Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય • Dīghanikāya

    ૧૦. પાયાસિસુત્તં

    10. Pāyāsisuttaṃ

    ૪૦૬. એવં મે સુતં – એકં સમયં આયસ્મા કુમારકસ્સપો કોસલેસુ ચારિકં ચરમાનો મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં પઞ્ચમત્તેહિ ભિક્ખુસતેહિ યેન સેતબ્યા નામ કોસલાનં નગરં તદવસરિ. તત્ર સુદં આયસ્મા કુમારકસ્સપો સેતબ્યાયં વિહરતિ ઉત્તરેન સેતબ્યં સિંસપાવને 1. તેન ખો પન સમયેન પાયાસિ રાજઞ્ઞો સેતબ્યં અજ્ઝાવસતિ સત્તુસ્સદં સતિણકટ્ઠોદકં સધઞ્ઞં રાજભોગ્ગં રઞ્ઞા પસેનદિના કોસલેન દિન્નં રાજદાયં બ્રહ્મદેય્યં.

    406. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ āyasmā kumārakassapo kosalesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi yena setabyā nāma kosalānaṃ nagaraṃ tadavasari. Tatra sudaṃ āyasmā kumārakassapo setabyāyaṃ viharati uttarena setabyaṃ siṃsapāvane 2. Tena kho pana samayena pāyāsi rājañño setabyaṃ ajjhāvasati sattussadaṃ satiṇakaṭṭhodakaṃ sadhaññaṃ rājabhoggaṃ raññā pasenadinā kosalena dinnaṃ rājadāyaṃ brahmadeyyaṃ.

    પાયાસિરાજઞ્ઞવત્થુ

    Pāyāsirājaññavatthu

    ૪૦૭. તેન ખો પન સમયેન પાયાસિસ્સ રાજઞ્ઞસ્સ એવરૂપં પાપકં દિટ્ઠિગતં ઉપ્પન્નં હોતિ – ‘‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં 3 કમ્માનં ફલં વિપાકો’’તિ. અસ્સોસું ખો સેતબ્યકા બ્રાહ્મણગહપતિકા – ‘‘સમણો ખલુ ભો કુમારકસ્સપો સમણસ્સ ગોતમસ્સ સાવકો કોસલેસુ ચારિકં ચરમાનો મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં પઞ્ચમત્તેહિ ભિક્ખુસતેહિ સેતબ્યં અનુપ્પત્તો સેતબ્યાયં વિહરતિ ઉત્તરેન સેતબ્યં સિંસપાવને. તં ખો પન ભવન્તં કુમારકસ્સપં એવં કલ્યાણો કિત્તિસદ્દો અબ્ભુગ્ગતો – ‘પણ્ડિતો બ્યત્તો મેધાવી બહુસ્સુતો ચિત્તકથી કલ્યાણપટિભાનો વુદ્ધો 4 ચેવ અરહા ચ. સાધુ ખો પન તથારૂપાનં અરહતં દસ્સનં હોતી’’’તિ. અથ ખો સેતબ્યકા બ્રાહ્મણગહપતિકા સેતબ્યાય નિક્ખમિત્વા સઙ્ઘસઙ્ઘી ગણીભૂતા ઉત્તરેનમુખા ગચ્છન્તિ યેન સિંસપાવનં 5.

    407. Tena kho pana samayena pāyāsissa rājaññassa evarūpaṃ pāpakaṃ diṭṭhigataṃ uppannaṃ hoti – ‘‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ 6 kammānaṃ phalaṃ vipāko’’ti. Assosuṃ kho setabyakā brāhmaṇagahapatikā – ‘‘samaṇo khalu bho kumārakassapo samaṇassa gotamassa sāvako kosalesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi setabyaṃ anuppatto setabyāyaṃ viharati uttarena setabyaṃ siṃsapāvane. Taṃ kho pana bhavantaṃ kumārakassapaṃ evaṃ kalyāṇo kittisaddo abbhuggato – ‘paṇḍito byatto medhāvī bahussuto cittakathī kalyāṇapaṭibhāno vuddho 7 ceva arahā ca. Sādhu kho pana tathārūpānaṃ arahataṃ dassanaṃ hotī’’’ti. Atha kho setabyakā brāhmaṇagahapatikā setabyāya nikkhamitvā saṅghasaṅghī gaṇībhūtā uttarenamukhā gacchanti yena siṃsapāvanaṃ 8.

    ૪૦૮. તેન ખો પન સમયેન પાયાસિ રાજઞ્ઞો ઉપરિપાસાદે દિવાસેય્યં ઉપગતો હોતિ. અદ્દસા ખો પાયાસિ રાજઞ્ઞો સેતબ્યકે બ્રાહ્મણગહપતિકે સેતબ્યાય નિક્ખમિત્વા સઙ્ઘસઙ્ઘી ગણીભૂતે ઉત્તરેનમુખે ગચ્છન્તે યેન સિંસપાવનં 9, દિસ્વા ખત્તં આમન્તેસિ – ‘‘કિં નુ ખો, ભો ખત્તે, સેતબ્યકા બ્રાહ્મણગહપતિકા સેતબ્યાય નિક્ખમિત્વા સઙ્ઘસઙ્ઘી ગણીભૂતા ઉત્તરેનમુખા ગચ્છન્તિ યેન સિંસપાવન’’ન્તિ 10?

    408. Tena kho pana samayena pāyāsi rājañño uparipāsāde divāseyyaṃ upagato hoti. Addasā kho pāyāsi rājañño setabyake brāhmaṇagahapatike setabyāya nikkhamitvā saṅghasaṅghī gaṇībhūte uttarenamukhe gacchante yena siṃsapāvanaṃ 11, disvā khattaṃ āmantesi – ‘‘kiṃ nu kho, bho khatte, setabyakā brāhmaṇagahapatikā setabyāya nikkhamitvā saṅghasaṅghī gaṇībhūtā uttarenamukhā gacchanti yena siṃsapāvana’’nti 12?

    ‘‘અત્થિ ખો, ભો, સમણો કુમારકસ્સપો, સમણસ્સ ગોતમસ્સ સાવકો કોસલેસુ ચારિકં ચરમાનો મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં પઞ્ચમત્તેહિ ભિક્ખુસતેહિ સેતબ્યં અનુપ્પત્તો સેતબ્યાયં વિહરતિ ઉત્તરેન સેતબ્યં સિંસપાવને. તં ખો પન ભવન્તં કુમારકસ્સપં એવં કલ્યાણો કિત્તિસદ્દો અબ્ભુગ્ગતો – ‘પણ્ડિતો બ્યત્તો મેધાવી બહુસ્સુતો ચિત્તકથી કલ્યાણપટિભાનો વુદ્ધો ચેવ અરહા ચા’તિ 13. તમેતે 14 ભવન્તં કુમારકસ્સપં દસ્સનાય ઉપસઙ્કમન્તી’’તિ. ‘‘તેન હિ, ભો ખત્તે, યેન સેતબ્યકા બ્રાહ્મણગહપતિકા તેનુપસઙ્કમ; ઉપસઙ્કમિત્વા સેતબ્યકે બ્રાહ્મણગહપતિકે એવં વદેહિ – ‘પાયાસિ, ભો, રાજઞ્ઞો એવમાહ – આગમેન્તુ કિર ભવન્તો, પાયાસિપિ રાજઞ્ઞો સમણં કુમારકસ્સપં દસ્સનાય ઉપસઙ્કમિસ્સતી’તિ. પુરા સમણો કુમારકસ્સપો સેતબ્યકે બ્રાહ્મણગહપતિકે બાલે અબ્યત્તે સઞ્ઞાપેતિ – ‘ઇતિપિ અત્થિ પરો લોકો, અત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, અત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’તિ. નત્થિ હિ, ભો ખત્તે, પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’તિ. ‘‘એવં ભો’’તિ ખો સો ખત્તા પાયાસિસ્સ રાજઞ્ઞસ્સ પટિસ્સુત્વા યેન સેતબ્યકા બ્રાહ્મણગહપતિકા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા સેતબ્યકે બ્રાહ્મણગહપતિકે એતદવોચ – ‘‘પાયાસિ, ભો, રાજઞ્ઞો એવમાહ, આગમેન્તુ કિર ભવન્તો, પાયાસિપિ રાજઞ્ઞો સમણં કુમારકસ્સપં દસ્સનાય ઉપસઙ્કમિસ્સતી’’તિ.

    ‘‘Atthi kho, bho, samaṇo kumārakassapo, samaṇassa gotamassa sāvako kosalesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi setabyaṃ anuppatto setabyāyaṃ viharati uttarena setabyaṃ siṃsapāvane. Taṃ kho pana bhavantaṃ kumārakassapaṃ evaṃ kalyāṇo kittisaddo abbhuggato – ‘paṇḍito byatto medhāvī bahussuto cittakathī kalyāṇapaṭibhāno vuddho ceva arahā cā’ti 15. Tamete 16 bhavantaṃ kumārakassapaṃ dassanāya upasaṅkamantī’’ti. ‘‘Tena hi, bho khatte, yena setabyakā brāhmaṇagahapatikā tenupasaṅkama; upasaṅkamitvā setabyake brāhmaṇagahapatike evaṃ vadehi – ‘pāyāsi, bho, rājañño evamāha – āgamentu kira bhavanto, pāyāsipi rājañño samaṇaṃ kumārakassapaṃ dassanāya upasaṅkamissatī’ti. Purā samaṇo kumārakassapo setabyake brāhmaṇagahapatike bāle abyatte saññāpeti – ‘itipi atthi paro loko, atthi sattā opapātikā, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’ti. Natthi hi, bho khatte, paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’ti. ‘‘Evaṃ bho’’ti kho so khattā pāyāsissa rājaññassa paṭissutvā yena setabyakā brāhmaṇagahapatikā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā setabyake brāhmaṇagahapatike etadavoca – ‘‘pāyāsi, bho, rājañño evamāha, āgamentu kira bhavanto, pāyāsipi rājañño samaṇaṃ kumārakassapaṃ dassanāya upasaṅkamissatī’’ti.

    ૪૦૯. અથ ખો પાયાસિ રાજઞ્ઞો સેતબ્યકેહિ બ્રાહ્મણગહપતિકેહિ પરિવુતો યેન સિંસપાવનં યેનાયસ્મા કુમારકસ્સપો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મતા કુમારકસ્સપેન સદ્ધિં સમ્મોદિ, સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. સેતબ્યકાપિ ખો બ્રાહ્મણગહપતિકા અપ્પેકચ્ચે આયસ્મન્તં કુમારકસ્સપં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ; અપ્પેકચ્ચે આયસ્મતા કુમારકસ્સપેન સદ્ધિં સમ્મોદિંસુ; સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. અપ્પેકચ્ચે યેનાયસ્મા કુમારકસ્સપો તેનઞ્જલિં પણામેત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. અપ્પેકચ્ચે નામગોત્તં સાવેત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. અપ્પેકચ્ચે તુણ્હીભૂતા એકમન્તં નિસીદિંસુ.

    409. Atha kho pāyāsi rājañño setabyakehi brāhmaṇagahapatikehi parivuto yena siṃsapāvanaṃ yenāyasmā kumārakassapo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā kumārakassapena saddhiṃ sammodi, sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Setabyakāpi kho brāhmaṇagahapatikā appekacce āyasmantaṃ kumārakassapaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu; appekacce āyasmatā kumārakassapena saddhiṃ sammodiṃsu; sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Appekacce yenāyasmā kumārakassapo tenañjaliṃ paṇāmetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Appekacce nāmagottaṃ sāvetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Appekacce tuṇhībhūtā ekamantaṃ nisīdiṃsu.

    નત્થિકવાદો

    Natthikavādo

    ૪૧૦. એકમન્તં નિસિન્નો ખો પાયાસિ રાજઞ્ઞો આયસ્મન્તં કુમારકસ્સપં એતદવોચ – ‘‘અહઞ્હિ, ભો કસ્સપ, એવંવાદી એવંદિટ્ઠી – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ. ‘‘નાહં, રાજઞ્ઞ, એવંવાદિં એવંદિટ્ઠિં અદ્દસં વા અસ્સોસિં વા. કથઞ્હિ નામ એવં વદેય્ય – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’તિ?

    410. Ekamantaṃ nisinno kho pāyāsi rājañño āyasmantaṃ kumārakassapaṃ etadavoca – ‘‘ahañhi, bho kassapa, evaṃvādī evaṃdiṭṭhī – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti. ‘‘Nāhaṃ, rājañña, evaṃvādiṃ evaṃdiṭṭhiṃ addasaṃ vā assosiṃ vā. Kathañhi nāma evaṃ vadeyya – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’ti?

    ચન્દિમસૂરિયઉપમા

    Candimasūriyaupamā

    ૪૧૧. ‘‘તેન હિ, રાજઞ્ઞ, તઞ્ઞેવેત્થ પટિપુચ્છિસ્સામિ, યથા તે ખમેય્ય, તથા નં બ્યાકરેય્યાસિ. તં કિં મઞ્ઞસિ, રાજઞ્ઞ, ઇમે ચન્દિમસૂરિયા ઇમસ્મિં વા લોકે પરસ્મિં વા, દેવા વા તે મનુસ્સા વા’’તિ? ‘‘ઇમે, ભો કસ્સપ, ચન્દિમસૂરિયા પરસ્મિં લોકે, ન ઇમસ્મિં; દેવા તે ન મનુસ્સા’’તિ. ‘‘ઇમિનાપિ ખો તે, રાજઞ્ઞ, પરિયાયેન એવં હોતુ – ઇતિપિ અત્થિ પરો લોકો, અત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, અત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’તિ.

    411. ‘‘Tena hi, rājañña, taññevettha paṭipucchissāmi, yathā te khameyya, tathā naṃ byākareyyāsi. Taṃ kiṃ maññasi, rājañña, ime candimasūriyā imasmiṃ vā loke parasmiṃ vā, devā vā te manussā vā’’ti? ‘‘Ime, bho kassapa, candimasūriyā parasmiṃ loke, na imasmiṃ; devā te na manussā’’ti. ‘‘Imināpi kho te, rājañña, pariyāyena evaṃ hotu – itipi atthi paro loko, atthi sattā opapātikā, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’ti.

    ૪૧૨. ‘‘કિઞ્ચાપિ ભવં કસ્સપો એવમાહ, અથ ખો એવં મે એત્થ હોતિ – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ. ‘‘અત્થિ પન, રાજઞ્ઞ, પરિયાયો, યેન તે પરિયાયેન એવં હોતિ – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ? ‘‘અત્થિ , ભો કસ્સપ, પરિયાયો, યેન મે પરિયાયેન એવં હોતિ – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ. ‘‘યથા કથં વિય, રાજઞ્ઞા’’તિ? ‘‘ઇધ મે, ભો કસ્સપ, મિત્તામચ્ચા ઞાતિસાલોહિતા પાણાતિપાતી અદિન્નાદાયી કામેસુમિચ્છાચારી મુસાવાદી પિસુણવાચા ફરુસવાચા સમ્ફપ્પલાપી અભિજ્ઝાલૂ બ્યાપન્નચિત્તા મિચ્છાદિટ્ઠી. તે અપરેન સમયેન આબાધિકા હોન્તિ દુક્ખિતા બાળ્હગિલાના. યદાહં જાનામિ – ‘ન દાનિમે ઇમમ્હા આબાધા વુટ્ઠહિસ્સન્તી’તિ ત્યાહં ઉપસઙ્કમિત્વા એવં વદામિ – ‘સન્તિ ખો, ભો, એકે સમણબ્રાહ્મણા એવંવાદિનો એવંદિટ્ઠિનો – યે તે પાણાતિપાતી અદિન્નાદાયી કામેસુમિચ્છાચારી મુસાવાદી પિસુણવાચા ફરુસવાચા સમ્ફપ્પલાપી અભિજ્ઝાલૂ બ્યાપન્નચિત્તા મિચ્છાદિટ્ઠી, તે કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જન્તી’તિ. ભવન્તો ખો પાણાતિપાતી અદિન્નાદાયી કામેસુમિચ્છાચારી મુસાવાદી પિસુણવાચા ફરુસવાચા સમ્ફપ્પલાપી અભિજ્ઝાલૂ બ્યાપન્નચિત્તા મિચ્છાદિટ્ઠી. સચે તેસં ભવતં સમણબ્રાહ્મણાનં સચ્ચં વચનં, ભવન્તો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જિસ્સન્તિ. સચે, ભો, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જેય્યાથ, યેન મે આગન્ત્વા આરોચેય્યાથ – ‘ઇતિપિ અત્થિ પરો લોકો, અત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, અત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’તિ . ભવન્તો ખો પન મે સદ્ધાયિકા પચ્ચયિકા, યં ભવન્તેહિ દિટ્ઠં, યથા સામં દિટ્ઠં એવમેતં ભવિસ્સતી’તિ. તે મે ‘સાધૂ’તિ પટિસ્સુત્વા નેવ આગન્ત્વા આરોચેન્તિ, ન પન દૂતં પહિણન્તિ. અયમ્પિ ખો, ભો કસ્સપ, પરિયાયો, યેન મે પરિયાયેન એવં હોતિ – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ.

    412. ‘‘Kiñcāpi bhavaṃ kassapo evamāha, atha kho evaṃ me ettha hoti – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti. ‘‘Atthi pana, rājañña, pariyāyo, yena te pariyāyena evaṃ hoti – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti? ‘‘Atthi , bho kassapa, pariyāyo, yena me pariyāyena evaṃ hoti – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti. ‘‘Yathā kathaṃ viya, rājaññā’’ti? ‘‘Idha me, bho kassapa, mittāmaccā ñātisālohitā pāṇātipātī adinnādāyī kāmesumicchācārī musāvādī pisuṇavācā pharusavācā samphappalāpī abhijjhālū byāpannacittā micchādiṭṭhī. Te aparena samayena ābādhikā honti dukkhitā bāḷhagilānā. Yadāhaṃ jānāmi – ‘na dānime imamhā ābādhā vuṭṭhahissantī’ti tyāhaṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadāmi – ‘santi kho, bho, eke samaṇabrāhmaṇā evaṃvādino evaṃdiṭṭhino – ye te pāṇātipātī adinnādāyī kāmesumicchācārī musāvādī pisuṇavācā pharusavācā samphappalāpī abhijjhālū byāpannacittā micchādiṭṭhī, te kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjantī’ti. Bhavanto kho pāṇātipātī adinnādāyī kāmesumicchācārī musāvādī pisuṇavācā pharusavācā samphappalāpī abhijjhālū byāpannacittā micchādiṭṭhī. Sace tesaṃ bhavataṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ saccaṃ vacanaṃ, bhavanto kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjissanti. Sace, bho, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjeyyātha, yena me āgantvā āroceyyātha – ‘itipi atthi paro loko, atthi sattā opapātikā, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’ti . Bhavanto kho pana me saddhāyikā paccayikā, yaṃ bhavantehi diṭṭhaṃ, yathā sāmaṃ diṭṭhaṃ evametaṃ bhavissatī’ti. Te me ‘sādhū’ti paṭissutvā neva āgantvā ārocenti, na pana dūtaṃ pahiṇanti. Ayampi kho, bho kassapa, pariyāyo, yena me pariyāyena evaṃ hoti – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti.

    ચોરઉપમા

    Coraupamā

    ૪૧૩. ‘‘તેન હિ, રાજઞ્ઞ, તઞ્ઞેવેત્થ પટિપુચ્છિસ્સામિ. યથા તે ખમેય્ય તથા નં બ્યાકરેય્યાસિ. તં કિં મઞ્ઞસિ, રાજઞ્ઞ, ઇધ તે પુરિસા ચોરં આગુચારિં ગહેત્વા દસ્સેય્યું – ‘અયં તે, ભન્તે, ચોરો આગુચારી; ઇમસ્સ યં ઇચ્છસિ, તં દણ્ડં પણેહી’તિ. તે ત્વં એવં વદેય્યાસિ – ‘તેન હિ, ભો, ઇમં પુરિસં દળ્હાય રજ્જુયા પચ્છાબાહં ગાળ્હબન્ધનં બન્ધિત્વા ખુરમુણ્ડં કરિત્વા 17 ખરસ્સરેન પણવેન રથિકાય રથિકં 18 સિઙ્ઘાટકેન સિઙ્ઘાટકં પરિનેત્વા દક્ખિણેન દ્વારેન નિક્ખમિત્વા દક્ખિણતો નગરસ્સ આઘાતને સીસં છિન્દથા’તિ. તે ‘સાધૂ’તિ પટિસ્સુત્વા તં પુરિસં દળ્હાય રજ્જુયા પચ્છાબાહં ગાળ્હબન્ધનં બન્ધિત્વા ખુરમુણ્ડં કરિત્વા ખરસ્સરેન પણવેન રથિકાય રથિકં સિઙ્ઘાટકેન સિઙ્ઘાટકં પરિનેત્વા દક્ખિણેન દ્વારેન નિક્ખમિત્વા દક્ખિણતો નગરસ્સ આઘાતને નિસીદાપેય્યું. લભેય્ય નુ ખો સો ચોરો ચોરઘાતેસુ – ‘આગમેન્તુ તાવ ભવન્તો ચોરઘાતા, અમુકસ્મિં મે ગામે વા નિગમે વા મિત્તામચ્ચા ઞાતિસાલોહિતા, યાવાહં તેસં ઉદ્દિસિત્વા આગચ્છામી’તિ , ઉદાહુ વિપ્પલપન્તસ્સેવ ચોરઘાતા સીસં છિન્દેય્યુ’’ન્તિ? ‘‘ન હિ સો, ભો કસ્સપ, ચોરો લભેય્ય ચોરઘાતેસુ – ‘આગમેન્તુ તાવ ભવન્તો ચોરઘાતા અમુકસ્મિં મે ગામે વા નિગમે વા મિત્તામચ્ચા ઞાતિસાલોહિતા, યાવાહં તેસં ઉદ્દિસિત્વા આગચ્છામી’તિ. અથ ખો નં વિપ્પલપન્તસ્સેવ ચોરઘાતા સીસં છિન્દેય્યુ’’ન્તિ. ‘‘સો હિ નામ, રાજઞ્ઞ, ચોરો મનુસ્સો મનુસ્સભૂતેસુ ચોરઘાતેસુ ન લભિસ્સતિ – ‘આગમેન્તુ તાવ ભવન્તો ચોરઘાતા, અમુકસ્મિં મે ગામે વા નિગમે વા મિત્તામચ્ચા ઞાતિસાલોહિતા, યાવાહં તેસં ઉદ્દિસિત્વા આગચ્છામી’તિ. કિં પન તે મિત્તામચ્ચા ઞાતિસાલોહિતા પાણાતિપાતી અદિન્નાદાયી કામેસુમિચ્છાચારી મુસાવાદી પિસુણવાચા ફરુસવાચા સમ્ફપ્પલાપી અભિજ્ઝાલૂ બ્યાપન્નચિત્તા મિચ્છાદિટ્ઠી, તે કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપન્ના લભિસ્સન્તિ નિરયપાલેસુ – ‘આગમેન્તુ તાવ ભવન્તો નિરયપાલા, યાવ મયં પાયાસિસ્સ રાજઞ્ઞસ્સ ગન્ત્વા આરોચેમ – ‘‘ઇતિપિ અત્થિ પરો લોકો, અત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, અત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ? ઇમિનાપિ ખો તે, રાજઞ્ઞ, પરિયાયેન એવં હોતુ – ‘ઇતિપિ અત્થિ પરો લોકો, અત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, અત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ.

    413. ‘‘Tena hi, rājañña, taññevettha paṭipucchissāmi. Yathā te khameyya tathā naṃ byākareyyāsi. Taṃ kiṃ maññasi, rājañña, idha te purisā coraṃ āgucāriṃ gahetvā dasseyyuṃ – ‘ayaṃ te, bhante, coro āgucārī; imassa yaṃ icchasi, taṃ daṇḍaṃ paṇehī’ti. Te tvaṃ evaṃ vadeyyāsi – ‘tena hi, bho, imaṃ purisaṃ daḷhāya rajjuyā pacchābāhaṃ gāḷhabandhanaṃ bandhitvā khuramuṇḍaṃ karitvā 19 kharassarena paṇavena rathikāya rathikaṃ 20 siṅghāṭakena siṅghāṭakaṃ parinetvā dakkhiṇena dvārena nikkhamitvā dakkhiṇato nagarassa āghātane sīsaṃ chindathā’ti. Te ‘sādhū’ti paṭissutvā taṃ purisaṃ daḷhāya rajjuyā pacchābāhaṃ gāḷhabandhanaṃ bandhitvā khuramuṇḍaṃ karitvā kharassarena paṇavena rathikāya rathikaṃ siṅghāṭakena siṅghāṭakaṃ parinetvā dakkhiṇena dvārena nikkhamitvā dakkhiṇato nagarassa āghātane nisīdāpeyyuṃ. Labheyya nu kho so coro coraghātesu – ‘āgamentu tāva bhavanto coraghātā, amukasmiṃ me gāme vā nigame vā mittāmaccā ñātisālohitā, yāvāhaṃ tesaṃ uddisitvā āgacchāmī’ti , udāhu vippalapantasseva coraghātā sīsaṃ chindeyyu’’nti? ‘‘Na hi so, bho kassapa, coro labheyya coraghātesu – ‘āgamentu tāva bhavanto coraghātā amukasmiṃ me gāme vā nigame vā mittāmaccā ñātisālohitā, yāvāhaṃ tesaṃ uddisitvā āgacchāmī’ti. Atha kho naṃ vippalapantasseva coraghātā sīsaṃ chindeyyu’’nti. ‘‘So hi nāma, rājañña, coro manusso manussabhūtesu coraghātesu na labhissati – ‘āgamentu tāva bhavanto coraghātā, amukasmiṃ me gāme vā nigame vā mittāmaccā ñātisālohitā, yāvāhaṃ tesaṃ uddisitvā āgacchāmī’ti. Kiṃ pana te mittāmaccā ñātisālohitā pāṇātipātī adinnādāyī kāmesumicchācārī musāvādī pisuṇavācā pharusavācā samphappalāpī abhijjhālū byāpannacittā micchādiṭṭhī, te kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapannā labhissanti nirayapālesu – ‘āgamentu tāva bhavanto nirayapālā, yāva mayaṃ pāyāsissa rājaññassa gantvā ārocema – ‘‘itipi atthi paro loko, atthi sattā opapātikā, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti? Imināpi kho te, rājañña, pariyāyena evaṃ hotu – ‘itipi atthi paro loko, atthi sattā opapātikā, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti.

    ૪૧૪. ‘‘કિઞ્ચાપિ ભવં કસ્સપો એવમાહ, અથ ખો એવં મે એત્થ હોતિ – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’તિ. ‘‘અત્થિ પન, રાજઞ્ઞ, પરિયાયો યેન તે પરિયાયેન એવં હોતિ – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ? ‘‘અત્થિ, ભો કસ્સપ, પરિયાયો, યેન મે પરિયાયેન એવં હોતિ – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ. ‘‘યથા કથં વિય, રાજઞ્ઞા’’તિ? ‘‘ઇધ મે, ભો કસ્સપ, મિત્તામચ્ચા ઞાતિસાલોહિતા પાણાતિપાતા પટિવિરતા અદિન્નાદાના પટિવિરતા કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતા મુસાવાદા પટિવિરતા પિસુણાય વાચાય પટિવિરતા ફરુસાય વાચાય પટિવિરતા સમ્ફપ્પલાપા પટિવિરતા અનભિજ્ઝાલૂ અબ્યાપન્નચિત્તા સમ્માદિટ્ઠી. તે અપરેન સમયેન આબાધિકા હોન્તિ દુક્ખિતા બાળ્હગિલાના. યદાહં જાનામિ – ‘ન દાનિમે ઇમમ્હા આબાધા વુટ્ઠહિસ્સન્તી’તિ ત્યાહં ઉપસઙ્કમિત્વા એવં વદામિ – ‘સન્તિ ખો, ભો, એકે સમણબ્રાહ્મણા એવંવાદિનો એવંદિટ્ઠિનો – યે તે પાણાતિપાતા પટિવિરતા અદિન્નાદાના પટિવિરતા કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતા મુસાવાદા પટિવિરતા પિસુણાય વાચાય પટિવિરતા ફરુસાય વાચાય પટિવિરતા સમ્ફપ્પલાપા પટિવિરતા અનભિજ્ઝાલૂ અબ્યાપન્નચિત્તા સમ્માદિટ્ઠી તે કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જન્તીતિ . ભવન્તો ખો પાણાતિપાતા પટિવિરતા અદિન્નાદાના પટિવિરતા કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતા મુસાવાદા પટિવિરતા પિસુણાય વાચાય પટિવિરતા ફરુસાય વાચાય પટિવિરતા સમ્ફપ્પલાપા પટિવિરતા અનભિજ્ઝાલૂ અબ્યાપન્નચિત્તા સમ્માદિટ્ઠી. સચે તેસં ભવતં સમણબ્રાહ્મણાનં સચ્ચં વચનં, ભવન્તો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જિસ્સન્તિ. સચે, ભો, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જેય્યાથ, યેન મે આગન્ત્વા આરોચેય્યાથ – ‘ઇતિપિ અત્થિ પરો લોકો, અત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, અત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’તિ. ભવન્તો ખો પન મે સદ્ધાયિકા પચ્ચયિકા, યં ભવન્તેહિ દિટ્ઠં, યથા સામં દિટ્ઠં એવમેતં ભવિસ્સતી’તિ. તે મે ‘સાધૂ’તિ પટિસ્સુત્વા નેવ આગન્ત્વા આરોચેન્તિ, ન પન દૂતં પહિણન્તિ. અયમ્પિ ખો, ભો કસ્સપ, પરિયાયો, યેન મે પરિયાયેન એવં હોતિ – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ.

    414. ‘‘Kiñcāpi bhavaṃ kassapo evamāha, atha kho evaṃ me ettha hoti – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’ti. ‘‘Atthi pana, rājañña, pariyāyo yena te pariyāyena evaṃ hoti – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti? ‘‘Atthi, bho kassapa, pariyāyo, yena me pariyāyena evaṃ hoti – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti. ‘‘Yathā kathaṃ viya, rājaññā’’ti? ‘‘Idha me, bho kassapa, mittāmaccā ñātisālohitā pāṇātipātā paṭiviratā adinnādānā paṭiviratā kāmesumicchācārā paṭiviratā musāvādā paṭiviratā pisuṇāya vācāya paṭiviratā pharusāya vācāya paṭiviratā samphappalāpā paṭiviratā anabhijjhālū abyāpannacittā sammādiṭṭhī. Te aparena samayena ābādhikā honti dukkhitā bāḷhagilānā. Yadāhaṃ jānāmi – ‘na dānime imamhā ābādhā vuṭṭhahissantī’ti tyāhaṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadāmi – ‘santi kho, bho, eke samaṇabrāhmaṇā evaṃvādino evaṃdiṭṭhino – ye te pāṇātipātā paṭiviratā adinnādānā paṭiviratā kāmesumicchācārā paṭiviratā musāvādā paṭiviratā pisuṇāya vācāya paṭiviratā pharusāya vācāya paṭiviratā samphappalāpā paṭiviratā anabhijjhālū abyāpannacittā sammādiṭṭhī te kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjantīti . Bhavanto kho pāṇātipātā paṭiviratā adinnādānā paṭiviratā kāmesumicchācārā paṭiviratā musāvādā paṭiviratā pisuṇāya vācāya paṭiviratā pharusāya vācāya paṭiviratā samphappalāpā paṭiviratā anabhijjhālū abyāpannacittā sammādiṭṭhī. Sace tesaṃ bhavataṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ saccaṃ vacanaṃ, bhavanto kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjissanti. Sace, bho, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjeyyātha, yena me āgantvā āroceyyātha – ‘itipi atthi paro loko, atthi sattā opapātikā, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’ti. Bhavanto kho pana me saddhāyikā paccayikā, yaṃ bhavantehi diṭṭhaṃ, yathā sāmaṃ diṭṭhaṃ evametaṃ bhavissatī’ti. Te me ‘sādhū’ti paṭissutvā neva āgantvā ārocenti, na pana dūtaṃ pahiṇanti. Ayampi kho, bho kassapa, pariyāyo, yena me pariyāyena evaṃ hoti – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti.

    ગૂથકૂપપુરિસઉપમા

    Gūthakūpapurisaupamā

    ૪૧૫. ‘‘તેન હિ, રાજઞ્ઞ, ઉપમં તે કરિસ્સામિ. ઉપમાય મિધેકચ્ચે 21 વિઞ્ઞૂ પુરિસા ભાસિતસ્સ અત્થં આજાનન્તિ. સેય્યથાપિ, રાજઞ્ઞ, પુરિસો ગૂથકૂપે સસીસકં 22 નિમુગ્ગો અસ્સ. અથ ત્વં પુરિસે આણાપેય્યાસિ – ‘તેન હિ, ભો, તં પુરિસં તમ્હા ગૂથકૂપા ઉદ્ધરથા’તિ. તે ‘સાધૂ’તિ પટિસ્સુત્વા તં પુરિસં તમ્હા ગૂથકૂપા ઉદ્ધરેય્યું. તે ત્વં એવં વદેય્યાસિ – ‘તેન હિ, ભો, તસ્સ પુરિસસ્સ કાયા વેળુપેસિકાહિ ગૂથં સુનિમ્મજ્જિતં નિમ્મજ્જથા’તિ. તે ‘સાધૂ’તિ પટિસ્સુત્વા તસ્સ પુરિસસ્સ કાયા વેળુપેસિકાહિ ગૂથં સુનિમ્મજ્જિતં નિમ્મજ્જેય્યું. તે ત્વં એવં વદેય્યાસિ – ‘તેન હિ, ભો, તસ્સ પુરિસસ્સ કાયં પણ્ડુમત્તિકાય તિક્ખત્તું સુબ્બટ્ટિતં ઉબ્બટ્ટેથા’તિ 23. તે તસ્સ પુરિસસ્સ કાયં પણ્ડુમત્તિકાય તિક્ખત્તું સુબ્બટ્ટિતં ઉબ્બટ્ટેય્યું. તે ત્વં એવં વદેય્યાસિ – ‘તેન હિ, ભો, તં પુરિસં તેલેન અબ્ભઞ્જિત્વા સુખુમેન ચુણ્ણેન તિક્ખત્તું સુપ્પધોતં કરોથા’તિ. તે તં પુરિસં તેલેન અબ્ભઞ્જિત્વા સુખુમેન ચુણ્ણેન તિક્ખત્તું સુપ્પધોતં કરેય્યું. તે ત્વં એવં વદેય્યાસિ – ‘તેન હિ, ભો, તસ્સ પુરિસસ્સ કેસમસ્સું કપ્પેથા’તિ. તે તસ્સ પુરિસસ્સ કેસમસ્સું કપ્પેય્યું. તે ત્વં એવં વદેય્યાસિ – ‘તેન હિ, ભો, તસ્સ પુરિસસ્સ મહગ્ઘઞ્ચ માલં મહગ્ઘઞ્ચ વિલેપનં મહગ્ઘાનિ ચ વત્થાનિ ઉપહરથા’તિ. તે તસ્સ પુરિસસ્સ મહગ્ઘઞ્ચ માલં મહગ્ઘઞ્ચ વિલેપનં મહગ્ઘાનિ ચ વત્થાનિ ઉપહરેય્યું. તે ત્વં એવં વદેય્યાસિ – ‘તેન હિ, ભો, તં પુરિસં પાસાદં આરોપેત્વા પઞ્ચકામગુણાનિ ઉપટ્ઠાપેથા’તિ. તે તં પુરિસં પાસાદં આરોપેત્વા પઞ્ચકામગુણાનિ ઉપટ્ઠાપેય્યું.

    415. ‘‘Tena hi, rājañña, upamaṃ te karissāmi. Upamāya midhekacce 24 viññū purisā bhāsitassa atthaṃ ājānanti. Seyyathāpi, rājañña, puriso gūthakūpe sasīsakaṃ 25 nimuggo assa. Atha tvaṃ purise āṇāpeyyāsi – ‘tena hi, bho, taṃ purisaṃ tamhā gūthakūpā uddharathā’ti. Te ‘sādhū’ti paṭissutvā taṃ purisaṃ tamhā gūthakūpā uddhareyyuṃ. Te tvaṃ evaṃ vadeyyāsi – ‘tena hi, bho, tassa purisassa kāyā veḷupesikāhi gūthaṃ sunimmajjitaṃ nimmajjathā’ti. Te ‘sādhū’ti paṭissutvā tassa purisassa kāyā veḷupesikāhi gūthaṃ sunimmajjitaṃ nimmajjeyyuṃ. Te tvaṃ evaṃ vadeyyāsi – ‘tena hi, bho, tassa purisassa kāyaṃ paṇḍumattikāya tikkhattuṃ subbaṭṭitaṃ ubbaṭṭethā’ti 26. Te tassa purisassa kāyaṃ paṇḍumattikāya tikkhattuṃ subbaṭṭitaṃ ubbaṭṭeyyuṃ. Te tvaṃ evaṃ vadeyyāsi – ‘tena hi, bho, taṃ purisaṃ telena abbhañjitvā sukhumena cuṇṇena tikkhattuṃ suppadhotaṃ karothā’ti. Te taṃ purisaṃ telena abbhañjitvā sukhumena cuṇṇena tikkhattuṃ suppadhotaṃ kareyyuṃ. Te tvaṃ evaṃ vadeyyāsi – ‘tena hi, bho, tassa purisassa kesamassuṃ kappethā’ti. Te tassa purisassa kesamassuṃ kappeyyuṃ. Te tvaṃ evaṃ vadeyyāsi – ‘tena hi, bho, tassa purisassa mahagghañca mālaṃ mahagghañca vilepanaṃ mahagghāni ca vatthāni upaharathā’ti. Te tassa purisassa mahagghañca mālaṃ mahagghañca vilepanaṃ mahagghāni ca vatthāni upahareyyuṃ. Te tvaṃ evaṃ vadeyyāsi – ‘tena hi, bho, taṃ purisaṃ pāsādaṃ āropetvā pañcakāmaguṇāni upaṭṭhāpethā’ti. Te taṃ purisaṃ pāsādaṃ āropetvā pañcakāmaguṇāni upaṭṭhāpeyyuṃ.

    ‘‘તં કિં મઞ્ઞસિ, રાજઞ્ઞ, અપિ નુ તસ્સ પુરિસસ્સ સુન્હાતસ્સ સુવિલિત્તસ્સ સુકપ્પિતકેસમસ્સુસ્સ આમુક્કમાલાભરણસ્સ ઓદાતવત્થવસનસ્સ ઉપરિપાસાદવરગતસ્સ પઞ્ચહિ કામગુણેહિ સમપ્પિતસ્સ સમઙ્ગીભૂતસ્સ પરિચારયમાનસ્સ પુનદેવ તસ્મિં ગૂથકૂપે નિમુજ્જિતુકામતા 27 અસ્સા’’તિ? ‘‘નો હિદં, ભો કસ્સપ’’. ‘‘તં કિસ્સ હેતુ’’? ‘‘અસુચિ, ભો કસ્સપ, ગૂથકૂપો અસુચિ ચેવ અસુચિસઙ્ખાતો ચ દુગ્ગન્ધો ચ દુગ્ગન્ધસઙ્ખાતો ચ જેગુચ્છો ચ જેગુચ્છસઙ્ખાતો ચ પટિકૂલો ચ પટિકૂલસઙ્ખાતો ચા’’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, રાજઞ્ઞ, મનુસ્સા દેવાનં અસુચી ચેવ અસુચિસઙ્ખાતા ચ, દુગ્ગન્ધા ચ દુગ્ગન્ધસઙ્ખાતા ચ, જેગુચ્છા ચ જેગુચ્છસઙ્ખાતા ચ, પટિકૂલા ચ પટિકૂલસઙ્ખાતા ચ. યોજનસતં ખો, રાજઞ્ઞ, મનુસ્સગન્ધો દેવે ઉબ્બાધતિ. કિં પન તે મિત્તામચ્ચા ઞાતિસાલોહિતા પાણાતિપાતા પટિવિરતા અદિન્નાદાના પટિવિરતા કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતા મુસાવાદા પટિવિરતા પિસુણાય વાચાય પટિવિરતા ફરુસાય વાચાય પટિવિરતા સમ્ફપ્પલાપા પટિવિરતા અનભિજ્ઝાલૂ અબ્યાપન્નચિત્તા સમ્માદિટ્ઠી, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપન્ના તે આગન્ત્વા આરોચેસ્સન્તિ – ‘ઇતિપિ અત્થિ પરો લોકો, અત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, અત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’તિ? ઇમિનાપિ ખો તે, રાજઞ્ઞ, પરિયાયેન એવં હોતુ – ‘ઇતિપિ અત્થિ પરો લોકો, અત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, અત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ.

    ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, rājañña, api nu tassa purisassa sunhātassa suvilittassa sukappitakesamassussa āmukkamālābharaṇassa odātavatthavasanassa uparipāsādavaragatassa pañcahi kāmaguṇehi samappitassa samaṅgībhūtassa paricārayamānassa punadeva tasmiṃ gūthakūpe nimujjitukāmatā 28 assā’’ti? ‘‘No hidaṃ, bho kassapa’’. ‘‘Taṃ kissa hetu’’? ‘‘Asuci, bho kassapa, gūthakūpo asuci ceva asucisaṅkhāto ca duggandho ca duggandhasaṅkhāto ca jeguccho ca jegucchasaṅkhāto ca paṭikūlo ca paṭikūlasaṅkhāto cā’’ti. ‘‘Evameva kho, rājañña, manussā devānaṃ asucī ceva asucisaṅkhātā ca, duggandhā ca duggandhasaṅkhātā ca, jegucchā ca jegucchasaṅkhātā ca, paṭikūlā ca paṭikūlasaṅkhātā ca. Yojanasataṃ kho, rājañña, manussagandho deve ubbādhati. Kiṃ pana te mittāmaccā ñātisālohitā pāṇātipātā paṭiviratā adinnādānā paṭiviratā kāmesumicchācārā paṭiviratā musāvādā paṭiviratā pisuṇāya vācāya paṭiviratā pharusāya vācāya paṭiviratā samphappalāpā paṭiviratā anabhijjhālū abyāpannacittā sammādiṭṭhī, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapannā te āgantvā ārocessanti – ‘itipi atthi paro loko, atthi sattā opapātikā, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’ti? Imināpi kho te, rājañña, pariyāyena evaṃ hotu – ‘itipi atthi paro loko, atthi sattā opapātikā, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti.

    ૪૧૬. ‘‘કિઞ્ચાપિ ભવં કસ્સપો એવમાહ, અથ ખો એવં મે એત્થ હોતિ – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ. ‘‘અત્થિ પન, રાજઞ્ઞ, પરિયાયો …પે॰… ‘‘અત્થિ, ભો કસ્સપ, પરિયાયો…પે॰… ``યથા કથં વિય, રાજઞ્ઞાતિ? ‘‘ઇધ મે, ભો કસ્સપ, મિત્તામચ્ચા ઞાતિસાલોહિતા પાણાતિપાતા પટિવિરતા અદિન્નાદાના પટિવિરતા કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતા મુસાવાદા પટિવિરતા સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતા, તે અપરેન સમયેન આબાધિકા હોન્તિ દુક્ખિતા બાળ્હગિલાના. યદાહં જાનામિ – ‘ન દાનિમે ઇમમ્હા આબાધા વુટ્ઠહિસ્સન્તી’તિ ત્યાહં ઉપસઙ્કમિત્વા એવં વદામિ – ‘સન્તિ ખો, ભો, એકે સમણબ્રાહ્મણા એવંવાદિનો એવંદિટ્ઠિનો – યે તે પાણાતિપાતા પટિવિરતા અદિન્નાદાના પટિવિરતા કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતા મુસાવાદા પટિવિરતા સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતા, તે કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જન્તિ દેવાનં તાવતિંસાનં સહબ્યતન્તિ. ભવન્તો ખો પાણાતિપાતા પટિવિરતા અદિન્નાદાના પટિવિરતા કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતા મુસાવાદા પટિવિરતા સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતા. સચે તેસં ભવતં સમણબ્રાહ્મણાનં સચ્ચં વચનં, ભવન્તો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જિસ્સન્તિ, દેવાનં તાવતિંસાનં સહબ્યતં. સચે, ભો, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જેય્યાથ દેવાનં તાવતિંસાનં સહબ્યતં, યેન મે આગન્ત્વા આરોચેય્યાથ – `ઇતિપિ અત્થિ પરો લોકો, અત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, અત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકોતિ. ભવન્તો ખો પન મે સદ્ધાયિકા પચ્ચયિકા, યં ભવન્તેહિ દિટ્ઠં, યથા સામં દિટ્ઠં એવમેતં ભવિસ્સતીતિ. તે મે ‘સાધૂ’તિ પટિસ્સુત્વા નેવ આગન્ત્વા આરોચેન્તિ, ન પન દૂતં પહિણન્તિ. અયમ્પિ ખો, ભો કસ્સપ, પરિયાયો, યેન મે પરિયાયેન એવં હોતિ – ‘ઇતિપિ નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો’’’તિ.

    416. ‘‘Kiñcāpi bhavaṃ kassapo evamāha, atha kho evaṃ me ettha hoti – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti. ‘‘Atthi pana, rājañña, pariyāyo …pe… ‘‘atthi, bho kassapa, pariyāyo…pe… ``yathā kathaṃ viya, rājaññāti? ‘‘Idha me, bho kassapa, mittāmaccā ñātisālohitā pāṇātipātā paṭiviratā adinnādānā paṭiviratā kāmesumicchācārā paṭiviratā musāvādā paṭiviratā surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭiviratā, te aparena samayena ābādhikā honti dukkhitā bāḷhagilānā. Yadāhaṃ jānāmi – ‘na dānime imamhā ābādhā vuṭṭhahissantī’ti tyāhaṃ upasaṅkamitvā evaṃ vadāmi – ‘santi kho, bho, eke samaṇabrāhmaṇā evaṃvādino evaṃdiṭṭhino – ye te pāṇātipātā paṭiviratā adinnādānā paṭiviratā kāmesumicchācārā paṭiviratā musāvādā paṭiviratā surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭiviratā, te kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjanti devānaṃ tāvatiṃsānaṃ sahabyatanti. Bhavanto kho pāṇātipātā paṭiviratā adinnādānā paṭiviratā kāmesumicchācārā paṭiviratā musāvādā paṭiviratā surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭiviratā. Sace tesaṃ bhavataṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ saccaṃ vacanaṃ, bhavanto kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjissanti, devānaṃ tāvatiṃsānaṃ sahabyataṃ. Sace, bho, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjeyyātha devānaṃ tāvatiṃsānaṃ sahabyataṃ, yena me āgantvā āroceyyātha – `itipi atthi paro loko, atthi sattā opapātikā, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipākoti. Bhavanto kho pana me saddhāyikā paccayikā, yaṃ bhavantehi diṭṭhaṃ, yathā sāmaṃ diṭṭhaṃ evametaṃ bhavissatīti. Te me ‘sādhū’ti paṭissutvā neva āgantvā ārocenti, na pana dūtaṃ pahiṇanti. Ayampi kho, bho kassapa, pariyāyo, yena me pariyāyena evaṃ hoti – ‘itipi natthi paro loko, natthi sattā opapātikā, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko’’’ti.

    તાવતિંસદેવઉપમા

    Tāvatiṃsadevaupamā
