Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૪૫. પવારણાસઙ્ગહકથા

    145. Pavāraṇāsaṅgahakathā

    ૨૪૧. અઞ્ઞતરો ફાસુવિહારોતિ એત્થ ફાસુવિહારો નામ કોતિ આહ ‘‘તરુણસમથો વા તરુણવિપસ્સના વા’’તિ. ઇમિના તરુણસમથવિપસ્સના ફાસું વિહરતિ અનેનાતિ ફાસુવિહારોતિ દસ્સેતિ. પરિબાહિરા ભવિસ્સામાતિ એત્થ કસ્મા ઇમમ્હા ફાસુવિહારા પરિબાહિરા ભવિસ્સન્તીતિ આહ ‘‘અનિબદ્ધરત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનાદિભાવેના’’તિઆદિ. તત્થ અનિબદ્ધરત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનાદિભાવેનાતિ અનિબદ્ધદિવાટ્ઠાનાદિભાવેન હેતુભૂતેન, અસક્કોન્તાતિ સમ્બન્ધો. આદિસદ્દેન અનિબદ્ધચઙ્કમાદયો સઙ્ગણ્હાતિ. ‘‘છન્દદાનં પટિક્ખિપતી’’તિ ઇમિના ‘‘સબ્બેહેવ એકજ્ઝં સન્નિપતિતબ્બ’’ન્તિ વાક્યસ્સ અઞ્ઞત્થાપોહનં દસ્સેતિ. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. ઇમેસુ તીસુ છન્દદાનં ન વટ્ટતિ, તસ્મા પટિક્ખિપતીતિ યોજના. અયં પવારણાસઙ્ગહો નામ ન દાતબ્બોતિ યોજના. તરુણસમથવિપસ્સનાલાભી એકપુગ્ગલો વા હોતૂતિ યોજના. ‘‘એકસ્સપિ દાતબ્બોયેવા’’તિ ઇમિના અયં પવારણાસઙ્ગહો એકસ્સ દિન્નોપિ સબ્બેસં દિન્નો હોતીતિ દસ્સેતિ. પવારણાસઙ્ગહે દિન્ને સતીતિ યોજના. આગન્તુકાતિ સટ્ઠિવસ્સાપિ આગન્તુકા. તેસન્તિ દિન્નપવારણાસઙ્ગહાનં. અન્તરાપીતિ કોમુદિયા ચાતુમાસિનિયા અન્તરાપિ.

    241.Aññataro phāsuvihāroti ettha phāsuvihāro nāma koti āha ‘‘taruṇasamatho vā taruṇavipassanā vā’’ti. Iminā taruṇasamathavipassanā phāsuṃ viharati anenāti phāsuvihāroti dasseti. Paribāhirā bhavissāmāti ettha kasmā imamhā phāsuvihārā paribāhirā bhavissantīti āha ‘‘anibaddharattiṭṭhānadivāṭṭhānādibhāvenā’’tiādi. Tattha anibaddharattiṭṭhānadivāṭṭhānādibhāvenāti anibaddhadivāṭṭhānādibhāvena hetubhūtena, asakkontāti sambandho. Ādisaddena anibaddhacaṅkamādayo saṅgaṇhāti. ‘‘Chandadānaṃ paṭikkhipatī’’ti iminā ‘‘sabbeheva ekajjhaṃ sannipatitabba’’nti vākyassa aññatthāpohanaṃ dasseti. ti saccaṃ, yasmā vā. Imesu tīsu chandadānaṃ na vaṭṭati, tasmā paṭikkhipatīti yojanā. Ayaṃ pavāraṇāsaṅgaho nāma na dātabboti yojanā. Taruṇasamathavipassanālābhī ekapuggalo vā hotūti yojanā. ‘‘Ekassapi dātabboyevā’’ti iminā ayaṃ pavāraṇāsaṅgaho ekassa dinnopi sabbesaṃ dinno hotīti dasseti. Pavāraṇāsaṅgahe dinne satīti yojanā. Āgantukāti saṭṭhivassāpi āgantukā. Tesanti dinnapavāraṇāsaṅgahānaṃ. Antarāpīti komudiyā cātumāsiniyā antarāpi.

    ઇતિ પવારણાક્ખન્ધકવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Iti pavāraṇākkhandhakavaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૪૫. પવારણાસઙ્ગહો • 145. Pavāraṇāsaṅgaho

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પવારણાસઙ્ગહકથા • Pavāraṇāsaṅgahakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પવારણાસઙ્ગહકથાવણ્ણના • Pavāraṇāsaṅgahakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પવારણાસઙ્ગહકથાવણ્ણના • Pavāraṇāsaṅgahakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact