ્મિં દિને કાતબ્બા પવારણા અભેદોપચારેન તથા વુત્તા. સામગ્ગી ઉપોસથક્ખન્ધકકથાવણ્ણનાય વુત્તસરૂપાવ. સામગ્ગિપવારણં કરોન્તેહિ ચ પઠમં પવારણં ઠપેત્વા પાટિપદતો પટ્ઠાય યાવ કત્તિકચાતુમાસિપુણ્ણમા એત્થન્તરે કાતબ્બા, તતો પચ્છા વા પુરે વા ન વટ્ટતિ. તેવાચી દ્વેકવાચીતિ ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે…પે॰… તેવાચિકં પવારેય્ય, દ્વેવાચિકં પવારેય્ય, એકવાચિકં પવારેય્યા’’તિ તં તં ઞત્તિં ઠપેત્વા કાતબ્બા પવારણા વુચ્ચતિ.

    2633.‘‘Pavāraṇā’’ti idaṃ ‘‘cātuddasī’’tiādīhi paccekaṃ yojetabbaṃ. Tasmiṃ tasmiṃ dine kātabbā pavāraṇā abhedopacārena tathā vuttā. Sāmaggī uposathakkhandhakakathāvaṇṇanāya vuttasarūpāva. Sāmaggipavāraṇaṃ karontehi ca paṭhamaṃ pavāraṇaṃ ṭhapetvā pāṭipadato paṭṭhāya yāva kattikacātumāsipuṇṇamā etthantare kātabbā, tato pacchā vā pure vā na vaṭṭati. Tevācī dvekavācīti ‘‘suṇātu me, bhante…pe… tevācikaṃ pavāreyya, dvevācikaṃ pavāreyya, ekavācikaṃ pavāreyyā’’ti taṃ taṃ ñattiṃ ṭhapetvā kātabbā pavāraṇā vuccati.

    ૨૬૩૪. તીણિ કમ્માનિ મુઞ્ચિત્વા, અન્તેનેવ પવારયેતિ ‘‘ચત્તારિમાનિ, ભિક્ખવે, પવારણકમ્માનિ, અધમ્મેન વગ્ગં પવારણકમ્મં…પે॰… ધમ્મેન સમગ્ગં પવારણકમ્મ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૨૧૨) વત્વા ‘‘તત્ર, ભિક્ખવે , યદિદં અધમ્મેન વગ્ગં પવારણકમ્મં, ન, ભિક્ખવે, એવરૂપં પવારણકમ્મં કાતબ્બં…પે॰… તત્ર, ભિક્ખવે, યદિદં ધમ્મેન સમગ્ગં પવારણકમ્મં, એવરૂપં, ભિક્ખવે, પવારણકમ્મં કાતબ્બ’’ન્તિઆદિવચનતો (મહાવ॰ ૨૧૨) તીણિ અકત્તબ્બાનિ પવારણકમ્માનિ મુઞ્ચિત્વા કાતું અનુઞ્ઞાતેન ચતુત્થેન પવારણકમ્મેન પવારેય્યાતિ અત્થો. તસ્સ વિભાગેકદેસં ‘‘પઞ્ચ યસ્મિં પનાવાસે’’તિઆદિના વક્ખતિ.

    2634.Tīṇi kammāni muñcitvā, anteneva pavārayeti ‘‘cattārimāni, bhikkhave, pavāraṇakammāni, adhammena vaggaṃ pavāraṇakammaṃ…pe… dhammena samaggaṃ pavāraṇakamma’’nti (mahāva. 212) vatvā ‘‘tatra, bhikkhave , yadidaṃ adhammena vaggaṃ pavāraṇakammaṃ, na, bhikkhave, evarūpaṃ pavāraṇakammaṃ kātabbaṃ…pe… tatra, bhikkhave, yadidaṃ dhammena samaggaṃ pavāraṇakammaṃ, evarūpaṃ, bhikkhave, pavāraṇakammaṃ kātabba’’ntiādivacanato (mahāva. 212) tīṇi akattabbāni pavāraṇakammāni muñcitvā kātuṃ anuññātena catutthena pavāraṇakammena pavāreyyāti attho. Tassa vibhāgekadesaṃ ‘‘pañca yasmiṃ panāvāse’’tiādinā vakkhati.

    ૨૬૩૫. પુબ્બકિચ્ચં સમાપેત્વાતિ –

    2635.Pubbakiccaṃ samāpetvāti –

    ‘‘સમ્મજ્જની પદીપો ચ, ઉદકં આસનેન ચ;

    ‘‘Sammajjanī padīpo ca, udakaṃ āsanena ca;

    પવારણાય એતાનિ, ‘પુબ્બકરણ’ન્તિ વુચ્ચતિ.

    Pavāraṇāya etāni, ‘pubbakaraṇa’nti vuccati.

    ‘‘છન્દપારિસુદ્ધિઉતુક્ખાનં, ભિક્ખુગણના ચ ઓવાદો;

    ‘‘Chandapārisuddhiutukkhānaṃ, bhikkhugaṇanā ca ovādo;

    પવારણાય એતાનિ, ‘પુબ્બકિચ્ચ’ન્તિ વુચ્ચતી’’તિ. –

    Pavāraṇāya etāni, ‘pubbakicca’nti vuccatī’’ti. –

    વુત્તં નવવિધં પુબ્બકિચ્ચં નિટ્ઠાપેત્વા.

    Vuttaṃ navavidhaṃ pubbakiccaṃ niṭṭhāpetvā.

    પત્તકલ્લે સમાનિતેતિ –

    Pattakalle samāniteti –

    ‘‘પવારણા યાવતિકા ચ ભિક્ખૂ કમ્મપ્પત્તા,

    ‘‘Pavāraṇā yāvatikā ca bhikkhū kammappattā,

    સભાગાપત્તિયો ચ ન વિજ્જન્તિ;

    Sabhāgāpattiyo ca na vijjanti;

    વજ્જનીયા ચ પુગ્ગલા તસ્મિં ન હોન્તિ,

    Vajjanīyā ca puggalā tasmiṃ na honti,

    ‘પત્તકલ્લ’ન્તિ વુચ્ચતી’’તિ. –

    ‘Pattakalla’nti vuccatī’’ti. –

    વુત્તે ચતુબ્બિધે પત્તકલ્લે સમોધાનિતે પરિસમાપિતે.

    Vutte catubbidhe pattakalle samodhānite parisamāpite.

    ઞત્તિં ઠપેત્વાતિ ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે સઙ્ઘો, અજ્જ પવારણા, યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો પવારેય્યા’’તિ (મહાવ॰ ૨૧૦) એવં સબ્બસઙ્ગાહિકવસેન ચ ‘‘તેવાચિકં પવારેય્યા’’તિ ચ દાનાદિકરણેન યેભુય્યેન રત્તિયા ખેપિતાય ચ રાજાદિઅન્તરાયે સતિ ચ તદનુરૂપતો ‘‘દ્વેવાચિકં, એકવાચિકં, સમાનવસ્સિકં પવારેય્યા’’તિ ચ ઞત્તિં ઠપેત્વા , તાસં વિસેસો અટ્ઠકથાયં દસ્સિતોયેવ. યથાહ –

    Ñattiṃ ṭhapetvāti ‘‘suṇātu me, bhante saṅgho, ajja pavāraṇā, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho pavāreyyā’’ti (mahāva. 210) evaṃ sabbasaṅgāhikavasena ca ‘‘tevācikaṃ pavāreyyā’’ti ca dānādikaraṇena yebhuyyena rattiyā khepitāya ca rājādiantarāye sati ca tadanurūpato ‘‘dvevācikaṃ, ekavācikaṃ, samānavassikaṃ pavāreyyā’’ti ca ñattiṃ ṭhapetvā , tāsaṃ viseso aṭṭhakathāyaṃ dassitoyeva. Yathāha –

    ‘‘એવઞ્હિ વુત્તે તેવાચિકઞ્ચ દ્વેવાચિકઞ્ચ એકવાચિકઞ્ચ પવારેતું વટ્ટતિ, સમાનવસ્સિકં ન વટ્ટતિ. ‘તેવાચિકં પવારેય્યા’તિ વુત્તે પન તેવાચિકમેવ વટ્ટતિ, અઞ્ઞં ન વટ્ટતિ, ‘દ્વેવાચિકં પવારેય્યા’તિ વુત્તે દ્વેવાચિકઞ્ચ તેવાચિકઞ્ચ વટ્ટતિ, એકવાચિકઞ્ચ સમાનવસ્સિકઞ્ચ ન વટ્ટતિ. ‘એકવાચિકં પવારેય્યા’તિ વુત્તે પન એકવાચિકદ્વેવાચિકતેવાચિકાનિ વટ્ટન્તિ, સમાનવસ્સિકમેવ ન વટ્ટતિ. ‘સમાનવસ્સિક’ન્તિ વુત્તે સબ્બં વટ્ટતી’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૧૦).

    ‘‘Evañhi vutte tevācikañca dvevācikañca ekavācikañca pavāretuṃ vaṭṭati, samānavassikaṃ na vaṭṭati. ‘Tevācikaṃ pavāreyyā’ti vutte pana tevācikameva vaṭṭati, aññaṃ na vaṭṭati, ‘dvevācikaṃ pavāreyyā’ti vutte dvevācikañca tevācikañca vaṭṭati, ekavācikañca samānavassikañca na vaṭṭati. ‘Ekavācikaṃ pavāreyyā’ti vutte pana ekavācikadvevācikatevācikāni vaṭṭanti, samānavassikameva na vaṭṭati. ‘Samānavassika’nti vutte sabbaṃ vaṭṭatī’’ti (mahāva. aṭṭha. 210).

    કાતબ્બાતિ થેરેન ભિક્ખુના એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા ઉક્કુટિકં નિસીદિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા એવમસ્સ વચનીયો ‘‘સઙ્ઘં, આવુસો, પવારેમિ દિટ્ઠેન વા…પે॰… તતિયમ્પિ આવુસો, સઙ્ઘં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા…પે॰… પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ (મહાવ॰ ૨૧૦) વુત્તનયેન કાતબ્બા. નવકેન ભિક્ખુના એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા…પે॰… તતિયમ્પિ, ભન્તે, સઙ્ઘં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા…પે॰… પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામીતિ (મહાવ॰ ૨૧૦) વુત્તનયેન કાતબ્બા.

    Kātabbāti therena bhikkhunā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā evamassa vacanīyo ‘‘saṅghaṃ, āvuso, pavāremi diṭṭhena vā…pe… tatiyampi āvuso, saṅghaṃ pavāremi diṭṭhena vā…pe… passanto paṭikarissāmī’’ti (mahāva. 210) vuttanayena kātabbā. Navakena bhikkhunā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā…pe… tatiyampi, bhante, saṅghaṃ pavāremi diṭṭhena vā…pe… passanto paṭikarissāmīti (mahāva. 210) vuttanayena kātabbā.

    ૨૬૩૬. થેરેસુ પવારેન્તેસુ યો પન નવો, સો સયં યાવ પવારેતિ, તાવ ઉક્કુટિકં નિસીદેય્યાતિ યોજના.

    2636. Theresu pavārentesu yo pana navo, so sayaṃ yāva pavāreti, tāva ukkuṭikaṃ nisīdeyyāti yojanā.

    ૨૬૩૭. ચત્તારો વા તયોપિ વા એકાવાસે એકસીમાયં વસન્તિ ચે, ઞત્તિં વત્વા ‘‘સુણન્તુ મે, આયસ્મન્તો, અજ્જ પવારણા, યદાયસ્મન્તાનં પત્તકલ્લં, મયં અઞ્ઞમઞ્ઞં પવારેય્યામા’’તિ (મહાવ॰ ૨૧૬) ગણઞત્તિં ઠપેત્વા પવારેય્યુન્તિ યોજના.

    2637. Cattāro vā tayopi vā ekāvāse ekasīmāyaṃ vasanti ce, ñattiṃ vatvā ‘‘suṇantu me, āyasmanto, ajja pavāraṇā, yadāyasmantānaṃ pattakallaṃ, mayaṃ aññamaññaṃ pavāreyyāmā’’ti (mahāva. 216) gaṇañattiṃ ṭhapetvā pavāreyyunti yojanā.

    પવારેય્યુન્તિ એત્થ થેરેન ભિક્ખુના એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કત્વા ઉક્કુટિકં નિસીદિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા તે તયો વા દ્વે વા ભિક્ખૂ એવમસ્સુ વચનીયા ‘‘અહં, આવુસો, આયસ્મન્તે પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામિ. દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ અહં, આવુસો, આયસ્મન્તે પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ (મહાવ॰ ૨૧૬) પવારેતબ્બં. નવેનપિ ‘‘અહં, ભન્તે, આયસ્મન્તે પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તો અનુકમ્પં ઉપાદાય , પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામિ. દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ અહં, ભન્તે, આયસ્મન્તે પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ પવારેતબ્બં.

    Pavāreyyunti ettha therena bhikkhunā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ katvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā te tayo vā dve vā bhikkhū evamassu vacanīyā ‘‘ahaṃ, āvuso, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, āvuso, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti (mahāva. 216) pavāretabbaṃ. Navenapi ‘‘ahaṃ, bhante, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya , passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, bhante, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti pavāretabbaṃ.

    ૨૬૩૮. અઞ્ઞમઞ્ઞં પવારેય્યું, વિના ઞત્તિં દુવે જના. તેસુ થેરેન ‘‘અહં, આવુસો, આયસ્મન્તં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતુ મં આયસ્મા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામિ. દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ અહં, આવુસો, આયસ્મન્તં પવારેમિ…પે॰… પટિકરિસ્સામી’’તિ (મહાવ॰ ૨૧૭) પવારેતબ્બં. નવેનપિ ‘‘અહં, ભન્તે, આયસ્મન્તં પવારેમિ…પે॰… વદતુ મં આયસ્મા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામિ. દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ અહં, ભન્તે, આયસ્મન્તં પવારેમિ…પે॰… પટિકરિસ્સામી’’તિ પવારેતબ્બં.

    2638.Aññamaññaṃ pavāreyyuṃ, vinā ñattiṃ duve janā. Tesu therena ‘‘ahaṃ, āvuso, āyasmantaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu maṃ āyasmā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, āvuso, āyasmantaṃ pavāremi…pe… paṭikarissāmī’’ti (mahāva. 217) pavāretabbaṃ. Navenapi ‘‘ahaṃ, bhante, āyasmantaṃ pavāremi…pe… vadatu maṃ āyasmā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, bhante, āyasmantaṃ pavāremi…pe… paṭikarissāmī’’ti pavāretabbaṃ.

    અધિટ્ઠેય્યાતિ પુબ્બકિચ્ચં સમાપેત્વા ‘‘અજ્જ મે પવારણા ચાતુદ્દસી’’તિ વા ‘‘પન્નરસી’’તિ વા વત્વા ‘‘અધિટ્ઠામી’’તિ અધિટ્ઠેય્ય . યથાહ ‘‘અજ્જ મે પવારણાતિ એત્થ સચે ચાતુદ્દસિકા હોતિ, ‘અજ્જ મે પવારણા ચાતુદ્દસી’તિ, સચે પન્નરસિકા, ‘અજ્જ મે પવારણા પન્નરસી’તિ એવં અધિટ્ઠાતબ્બ’’ન્તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૧૮), ઇમિના સબ્બસઙ્ગાહાદિઞત્તીસુ ચ તસ્મિં તસ્મિં દિવસે સો સો વોહારો કાતબ્બોતિ દીપિતમેવ.

    Adhiṭṭheyyāti pubbakiccaṃ samāpetvā ‘‘ajja me pavāraṇā cātuddasī’’ti vā ‘‘pannarasī’’ti vā vatvā ‘‘adhiṭṭhāmī’’ti adhiṭṭheyya . Yathāha ‘‘ajja me pavāraṇāti ettha sace cātuddasikā hoti, ‘ajja me pavāraṇā cātuddasī’ti, sace pannarasikā, ‘ajja me pavāraṇā pannarasī’ti evaṃ adhiṭṭhātabba’’nti (mahāva. aṭṭha. 218), iminā sabbasaṅgāhādiñattīsu ca tasmiṃ tasmiṃ divase so so vohāro kātabboti dīpitameva.

    સેસા સઙ્ઘપવારણાતિ પઞ્ચહિ, અતિરેકેહિ વા ભિક્ખૂહિ કત્તબ્બા પવારણા સઙ્ઘપવારણા.

    Sesā saṅghapavāraṇāti pañcahi, atirekehi vā bhikkhūhi kattabbā pavāraṇā saṅghapavāraṇā.

    ૨૬૩૯. પવારિતેતિ પઠમપવારણાય પવારિતે. અનાગતોતિ કેનચિ અન્તરાયેન પુરિમિકાય ચ પચ્છિમિકાય ચ વસ્સૂપનાયિકાય વસ્સં અનુપગતો. અવુત્થોતિ પચ્છિમિકાય ઉપગતો. વુત્તઞ્હિ ખુદ્દસિક્ખાવણ્ણનાય ‘‘અવુત્થોતિ પચ્છિમિકાય ઉપગતો અપરિનિટ્ઠિતત્તા ‘અવુત્થો’તિ વુચ્ચતી’’તિ. પારિસુદ્ધિઉપોસથં કરેય્યાતિ યોજના. એત્થ ‘‘તેસં સન્તિકે’’તિ સેસો.

    2639.Pavāriteti paṭhamapavāraṇāya pavārite. Anāgatoti kenaci antarāyena purimikāya ca pacchimikāya ca vassūpanāyikāya vassaṃ anupagato. Avutthoti pacchimikāya upagato. Vuttañhi khuddasikkhāvaṇṇanāya ‘‘avutthoti pacchimikāya upagato apariniṭṭhitattā ‘avuttho’ti vuccatī’’ti. Pārisuddhiuposathaṃ kareyyāti yojanā. Ettha ‘‘tesaṃ santike’’ti seso.

    ૨૬૪૦-૧. યસ્મિં પનાવાસે પઞ્ચ વા ચત્તારો વા તયો વા સમણા વસન્તિ, તે તત્થ એકેકસ્સ પવારણં હરિત્વાન સચે અઞ્ઞમઞ્ઞં પવારેન્તિ, આપત્તિ દુક્કટન્તિ યોજના.

    2640-1. Yasmiṃ panāvāse pañca vā cattāro vā tayo vā samaṇā vasanti, te tattha ekekassa pavāraṇaṃ haritvāna sace aññamaññaṃ pavārenti, āpatti dukkaṭanti yojanā.

    સેસન્તિ ‘‘અધમ્મેન સમગ્ગ’’ન્તિઆદિકં વિનિચ્છયં. ઇધાતિ ઇમસ્મિં પવારણાધિકારે. બુધોતિ વિનયધરો. ઉપોસથે વુત્તનયેનાતિ ઉપોસથવિનિચ્છયે વુત્તક્કમેન. નયેતિ જાનેય્ય.

    Sesanti ‘‘adhammena samagga’’ntiādikaṃ vinicchayaṃ. Idhāti imasmiṃ pavāraṇādhikāre. Budhoti vinayadharo. Uposathe vuttanayenāti uposathavinicchaye vuttakkamena. Nayeti jāneyya.

    ૨૬૪૨. સમ્પાદેતત્તનો સુચિન્તિ અત્તનો ઉપોસથં સમ્પાદેતિ. સબ્બં સાધેતીતિ ઉપોસથાદિસબ્બં કમ્મં નિપ્ફાદેતિ. નત્તનોતિ અત્તનો ઉપોસથં ન નિપ્ફાદેતિ.

    2642.Sampādetattano sucinti attano uposathaṃ sampādeti. Sabbaṃ sādhetīti uposathādisabbaṃ kammaṃ nipphādeti. Nattanoti attano uposathaṃ na nipphādeti.

    ૨૬૪૩. તસ્માતિ યસ્મા અત્તનો સુચિં ન સાધેતિ, તસ્મા. ઉભિન્નન્તિ અત્તનો ચ સઙ્ઘસ્સ ચ. કિચ્ચસિદ્ધત્થમેવિધાતિ ઉપોસથાદિકમ્મનિપ્પજ્જનત્થં ઇધ ઇમસ્મિં ઉપોસથકમ્માદિપકરણે. પારિસુદ્ધિપીતિ એત્થ પિ-સદ્દેન પવારણા સઙ્ગહિતા. તેનેવ વક્ખતિ ‘‘છન્દં વા પારિસુદ્ધિં વા, ગહેત્વા વા પવારણ’’ન્તિ.

    2643.Tasmāti yasmā attano suciṃ na sādheti, tasmā. Ubhinnanti attano ca saṅghassa ca. Kiccasiddhatthamevidhāti uposathādikammanippajjanatthaṃ idha imasmiṃ uposathakammādipakaraṇe. Pārisuddhipīti ettha pi-saddena pavāraṇā saṅgahitā. Teneva vakkhati ‘‘chandaṃ vā pārisuddhiṃ vā, gahetvā vā pavāraṇa’’nti.

    છન્દપારિસુદ્ધિપવારણં દેન્તેન સચે સાપત્તિકો હોતિ, આપત્તિં દેસેત્વા એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કત્વા ઉક્કુટિકં નિસીદિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા છન્દાદિહારકો ભિક્ખુ વત્તબ્બો ‘‘છન્દં દમ્મિ, છન્દં મે હર, છન્દં મે આરોચેહી’’તિ (મહાવ॰ ૧૬૫), ‘‘પારિસુદ્ધિં દમ્મિ, પારિસુદ્ધિં મે હર, પારિસુદ્ધિં મે આરોચેહી’’તિ (મહાવ॰ ૧૬૪), ‘‘પવારણં દમ્મિ, પવારણં મે હર, પવારણં મે આરોચેહિ, મમત્થાય પવારેહી’’તિ (મહાવ॰ ૨૧૩).

    Chandapārisuddhipavāraṇaṃ dentena sace sāpattiko hoti, āpattiṃ desetvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ katvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā chandādihārako bhikkhu vattabbo ‘‘chandaṃ dammi, chandaṃ me hara, chandaṃ me ārocehī’’ti (mahāva. 165), ‘‘pārisuddhiṃ dammi, pārisuddhiṃ me hara, pārisuddhiṃ me ārocehī’’ti (mahāva. 164), ‘‘pavāraṇaṃ dammi, pavāraṇaṃ me hara, pavāraṇaṃ me ārocehi, mamatthāya pavārehī’’ti (mahāva. 213).

    ૨૬૪૪. ‘‘છન્દો એકેના’’તિ પદચ્છેદો. એકેન બહૂનમ્પિ છન્દો હાતબ્બો, તથા પારિસુદ્ધિ હાતબ્બા. પિ-સદ્દેન પવારણા હાતબ્બાતિ યોજના. પરમ્પરાહટો છન્દોતિ બહૂનં વા એકસ્સ વા છન્દાદિહારકસ્સ હત્થતો અન્તરા અઞ્ઞેન ગહિતા છન્દપારિસુદ્ધિપવારણા. વિસુદ્ધિયા ન ગચ્છતિ અનવજ્જભાવાય ન પાપુણાતિ બિળાલસઙ્ખલિકછન્દાદીનં સઙ્ઘમજ્ઝં અગમનેન વગ્ગભાવકરણતો.

    2644. ‘‘Chando ekenā’’ti padacchedo. Ekena bahūnampi chando hātabbo, tathā pārisuddhi hātabbā. Pi-saddena pavāraṇā hātabbāti yojanā. Paramparāhaṭo chandoti bahūnaṃ vā ekassa vā chandādihārakassa hatthato antarā aññena gahitā chandapārisuddhipavāraṇā. Visuddhiyā na gacchati anavajjabhāvāya na pāpuṇāti biḷālasaṅkhalikachandādīnaṃ saṅghamajjhaṃ agamanena vaggabhāvakaraṇato.

    એત્થ ચ યથા બિળાલસઙ્ખલિકાય પઠમવલયં દુતિયવલયં પાપુણાતિ, ન તતિયં, એવમિમેપિ છન્દાદયો દાયકેન યસ્સ દિન્ના, તતો અઞ્ઞત્થ ન ગચ્છતીતિ બિળાલસઙ્ખલિકાસદિસત્તા ‘‘બિળાલસઙ્ખલિકા’’તિ વુત્તા. બિળાલસઙ્ખલિકાગ્ગહણઞ્ચેત્થ યાસં કાસઞ્ચિ સઙ્ખલિકાનં ઉપલક્ખણમત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં.

    Ettha ca yathā biḷālasaṅkhalikāya paṭhamavalayaṃ dutiyavalayaṃ pāpuṇāti, na tatiyaṃ, evamimepi chandādayo dāyakena yassa dinnā, tato aññattha na gacchatīti biḷālasaṅkhalikāsadisattā ‘‘biḷālasaṅkhalikā’’ti vuttā. Biḷālasaṅkhalikāggahaṇañcettha yāsaṃ kāsañci saṅkhalikānaṃ upalakkhaṇamattanti daṭṭhabbaṃ.

    ૨૬૪૫-૬. છન્દં વા પારિસુદ્ધિં વા પવારણં વા ગહેત્વા છન્દાદિહારકો સઙ્ઘમપ્પત્વા સચે સામણેરાદિભાવં પટિજાનેય્ય વા વિબ્ભમેય્ય વા મરેય્ય વા, તં સબ્બં છન્દાદિભાવં નાહટં હોતિ, સઙ્ઘં પત્વા એવં સિયા સામણેરાદિભાવં પટિજાનન્તો, વિબ્ભન્તો, કાલકતો વા ભવેય્ય, તં સબ્બં હટં આનીતં હોતીતિ યોજના.

    2645-6. Chandaṃ vā pārisuddhiṃ vā pavāraṇaṃ vā gahetvā chandādihārako saṅghamappatvā sace sāmaṇerādibhāvaṃ paṭijāneyya vā vibbhameyya vā mareyya vā, taṃ sabbaṃ chandādibhāvaṃ nāhaṭaṃ hoti, saṅghaṃ patvā evaṃ siyā sāmaṇerādibhāvaṃ paṭijānanto, vibbhanto, kālakato vā bhaveyya, taṃ sabbaṃ haṭaṃ ānītaṃ hotīti yojanā.

    તત્થ સામણેરાદિભાવં વા પટિજાનેય્યાતિ ‘‘અહં સામણેરો’’તિઆદિના ભૂતં સામણેરાદિભાવં કથેય્ય, પચ્છા સામણેરભૂમિયં પતિટ્ઠહેય્યાતિ અત્થો. આદિ-સદ્દેન અન્તિમવત્થું અજ્ઝાપન્નો ગહિતો.

    Tattha sāmaṇerādibhāvaṃ vā paṭijāneyyāti ‘‘ahaṃ sāmaṇero’’tiādinā bhūtaṃ sāmaṇerādibhāvaṃ katheyya, pacchā sāmaṇerabhūmiyaṃ patiṭṭhaheyyāti attho. Ādi-saddena antimavatthuṃ ajjhāpanno gahito.

    ૨૬૪૭. સઙ્ઘં પત્વાતિ અન્તમસો તંતંકમ્મપ્પત્તસ્સ ચતુવગ્ગાદિસઙ્ઘસ્સ હત્થપાસં પત્વાતિ અત્થો. પમત્તોતિ પમાદં સતિસમ્મોસં પત્તો. સુત્તોતિ નિદ્દૂપગતો. ખિત્તચિત્તકોતિ યક્ખાદીહિ વિક્ખેપમાપાદિતચિત્તો. નારોચેતીતિ અત્તનો છન્દાદીનં આહટભાવં એકસ્સાપિ ભિક્ખુનો ન કથેતિ. સઞ્ચિચ્ચાતિ સઞ્ચેતેત્વા જાનન્તોયેવ અનાદરિયો નારોચેતિ, દુક્કટં હોતિ.

    2647.Saṅghaṃ patvāti antamaso taṃtaṃkammappattassa catuvaggādisaṅghassa hatthapāsaṃ patvāti attho. Pamattoti pamādaṃ satisammosaṃ patto. Suttoti niddūpagato. Khittacittakoti yakkhādīhi vikkhepamāpāditacitto. Nārocetīti attano chandādīnaṃ āhaṭabhāvaṃ ekassāpi bhikkhuno na katheti. Sañciccāti sañcetetvā jānantoyeva anādariyo nāroceti, dukkaṭaṃ hoti.

    ૨૬૪૮. યે તેતિ યે તે ભિક્ખૂ થેરા વા નવા વા મજ્ઝિમા વા. વિપસ્સનાતિ સહચરિયેન સમથોપિ ગય્હતિ. સમથવિપસ્સના ચ ઇધ તરુણાયેવ અધિપ્પેતા, તસ્મા વિપસ્સનાયુત્તાતિ એત્થ તરુણાહિ સમથવિપસ્સનાહિ સમન્નાગતાતિ અત્થો. રત્તિન્દિવન્તિ અચ્ચન્તસંયોગે ઉપયોગવચનં. અતન્દિતાતિ અનલસા.

    2648.Ye teti ye te bhikkhū therā vā navā vā majjhimā vā. Vipassanāti sahacariyena samathopi gayhati. Samathavipassanā ca idha taruṇāyeva adhippetā, tasmā vipassanāyuttāti ettha taruṇāhi samathavipassanāhi samannāgatāti attho. Rattindivanti accantasaṃyoge upayogavacanaṃ. Atanditāti analasā.

    ‘‘રત્તિન્દિવ’’ન્તિ એત્થ રત્તિ-સદ્દેન રત્તિયાયેવ ગહણં, ઉદાહુ એકદેસસ્સાતિ આહ ‘‘પુબ્બરત્તાપરરત્ત’’ન્તિ. પુબ્બા ચ સા રત્તિ ચાતિ પુબ્બરત્તિ, પઠમયામો, અપરા ચ સા રત્તિ ચાતિ અપરરત્તિ, પચ્છિમયામો, પુબ્બરત્તિ ચ અપરરત્તિ ચાતિ સમાહારદ્વન્દે સમાસન્તે અ-કારપચ્ચયં કત્વા ‘‘પુબ્બરત્તાપરરત્ત’’ન્તિ વુત્તં. ઇધાપિ અચ્ચન્તસંયોગે ઉપયોગવચનં. મજ્ઝિમયામે કાયદરથવૂપસમનત્થાય સુપનં અનુઞ્ઞાતન્તિ તં વજ્જેત્વા પુરિમપચ્છિમયામેસુ નિરન્તરભાવનાનુયોગો કાતબ્બોતિ દસ્સનત્થમેવ વુત્તં. વિપસ્સના પરાયના સમથવિપસ્સનાવ પરં અયનં પતિટ્ઠા એતેસન્તિ વિપસ્સનાપરાયના, સમથવિપસ્સનાય યુત્તપયુત્તા હોન્તીતિ વુત્તં હોતિ.

