Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૭. પવારણાનિદ્દેસો

    7. Pavāraṇāniddeso

    પવારણાતિ –

    Pavāraṇāti –

    ૭૩.

    73.

    યેનીરિયાપથેનાયં, ભુઞ્જમાનો પવારિતો;

    Yenīriyāpathenāyaṃ, bhuñjamāno pavārito;

    તતો અઞ્ઞેન ભુઞ્જેય્ય, પાચિત્તિનતિરિત્તકં.

    Tato aññena bhuñjeyya, pācittinatirittakaṃ.

    ૭૪.

    74.

    અસનં ભોજનઞ્ચેવ, અભિહારો સમીપતા;

    Asanaṃ bhojanañceva, abhihāro samīpatā;

    કાયવાચાપટિક્ખેપો, પઞ્ચઅઙ્ગા પવારણા.

    Kāyavācāpaṭikkhepo, pañcaaṅgā pavāraṇā.

    ૭૫.

    75.

    ઓદનો સત્તુ કુમ્માસો, મચ્છો મંસઞ્ચ ભોજનં;

    Odano sattu kummāso, maccho maṃsañca bhojanaṃ;

    સાલિ વીહિ યવો કઙ્ગુ, કુદ્રૂસવરગોધુમા;

    Sāli vīhi yavo kaṅgu, kudrūsavaragodhumā;

    સત્તન્નમેસં ધઞ્ઞાનં, ઓદનો ભોજ્જયાગુ ચ.

    Sattannamesaṃ dhaññānaṃ, odano bhojjayāgu ca.

    ૭૬.

    76.

    સામાકાદિતિણં કુદ્રૂસકે વરકચોરકો;

    Sāmākāditiṇaṃ kudrūsake varakacorako;

    વરકે સાલિયઞ્ચેવ, નીવારો સઙ્ગહં ગતો.

    Varake sāliyañceva, nīvāro saṅgahaṃ gato.

    ૭૭.

    77.

    ભટ્ઠધઞ્ઞમયો સત્તુ, કુમ્માસો યવસમ્ભવો;

    Bhaṭṭhadhaññamayo sattu, kummāso yavasambhavo;

    મંસો ચ કપ્પિયો વુત્તો, મચ્છો ઉદકસમ્ભવો.

    Maṃso ca kappiyo vutto, maccho udakasambhavo.

    ૭૮.

    78.

    ભુઞ્જન્તો ભોજનં કપ્પ-મકપ્પં વા નિસેધયં;

    Bhuñjanto bhojanaṃ kappa-makappaṃ vā nisedhayaṃ;

    પવારેય્યાભિહટં કપ્પં, તન્નામેન ઇમન્તિ વા.

    Pavāreyyābhihaṭaṃ kappaṃ, tannāmena imanti vā.

    ૭૯.

    79.

    લાજા તંસત્તુભત્તાનિ, ગોરસો સુદ્ધખજ્જકો;

    Lājā taṃsattubhattāni, goraso suddhakhajjako;

    તણ્ડુલા ભટ્ઠપિટ્ઠઞ્ચ, પુથુકા વેળુઆદિનં.

    Taṇḍulā bhaṭṭhapiṭṭhañca, puthukā veḷuādinaṃ.

    ૮૦.

    80.

    ભત્તં વુત્તાવસેસાનં, રસયાગુ રસોપિ ચ;

    Bhattaṃ vuttāvasesānaṃ, rasayāgu rasopi ca;

    સુદ્ધયાગુફલાદીનિ, ન જનેન્તિ પવારણં.

    Suddhayāguphalādīni, na janenti pavāraṇaṃ.

    ૮૧.

    81.

    પવારિતેન વુટ્ઠાય, અભુત્તેન ચ ભોજનં;

    Pavāritena vuṭṭhāya, abhuttena ca bhojanaṃ;

    અતિરિત્તં ન કાતબ્બં, યેન યં વા પુરે કતં.

    Atirittaṃ na kātabbaṃ, yena yaṃ vā pure kataṃ.

    ૮૨.

    82.

    કપ્પિયં ગહિતઞ્ચેવુ-ચ્ચારિતં હત્થપાસગં;

    Kappiyaṃ gahitañcevu-ccāritaṃ hatthapāsagaṃ;

    અતિરિત્તં કરોન્તેવં, ‘‘અલમેત’’ન્તિ ભાસતુ.

    Atirittaṃ karontevaṃ, ‘‘alameta’’nti bhāsatu.

    ૮૩.

    83.

    ન કરેનુપસમ્પન્ન-હત્થગં પેસયિત્વાપિ;

    Na karenupasampanna-hatthagaṃ pesayitvāpi;

    કારેતું લબ્ભતે સબ્બો, ભુઞ્જિતું તમકારકોતિ.

    Kāretuṃ labbhate sabbo, bhuñjituṃ tamakārakoti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact