Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā |
૪૫. પવારણાનિદ્દેસો
45. Pavāraṇāniddeso
પવારણાતિ –
Pavāraṇāti –
૪૩૩.
433.
દ્વિન્નં તિણ્ણં ચતુન્નઞ્ચ, અઞ્ઞમઞ્ઞપ્પવારણા;
Dvinnaṃ tiṇṇaṃ catunnañca, aññamaññappavāraṇā;
એકસ્સ ચ અધિટ્ઠાનં, સેસા સઙ્ઘપ્પવારણા.
Ekassa ca adhiṭṭhānaṃ, sesā saṅghappavāraṇā.
૪૩૪.
434.
પુબ્બકિચ્ચે ચ કરણે, પત્તકલ્લે સમાનિતે;
Pubbakicce ca karaṇe, pattakalle samānite;
ઠપેત્વા ઞત્તિં સઙ્ઘેન, કત્તબ્બેવં પવારણા.
Ṭhapetvā ñattiṃ saṅghena, kattabbevaṃ pavāraṇā.
‘‘સુણાતુ મે ભન્તે સઙ્ઘો, અજ્જ પવારણા પન્નરસી, યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો પવારેય્યા’’તિ.
‘‘Suṇātu me bhante saṅgho, ajja pavāraṇā pannarasī, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho pavāreyyā’’ti.
૪૩૫.
435.
એકંસં ચીવરં કત્વા, નિસીદિત્વા ઉક્કુટિકં;
Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, nisīditvā ukkuṭikaṃ;
થેરેન અઞ્જલિં સઙ્ઘો, પગ્ગય્હ સમુદીરિયો.
Therena añjaliṃ saṅgho, paggayha samudīriyo.
૪૩૬. ‘‘સઙ્ઘં, આવુસો, પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામિ. દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ, આવુસો, સઙ્ઘં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ.
436. ‘‘Saṅghaṃ, āvuso, pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi, āvuso, saṅghaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
૪૩૭.
437.
પવારેન્તેસુ થેરેસુ, નિસજ્જુક્કુટિકં નવો;
Pavārentesu theresu, nisajjukkuṭikaṃ navo;
પવારેતિ સયં યાવ, ઉક્કુટિકોવ અચ્છતુ.
Pavāreti sayaṃ yāva, ukkuṭikova acchatu.
૪૩૮. પુબ્બારમ્ભં સમાપેત્વા, નવો સઙ્ઘમુદીરયે.
438. Pubbārambhaṃ samāpetvā, navo saṅghamudīraye.
૪૩૯. ‘‘સઙ્ઘં, ભન્તે, પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામિ. દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ, ભન્તે, સઙ્ઘં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ.
439. ‘‘Saṅghaṃ, bhante, pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi, bhante, saṅghaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
૪૪૦.
440.
દાનેન ધમ્મસાકચ્છા, કલહેહિ ચ રત્તિયા;
Dānena dhammasākacchā, kalahehi ca rattiyā;
તેવાચિકાય ઓકાસે-સતિ ખેપિતભાવતો;
Tevācikāya okāse-sati khepitabhāvato;
અન્તરાયે દસવિધે, ઞત્તિં વત્વાનુરૂપતો.
Antarāye dasavidhe, ñattiṃ vatvānurūpato.
૪૪૧. ‘‘સુણાતુ મે ભન્તે સઙ્ઘો, મનુસ્સેહિ દાનં દેન્તેહિ, દ્વીહિ ભિક્ખૂહિ ધમ્મં સાકચ્છન્તેહિ, કલહં કરોન્તેહિ યેભુય્યેન રત્તિ ખેપિતા. સચે સઙ્ઘો તેવાચિકં પવારેસ્સતિ, અપ્પવારિતોવ સઙ્ઘો ભવિસ્સતિ, અથાયં રત્તિ વિભાયિસ્સતિ. અયં રાજન્તરાયો, અયં ચોરન્તરાયો, અયં અગ્યન્તરાયો, અયં ઉદકન્તરાયો, અયં મનુસ્સન્તરાયો, અયં અમનુસ્સન્તરાયો, અયં વાળન્તરાયો, અયં સરીસપન્તરાયો, અયં જીવિતન્તરાયો, અયં બ્રહ્મચરિયન્તરાયો. સચે સઙ્ઘો તેવાચિકં પવારેસ્સતિ, અપ્પવારિતોવ સઙ્ઘો ભવિસ્સતિ, અથાયં બ્રહ્મચરિયન્તરાયો ભવિસ્સતિ. યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો દ્વેવાચિકં, એકવાચિકં, સમાનવસ્સિકં પવારેય્યા’’તિ.
441. ‘‘Suṇātu me bhante saṅgho, manussehi dānaṃ dentehi, dvīhi bhikkhūhi dhammaṃ sākacchantehi, kalahaṃ karontehi yebhuyyena ratti khepitā. Sace saṅgho tevācikaṃ pavāressati, appavāritova saṅgho bhavissati, athāyaṃ ratti vibhāyissati. Ayaṃ rājantarāyo, ayaṃ corantarāyo, ayaṃ agyantarāyo, ayaṃ udakantarāyo, ayaṃ manussantarāyo, ayaṃ amanussantarāyo, ayaṃ vāḷantarāyo, ayaṃ sarīsapantarāyo, ayaṃ jīvitantarāyo, ayaṃ brahmacariyantarāyo. Sace saṅgho tevācikaṃ pavāressati, appavāritova saṅgho bhavissati, athāyaṃ brahmacariyantarāyo bhavissati. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho dvevācikaṃ, ekavācikaṃ, samānavassikaṃ pavāreyyā’’ti.
૪૪૨.
442.
પવારેય્યાનુરૂપેન , યથાઠપિતઞત્તિયા;
Pavāreyyānurūpena , yathāṭhapitañattiyā;
આગચ્છેય્યું યદિ સમા, આદિકા ચેત્થ આહરે.
Āgaccheyyuṃ yadi samā, ādikā cettha āhare.
૪૪૩. એવં તિચતુવગ્ગો ચ, ઞત્તિં વત્વા પવારયે. ‘‘સુણન્તુ મે આયસ્મન્તા, અજ્જ પવારણા પન્નરસી, યદાયસ્મન્તાનં પત્તકલ્લં, મયં અઞ્ઞમઞ્ઞં પવારેય્યામા’’તિ.
443. Evaṃ ticatuvaggo ca, ñattiṃ vatvā pavāraye. ‘‘Suṇantu me āyasmantā, ajja pavāraṇā pannarasī, yadāyasmantānaṃ pattakallaṃ, mayaṃ aññamaññaṃ pavāreyyāmā’’ti.
૪૪૪.
444.
એકંસં ચીવરં કત્વા, નિસીદિત્વા ઉક્કુટિકં;
Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, nisīditvā ukkuṭikaṃ;
થેરેન અઞ્જલિં તેવં, પગ્ગય્હ સમુદીરિયા.
Therena añjaliṃ tevaṃ, paggayha samudīriyā.
૪૪૫. ‘‘અહં, આવુસો, આયસ્મન્તે પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામિ. દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ અહં, આવુસો, આયસ્મન્તે પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ.
445. ‘‘Ahaṃ, āvuso, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmantā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, āvuso, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmantā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
નવેનાપિ ‘‘અહં, ભન્તે, આયસ્મન્તે પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામિ. દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ અહં, ભન્તે, આયસ્મન્તે પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ.
Navenāpi ‘‘ahaṃ, bhante, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmantā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, bhante, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmantā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
૪૪૬. દ્વીસુ થેરેન કત્તબ્બં, નવો કત્વેવમીરિયો.
446. Dvīsu therena kattabbaṃ, navo katvevamīriyo.
૪૪૭. ‘‘અહં, આવુસો, આયસ્મન્તં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતુ મં આયસ્મા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામિ. દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ અહં, આવુસો, આયસ્મન્તં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતુ મં આયસ્મા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ.
447. ‘‘Ahaṃ, āvuso, āyasmantaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu maṃ āyasmā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, āvuso, āyasmantaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu maṃ āyasmā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
નવેનાપિ ‘‘અહં, ભન્તે, આયસ્મન્તં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતુ મં આયસ્મા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામિ. દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ અહં, ભન્તે, આયસ્મન્તં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતુ મં આયસ્મા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ.
Navenāpi ‘‘ahaṃ, bhante, āyasmantaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu maṃ āyasmā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, bhante, āyasmantaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu maṃ āyasmā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
૪૪૮. પુબ્બકિચ્ચં સમાપેત્વા, અધિટ્ઠેય્યેવમેકકો. ‘‘અજ્જ મે પવારણા ચાતુદ્દસીતિ વા પન્નરસીતિ વા અધિટ્ઠામી’’તિ વત્તબ્બં.
448. Pubbakiccaṃ samāpetvā, adhiṭṭheyyevamekako. ‘‘Ajja me pavāraṇā cātuddasīti vā pannarasīti vā adhiṭṭhāmī’’ti vattabbaṃ.
૪૪૯.
449.
યસ્મિં વસન્તિ વા પઞ્ચ, ચત્તારો વા તયો દુવે;
Yasmiṃ vasanti vā pañca, cattāro vā tayo duve;
પવારણં હરિત્વાન, એકેકસ્સિતરીતરે.
Pavāraṇaṃ haritvāna, ekekassitarītare.
૪૫૦.
450.
તં તં પવારણં કયિરું,
Taṃ taṃ pavāraṇaṃ kayiruṃ,
સિયા આપત્તિ દુક્કટં;
Siyā āpatti dukkaṭaṃ;
સેસા ઉપોસથે વુત્તા,
Sesā uposathe vuttā,
ગાથાયો ચેત્થ આહરે.
Gāthāyo cettha āhare.
૪૫૧.
451.
પવારિતેવ સઙ્ઘમ્હિ, પારિસુદ્ધિઉપોસથં;
Pavāriteva saṅghamhi, pārisuddhiuposathaṃ;
કરેય્ય છિન્નવસ્સો વા, અવુત્થો વાનુપગતો.
Kareyya chinnavasso vā, avuttho vānupagato.
૪૫૨.
452.
ચાતુમાસિનિયા ચાપિ, કતે સઙ્ઘેનુપોસથે;
Cātumāsiniyā cāpi, kate saṅghenuposathe;
વુત્થવસ્સા પવારેય્યું, સચે અપ્પતરા સિયુન્તિ.
Vutthavassā pavāreyyuṃ, sace appatarā siyunti.