    ‘‘Rattindiva’’nti ettha ratti-saddena rattiyāyeva gahaṇaṃ, udāhu ekadesassāti āha ‘‘pubbarattāpararatta’’nti. Pubbā ca sā ratti cāti pubbaratti, paṭhamayāmo, aparā ca sā ratti cāti apararatti, pacchimayāmo, pubbaratti ca apararatti cāti samāhāradvande samāsante a-kārapaccayaṃ katvā ‘‘pubbarattāpararatta’’nti vuttaṃ. Idhāpi accantasaṃyoge upayogavacanaṃ. Majjhimayāme kāyadarathavūpasamanatthāya supanaṃ anuññātanti taṃ vajjetvā purimapacchimayāmesu nirantarabhāvanānuyogo kātabboti dassanatthameva vuttaṃ. Vipassanā parāyanā samathavipassanāva paraṃ ayanaṃ patiṭṭhā etesanti vipassanāparāyanā, samathavipassanāya yuttapayuttā hontīti vuttaṃ hoti.

    ૨૬૪૯. લદ્ધો ફાસુવિહારો યેહિ તે લદ્ધફાસુવિહારા, તેસં. ફાસુવિહારોતિ ચ સુખવિહારસ્સ મૂલકારણત્તા તરુણા સમથવિપસ્સના અધિપ્પેતા, પટિલદ્ધતરુણસમથવિપસ્સનાનન્તિ અત્થો. સિયા ન પરિહાનિતિ પરિહાનિ નામ એવં કતે ન ભવેય્ય.

    2649. Laddho phāsuvihāro yehi te laddhaphāsuvihārā, tesaṃ. Phāsuvihāroti ca sukhavihārassa mūlakāraṇattā taruṇā samathavipassanā adhippetā, paṭiladdhataruṇasamathavipassanānanti attho. Siyā na parihāniti parihāni nāma evaṃ kate na bhaveyya.

    કત્તિકમાસકેતિ ચીવરમાસસઙ્ખાતે કત્તિકમાસે પવારણાય સઙ્ગહો વુત્તોતિ યોજના. ગાથાબન્ધવસેન ‘‘સઙ્ગાહો’’તિ દીઘો કતો, પવારણાસઙ્ગહો વુત્તોતિ અત્થો. યથાહ –

    Kattikamāsaketi cīvaramāsasaṅkhāte kattikamāse pavāraṇāya saṅgaho vuttoti yojanā. Gāthābandhavasena ‘‘saṅgāho’’ti dīgho kato, pavāraṇāsaṅgaho vuttoti attho. Yathāha –

    ‘‘પવારણાસઙ્ગહો ચ નામાયં વિસ્સટ્ઠકમ્મટ્ઠાનાનં થામગતસમથવિપસ્સનાનં સોતાપન્નાદીનઞ્ચ ન દાતબ્બો. તરુણસમથવિપસ્સનાલાભિનો પન સબ્બે વા હોન્તુ, ઉપડ્ઢા વા, એકપુગ્ગલો વા, એકસ્સપિ વસેન દાતબ્બોયેવ. દિન્ને પવારણાસઙ્ગહે અન્તોવસ્સે પરિહારોવ હોતિ, આગન્તુકા તેસં સેનાસનં ગહેતું ન લભન્તિ. તેહિપિ છિન્નવસ્સેહિ ન ભવિતબ્બં, પવારેત્વા પન અન્તરાપિ ચારિકં પક્કમિતું લભન્તી’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૪૧).

    ‘‘Pavāraṇāsaṅgaho ca nāmāyaṃ vissaṭṭhakammaṭṭhānānaṃ thāmagatasamathavipassanānaṃ sotāpannādīnañca na dātabbo. Taruṇasamathavipassanālābhino pana sabbe vā hontu, upaḍḍhā vā, ekapuggalo vā, ekassapi vasena dātabboyeva. Dinne pavāraṇāsaṅgahe antovasse parihārova hoti, āgantukā tesaṃ senāsanaṃ gahetuṃ na labhanti. Tehipi chinnavassehi na bhavitabbaṃ, pavāretvā pana antarāpi cārikaṃ pakkamituṃ labhantī’’ti (mahāva. aṭṭha. 241).

    પવારણાસઙ્ગહસ્સ દાનપ્પકારો પન પાળિતો ગહેતબ્બો.

    Pavāraṇāsaṅgahassa dānappakāro pana pāḷito gahetabbo.

    પવારણક્ખન્ધકકથાવણ્ણના.

    Pavāraṇakkhandhakakathāvaṇṇanā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact